PV op of in Leien- mono HIT of Poly?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een vraag waar ik geen antwoord op vindt:
Voor een PV installatie op een Leien dak kiest men logischerwijs, omwille van gevoelige rendementsdaling bij hogere temperaturen toe, voor opbouw (van polychristalijne modules) zodat de wind eronder voor enige afkoeling kan zorgen.
Kan iemand vertellen of inbouw van monochristalijne, vb Sanyo HIT met rendement 21,5 % en gevoelig beter presterend bij hogere temperaturen in vergelijking met Polychrstalijne, het totaalplaatse véél duurder maakt?

Duurdere panelen, doch bij geplande dakvervanging minder dure dakwerken en dito paneelbevestiging?

iemand?

Reacties

Beste Jan,

Persoonlijk ben ik zaakvoerder van SOLEC, een gespecialiseerde firma in PV-modules (opbouw en inbouw) die op uw vragen een antwoord heeft maar dit is niet echt makkelijk langs deze weg.

Daarom vraag ik u van mij een mail te sturen waarna wij contact kunnen nemen met u.

Groeten,
Alex

en toch probeer ik het nu nog eens, naar de objectieve, geinteresseerde kenners toe, na de kantooruren. Geachte Alexander, waarom antwoordt u niet via dit forum, misschien zijn er wel meer geïnteresseerden in een antwoord hierop, die er niet willen aan verdienen, afgezien van persoonlijke PV-opbrengst.

Beste,

Het inbouwen van panelen is altijd af te raden, omdat men te maken krijgt met een rendementsverlies.
Indien men dit toch doet moet men zeker kiezen voor een paneel dat beter dan ander panelen presteerd bij hogere temperaturen.

Een Sanyo Hit paneel is hier een mooi voorbeeld van.
Dit paneel heeft een hogere opbrengst doordat het ook gebruik maakt van een amorf laag. Deze amorf laag heeft de eigenschap om minder rendement te verliezen, zodra het paneel warm wordt.

Het rendement van het Sanyo paneel ligt overiggens wel lager dan de door u aangegeven 21.3%. U moet denken aan een rendement van ongeveer 16.5% afhankelijk van de uitvoering.

Het os een feit dat de Sanyo panelen duurder zijn dan andere panenelen, maar dit wordt ook meestal terugverdient door de hogere opbrengts. Kwaliteit heeft natuurlijk zijn prijs.

de kosten bij het vervangen van de dakbedekking zijn toch niet te onderschatten.
Het plaatsen van de panelen en de afwerking rond de randen neemt toch de nodige tijd in beslag.

Persoonlijk zou ik indien men nieuwe dakbedekking plaatst de dakhaken meteen in laten werken en toch werken met een systeem in opbouw. De kosten voor en systeem in het dak zullen vermoedelijk toch duurder uitkomen en het geplaatste systeem zal minder presteren.

Er bestaan nu ook systemen die leien vervangen, van Luxemburgse makelij.
http://www.solarwood.lu

Zien er prachtig uit, maar wel prijzig (ca. 7 EUR/kWp zonder BTW denk ik),
en het is nog een heel jonge firma, maar je spaart er wel het geld van een
dakbedekking mee uit (toch ook snel >100 EUR/m2 als je verplicht bent om
met leien te werken zoals hier in de streek...)

Koramic is ook bezig aan een project met geintegreerde pv-modules maar de prijs ligt ook beduidend hoger dan opbouw. (reken op 7500€/kwp +btw) geinstalleerd.

Groeten,
alex

In de bijlage, Thema "Het Nieuwe Wonen" van het Algemeen Dagblad van afgelopen Zaterdag 26 April stond een foto van een pannenkap. Daarin waren PV elementen als dakpannen geplaatst. Deze elementen lieten zich heel mooi integreren met de overige pannen. Het ziet er heel erg netjes uit. Maar hoe zit het dan met het afkoelen van de PV elementen aan de achterzijde.
*Wim*

Dus een concreet antwoord op mijn vraag?

Eigenlijk kan je beter voor een 'opdak'-installatie gaan volgens mij omdat de panelen dan het best gekoeld worden en het beste rendement geven...

in het geval van leien moet je steeds opletten dat de installateur de dakhaken terug mooi afdicht met lood; dit geeft meestal een meerprijs van ongeveer een 1000 a 2000€ tov een gewoon pannendak afhankelijk van de grootte van de installatie.

in een test van photon ( duits magazine) staan die sanyo panelen anders toch helemaal achteraan qua rendement...
Solarworld, bp solar, shott solar stonden in de top 3 Vreemd genoeg werden andere toppers zoals rec en trina niet in de test opgenomen.Vraag je jezelf beter af welke siliciumproducenten het proces volledig zelf in handen

Jan De Gols op een Leien dak kiest men logischerwijs, omwille van gevoelige rendementsdaling bij hogere temperaturen toe, voor opbouw

Logischerwijs, maar prijsgewijs? Voor alle zekerheid: je hebt het toch over leien in natuursteen, in de volksmond "schalies" genoemd? Of gaat het over vezelcementleien? Voor die laatste zijn wel oplossingen voorhanden, alhoewel ik dat doorboren van dakpannen en dies meer toch maar gevaarlijk vind ... .

Jan De Gols Kan iemand vertellen of inbouw van monochristalijne, vb Sanyo HIT met rendement 21,5 % en gevoelig beter presterend bij hogere temperaturen in vergelijking met Polychrstalijne, het totaalplaatse véél duurder maakt?

Inbouw zal denk ik pakken goedkoper zijn en veiliger; zelfs als het gaat om een volledige dakvernieuwing moet er rond die "dubbele dekking" gewerkt worden, dus het aantal manuren zal serieus oplopen. Voor de dakdekker is het pakken gemakkelijker om gewoon rond de panelen te werken. Nog iets waar ik aan denk: uiteindelijk ga je een (op sommige vlakken) gevoelig natuurproduct versteken onder die panelen; hoe zit het met visuele controle, reinigen enzovoort, ... ?

Jan De Gols Duurdere panelen, doch bij geplande dakvervanging minder dure dakwerken en dito paneelbevestiging?

Met alle respect, maar volgens mij haal je er te veel parameters bij [pot, ketel, splinter, balk ], en langs de andere kant ontbreekt het je aan parameters: hoe groot is dat rendementsverschil van panelen (gekoeld door een windstroom) *effectief* ten opzichte van ingebouwde panelen? Op welke termijn komt die meerprijs voor opbouw er dan uit? Leien (schallies) leggen is een kunst op zich, daar kom ik persoonlijk met nog geen stok van 10 meter aan, "tic" zegt die plaat en daar sta je dan; best wat telefoontjes doen naar een paar stielmannen, en de plaatsing steeds in samenspraak met hen doen.
Ooit iemand het idee horen opperen om actieve koeling onder PV te gebruiken: serpentine eronder, overtollige warmte een boiler in, hopla! .

Jan De Gols Alexander, waarom antwoordt u niet via dit forum, misschien zijn er wel meer geïnteresseerden in een antwoord

*steekt hand omhoog* Zeer zeker! Denk dat Alexander geen tijd heeft om in code-taal te spreken (waar ik ondertussen zelf ook altijd maar meer bedenkingen bij heb), maar ik heb die tijd nu even wel: Google een keer op Arizona en leien, je zou moeten uitkomen op een commercieel alternatief dat speciaal ontwikkeld werd voor gebruik in leien.
Hier zegt men al zeverend dat je moeilijk PV op je leien kan "kleven", maar als je nog verder Googelt zul je zien dat ook dat al kan. Succes!

Laat ons weten hoe het verder gaat!

Bartbv,

al erg bedankt voor je uitgebreide antwoord en toelichting op deze zonnige dag, zij het weliswaar tussen de buien door. NB 't is niet voor mezelf, maar voor iemand die vroeg of ik hem hierin soms kon adviseren.
Nu rest nog steeds de vraag, los van het feit dat het praktische rendement lager is dan het theoretisch vooropgestelde, heb ik begrepen: Wie heeft er (pos/neg)ervaring met de Sanyo HIT-technologie en wat zijn dan wél de voordelen. Eerder aangeraden toepassing bij inbouw of toch weer niet?