Passieve vijver

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Omdat wij milieubewuste mensen zijn twijfelen wij sterk of we wel een vijver zouden aanleggen. Voor een vijver van 10-15m³ heb je snel een pomp van ongeveer 200W nodig die continu dient te draaien.

Graag zien we een verwilderde vijver (natuurvijver) en hebben ooit gehoord dat deze dmv biofiltering zuiver te houden is. Is dit dat een passieve filter? Hebben we dan geen of een minder zware pomp vandoen?

Alle tips zijn welkom

Reacties

Wij zijn ook net bezig om te bekijken hoe we onze zwemvijver gaan organiseren ; heb net de catalogus van Oase (één van de bekendste merken in pompen & filters, met aandacht voor verbruik etc.) wat doorgenomen, en de cijfers die jij aanhaalt lijken sterk overdreven.

Voor een vijver moet je rekenen dat al het water ongeveer 1 keer per 3 à 4 uur moet rondgepompt worden (tenzij er veel vis in zit). Voor 10 à 15 m3 kom je dus toe met een pomp die 3000 à 5000 liter/uur verzet. Dan kom je uit bij dingen zoals de Aquamax 4000 of 6000 (een beetje reserve kan nooit kwaad denk ik). Die laatste bestaat in 230V of in 12V, beiden met een opgenomen vermogen van 55W. Dat is dan wel continu, 24u/24u.

Ook met een filter puur op basis van planten ga je trouwens het water moeten rondpompen. Stilstaand water ga je nooit proper kunnen houden (tenzij je er een hoop chemische rommel in kapt, maar dat kan niet de bedoeling zijn), zeker niet in een tamelijk klein volume van 10 à 15 m3.

er bestaan ook pompen op zonneenergie.misschien kan je die combineren met een gewone pomp voor als de zon niet schijnt

Inderdaad Roover,
Gebruik in alle geval een VIJVER-pomp! Mijn ouders hadden ook eens een pomp gestoken in de vijver ... een DOMPEL-pomp van maar liefst 360Watt!! Het heeft geduurd tot de eerstvolgende elektriciteitsafrekening. Ze hebben nu een O*se-pomp gestoken met hetzelfde debiet, maar met 310Watt minder! Hoe ze er in slagen éénzelfde debiet te verzetten met een fractie van de stroom weet ik niet, maar ik heb onthouden dat het dus een VIJVER-pomp moet zijn, en niks anders!

een pomp is niet echt nodig.

Ik heb al bijna tien jaar een heldere vijver dank zij heel veel planten, waaronder ook zuurstofplanten, en mede dank zij een luchtpomp van 12OO liter per uur. Dit toestel verbruikt amper 15 watt en houdt de vijver vorstvrij.

Beperk het aantal vissen en vermijd de vleesetende goudwinden. Hierdoor planten je goudvissen zichzelf voort en de zilverreiger zorgt later wel voor het biologisch evenwicht. Schitterend om die 's morgens aan het werk te zien! Meestal pakt hij enkel de trage of zieke vissen. Als je dure koi's koopt, zorg dan zeker dat de vijver direct een grote diepte (60 cm) heeft, zodat de reiger niet in het water kan staan. De vissen zullen dan kunnen schuilen in het diepere water.

Elk jaar een handvol zeewierkalk in de vijver neutraliseert het zure regenwater. (de afvoergoot van een klein dak loopt in mijn vijver en hierdoor hoef ik zelden water toe te voegen.) Mijn vijver is wel maar 5600 liter groot.

Ik heb sinds 1991 een vijver. Ik heb daarvoor een ECB folie gebruikt. Geen pomp. Het oppervlak is 26 m2. Ik zeg wel eerlijk het heeft lang geduurd voordat deze vijver glas helder werd. Destijds met leiding water en een flinke hoeveelheid slootwater gevuld. De eerste jaren een paar vissen. Maar deze zitten er gelukkig niet meer in. Vissen verstoren, door het snel groeiend aantal, het evenwicht erg gemakkelijk. Alles wat in een vijver hoort zit er inmiddels in. Kikkers, salamanders, schaatsenrijders, libeles en diverse soorten water insecten. Het is een drink-en badplaats voor de vogels.
Mijn tuin licht pal op het zuiden dus erg veel zon. Wat ik geleerd heb in de afgelopen jaren, niet te veel zon in de vijver. Dat is achteraf de grootste fout die ik heb gemaakt. Je moet de diepte afstellen aan het oppervlak van de vijver. Hoe groter het oppervlak hoe dieper je vijver. Bij mij was de 26m2 te groot ten op zichte van mijn diepte. Daarom heb ik de randen van de vijver aan laten groeien. Hierdoor werd het water oppervlak kleiner. Een bamboe aan de rand van de vijver is inmiddels zo'n 3m hoog en is voor de schaduw gaan zorgen. De krabbescheer doet het nu erg goed en zorgt voor voldoende zuurstof in het water. Sturen en geduld hebben.
*Wim*

als laatste: elk voorjaar krijg je een opstoot van draadalgen. Behandel die niet met chemische brol. Het is een natuurlijk verschijnsel en de allerkleinste visjes gebruiken dit als voedsel.
Vijverspecialisten en verkopers zullen het wel anders zeggen. Logisch toch!

lucvt:

Is deze luchtpomp nodig? Als ik mij niet vergis bestaan er een aantal vijverplanten die dit werk zouden kunnen overnemen. Klopt dit?

Waar heb jij uw informatie (plantenkeuze, diepte, grote van moerasgebied, ...) allemaal gehaald om uw vijver op deze manier op te bouwen? Ik vrees dat ik slechte informatie zal krijgen als ik naar speciaalzaken ga.

Alvast bedankt!

1 adres voor alle theoretische en praktische informatie, en dat is http://www.pondlibrary.be/artikels/8/
met een zeer goed forum (zonder gezever).

Draadalg kan je met biologische bacteriën en penak te lijf gaan (draadalgpoeder). Soms is er gewoon téveel draadalg. Ik heb een vijver van 30.000 liter water, en het enige wat ik toedien is dit product. Verder een vijverfilter van Oase met voorzeef, werkt fantastisch. Heel het jaar door kristalhelder water. Een plantenfilter is OK, maar je moet wél plaats hebben natuurlijk.

Ik heb een Messner-vijverpomp van 10.000 l/u. Die verbruikt 150 W, maar de nieuwe ecopompen zijn werkelijk nog niet op punt. Ik wacht dus, maar hoop dat er eens iemand kan melden waar ik een PV-cel kan kopen waarop die pomp draait, maar als er te weinig zon is (en 's nachts!) moet die wel overschakelen op netstroom.

Ik heb goudwindes en die zijn schitterend. Vispopulatie is in evenwicht dankzij zonnenbaars, reigers en ijsvogel. De goudwindes zijn prachtig als ze muggen vangen. Maar dan is een vijverfilter nodig. Koi is af te raden, want dan kan je geen planten gebruiken.

Lees de website maar eens door. Een vraagbaak met écht waardevolle info ! Succes!

Hallo Steve,
Doe vooral voldoende kennis op voor u aan de vijver begint. De keuze van de bewoners is zeer belangrijk. Een goed beplante vijver met veel zuurstofplanten en een school Winde's of Voorn kan soms zonder die pomp. Een beekloop of moeras zone behoeft enkel een zwakke pomp voor de circulatie. Een filter heeft meer weerstand en behoeft een zwaardere pomp. Watervallen en fonteinen zijn de energieslikkers.
Informeer eventueel eens bij een aquariumclub. In het voorjaar houden ze steevast vijververgaderingen. Soms kun je er planten gratis of voor een prikje van een andere vijverliefhebber krijgen/kopen. De informatie die u daar vindt maakt soms het verschil tussen een ramp of een geslaagde vijver.
Info over aquariumclubs in uw buurt. www.BBAT.be
Veel links en informatie online.

Steve

mijn kleine en grotere vijver zijn omzoomd door houten balken. Deze komen zo'n 25 en 32 cm boven de grond uit en lopen over in elkaar. De hoogste vijver krijgt regenwater van een afdak en loopt vervolgens over in de lagere vijver. Bij heftig stormweer loopt dus nooit geen vuil water vanuit de tuin in mijn vijver.

Dank zij de luchtpomp (Velda 1200) blijven de vijvers ijsvrij en ontstaat er geen druk op de wanden. Zuurstof verbetert de kwaliteit van het water. In de winter hang je de zuurstofbollen het best niet tot op de bodem omdat de koude lucht de onderste waterlaag te sterk afkoelt. Dit is niet goed voor de koudbloedige vissen. Sommige hangen zelfs een zuurstofbol in een filter. Zuurstofplanten kunnen stilstaand water niet altijd voldoende zuurstof geven.

Aan die houten balken hang ik de manden met planten op. Op de planten die je in de winkel koopt staat altijd de toegelaten diepte. Ik gebruik wel geen jute meer in de vijvermanden om de vijveraarde (klei)vast te houden. Ze maakten we wijs dat dit langzaam rot en het water verzuurt.

Waterpest (een zuurstofplant) mag je ook in een pot op de bodem plaatsen. Er is dan meer kans op een uitbundige groei. In het begin liet ik die gewoon drijven in het water, maar die verminderde sterk na een tijd. De verkopers hebben dit graag.

Biologische bacteriën zijn inderdaad nodig. Je kan die ook halen door simpelweg een emmer water uit een oudere maar heldere vijver of sloot te halen en dit met je vijverwater te mengen.

Ik heb gelukkig geen overvloed aan draadalgen. Ik heb al steurs zien vastzitten in een wirwar van draadalgen. Dan lijkt Steve zijn oplossing wel wenselijk. Er bestaat ook gerstestro. Dit doe je in de vijver en er kweken zich dan talloze watervlooien. Deze lusten draadalgen. Helaas eten de vissen heel graag die watervlooien. Bij het overlopen van mijn vijver stonden de vissen al met open bek klaar om de vlooien in te slikken.

Ik heb slechts twee Israëlische kois. Deze blijven beperkt in grootte en bezorgen mijn planten geen noemenswaardige schade. Voor het overige tientallen goudvissen van verschillende kleuren en een kikker en soms een pad.

De ijsvogel heb ik helaas nog nooit gezien. Prachtige vogel.

Een pomp van 150 watt die je 2 uur per dag aanzet, verbruikt jaarlijks zo'n 110 KWh en kost je zo'n 20 euro per jaar.

Een luchtpomp die 24 op 24 uur aanligt aan 15 watt kost je uiteindelijk evenveel.