Gevelbekleding hout

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In het ontwerp van onze moderne nieuwbouwwoning werd een groot oppervlak van de voorgevel (ca. 50m²) voorzien voor een houten gevelbekleding. Nu blijven we steeds twijfelen ivm het onderhoud. Deze gevel is nl. noord-oost georiënteerd en wij zijn bang dat het hout heel donker gaat kleuren indien we het niet behandelen. En ieder jaar oliën of beitsen zien we ook niet zitten. Wie heeft er ervaring met houten gevelbekleding noord of oost georiënteerd?
Onze opbouw ziet er momenteel als volgt uit:
Isopor 14cm (vergelijkbaar met Thermoblok)
rotswol 434 15cm (in 2 lagen in houten kadering)
Celit 4D
Hiertegen zou dan het hout geplaatst moeten worden op houten panlatten zodat die gevel geventileerd is.
PS Thermowood vinden we niet mooi ivm knoesten.

Reacties

Kirsten,

wij hebben hier ondertussen een bijna 4 jaar oude thermowooden gevel in de 4 windrichtingen. Moest je het niet gezegd hebben ivm de knoesten: ik was vergeten dat ze er waren. Als het je alleen om de knoesten te doen, eens vragen of je knoesten vrije or arme kwaliteit kan krijgen. Bij heel wat houtsoorten is dat een 'optie'.

ik moet zeggen dat de oostenkant de minst verkleurde kant is. Daar zit nog wat van de oorspronkelijke kleur in. Al zit die kant ook wat verstopt achter de buurgevel.
Na de 4 jaren is gevel wel fel vergrijsd, en als hij nat is zeker donker te noemen. Maar omdat ik er zowat alle dagen op kijk kan ik er moeilijk over oordelen.

Maar over het algemeen, verdonkert/vergrijst hout steeds. De vraag is alleen hoe lang het zal duren. Bij de dennehouten (thermisch verduurzaamd, ceder), veelal vrij snel, iets als afzelia kan er wel 10 jaar over doen. Of de tussen stadia allemaal zo mooi zijn is een persoonlijke keuze. En als er weinig regen aankomt, wordt hij ook vrij donker.
Hier thuis verschiet ik soms hoe donker het resultaat nu is, en soms verschiet ik licht(grijs) het huis is.
Hoe het 4 jaar geleden was vind je hier: http://users.telenet.be/zonnewind/
En als de site wil werken is er hier een kleinere recente foto (augustus vorig jaar: http://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPageOverview.aspx?page=9a61efca-e8ba-4a17-a3c2-1b9f2172773e&plant=c2db4abd-0953-4f86-a74c-64837503efbd

Walter

Men zegt dat ceder lichter vergrijst dan andere naaldhoutsoorten.
Weet iemand ergens een lijst van houtsoorten + hun vergrijskleur?

Ik weet dat het wel wat kan verschillen tussen houtsoorten.

Sommige handelaren hebben Thermowood en Platowood met minder of geen noesten.(maar dan is het weer wat duurder natuurlijk)
Ik weet dat ze in nederland wel eens een zuid afrikaanse den (van plantages) gebruiken, die geen noesten heeft (platowood)

Kirsten,
wij hebben het wat ruwer aangepakt.
Ongeschaafd Kastanjehout met open voeg geplaatst rondomrond het huis. En na 1 jaar is het aardig aan het vergrijzen.
nog een jaar en we wonen in een volledig grijs huis, en dat kan best mooi zijn. (kwestie van smaak)

Waar veel water komt vergrijst het sneller.
dus een dakoversteek beschermt wel je hout maar zorgt ook wel voor ongelijkmatige vergrijzing in de eerste jaren. Na 5-6 jaar denk ik zal je verschil nauwelijks nog zien (zo zien wij aan een huis bij ons in het dorp).

Als je echt niet wil dat het hout grijs wordt zit er niets anders op dan behandelen he of zoals in
scandinavie schilderen, dit zorgt voor een andere sfeer maar kan ook heel mooi zijn.

xq zou het mogelijk zijn om mij enkele foto's te posten van jou gevel?