isolatie renovatie/buitenmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedendag, over isolatie van muren is al vaak geschreven.
Omdat isolatie en goede uitvoering zo belangrijk zijn deze vraag:
huidige situatie buitenmuur, huis bouwjaar 1969: gevelsteen, luchtspouw van 5cm zonder isolatie, binnenmuur van snelbouw. Het dak is deze zomer gerenoveerd, huidige U waarde 0,18.
Nu willen we de muren en vensters aanpakken. Vermits dat wij met stralingswarmte werken is een (stenen) accumulerende binnenmuur belangrijk.
Oplossing 1: buitengevel afbreken en isoleren van buitenaf
Probleem: erg duur en werk/tijdsintensief
Oplossing 2: binnenmuur isoleren
Probleem: geen thermische massa meer om op te warmen
Oplossing 3: spouwmuur volspuiten
Probleem: te geringe isolatie dikte en mogelijke koudebruggen (niet mijn voorkeur)

Nu is mijn vraag: als ik nu vanbuiten tegen de huidige buitenmuur dampopen isoleer? Ik laat die buitenmuurisolatie luchtdicht tegen de dakisolatie aansluiten. Dan heb ik een gesloten geheel en dan vormt de luchtspouw toch geen probleem omdat die in het warme geheel zit. De mogelijke luchtcirculatie in de spouw i dan beperkter en minder problematisch.

Of ben ik mis? graag jullie mening
groeten, ron4u

Reacties

-Spouw isoleren met dampopen isolatie
-buitenzijde isoleren met eps-blokken en afwerken met crepi

of:
-spouw isoleren met dampopen isolatie
-buitenzijde isoleren met dampopen isolatie in een dubbel gekruist houten kader en afwerken
met pavatex/celit+ afwerking(crepi, schroten etc.)
Er is geen luchtspouw toegelaten. Je kan info terugvinden op internet onder: ,,altbausanierung passivtauglich,,

Mon

Mon, dubbel gekruist houten kader.
is dat echt nodig?
gaat de celit plaat al niet zorgen dat de houten latten , niet meer als koudebrug worden aanzien?

Je sluit met de pavatex/celit plaat wel de koudebrug uit. Je kan moeilijk zeggen dat het aandeel hout met de minimale dikte van de platen voldoende isoleren, daarom kruisgewijs plaatsen van de kepers.
Een andere oplossing: je monteert alu U- profielen van +/- 50mm binnenmaat met de benen 120 a 15Omm lengte en een hoogte van +/- 100mm op de muur. Dan plaats je een eerste laag isoltie tegen de muur van 6omm dikte. Daarna plaats je de balkjes van 5O x 18O in de U-profielen TEGEN de isolatielaag. Dan isoleer je verder tussen de balken,daarna celi/pavatex en afwerking.
Mon

mon, heb eens "altbausanierung passivtauglich" op google ingetikt.
Niks te vinden.

als je dubbel gekruist houten kader hebt.
Moet je dan nog met L-ijzertjes werken
Of gewoon een schroef door het hout en dan in de muur?

WE gaan +/_ tussen muur en gevelbekleding 34 cm hebben
Dus ofwel 1 X 15 cm glaswol ofwel 2 X 7 cm glaswol (vertikaal en dan horizontaal)
Dan 2 cm celit
Maar dan heb ik nog +/- 15 cm te overbruggen tot aan mijn gevelbekleding.
Dan moet ik nog 3 maal lat zetten van 5cm gekruist (vertikaal dan horizontaal en dan weer vertikaal), om dan mijn horizontale gevelbekleding te zetten.
Dus dat word veel werk!
(ga het wel zelf doen)

Ik heb al veel tekeningen op het net gevonden over gevelbekleding, maar allemaal ZONDER gekruiste kader.

De laatste tijd hoor ik meer en meer dat open gevelbekleding beter zou zijn (min. 7 mm)
In nederland verkopen ze al meer gevelbekleding met schuine kant hiervoor.
Jammer dat thermowood en platowood vlak met opgeronde kant is.

Dag Mon, alvast bedankt voor je reactie. Ook ik heb altbausanierung passivtauglich ingetikt op de duitse google. Geen reactie, enkel altbausanierung beperkt resultaat. Heb jij misschien de site waar je die info haalt, dan kan ik ze ook eens doorlezen.
Op zich ben ik het eens dat buitengevelstenen afbreken de beste optie maar ook de duurste en meeste tijdrovende. Ik wil het zelf doen en dus mag ik er mn vakantie insteken. Op zich geen probleem maar als er andere en ook goede opties zijn ...
Mij is het eigenlijk nog steeds niet helemaal duielijk waarom je de luchtspouw niet in je verwarmde volume mag brengen. Huizen die met open verdiepingen werken zijn eigenlijk toch hetzelfde gebouwd en hebben ook die luchtcirculatie.
Graag wat meer uitleg.
alvast bedankt, ron4u

ik ga mijn muur ook langs buiten isoleren met een houten kaderment en mupan facade van isover plus celit plaat, is die isolatie goed daarvoor of bestaat er betere?

Beste Ron4U,

Het is belangrijk - indien mogelijk - om je massa te behouden (zeker aan de binnenzijde), zeker tegen over ramen ed. om zonnestraling op te vangen.
Indien je dampopen werkt, kan je best de spouw laten opvullen (vb. SLS20) en dan nogmaals buitenisolatie laten aanbrengen (mits de muur niet 'dampdicht' is gepleisterd of geverfd !!!).
Dit is belangrijk om alle koudebruggen (dat zullen er vele zijn) tot een minimum te herleiden.

Voorts is het belangrijk om alle isolatie goed te laten aansluiten (dak-muur / muur-vensters / muur-vloer / ...) en zelf geen bijkomende koudebruggen te gaan creëren.

Wat ook belangrijk is, is om alles tot een 'evenwichtig' isolatiepeil te brengen. Da's belangrijker dan 'hier-en-daar' dik te isoleren, maar anderszijds stukken of aansluitingen te vergeten.

Om geen fouten te maken kan/moet je best thermografie laten maken en zeker endoscopie/spouwonderzoek voor haalbaarheid.

welk isolatiemateriaal is prijs/kwaliteit het beste om geschrankt te plaatsen.
Afwerking is met celit en gevelbekleding.

Beste allemaal,

Wij zijn bezig met een verbouwing en hopen binnenkort het oude gedeelte van de woning (1937) te isoleren. Voor de massieve muren dachten we aan een combinatie van homatherm protect en daarop unger diffutherm met de nodige afwerkingspleister. Alleen de voorgevel (zuidkant) is een probleem; Dit is de enige gevel met een spouw. De opbouw is alsvolgt, Binnenmuur (bepleisterd) halve steen dik, spouw +- 5cm, buitenmuur 1 steen dik. De binnen of buitengevel afbreken is praktisch onmogelijk. We dachten om de spouwmuur te laten volspuiten met HR Termoparels en de buitengevel af te werken zoals de rest, nl. combinatie van homatherm en diffutherm. Ik heb al geruime tijd deze vraagrubriek doorzocht, heb me laten informeren bij Ecobouw en Ecomat. De een zegt dat de spouw vol moet, de ander vindt van niet en zegt dat ik de spouw open kan laten.
Ik kan er niet zo goed meer aan uit. Kan iemand ons tips geven?

de spouw moet gevuld zijn, anders krijgt men een schoorsteeneffect en dan is je buitenisolatie voor niets.

wij gaan ook moeten bijspuiten, hier en daar.

Bedankt. We denken de muur vol te laten spuiten met Termoparels. Welke firma is het interessants? Ik heb al goede commentaren gelezen over Linssen uit Nl, iemand ervaring met Pluimers?
Ik heb ergens op dit forum ver kurkkorrels gelezen; Heeft iemand hier ervaring mee? Kan dit ingespoten worden?