GSC variabel voor 20 jaar en splitsing factuur PV

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik verneem zonet van een grote -europese- leverancier uit oost-vlaanderen
van pv-panelen dat:

je van de GSC niet zeker bent dat je 20 jaar de 450 € krijgt zoals
afgesproken bij aanvang contract.
Persoon in kwestie zegt dat eandis NIET op papier wil zetten dat de GSC's
voor 20 jaar vast zijn!

Ook is de splitsing van de facturen volgens dit bedrijf niet 100% correct. De
kans bestaat dat de VREG geen goedkeurig geeft -na installatie- voor de
GSC is zeer groot.
vele installateurs beloven dit, maar dit bedrijf wil eerlijk zijn naar de klant
toe en correcte informatie geven, zodat de klant niet voor een voldongen
feit staat na installatie.
Ze hadden nu grote onderhandelingen met 2 banken om dit wel mogelijk te
maken.

Ik begrijp wel niet dat ze dan onderhandelen met banken, als het toch niet
toegestaan door de vreg.

Vertel ik hier onzin of kan er iemand meer duidelijkheid bieden.

In ieder geval was het voor 2 andere installateurs geen enkel probleem.

Reacties

Het is m.i. onzin.

Ik heb een ruling van de belastingdienst "voorafgaande beslissingen" te Brussel bekomen en de splitsing van de betaling strookt met de wet. Tenminste als er geen gefoefel is met verdoken voorschotten en geheime terugbetalingen. En daar nijpt het schoentje bij sommigen. Als ze met een creditnota werken, dan zou artikel 344 WIB 92 wel eens van toepassing kunnen worden. Als die creditnota louter dient om de klant te laten profiteren van de belastingvermindering dan kan de investering verworpen worden.

Vanzelfsprekend zijn de meeste PV-installateurs niet geneigd om de investering voor te schieten.
Als je de betaling wenst te spreiden over twee kalenderjaren is het beter dat je de helft als voorschot betaalt aan de installateur en dan vervolgens bij of na de plaatsing de eindfactuur.

Ik kan me wel niet uitspreken over de toekomstige wetten en decreten. Die kunnen zelfs een ruling teniet doen.

Volgens mij worden ook een aantal dingen door elkaar gehaald die niets met elkaar te maken hebben.

De splitsing van de factuur is iets wat nuttig kan zijn uit fiscaal oogpunt (belastingsaftrek). Het spreekt voor zich dat een installateur graag boter bij de vis heeft, en er geen enkel voordeel bij heeft (eerder omgekeerd) om 6 maanden te moeten wachten op zijn geld. Logisch dat hij dan verhaaltjes uit zijn mouw schud om dat te ontraden.

De GSC die door de VREG opgevolgd worden hebben niets te maken met die fiscale constructies. Bij de aanvraag moet misschien wel een factuur bijgevoegd worden ('t is van mij al bijna een jaar geleden, ben de details wat kwijt). Maar of het dan 1 factuur of 2 facturen zijn kan volgens mij niets uitmaken.

En voor zover ik het begrepen heb zijn de GSC gegarandeerd voor wie nu in het systeem stapt, voor 20 jaar lang. Ik neem aan dat er in de toekomst een wijziging kan optreden, maar dat zal volgens mij dan moeten gaan om de nieuwe toetreders.
De mensen die 5 jaar geleden investeerden in PV krijgen nu nog altijd maar 150 euro per GSC. Zij hebben immers een groter deel van de koek gekregen bij de installatie (subsidie is nu over langere tijd gespreid).

Het bedrag voor de GSC staat wel degelijk vast. Het bedrag kan wel herzien worden in de toekomst maar dat geldt dan alleen voor nieuwe contracten vanaf een bepaald jaar, niet voor de reeds bestaande.
Naarmate PV populairder wordt, kan de wetgever natuurlijk bijkomende regelingen treffen (elke installatie is nl. netjes geregistreerd). Niemand weet of die GSC belastingsvrij zullen blijven etc...
Trouwens die €450 nu, wat zal dat na 10 jaar nog in waarde vertegenwoordigen, laat staan na 20 jaar?