Airco als warmtepomp voor verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn van plan verbouwingen te doen in een huis uit 1960, en daardoor zullen de radiatoren van de mazoutverwarming in de living en eetplaats (45+25m²)vervangen moeten worden. Nu denk ik er aan om evtl airco te laten plaatsen en die te gebruiken als warmtepomp voor (bij)verwarming, temeer ik PV zonnepanelen heb. Die plaatsen blijven relatief koel in de zomer, dus airco is niet nodig om te koelen. Een echte warmtepomp kan ik niet installeren omdat het de bedoeling is om parket te leggen op de bestaande vloer. Dit onderwerp is al eerder aan de beurt gekomen op het forum (in negatieve zin dan), maar misschien is er iemand die ervaring heeft met nieuwere systemen van airco (als warmtepomp) voor verwarming.

Reacties

Als bijverwarming kan het best rendabel zijn Dirk.
Let wel dat je een goed renderende inverter kiest.
Boven de cop van 2,5 ga je aan de gunstige kant zitten.

Dirk,

je PV panelen gaan niet helpen voor je airco, ze zullen je 'normale' verbruik nog niet eens dekken. Laat staan dat iets over blijft voor je 'airco'.
Waarom denk je airco of koeling in je woning nodig te hebben?
En hoe groot zijn je warmteverliezen?

Walter

Dirk

Als je het hebt over (bij)verwarming, wat wordt dan de hoofdverwarming? Het lijkt me dat na een verbouwing (neem aan ook isolatie en HR++ glas en ventilatie) bijverwrming niet meer nodig is enkel een hoofdverwarming?

Mvg Arnold

Wij hebben enkele jaren geleden een airco geïnstalleerd alleen voor de warmtepomp. Wij verwarmen daar 3 kamers mee.
Elektrische accumulatiekachels staan uit.
Voor één kamer onder het dak gebruikten we in het begin zeer sporadisch de koeling (nu niet meer nodig omdat er PV-panelen op het dak liggen die de zon tegenhouden).

Resultaat: 60% besparing op elektriciteitsrekening verwarming en nog nooit kou gehad!

Werkt perfect!!

Pipo,

en hoeveel is die besparing in absolute cijfers?

Walter

60% besparing op totale energierekening of op de accumulariekachels? IN laatste geval is je COP 2,50 dat (40% verbruik geeft 100% warmte, factor 2,5) lijkt me een mooi gemiddelde over het jaar geen voor een gemiddelde inverter warmtepomp; zeer zeer goede zullen misschien de 3,5 halen

Mvg Arnold

Arnold, enkel op de accumulatiekachels

totale besparing van ongeveer 7000 kWh op jaarbasis

Heren, vooreerst bedankt voor alle reacties tot dusver ! En zoals verwacht zijn er voorstanders, en tegenstanders. Ik zou nooit een airco in huis halen om te koelen, dan zweet ik nog liever ! Maar als zo’n ding op een voordelige manier kan verwarmen, dan wil ik daar wel rekening mee houden.

@ chathanky

Het zou als bijverwarming dienen. Die warmtepomp zou (voorlopig) enkel beneden komen. Momenteel kijk ik naar Daikin, die hebben toestellen met een COP tot 3.3 . Speciaal voor verwarming aangepaste muurunits die je onderaan tegen een muur, of zelfs tot tegen de vloer kan monteren.

@ Walter

Waarom besluit je dat mijn PV panelen dit niet zouden trekken ?
Maar inderdaad, momenteel zijn het er niet voldoende, maar dat zal in de toekomst veranderen. Wat voor mij telt is dat ikzelf energie opwek, en hopelijk op termijn zonder mazout verder kan. In die optiek denk ik dus aan andere verwarmingssystemen, en wellicht is ‘airco als warmtepomp’ het enige alternatief in mijn situatie. En ik denk helemaal niet om koeling nodig te hebben in mijn woning, dat stond ook in mijn eerste bericht.
Warmteverliezen zijn er sowieso in een huis van 1960. Daarenboven zijn het massieve buitenmuren, (in 3-steen verband, of zoiets), dus isolatie van zo’n woning ligt niet voor de hand. Ik ben er me van bewust dat isolatie eigenlijk een eerste vereiste is, en denk eraan om op z’n minst de noordenmuur op een of andere manier te isoleren. Isolatie van de zoldervloer staat hoog op mijn lijstje, de ramen zijn al vervangen door kunststoframen met superisolerend glas erin. Maar je moet prioriteiten stellen, en dat is momenteel de verbouwing van de beneden. Als dat in orde is mag ik van mijn wederhelft gerust op zolder verder doen…

@ Arnold

Momenteel zit ik met mazout, met een ketel van een jaar of 8. Het is niet echt een verbouwing hoor, we gaan de living aanpassen, zonder echt grote werken. Maar daar ik de radiatoren op z’n minst moet veranderen, dacht ik eraan ze evtl. helemaal weg te laten. En dan is er ook nog de bovenverdieping, maar daar is eigenlijk weinig verwarming nodig. Warm water heb ik via een zonneboiler.
Dus eigenlijk, voor de beneden, hoofdverwarming warmtepomp (airco), en bijverwarming mazout.

@ Pipo

Dus het kan wel ! Dit is inderdaad waar ik naar streef, zo veel mogelijk gebruik maken van zelf opgewekte energie.

Dirk

De nieuwe daikin invertors hebben toch een cop van 4,4 bij 7°C

Marc

Volgens de Daikin vertegenwoordiger moet de COP van de 'klassieke' warmtepompen ergens rond 3.3 liggen. Hun Altherma systeem (een soort CV op warmtepomp) heeft een COP van 3.29.
Jij hebt het wellicht over de Ururu Sarara die bovendien zowel kan ventileren als de binnenlucht bevochtigen. Die heeft inderdaad, volgens de website van Daikin, een COP van tussen 5.14 en 3.97 bij verwarmen. Maar die toestellen schijnen nogal duur te zijn.

Lucht-lucht airco's zijn de laatste jaren zeer sterk doorontwikkeld dankzij o.a. de inverter-technologie.
Die COP-waardes van 3à4 liggen al een tijdje achter ons hoor!
Als je de COP-kampioen van airco's zoekt kijk dan maar eens naar de Mitsubishi heavy industries; de SRK-20ZGX-S haalt maar liefst een COP van 5,45 bij 7°c!

PS: Is tevens ook een stuk betaalbaarder dan een Daikin.

Houd wel rekening met het dimensioneren.
De cop is vastgelegd op 7 graden c./90% rv buiten en 20 graden binnen rv 50%.

Als het kouder wordt zakt het geleverde vermogen.
Mocht je 4,5 kw nodig hebbem bij -8 dan kom je dus vermogen te kort.

Dan het koelvermogen:
2,8kw. Dan wel bij 35 graden buiten en 27 graden binnen.(niet echt een comfortabele temperatuur binnen toch?)
Reken je dat je het binnen 22 of 24 graden wil hebben ga je 2,8 kw bij lange na niet meer halen.

Vraag eens naar de gegevens bij je ontwerpcondities, Je zal zien dat je een grotere unit mag reserveren en dat de cop waarde wat lager uitkomt en je verbruik een stukje hoger.
Bij 7 graden buiten hoeft iemand met een goed geisoleerde woning toch niet veel te stoken.

Als je dit echt als hoofdverwarming wilt gebruiken liggen de verbruikscijfers wel even iets anders als je in eerste instantie uit de folder haalt.

De voorgaande gegevens hebben betrekking op de mitsubishi unit die aangehaald werd.
Maar het principe geld voor elk vergelijkend systeem.

chathanky,

Dirk wil dit installeren als bijverwarming, en daar is een lucht-luchtwarmtepomp nu net ideaal voor!
Hoofdverwarming op hout of pellets voor de vriesperiode is bij minder geisoleerde woningen een must.(of bestaande olie- of gasinstallatie in Dirk zijn geval)

Zo een airco dient louter gebruikt te worden als bijverwarming of eventueel als hoofdverwarming in LEW of passiefhuizen, naar mijn mening.

"Dan het koelvermogen:
2,8kw. Dan wel bij 35 graden buiten en 27 graden binnen.(niet echt een comfortabele temperatuur binnen toch?)
Reken je dat je het binnen 22 of 24 graden wil hebben ga je 2,8 kw bij lange na niet meer halen."

->Ooit als bij 35°c buitentemp in een ruimte van 27°c en een RV van 70% ipv 95% vertoeft? Btw;35°c komt zelden voor in Belgie, net als die -8 in de winter.

temperatuur is ondergeschikt aan ontvochtiging als het om luchtconditionering gaat.(bij koelen)
Max 5à7° koelen onder de buitentemperatuur zorgt er voor dat je geen verkoudheden opdoet en je je toch comfortabel voelt.Trouwens koelen vond Dirk helemaal niet nodig.

"Ooit als bij 35°c buitentemp in een ruimte van 27°c en een RV van 70% ipv 95% vertoeft? Btw;35°c komt zelden voor in Belgie, net als die -8 in de winter"

Wel eens op een zomerse dag op een plat dak gestaan of nabij een buitenmuur vol in de zon?
De schaduwtemperatuur is zeker niet snel 35 graden Bart maar ga de temperatuur maar eens meten 20cm boven zo`n mooi zwart dak als het nabij de 30 graden is. Je mag blij zijn als je 35 graden hebt.

" temperatuur is ondergeschikt aan ontvochtiging als het om luchtconditionering gaat.(bij koelen)
Max 5à7° koelen onder de buitentemperatuur zorgt er voor dat je geen verkoudheden opdoet en je je toch comfortabel voelt.Trouwens koelen vond Dirk helemaal niet nodig."

Oh?
als ik je nu vertel dat als je woning 27 graden 70% is dat je een deel van je koelvermogen inlevert omdat die warme lucht gaat condenseren op je binnenunit van 14 a 16 graden.
Het ontvochtigen kost meer energie dan lucht koelen.
Of heb ik het mis?

"Zo een airco dient louter gebruikt te worden als bijverwarming of eventueel als hoofdverwarming in LEW of passiefhuizen, naar mijn mening."

Dit gaf ik toch ook aan? Te meer omdat er medebeantwoorders zijn die het zien zitten als hoofdverwarming plaatste ik daar een kanttekening bij.

Als hoofdverwarming voor een lew of passief is het exact hetzelfde Dirk.

Je hebt 4,5 kw nodig. koop dan maar zo`n wp met deze gegevens. Als je het niet nodig hebt kan dat ding max 4,5 kw leveren, moet hij 4,5 kw keveren bij -8 dan gaat dat niet en houd je mischien de helft over.
1: je zit in de kou.
2: je cop wordt niet gehaald
Gevolg je zit voor meerkosten aan energie mooi in de kou.
Oplossing: als je zo nodig een wp al hoofdverwarming wil zit je aan wellicht 9 kw. te veel voor in het overgangsseizoen (maar goed moduleren maakt wat goed).
Als je hem echt nodig hebt is er van je cop 5.4 weinig meer van over en mag je blij zijn met 2,5.

Ps:

Dirk, zet 27graden 50% eens uit in een mollierdiagram als je er mee overweg kan.

dauwpunt is zo`n 15 graden. Ontvochtigen doet die lucht niet in de binnenunit. Slim he van die mannen.

Wie spreekt er hier van een mooi zwart dak?

Een vakbekwame airco-installateur zal er steeds voor zorgen dat hij zowel binnenunit en buitenunit zorvuldig plaatst, dwz niet in de volle zon.

"Het ontvochtigen kost meer energie dan lucht koelen."

->Ontvochtiging gebeurt automatisch als men koelt,chathanky.
Kan je dat met cijfers onderbouwen, want dat begrijp ik blijkbaar niet zo goed?

Je moet de de SPF van zulke warmtepompen in rekening brengen, in ons huidig klimaat komt die nog vlot boven de 3!

En ja, je moet voor elke situatie een correcte warmteverliesberekening maken en de benodigde capaciteit installeren anders zit je idd in de kou bij vb -8. Dat is niet nieuw en daar geef ik je volledig gelijk in.(daarom sprak ik over een houtkachel of pelletkachel als bijverwarming in de vorstperiodes, eventueel he)

De meest gangbare modellen kunnen vlot terugmoduleren naar 0.5KW-> Hoe meer naar deze modulatiegrens gewerkt wordt hoger de COP.

Als het niet vriest, en dit is de langst voorkomende periode in een jaar, heb je ook verwarming nodig hoor.
Dat wordt altijd vergeten, als is het maar om de luchtwarmtepomp "zwart" te maken.

Gezien de lage kostprijs en laag benodigd geinstalleerd vermogen kan dit systeem wel eens één van meest economishe manieren van (bij)verwarming zijn in een passiefhuis .Dit in tegenstelling tot andere dure compactunits.

Chathanky,

Is 50% vochtigheid niet meer dan voldoende bij tropische buitentemperaturen?
Te droge lucht is ook absoluut niet goed, het gaat hier toch over comfortkoeling voor de mens hè.

"Een vakbekwame airco-installateur zal er steeds voor zorgen dat hij zowel binnenunit en buitenunit zorvuldig plaatst, dwz niet in de volle zon."

Ten eerste moet er wel een plek zijn die beschaduwd is, en dat valt in 90% van de gevallen niet mee.
Ten tweede kijk eens rond Bart, ik zie maar zelden unit staan op een "gunstige" plek.

"Ontvochtiging gebeurt automatisch als men koelt,chathanky.
Kan je dat met cijfers onderbouwen, want dat begrijp ik blijkbaar niet zo goed?"

Ja ontvochtigen gebeurt automatisch daar hoef je niets voor te doen. Maar het kost wel de benodigde koelcapaciteit.
De genoemd ideal situatie heb ik al aangegeven (27 graden 50%)
Nu is het in je woning 27 graden 70% (een waarde die dichter bij de werkelijkheid zit dan de 50%)
Condensatietemperatuur is 21 graden.
Tussen 21 graden 100% en 15 graden 100% zit ongeveer 5 gram vocht per kg lucht.
Afhankelijk van de hoeveelheid lucht die je door de binnenunit stuurt kun je bepalen hoeveel energie dat kost.

Ik ga dit niet geheel uitwerken Bart ik geef je een fictief voorbeeld.
Om 1kg/sec lucht (3600m3/h) 1 graad te doen verlagen kost je dat 1kw energie.

Om uit 1kg/s lucht 1 gram vocht te laten onttrekken kost dat 2,5 kw energie.

Je ziet wel dat het behoorlijk wat kost om lucht te ontvochtigen. En als je aan het ontvochtigen bent zal de uitblaastempperatuur hoger worden bij gelijk koelvermogen.
Met andere woorden je haalt je gewenste binnentemperatuur niet meer.

Met deze 2 gegevens kun je zelf bepalen hoe het zit met de mithubishi van 2,5 kw.
Je moet even weten hoeveel lucht hij uitblaast dan kun je hem omrekenen.
Ga even uit van 27 graden aanzuiglucht en 17 graden uitblaaslucht. (dit rekend wat makkelijker)
van 27 graden 70% naar 17 graden 100% ontvochtig je ongeveer 3,5 gram vocht.

Als je overweg kan met een mollierdiagram dan is het een stuk eenvoudiger.

succes.

"Is 50% vochtigheid niet meer dan voldoende bij tropische buitentemperaturen?
Te droge lucht is ook absoluut niet goed, het gaat hier toch over comfortkoeling voor de mens hè."

Helemaal gelijk maar als je buitenlucht 30 graden is en 60% vocht (een normale zomerconditie in onze omgeving) begrijp je wel dat de relatieve vochtigheid een stukje hoger wordt als het 3 graden koeler wordt in je huis.

Chathanky,

Je kan daar misschien volledig gelijk in hebben maar ik ben dan ook een man van de praktijk.En ik kan dus ook niet overweg met dat mollier diagram.

Bedankt in ieder geval voor de uitleg.

Ik pleit ook helemaal niet om met deze warmtepomp te beginnen koelen, laat dat duidelijk zijn.

Want actieve koeling is altijd energieverslinding!

Ik wou alleen maar beklemtonen dat in sommige gevallen een luchtwarmtepomp een goed alternatief kan bieden, vermoedelijk in Dirk zijn geval wel.

"Ten eerste moet er wel een plek zijn die beschaduwd is, en dat valt in 90% van de gevallen niet mee.
Ten tweede kijk eens rond Bart, ik zie maar zelden unit staan op een "gunstige" plek."

->1)Mits een kleine moeite kan dat altijd opgelost worden, maak daar maar 10% van en geen 90%!
->2)Niet elke airco-installateur is vakbekwaam he, ik kan het weten vanuit de praktijk.

"Helemaal gelijk maar als je buitenlucht 30 graden is en 60% vocht (een normale zomerconditie in onze omgeving) begrijp je wel dat de relatieve vochtigheid een stukje hoger wordt als het 3 graden koeler wordt in je huis."

->Dat bedoel ik nu juist met comfortkoeling, bij 60% vochtigheid moet er helemaal niet zo fel gekoeld worden.
Wanneer heeft de mens het meeste nood aan airco; dat is toch steeds bij van die tropische zomeravonden, wanneer de RV boven de 90% gaat.

In Belgie is een airco eigenlijk overbodig mits men goed isoleert en een goede zonnewering voorziet.
In uitzoderlijke gevallen kan de koelfunctie gebruikt worden, dat is mooi meegenomen als de warmtepomp er toch al is voor verwarming.

Oei !

Het wordt me een beetje te technisch, en zoals gezegd, koeling is niet de bedoeling, wel bijverwarmen.
Ik ben van de mening dat een airco om te koelen geldverspilling is. Een mens moet soms eens afzien
Daarenboven haat ik die dingen eigenlijk. Koude lucht vind ik zeer onaangenaam.
Bart M, ik ga zeker ook eens bij Mitsubishi aankloppen. Bedankt voor de tip !