harde of zachte pellets?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Er bestaan pellets van hard hout (beuk, eik, ...) en pellets van zacht hout (den, spar, ...)

De ene leverancier/verkopen promoot harde pellets en de andere zachte.

Wat is nu eigenlijk de beste keuze?

Wat is jullie ervaring?

steven

Reacties

Volgens mij is er geen verschil. De dichtheid na het persen is net dezelfde. Zacht hout kan meer worden samengeperst dan hard hout. Het eindresultaat is hetzelfde dacht ik!

Mijn ervaring is dat harde pellets meer warmte geven, maar ook sterker varieren in kwaliteit. Deze variatie is vaak ook groot als je bij dezelfde leverancier blijft.

Daardoor had ik met harde pellets soms zalig goede verbranding met extreem weinig assen en vuiligheid, en soms een ellendig gedoe met slecht opstarten, steenvorming en extreem veel stof.

Daarom houd ik me nu bij zachte pellets van sparren: veel variatie heb je niet in de kwaliteit van sparren. Ze geven ietsje minder warmte en ietsje meer stof, maar het product is betrouwbaar.

mvg,
Jurgen

Zacht of hard, het is het gewicht in hout dat telt. Als beide houtsoorten met eenzelfde vocutigheidsgraad gewogen worden , zal een zelfde gewicht aan zacht hout waarschijnijk een iets groter volumen hebben, en misschien maakt dit niet uit voor pellets door het persen ervan. Volgens mij geeft een kilo hardhout dus ongeveer evenveel energie als een kilo zachthout. Steeds met hetzelfde vochtgehalte.

Men moet een goede verhouding hebben tussen zacht- en hard hout. Het zachte hout bij persen geeft de coatinglaag noodzakelijk bij een goede pellet. Deze coating gaat een betere doorschuiving geven bij automatische aanvulling. Teveel harsen (zacht hout) kan aanslag geven. Opletten...hard hout is dikwijls hout dat behandeld geweest is. Daarom is een DIN plus of Oostenrijkse norm noodzakelijk. Uit de analyse kan men nagaan of het behandeld hout is geweest...clorides, zwavel verbindingen, Cu,Pb....
http://www.biopellets.org