PV panelen en getallen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag,

In de offertes die ik krijg wordt er nogal met de getallen gesmeten en zo krijgt een mens wel zicht op het een en het ander. Even een samenvatting van 3 offertes;

1) 5000 kwp / verwachte opbrengst 4250wp / € 25.970 incl
2) 5040 kwp / verwachte opbrengst 4908wp / € 33.353 incl
3) 5060 kwp / verwachte opbrengst 4205wp / € 25.991 incl

Even verrekenen en de prijs per kwp bedraagt ;

1) € 5,194 incl
2) € 6,617 incl
3) € 5,136 incl

Maar wat mij meer interesseert is de opbrengst die ik heb van mijn panelen, en als dan de prijs verrekent wordt is het;

1) € 6,11 incl
2) € 6,79 incl
3) € 6,18 incl

Ik bedoel maar dat de goedkoopste niet de beste koop is.

Zijn er misschien dingen die ik over het hoofd zie of waarbij ik geen rekening gehouden heb, dan zou ik die graag te weten komen.
Welk is de "interessantste" manier om te kiezen uit de verscheidenheid van panelen?

Met zonnige groet,

Fille.

Reacties

Beste Fille,

5 kWp is een grote installatie. Ik denk dat je misschien wel veel elektriciteit verbruikt. Ik ken je gezinssamenstelling noch je huis, maar ik denk dat je je 25000 à 30000€ misschien wel beter investeert in nuttiger toepassingen, als daar zijnde dakisolatie (2000 - 5000€ en je kunt al veel doen), spouwisolatie, k 1.1-glas (isolerend glas), of spaarlampen/LEDs, of een nieuwe zuinige diepvries/wasmachine/droogkast/vaatwas (eender welk energieverslindend huishoudtoestel) of zelfs een regenput voor de waterverbruikende huishoudtoestellen.

Als je dat dan allemaal al gedaan hebt, dan kun je nog altijd aandelen kopen in groene energiebedrijven (bv. Ecopower, maar da's een coöperatieve). Het milieu-effect van je investeringen zal des te groter zijn door het schaalvoordeel, alleen zie je het dan natuurlijk niet op je dak liggen.

Het is hier al meermaals gezegd, maar de subsidies op PV-panelen hebben het corrumperende effect dat mensen een aflaat kopen door voldoende capaciteit op hun dak te zetten en gewoon verder energie blijven verkwisten (geen persoonlijke aanval!), terwijl kleine dingen en slimme keuzes veel meer centen opleveren dan PV-panelen.

Als blijkt dat je verbruik dan toch niet naar beneden kan, dan moet je letten op volgende dingen:
helling dak, ligging dak (zonnepanelen op het oosten zijn geen slimme zet), beschaduwing (bv. schoorstenen, of de gevel van de buren).

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van de Belg is 3500 - 4000 kWh per jaar, dacht ik, jij zit daar net iets boven. Ik denk dat je bijgevolg wel nog wat kan beknibbelen op je verbruik. En dan kom je misschien wel toe met een 3 kWp insstallatie...

Hoi Bram,
5000 wp is inderdaad een grote installatie. We zijn thuis met 4 en mijn verbruik is 3900 w op jaarbasis. De kinderen zijn nog jong, dus verbruik zal nog wel stijgen. Als ik alles zelf zou willen maken zal ik zo een installatie (ruim genoeg) nodig hebben. Het kan m.i. toch geen kwaad wat overschot te hebben?

Het huis is 9 jaar oud, heeft een dakisolatie van 20 cm, is buiten- en binnenmuren gemetst met isolatiesnelbouw van 19cm dik, en is geïsoleerd in de spouw. Het glas is meer dan voldoende isolerend en het enige lampje dat nog geen spaarlamp is is dat op mijn nachtkastje. Energieverslindende huishoudtoestellen... tja, er zijn er die minder verbruiken, maar mijn wasmachien op straat zetten terwijl het nog gaat... Dat is voor een volgende aankoop hé.

Het geven van subsidies zie ik als een dubbel voordeel om het te doen : financieel en milieubewust.

De (toekomstige) zonnepanelen staan -10 graden zuid, zonder enige schaduw.

Ik dank je alvast voor een reactie, en met deze uitleg schets ik een beetje beter mijn situatie.

Maar de reactie had niet zoveel te maken met mijn topic...

Beste Fille,

Om de verwachte opbrengsten te vergelijken wordt er in onze streek van uit gegaan dat er per 1000 Wp een opbrengst zal zijn van ongeveer 850 kWh. Dus optie 1 en 3 schatten het goed in. De opbrengst van Optie 2 is veel te hoog ingeschat.
vb van een site die sedert 2005 in dienst is (waregem, 200° (dus 20° uit het zuiden), 35° heklling) http://www.sonnenertrag.eu/detail.php?pk=2440&profile_id=2278&alle=Alle+Jahre+anzeigen Onderaan kan je een tabel vinden met de kWh/kWp

Je kan de te verwachten opbrengsten per plaats/orientatie/helling berekenen op : http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php#

Groeten,

Rik
http://users.telenet.be/riho/PV

Dag Fille,

Hoe zijn de opbrengsten van de installaties bepaald.
Gaat hiet iets van studie aan vooraf?
Worden de te verwachten opbrengsten onderbouwt?

Bij het tweede systeem gaat het vermoedelijk om een hoogrendements module, vandaar de grootte verschillen ten opzichte van de andere. Voor deze modules betaal je ook aanzienlijk meer.

Je moet natuurlijk vooral uit gaan van de deskundigheid van de aanbieder. Door verder te vragen waarom er bepaald systeem is aangeboden kan je al makkelijk merken of de aanbieder de materie daadwerkelijk beheerst.

Vooral omdat het een installatie is die 30jaar lang mee gaat denk ik ook niet dat je je dood moet staren op een prijs.
Je moet gaan voor een product waar je vertrouwen in hebt.

Dag allemaal,

Persoonlijk heb ik een installatie van 4400kwp van de firma SOLEC laten plaatsen bij mij thuis en ik heb er nog geen seconde spijt van... De prijs viel wel mee, het levert het verwachte rendement en de verwachte opbrengsten.

Wat jullie wel vergeten in jullie discours, is dat hoe groter de installatie wordt, hoe kleiner de vaste kost is en dus hoe goedkoper per kwp de prijs wordt.

Ik denk trouwens dat het energieverbruik tesamen met de prijs alleen maar gaan toenemen. Hoe groter de kinderen, hoe meer tv, pc, xbox...

Als jullie nog vragen hebben, mail me.

Groeten,
Alex
Fille schrijft:
> Dag,
>
> In de offertes die ik krijg wordt er nogal met de getallen gesmeten en zo krijgt een mens wel zicht op het een en het ander. Even een samenvatting van 3 offertes;
>
> 1) 5000 kwp / verwachte opbrengst 4250wp / € 25.970 incl
> 2) 5040 kwp / verwachte opbrengst 4908wp / € 33.353 incl
> 3) 5060 kwp / verwachte opbrengst 4205wp / € 25.991 incl
>
> Even verrekenen en de prijs per kwp bedraagt ;
>
> 1) € 5,194 incl
> 2) € 6,617 incl
> 3) € 5,136 incl
>
> Maar wat mij meer interesseert is de opbrengst die ik heb van mijn panelen, en als dan de prijs verrekent wordt is het;
>
> 1) € 6,11 incl
> 2) € 6,79 incl
> 3) € 6,18 incl
>
> Ik bedoel maar dat de goedkoopste niet de beste koop is.
>
> Zijn er misschien dingen die ik over het hoofd zie of waarbij ik geen rekening gehouden heb, dan zou ik die graag te weten komen.
> Welk is de "interessantste" manier om te kiezen uit de verscheidenheid van panelen?
>
> Met zonnige groet,
>
> Fille.

Dag allemaal,

Persoonlijk heb ik een installatie van 4400kwp van de firma SOLEC laten plaatsen bij mij thuis en ik heb er nog geen seconde spijt van... De prijs viel wel mee, het levert het verwachte rendement en de verwachte opbrengsten.

Wat jullie wel vergeten in jullie discours, is dat hoe groter de installatie wordt, hoe kleiner de vaste kost is en dus hoe goedkoper per kwp de prijs wordt.

Ik denk trouwens dat het energieverbruik tesamen met de prijs alleen maar gaan toenemen. Hoe groter de kinderen, hoe meer tv, pc, xbox...

Als jullie nog vragen hebben, mail me.

Groeten,
Alex

Hallo Fille,

Het rendement dat ze voorschotelen is bij de 2de lijkt me toch wel sterk. De andere 2 liggen in de verwachting die ze meestal meegeven van 850 KW per 1000 KWp geinstalleerd.

Heb je meer informatie over de soort panelen die ze willen leggen?

hier kan je onze belevenissen terugvinden over zonnepanelen: http://www.zonneblog.be

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Bram, 5KWp levert in het beste geval 4200 KWh . Dat is inderdaad nog veel, maar heb je al gedacht aan de opkomst van de electrische wagens? Deze zijn een perfect antwoord op de biofuel problemen die hierboven aangekaart worden.
Een electrische gezinswagen kan met 2KWp PV ongeveer 15000 km per jaar rijden en dit is volledig CO2 neutraal. Dus hoe meer PV, hoe beter, dit zal mensen aanmoedigen om naar electrische wagens om te schakelen en het zal een boost geven aan het hele PV gebeuren....

Bram schreef:
"Het milieu-effect van je investeringen zal des te groter zijn door het schaalvoordeel, alleen zie je het dan natuurlijk niet op je dak liggen..."

Dat moet je toch eens uitleggen. Indien je alle daken zou betegelen met PV kan je het particuliere verbruik in België grotendeels afdekken, en dit door uitsluitend gebruik te maken van anders toch maar nutteloos dakoppervlakte...

Het particulier investeren in PV-modules heeft enkele voordelen:
- Het piekvermogen voor de producteers en distributeurs gaat omlaag.
- Het kan tot 30% groene stroom leveren. De huishoudens zijn alle tesamen immers goed voor 30% van de totale energieconsumptie.
- voor de particulier is het een goede investering
.
.
.

En de energie wordt ter plaatse geproduceerd en verbruikt waardoor er veel minder distributieverliezen optreden, dit in tegenstelling tot wat Bram verkondigd dat de schaalbaarheid zou verbeteren door centralistisch te produceren...

Mijn installatie ligt net onder ons dagverbruik. Onze installateur had aangeraden er nietboven te gaan omdat je de meeste besparing bereikt door minder te verbuiken en dus minder te betalen, ook door de groene stroomcertificaten, maar niet door de extra stroom die je levert op het net, omdat je daarvoor maar heel weinig terugbetaald krijgt.
Het concept van de toekomstige electrische wagens (zoals o.a. Opel binne een paar jaar uitbrengt) lijkt wel heel interessant. Maar ik denk dat onze Belgische regering daar wel een gepast stokje zal voor steken, zie ook hoe ze het maken van biodiesel uit koolzaad door Belgsiche boeren en verbruikt door aangepaste dieselwagens vakkundig de grond ingeboord hebben ten gunste van de oliemaatschappijen. Ik zou hier dus iet op speculeren: electrische wagens die voor een fractie van de kost over onze belgsiche wegen rijden zonder langs de staatskas te passeren ? Vergeet het maar. Nog een ander voorbeeld hiervan is het rijden op LPG dat door de staat op alle mogelijke manieren belemmerd werd.

Fille,

ergens klopt er toch iets niet aan de tweede offerte. Grofweg brengen alle 5.000Wp installaties ongeveer evenveel op.

Welk type panelen heeft die persoon voorgesteld? Want die beweert dat zijn panelen ongeveer 1000kWh (je had je eenheden hout in je voorstllen) per geinstalleerd kWp. En dat is in Vlaanderen 'normaal' niet correct. Ben je zeker dat die niet toevallig een 6000Wp installatie heeft voorgesteld? Enig idee waarop die zich basseerd voor zijn beweringen?

Walter

Hoi,
De eerste en derde installatie zijn polykristalline panelen van Suntech 175 en de tweede installatie zijn Sanyo HIT 215 panelen. De verwachte opbrengst stond er zo bij...

@Walter
U zegt dat alle 5000Wp installaties ongeveer evenveel opbrengen. Dan ben ik dus het beste af met de goedkoopste, niet?

Daar klopt toch iets niet mee hoor!

De eerste en de derde installatie gebruiken dezelfde panelen, maar de derde heeft net ietsje meer Wp (60wp), leggen die er een reepje los bij?
En toch is de verwachte opbrengst iets lager dan de eerste. Het zou kunnen betekenen dat de laatste de opgemeten vermogens van de panelen samengeteld heeft. Elk paneel wordt individueel opgemeten (was toch zo bij onze Shuco) en het gemeten vermogen wordt vermeld. Onze installatie was in principe 2.8 kWp, maar de samengetelde "gemeten" vermogens komen op 2.9 kWp.
Maar bij het opstellen van een offerte kan de leverancier toch nog niet afgaan op de gemeten vermogens, hij zou dan een stel panelen in zijn stock moeten laten liggen met jouw naam erop.

Maar toch, ik vermoed dat er hier bij zijn die ongefundeerd te hoge opbrengsten vermelden op hun offerte. Ik zou eerst eens kijken hoeveel de voorgestelde vermogens zouden opleveren volgens http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/pvreg.php?lang=en&map=europe
Deze simulator is erg betrouwbaar, en wil je geen panelen verkopen
En dan eens gaan praten met alle drie de leveranciers, laat ze eens uitleggen hoe ze aan hun vermogens komen.

En dan kun je eventueel nog eens hun antwoorden aftoetsen op dit forum als je nog twijfels zou hebben.

Veel succes
PS: Ik vind het wel een raar idee om nu een veel te grote installatie te plaatsen omdat je misschien in de toekomst meer vermogen zou nodig hebben. Ik zou geneigd zijn om in uw geval niet hoger te gaan dan 4000 Wp.
Maar je bent natuurlijk vrij om te doen wat je zelf wilt, geef gewoon even mijn ideetjes

Jan (wonko),
Dank voor de reactie.
Ik heb net eens de simulator bezocht en met een installatie van 5000 Wp kom ik op een opbrengst van 4160. Dit is dus iets meer dan mijn huidig verbruik. Komt overeen met 83% van de piekwaarde.
U zou niet geneigd zijn om hoger te gaan dan 4000 Wp (aan 83% brengt me dat 3320kwh op).Waarom niet?

Eric, elektrische wagens zijn prachtige dingen als je ze oplaadt met PV. In die zin is meer capaciteit niet overbodig.

Het schaalvoordeel van groene investeringen dat geldt minder voor zonnepanelen blijkbaar. Ik las recent dat in Veurne 500 kWp zou geplaatst worden aan 8€/Wp, tja, dan gaat dat niet op.

Waar het wel opgaat, is bij windmolens, biomassa, hydro-elektriciteit. Kijk bv. maar eens naar de prijs van een windmolen 'voor huishoudelijk gebruik', genre energyball of turby, niet te betalen in vergelijking met wat ze opbrengen! Idem voor micro-WKK, onbetaalbaar en energetisch eigenlijk niet zo denderend.

Decentrale productie, Eric, is iets waar we naar toe moeten. Ik noem een 2 MW windmolen of een vergister van een 0.5 MW geen centrale productie. Dat komt ongeveer neer op het verbruik van een dorp. Ik zou niets liever willen dan meer kleine productie-eenheden, dan moet de capaciteit van het Belgische hoogspanningsnet niet nog verhoogd worden om onze groeiend elektriciteitsverbruik te counteren. Ik hoop dan wel dat je je wasmachine niet 's nachts aanzet.

En als ik dan nog even mag moeilijk doen, ik zou het leuker vinden mocht de regering subsidies geven aan een reeks windmolens op de E40 van Veurne tot Oostende (zoals er 6 in Gistel staan). Hupla, de helft van W-Vl elektriciteit met een strook windmolens langs een toch al vervuilde weg.

En in plaats van GFT te composteren zoals nu gebeurt (met compostoverschotten als gevolg!), zou het beter vergist worden (het gebeurt al in Brecht en Ieper), dan haal je nog elektriciteit uit dit groenafval alvorens het CO2 wordt. En dat is in vergelijking met Doel of Tihange nog altijd peanuts meer dan een beetje, maar het past wel in een decentrale energieproductie, weliswaar op een iets grotere schaal dan op woningschaal, en zeker financieel veel interessanter.

Fille, ik reageerde enkel op je bericht omdat ik dacht, hmm, weeral zo iemand die subsidies geroken heeft en blijft verkwisten. Ik denk wel dat je moet opletten door met verwachte opbrengsten te rekenen. En 850 kWh/j per kWp is een vuistregel. Of die op elk paneel toe te passen is, is natuurlijk een andere vraag...

@ fille

Waarom ik niet hoger zou gaan dan 4kWp:

Je schrijft
"We zijn thuis met 4 en mijn verbruik is 3900 w op jaarbasis."

Je moet volgens mij (voor het financiële plaatje) ook rekening houden met het feit dat je met 4 gezinsleden al 500 kWh gratis krijgt. Dat betekent dat je met je huidige verbruik nog slechts 3200 kWh zelf moet betalen. Volgens mij is het meest rendabel als je het vermogen op dat verbruik richt

Als je nog hoger gaat in je PV-vermogen dan denk ik dat je meer gebruik gaat maken van de buffering van het net voor de pieken van verbruik en productie. Dat is geen wetenschappelijk onderbouwde bewering, eerder een buikgevoel van mezelf. En ergens vind ik dat geen goede zaak (ook meer aanvoelen)

En als je binnen een jaar of 10 merkt dat je meer vermogen nodig hebt, dan kun je er nog altijd wat bijplaatsen. Vermoedelijk zijn de toestellen dan goedkoper en efficiënter/kleiner dan nu. Maar dat is natuurlijk ook speculatie, zoals de veronderstelling dat je meer zult verbruiken ook een speculatie is. Misschien worden de belangrijkste huishoudtoestellen binnen 5 jaar drastisch zuiniger dan nu het geval is????

Fille,

Ik zou een keer naar www.sonnenertrag.eu gaan en de installaties in uw streek vergelijken.

Met een beetje geluk kom je zowel de Suntech als de Sanyo panelen tegen.
Hou wel rekening met de dakhelling en de orientaties van de installaties die je vergelijkt.

Alleen al door de prijs van de tweede installatie had ik het vermoeden dat het hier om een Sanyo systeem ging.
Hier betaal je gewoon een aanzienlijke meerprijs voor.

Deze Sanyo panelen staan bekend om hun hoge opbrengst.
In sommige gevallen kunnen deze tot 1000kWh/kWp opleveren.(We spreken hier dan wel van ideaal opgestelde modules)
De aanbieder van deze panelen houd hier vermoedelijk al rekening mee. Het is echter zeer moeilijk de daadwerkelijke opbrengst van een installatie in te schatten. Iedere situatie is natuurlijk anders.

Ook de site die hierboven vermeld wordt geeft een indicatie van de te verwachten opbrengts. Zowel de geografische ligging, de dakhelling, de oriëntatie en vooral de combinatie van het merk/type paneel en het merk/type omvormer dragen bij tot de mogelijk te verwachten opbrengts.

In uw geval vergelijkt u één van de duurste panelen met één van de goedkopere panelen.

Bram,

Inderdaad best eerst besparen en dan naar alternatieve bronnen stappen.
PV is nu net de alternatieve bron die het duurste is. Is het niet beter om dan eerst voor goedkopere oplossingen te gaan waardoor je meer milieurendement haalt uit je milieugeld?

Windenergie is interessant in zeer winderige gebieden. Als er geen wind is heb je back-up equivalant aan je windE-capaciteit nodig.

Nachttarief wordt door velen gebruikt als iets typisch van de kernsector. Door het nachttarief stimuleert men de kernenergie zegt men. Dit klopt niet (helemaal). De vraag naar E is snachts gewoon veel lager (www.elia.be). Het ganse kernE aanbod is altijd opgebruikt in B. Er zijn ook alternatieve bronnen die ook snacht gewoon verder doen (zals windenergie). Trouwens in landen zonder kernE zoals Portugal bestaat er ook nachttarief.

Fille,

Wij zijn ook met 4 en doen het met 2550 kWh/jaar. Let wel geen droogkast dit staat voor 1000 kWh.

Maarten

Geachte Alexander

op een andere thread in dit forum maakt u zichzelf bekend als zaakvoerder van Solec. Hier doet u het voor alsof u klant bent.
zie http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1209455965&replies=0

Als u de zaakvoerder bent zou u dan niet beter ook zo zeggen in deze thread?

@ jandho: heb het ook juist gezien, lepe kerel die alexander, gelukkig zijn er nog die alert genoeg zijn en zich niet laten vangen.

Ik had het al gezien.
Voor mij mag iedereen reclame maken voor zijne winkel, maar speel dan open kaart aub.
Hij is zelfs ingelogd onder verschillende namen... Spijtig, op die manier een offerte los krijgen. Een PM was ook goed.

Ik dank trouwens iedereen voor de reacties die gestuurd worden. Op die manier krijg ik een zicht op hoe men erover denkt, de verschillende standpunten zetten aan tot denken.

Ik moet er niet hypocriet over doen; de subsidies geven een duwtje in de rug. Mijn "zuinige" manier van energiegebruik wordt daardoor versterkt. Ik ben niet bepaald het prototype van wereldverbeteraar, maar vele kleintjes maken één groot.
Het is plezant om te zien dat je bijdraagt tot een "schoner klimaat" en je krijgt er dan nog bepaalde voordelen bij. Ik ben niet te beschaamd om te zeggen dat die subsidies mij over de streep trekken om het te doen, de investering (die trouwens niet van de minste is) maakt het voor mij alvast iets aannemelijker.
Ik zou wel eens willen zien van al die "groenen" hier, als de subsidies nul komma nul bedroegen. Hoeveel blijven er over?
Laat de meningen maar verder gaan!
De Fille.

@jan(wonko)
Ge hebt 100% gelijk. Thanx!

Kerels,

Ik ben inderdaad zaakvoerder maar al wat ik al gezegd heb is juist hoor...

Ik heb zelf ook een installatie van 4400kwp en deze werkt goed...

Geachte Alexander,

Geef gewoon correcte info, het is niet verboden als installateur aan dit forum deel te nemen, maar verberg dat dan door te zeggen "ik heb een installatie laten plaatsen door firma XYZ..." als je zelf de zaakvoerder bent van de firma.
Zeg dan "ik ben zaakvoerder en heb bij me zelf ook panelen geplaatst". En dan uw zin: "de prijs viel wel mee": als je verdorie zelf de installateur bent.

Ikzelf heb een installatie van 4Kwp , deze van u , ondanks dat alles wat u zegt juist is, lijkt me enorm: 1100 keer zo groot als die van mij...?

Jan,

als zaakvoerder wordt je niet verwacht om correct technische berekeningen te kunnen maken. Daar heb je personeel voor.
Dat hij Kwp en wp 2 keer door elkaar haalt kan je hem moeilijk verwijten.

Walter

Voor alle duidelijkheid zal ik alles nog eens op een rijtje zetten:
- Ik ben zaakvoerder van Solec, een installatiefirma van fotovoltaische panelen.
- Ik heb thuis een installatie (polykristallijn geplaatst van 22*200Wp wat 4400wp geeft en dus ongeveer 3740kwh/jaar. Deze werkt goed en geeft ook de verwachte opbrengsten.
- Naast polykristallijne panelen bestaan er ook monokristallijne maar deze zijn (veel) duurder
-Er bestaan ook reeds systemen waarbij de modules in de pannen worden ingebouwd. Bv Koramic brengt binnenkort zo'n systeem op de markt.
- Schrijffouten komen nu eenmaal voor evenals rekenfouten...