Renovatiepremie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo Forumleden;

Zijn er leden die in het verleden de renovatiepremie hebben aangevraagd (en voldeden aan alle voorwaarden) en toch geen premie hebben mogen ontvangen?

Wij willen onze woning aanzienlijk verbeteren. We zouden bijnade maximale premie kunnen ontvangen (10.000 euro). De renovatiewerken vallen onder de voorwaarden van de renovatiepremie. Verder doen wij en onze woning ook aan alle andere voorwaarden. We willen echter zeker zijn dat we ook inderdaad die premie kunnen ontvangen. Omdat we anders die 10000 euro moeten gaan bijlenen.

In het archief las ik dat mensen soms meer dan een jaar moeten wachten op hun premie. Is dat nog steeds zo?

Alvast bedankt voor de reacties.
Liesbeth

Reacties

Ik heb premie in juni aangevraagd en onlangs gekregen.

Christophe

liesbeth
heb die premie ook na 3 maand ontvangen.
was wel niet de volle 30%..en let op..het bedrag van de facturen is zonder btw

Bedankt voor jullie reactie. Jean, wat was de reden dat je niet de volle 30% kreeg?
Liesbeth

Ik heb net bericht gekregen dat ik de premie krijg, de 3 maanden zijn net verstreken.
Ik moet enkel het geld no krijgen dit zou max 4 maanden mogen duren.
even afwachten en dan weten we meer.

Jonathan

liesbeth
had facturen van allerlei opgegeven..tegels en hout enz dat ik zelf verwerkt heb.Denk dat ze daar een deel ni van aanvaard hebben.Maar al bij al is die premie mooi meegenomen.
hoop dat die van u ook succses vol afgehandeld wordt.
groeten jean

Ik hoorde onlangs "geruchten" over deze renovatiepremie:
- dat deze zou belast worden
- dat het kadastraal inkomen zou verhogen.

heeft er iemand ervaring/meer info over? Ik wil graag ook een renovatiepremie aanvragen, maar twijfel over bovenstaande.
ik heb al proberen belle/mailen naar de betreffende diensten en ik heb nog geen antwoord gekregen.
groeten,
Jurgen
Liesbeth wrote:
> Hallo Forumleden;
>
> Zijn er leden die in het verleden de renovatiepremie hebben aangevraagd (en voldeden aan alle voorwaarden) en toch geen premie hebben mogen ontvangen?
>
> Wij willen onze woning aanzienlijk verbeteren. We zouden bijnade maximale premie kunnen ontvangen (10.000 euro). De renovatiewerken vallen onder de voorwaarden van de renovatiepremie. Verder doen wij en onze woning ook aan alle andere voorwaarden. We willen echter zeker zijn dat we ook inderdaad die premie kunnen ontvangen. Omdat we anders die 10000 euro moeten gaan bijlenen.
>
> In het archief las ik dat mensen soms meer dan een jaar moeten wachten op hun premie. Is dat nog steeds zo?
>
> Alvast bedankt voor de reacties.
> Liesbeth

Jurgen

"Geruchten" zijn er blijkbaar in alle maten en vormen.

Dat de opbrengst van de renovatiepremie zou belast worden is je reinste nonsens.

Er is geen direct verband tussen een renovatiepremie en het verhogen van het kadastraal inkomen.
Het kadastraal inkomen kan verhogen door sommige (vergunde)verbouwingen/uitbreidingen. Of je daar al dan niet een renovatiepremie voor krijgt is zonder belang.

groeten
rik

@jonathan,

Wanneer heb je deze premie aangevraagd?

Ik heb namelijk de mijne op 18/12/2007 aangevraagd en op 14/03/2008 kreeg ik de bevestiging dat ze alle documenten op 18/12/2008 goed hebben ontvangen en dat ze binnen de 3 maanden gingen goed of af keuren.

Lijkt me wel idioot om 3 maanden na datum een brief van goede ontvangst te sturen terwijl ze nog welgeteld 4 dagen hadden om goed te keuren????????

Dus nu zit ik met de vraag, moet ik hen beginnen lastigvallen of niet?

Nog mensen in deze positie?

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Onlangs nog in het nieuws geweest dat er achterstand is bij de verwerking.
Dus beter niet bellen, als ze voortdurende aan de telefoon moeten hangen dan wordt de achterstand alleen maar groter...

groeten
rik

De effecientie op de dienst renovatiepremie is werkelijk verbluffend. Na drie weken kregen we het bericht: geweigerd omdat:
- we in de periode van drie jaar voor de aanvraagdatum tot nu twee woningen in ons bezit hadden. De toen enige gezinswoning werd verkocht in 2006 om een andere ook enige gezinswoning aan te kopen in 2006: zo zullen velen hun premie niet krijgen...

We vroegen deze voor ons noodzakelijke premie aan voor het vervangen van enkel glas naar super isolerend glas.

Eric

Eric

Deze kwestie heb je vorige week al aangekaart in een vraagstaart die je zelf geopend hebt??

Ik herhaal dan ook maar het antwoord (het forum is er immers vooral om antwoorden te geven aan mensen die op zoek zijn).
Om dit probleem te vermijden moet je eerst je oude woning verkopen en dan pas de nieuwe kopen.
Gelukkig heb je 3 jaar tijd na de (eerste) faktuur om de renovatiepremie aan te vragen.
Je kunt de premie dus nog opnieuw aanvragen.

groeten
rik

Allen,

Vandaag bericht gekregen dat het beroep dat ik aangetekend had, tegen het niet toekennen van de premie voor een stuk van onze verbouwingen, werd aanvaard en dat het resterende bedrag (toch een 5000 euro) binnen de 3 maand zal gestort worden op onze rekening.
Het loont dus de moeite om tegen een eventueel niet aanvaarden van een deel(of de gehele) kosten van je verbouwingen in beroep te gaan.
Eerst telefonisch contact opgenomen, situatie uitgelegd, dossier was al weg naar Brussel, dus beroep aangetekend en met succes.

Patrick

De afhandeling van de renovatiepremies gebeurt in de provinciale cellen van RWO-Vlaanderen. De duurtijd kan dus sterk verschillen per provincie. Vermeldt dus best ook jouw provincie als je reageert. De achterstand zou het grootst zijn in Oost-Vlaanderen en beperkt in Antwerpen. Over de andere prov. heb ik geen info.
Mijn buurman (prov. Antwerpen heeft in elk geval maar een goeie 3 maanden moeten wachten tussen aanvraag en uitbetaling.) Ikzelf wacht nog, maar mijn aanvraag is nog geen 3 maanden weg.

Een telefoontje naar Wonen Antwerpen leerde me dat je geen renovatiepremie kan aanvragen wanneer je in de drie jaar voorafgaand aan de aanvraag een andere woning in je bezit had. Het feit dat die woning verkocht is, en je dus slechts eigenaar bent van 1 woning, maakt daarbij niets uit.
De dame aan de lijn was formeel: zij hebben de opdracht om elke aanvraag te weigeren wanneer er,in de drie jaar voor de aanvraag, een andere woning in het spel was . Zelfs wanneer je eerst de oude woning verkocht hebt en pas daarna de huidige woning hebt aangekocht, blijft deze regel gelden.

Nog even wachten en hopen dat dan de premie nog bestaat,maar dan zijn je facturen te oud om in te brengen als je reeds werken hebt laten uitvoeren.

christophe

Artikel 4 van het besluit van de Vlaamse regering van 2 maart 2007 stelt inderdaad: “De bewoner mag naast de woning die het voorwerp van de aanvraag uitmaakt, geen andere woning volledig in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik hebben op aanvraagdatum of gehad hebben in de periode van drie jaar voor de aanvraagdatum, tenzij hij die woning in dezelfde periode heeft bewoond en ze het voorwerp is van artikel 19 van de Vlaamse Wooncode. (die “tenzij” heeft betrekking op ongeschikt of onbewoonbaar verklaarde woningen).

rik

Oei dan zal ik moeten oppassen.
Ik heb mijn vorige woning verkocht mei 2005 en de huidige aangekocht juni 2005.
Dus mag mijn aanvraag maar gebeuren na juni 2005 als ik het goed doorheb.
Normaal is de aanvraag datum voorzien eind 2008.
(Eerste factuur dateren van eind 2005 - voorschotfactuur ramen).

Helaas: art. 8 van het Besluit van de Vlaamse regeringbepaalt dat de facturen niet mogen dateren van voor 1 januari 2006.
Dat is eigenlijk al met terugwerkende kracht want het besluit zelf dateert van maar 2007.

Voor het overige: op datum van het indienen van de aanvraag mag een factuur niet ouder zijn dan 3 jaar.

groeten
rik

De bovengrens van het inkomen van 35000 euro zou geïndexeerd worden dacht ik. Iemand enig idee hoe dat juist zit? Drie jaar geleden zat ik net onder die 35000, maar het jaar erna net erboven. Dat kan betekenen dat ik ten laatste eind dit jaar de premie moet aanvragen om nog in aanmerking te komen. Nochtans zou het mij veel beter uitkomen om volgend jaar pas de premie aan te vragen, omdat ik tegen eind dit jaar nooit alles kan afgewerkt krijgen (elektriciteit, centrale verwarming, badkamer, dekvloer, ...).

Mijn vraag dus: wordt die 35000 grens van 2005 geïndexeerd naar 2006? En hoeveel bedraagt de nieuwe limiet dan?

De oorspronkelijke bedragen (35.000, 50.000 en 50.000) golden voor aanvragen in 2007. Bij aanvragen in 2008 gelden de geïndexeerde bedragen.

Als je de renovatiepremie in 2008 aanvraagt, mag het netto belastbaar inkomen in 2005 niet meer bedragen dan:
- 35.630 euro voor een alleenstaande;
- 50.900 euro voor een alleenstaande met één persoon te laste, te verhogen met 2.860 euro per bijkomende persoon ten laste;
- 50.900 euro voor samenwonenden, te verhogen met 2.860 euro per persoon te laste.

De bedragen worden jaarlijks op 1 januari aangepast aan het gezondheidsindexcijfer van de maand oktober, die voorafgaat aan de aanpassing, en afgerond op het hogere tiental.(art. 3 van het Besluit van de Vlaamse regering van 2 maart 2007).
Dus Geert, in principe kan je eind dit jaar al te weten komen of je al dan niet kunt wachten met je aanvraag tot 2009.

groeten
rik

Je moet goed opletten wanneer je deze premies aanvraagt. Het komt immers voor dat eenmaal je deze premie gekregen hebt dat ze het volgende jaar je katastraal inkomen verhogen waardoor je jaren lang meer moet betalen. De premie kan dus op termijn ook een netto kost betekenen.

Alexander

Bouwvergunningen (kunnen) leiden tot verhoging kadastraal inkomen, premies niet.

groeten
rik

Bij ons is het ondertussen toch wel erg gesteld.

Zoals reeds eerder gemeld werd onze aanvraag bij hen ontvangen op 18/12/2007 en nog steeds is er niets geweten.

Volgens de dienst zijn ze nu de controle aan het uitvoeren voor de aanvragen uit september en oktober. Dus verwacht ik niets voor einde juni, dan zal het toch, meer dan 6 maanden geduurd hebben.

Als ik in mijn job zo lang zou wachten lag ik al 3 keer op straat. Is er nog iemand in O-VL die reeds zo lang wacht?

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Wat gebeurt er na de aanvraag?

Nadat u uw aanvraag heeft ingediend, zal het agentschap Wonen-Vlaanderen nagaan of alle noodzakelijke documenten aanwezig zijn, en of uw aanvraag dus volledig is.

Als uw aanvraag onvolledig is, dan zal Wonen-Vlaanderen de ontbrekende documenten opvragen.

Vanaf de datum dat uw dossier volledig is, heeft Wonen-Vlaanderen maximaal drie maanden de tijd om een beslissing te nemen over uw aanvraag voor een renovatiepremie. Als Wonen-Vlaanderen binnen die termijn geen beslissing heeft genomen of als u niet akkoord gaat met de beslissing, kunt u beroep aantekenen.

Vanaf het verstrijken van de termijn waarbinnen Wonen-Vlaanderen een beslissing over uw aanvraag moet nemen, of vanaf de weigering van uw aanvraag, heeft u één maand de tijd om beroep aan te tekenen. Verstuur uw beroep altijd aangetekend.

Huisvesting/Woonbeleid - een woning (ver)bouwen - 10-04-2008

Zie ook mijn bericht hoger.

Indien nodig dien dan op tijd beroep in.

Patrick

Hey Rik en Geert,
Toevallig hebben we deze morgen de volledige herberekening gedaan ivm met het wel of niet in aanmerking komen voor de renovatiepremie.
Voor het aanslagjaar 2005 zaten ook wij boven de inkomensgrens maar dankzij de indexering zullen we er met onze inkomsten van 2006 hoogstwaarschijnlijk net onder zitten.
De info van Rik is heel welkom; we stippen hier direct oktober 2008 aan in onze agenda als belangrijke datum.
Positieve noot: We kwamen tot de constatatie dat de index op dit moment al 3.91% bedraagt én dat ook het extra bedrag per kind geïndexeerd wordt. Als dit klopt maken we een toch nog een kans. Toch de moeite om eens goed uit te pluizen!
groeten,
Els

Els

Waarschijnlijk zul je de cijfers niet meteen kunnen vinden in oktober.
Je kunt het wel zelf berekenen.

De bedragen (35.000, 50.000, 50.000 en 2.800 euro), zijn gekoppeld aan het gezondheidsindexcijfer 104,32 van oktober 2006). Ze worden jaarljks op 1 januari aangepast aan het gezondheidsindexcijfer van de maand oktober, die voorafgaat aan de aanpassing, en afgerond op het hogere tiental.

Het is inderdaad zo dat de hogere inflatie van het moment ervoor zal zorgen dat de bedragen op 1 januari 2009 meer gaan stijgen, terwijl het inkomen van 2006 natuurlijk al vast ligt.

groeten
rik

Rik,
Ons inkomen van 2006 ligt inderdaad vast, 't zou tof zijn als we daar nu nog een beetje zouden kunnen vanaf doen met terugwerkende kracht om zeker te zijn van de renovatiepremie... (misschien moesten we toen wat consuminderen - cfr staart ecologische voetafdruk )

Mijn man, Jan, heeft deze morgen de cijfers ivm index tot op dit moment toch ergens vandaan getoverd. Misschien later toch eens vermelden (10 000 euro wel of niet krijgen is toch een beetje spannend voor iedereen?!)

groetjes en prettig lang weekend
Els

Sorry Rik, je had gelijk. Mijn man heeft de juiste cijfers ¨(inkomensgrens) inderdaad zelf moeten berekenen. Hij vond, zoals je al zei, alleen de indexcijfers terug. My mistake!
Els

Hallo,

Ook wij hebben deze renovatiepremie aangevraagd en dit op 28-12-2007.
Enkele dagen voor de termijn van 3 maand verstreken is, krijgen we een brief toe om te zeggen indien we in die eerste 3 maadn geen beslissing ontvangen hebben, dat we dan beroep moeten aantekenen.
Wij hebben dit dan aangetekend gedaan. Normaal moet er dan binnen 3 maand na het opsturen van de aangetekende brief een beslissing genomen worden.
Dit is dus ten laatste op 4 juli 2008, dus zijn we reeds 6 maand verder.
Peter wij zijn ook van Oost - vlaanderen.
Ook al naar ginder gebeld en altijd zeggen ze onderbezetting,
we wachten af he.
Wij gingen voor de 10000 euro te ontvangen, we zullen afwachten... hehe

greets

Ik heb ergens gelezen (maar ben het kwijt natuurlijk) dat je wel een tweede eigendom mag hebben (gehad) als je maar voor de helft eigenaar bent (was) van die woning. Heel die voorwaarde is mij wat onduidelijk. Als je samen met je partner eigenaar bent van woning 1 en je koopt een 2de woning samen, dan voldoe je aan de voorwaarden of niet? Of moet de 2de woning dan aangekocht zijn met een derde persoon?
Kan iemand mij hierover informeren?
En dan nog een vraagje: mag je ook gewone kassatickets binnengeven Ik heb nooit expliciet om facturen gevraagd bij de doe-het-zelfzaken.

gr,
Sylvie

Silvy

Artikel 4 van het besluit van de Vlaamse regering van 2 maart 2007:
"De bewoner mag naast de woning die het voorwerp van de aanvraag uitmaakt, geen andere woning volledig in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik hebben op de aanvraagdatum of gehad hebben in de periode van drie jaar voor de aanvraagdatum."

Als je samen met de partner eigenaar bent van een woning dan zijn de bewoners (aanvragers van de premie) samen volledig eigenaar. Ze kunnen dus geen tweede woning samen aankopen.

Het besluit heeft het over "facturen". Op kasticketten staat meestal geen naam. Kasticketten aanvaarden zou de deur open zetten voor misbruiken.
Nu, bel naar de bevoegde dienst en spreek me tegen zo nodig.

groeten
rik

premieaanvraag ingediend eind december/07. Eind januari bericht gekregen dat ze alles goed ontvangen hadden. Half mei bericht gekregen dat hij goedgekeurd was (8010 euro premie) en dat hij binnen 4 maand zal gestort worden....

Klopt dit? Met de huidige gezondheidsindex (mei) max belastbaar inkomen om voor de premie in aanmerking te komen: al + dik 5%.
Indien in november blijkt dat het inkomen nog te hoog zit: een gift aan bijvoorbeeld 11.11.11 van 500 of 1000 euro waardoor belastbaar inkomen net onder max voor 2009?

Wordt dan een beetje rekenwerk maar ja, 10000 euro verdien je niet elke dag.

Of sla ik de bal mis?

Iemand enig idee ivm bovenstaande?

Het klopt.

groeten
rik

Artikel 4 van het besluit van de Vlaamse regering van 2 maart 2007:
"De bewoner mag naast de woning die het voorwerp van de aanvraag uitmaakt, geen andere woning volledig in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik hebben op de aanvraagdatum of gehad hebben in de periode van drie jaar voor de aanvraagdatum."

Dat artikel 4 is toch te gek om los te lopen ?!

Ik heb enkele maanden geleden een andere woning gekocht die totaal gerenoveerd moet worden, en daarna mijn eigen woning verkocht.
Ik ben daardoor in theorie eventjes eigenaar geweest van 2 woningen.
Dat betekent dat ik geen recht heb op de renovatie premie, tenzij ik nog wacht tot 2011 om alles in te dienen, in de hoop dat die premie dan nog bestaat.
Er moeten ongetwijfeld nog duizenden mensen die ook in een dergelijke situatie zitten, en dus mooi achter het net vissen.

En dan die hollandse rekenkunde van premies op facturen zonder btw. Je moet die btw als partikulier wel betalen, he!
Iedere handelaar die aan partikulieren verkoopt, is verplicht zijn prijzen inclusief btw te vermelden (Makro bv. heeft daarvoor destijds zelfs zijn folders moeten aanpassen. Alleen de vlaamse overheid voelt zich niet geroepen zich daaraan te houden. Op die manier is die 30 % geen 30 %, maar pakweg 25 %.

Ach ja, zal wel weer een staaltje van goed bestuur zijn, zeker ?

Ik heb nog geen aanvraag gedaan voor die 10k, wel voor de premie dakisolatie. Die heb ik ingediend via het net en dat werkte fameus goed...NOT.

maand later nog geen enkele reactie. Ik denk dat ik de boel maar eens met de Post ge versturen.

Wij zijn gestart met renovatiewerken in juni 2008 in onze woning. Samen met de aannemer help ik mee met de werken.
De werken zullen pas beëindigd zijn in april 2009. Wat doe ik met de facturen van 2008, wetende dat er in 2009 nog verschillende werken moeten uitgevoerd worden? Loop ik het risico dat bij een eventuele stopzetting van deze premie in 2009, het risico dat ze mijn facturen van 2008 ook niet meer zullen in aanmerking nemen voor de premie?
Of moeten we ons zeker spelen en de facturen van 2008 nog dit jaar overmaken?
Het is een beetje onduidelijk omdat ze zeggen dat je max.3 jaar de facturen mag opsparen voor aan het max. bedrag te komen.
Bedankt voor de reacties.
L vdBorre.

Je facturen (geen kasticketten) mogen inderdaad maximum 3 jaar oud zijn.
Je krijgt 30 % van het factuurbedrag-zonder-BTW als je aan alle voorwaarden voldoet en de uitgaven bedoeld zijn voor de lijst van opgesomde werken.
Dien de aanvraag gerust in 2009 in, tenzij je inkomen van 2006 boven de inkomensgrens zou vallen.
Je kan hem maar één keer aanvragen: dus facturen opsparen

Dit is een Vlaamse premie. Hij wordt dus zeker niet gestopt vooraleer de verkiezingen voorbij zijn.
Nadien is er wel kans, aangezien hij (veel) meer budget vlaagt dan oorspronkelijk voorzien. Maar dit is iets voor de nieuwe Vlaamse regering en zal dan vermoedelijk pas van 2010 of zoiets ingaan.
Je verandert geen premie op enkele weken, tenzij Vlaanderen in het najaar in budgettaire problemen komt.

Meer info krijgt je:
http://www.vob-vzw.be/Woonwinkels/tabid/117/Default.aspx

of bij:
de dienst Wonen/Ruimtelijke Ordening van je gemeenten
of bij het Agentschap Wonen Vlaanderen:
http://www.bouwenenwonen.be/uploads/RWO_FOLDER_COR3b.pdf

Dus effe recapituleren (mijn situatie),

In oktober 2008 koop ik mijn nieuw appartement; mijn oude stond dan al (lang) te koop.
Op 14 januari 2009 wordt mijn oud appartement verkocht (ik was volle eigenaar).
Mijn vrouw en ik voldoen samen aan de inkomensvoorwaarde.

DUS kan ik:
- Mijn enkel glas (incl profielen) laten vervangen, de helft in oktober 2009 en de andere helft in oktober 2010.
- De renovatiepremie aanvragen op 15 januari 2012 voor deze beide facturen.

In dat geval heb ik recht op de premie van 30%. KLOPT DIT?

Als dit zo is, dan is de (ridicule) eigendomsvoorwaarde in deze premie niet zo'n groot probleem: je hebt evengoed recht op de premie, je moet alleen (tot) drie jaar langer zelf voorschieten.
Dit alles houdt wel een behoorlijk risico in: Wie zegt dat deze premie in 2012 nog bestaat? Dat risico moet je er dus bijnemen...

Toppunt: de administratie Wonen Vlaams-Brabant raadde me zelfs aan om de premie al in 2009 aan te vragen 'in de hoop dat ze er niet achter zouden komen dat ik een andere eigendom heb gehad'. Zoooo dom zullen ze toch echt niet zijn, zeker?

Stel dat ik een faktuur heb van 2009 van werken waarvoor ik recht heb op de vlaamse renovatiepremie.
Stel dat het systeem NIET verlengd wordt tot 2010.
Kan in nog genieten van de premie als ik mijn aanvraag (met fakturen van 2009) indien in 2010 ?

1) Waarom zou je tot 2010 wachten met indienen als je met facuren van 2009 voldoende hebt (tenzij je in 2010 nog bijkomende facturen krijgt of je in 2009 niet aan de inkomens- en andere voorwaarden voldoet en in 2010 wél)?

2) Hangt af van he type beslissing van de Vlaamse overheid als men de premie wijzigt/afscaft/vervangt:
vraag is of de factuurdatum of de indieningsdatum bepalend is al deadline: ik heb geen glazen bol.

3) beste regelmatig informeren of er wijzigingen op til zijn die van belag zijn voor jouw concrete situatie.

De Vlaamse Regering heeft vorige week enkele bepalingen in het besluit op de renovatiepremie gewijzigd (principiële beslissing, nog niet definitief).

Ik citeer:
"Het betreft vooral enkele versoepelingen van de eigendomsvoorwaarde die stelde dat men tot drie jaar tot voor de aanvraag geen andere woning in volle eigendom mag hebben.

Heel wat kandidaat-renoveerders bleken echter wel in dat geval en zagen om die reden hun aanvraag voor een renovatiepremie onontvankelijk verklaard. Nogal wat mensen kopen immers een huis wanneer ze gaan samenwonen of huwen, met de bedoeling het later, als het gezin zijn definitieve vorm heeft gekregen, opnieuw te verkopen en een andere woning te kopen die beter op die gezinssamenstelling is afgestemd."

De regering heeft de eigendomsvoorwaarde daarom versoepeld. In de nabije toekomst mag afgeweken worden van de regel dat tot drie jaar vóór de aanvraag geen andere woning in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik mag geweest zijn als:

1. die vorige woning onteigend werd

2. die vorige woning werd gesloopt en de aanvrager heeft op de aanvraagdatum geen bouwperceel in eigendom

3. die vorige woning een krot is en de aanvrager was de laatste bewoner van deze woning

4. die vorige woning op de aanvraagdatum van de renovatiepremie verkocht is en de aanvrager de vorige woning bewoonde tot de verhuizing naar de nieuwe woning.

In de nieuwe voorwaarden wordt de renovatiepremie afgestemd op de dakisolatiepremie. Facturen voor dakisolatiewerkzaamheden met datum vanaf 1 januari 2009 zullen niet meer in aanmerking komen voor de berekening van de renovatiepremie, aangezien daarvoor vanaf 2009 een andere premie kan worden bekomen. Deze facturen zullen wel nog meetellen voor het bereiken van het minimuminvesteringsbedrag van 10.000 euro.

groeten
rik

Het kan toch niet dat ze ons nu tot eind 2009 gaan laten wachten eer we weten of dat volgend jaar de renovatiepremie ook nog doorgaat?

Ik zou graag nu plannen en dan telt die premie wel door hoor.

Je doet bepaalde dingen niet of anders en vooral ik zou dan nog rap perse dit jaar er de voor deze premie toegelaten werken doorjagen (niet noodzakelijkerwijze de handigste keuze maar ja ...

Zucht

Koppels die dus een huis kopen, plannen laten maken, op punt staan om te
verbouwen maar dan uit elkaar gaan hebben dus de eerste drie jaar na
verkoop van de woning geen recht meer op de premie??? Klopt dit?

Deze mensen laten ze dan in de kou staan terwijl ze er vaak helemaal niet aan
kunnen doen. Alsof ze al niet genoeg ellende doorstaan hebben!
Ook voor deze mensen komt de premie van pas!

Vraag i.v.m. inkomen.
Wordt het inkomen van kinderen ook meegeteld als samenwonenden voor het bepalen van het netto belastbaar inkomen?

weet er iemand als de versoepelde voorwaarden al van toepassing zijn?

 Zouden ze met de Vlaamse besparingen die op til zijn, van plan zijn om bijvoorbeeld ook zaken zoal Renovatiepremie en verbeteringspremie af te schaffen vanaf 2010?

Of de bedragen verminderen??

Heeft er iemand hier al iets van gehoord, want dit zou een heel verschil maken in de kosten.

Limer

Uit een interview met Freya Van Den Bossche in De Standaard (http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=F02G2EVS):

"'Het is belangrijk dat die premie blijft bestaan, maar ze moest worden aangepast. Zonder aanpassingen zou de renovatiepremie 155 miljoen euro per jaar kosten. Dat is te veel. Oorspronkelijk was hiervoor 80 miljoen uitgetrokken. Ik wil terug naar de essentie gaan. Huizen moeten fundamenteel gezond worden. Muren moeten in orde zijn, net zoals centrale verwarming, elektriciteit, water, ramen, ... Als iemand een marmeren vensterbank wil of dure tegeltjes in zijn douche, dan is dat zijn goed recht. Maar ik denk niet dat de overheid daar een stuk van moet betalen.'

'Er komt ook een sociale correctie. Voor gezinnen met een laag inkomen blijft de tegemoetkoming 30 procent van de ingebrachte werken. Voor gezinnen met een hoger inkomen wordt dat maar 20 procent. Voor beide groepen blijft het maximumbedrag op 10.000 euro.'"

 

en een ander krantenbericht van DS online (http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20091002_067):

"De Vlaamse renovatiepremie wordt hervormd. Alleen werken die de basiskwaliteit van de woningen verbeteren, komen nog in aanmerking. Afwerking en luxe, zoals parketvloeren of dure badkamertegels, worden uit de lijst van betoelaagde werken geschrapt."

"Minister Van den Bossche gaat de premie nu selectiever maken.

Luxe en afwerking kunnen niet meer ingebracht worden; energiebesparende maatregelen waarvoor andere premies bestaan, evenmin. Er komt ook een sociale correctie. Voor gezinnen met een laag inkomen blijft de tegemoetkoming 30 procent van de ingebrachte werken. Voor meer kapitaalkrachtige gezinnen wordt dat maar 20 procent. Voor beide groepen blijft het maximumbedrag 10.000 euro."