Warm waterboiler. Hoelang warm?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

misschien ga ik hier zwaar ketteren, maar we zijn op zoek om ons energieverbruik naar beneden te halen, dus hier even onze vraag.

We hebben hier een 200l warm waterboiler hangen, voor onze badkamer. Dit ding warmt electrisch op. Nu is mijn vraag, is het interessant om een timer erop te steken zodat hij 's nachts opwarmt en overdag niks doet?

Ga ik dan op het einde van de dag, vb rond 21.00 nog warm genoeg water hebben voor een bad?

Kan dit mogelijk negatieve gevolgen hebben voor de levensduur van de boiler?

Indien ik andere dingen over het hoofd zie, wees zo vriendelijk om me er op te wijzen.

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Reacties

Het eerste wat ik nodig acht, is de boiler bijioleren met glaswol of steenwol (stilstandsverlies). Je kan dit doen met een omkasting waar je een dikte van 12cm cm induwt. Dit is gemakkelijk zelf te doen, spaart de helft aan electrisch verbruik. Je zal met een timer zeker bijkomend resultaat halen, maar dat dien je zelf te testen versus warmwaterverbruik keuken/ badkamer. Als ik mij niet vergis is er over dit onderwerp al heel wat geschreven.
Mon

Hallo Mon,

alvast bedankt. Deze boiler is enkel voor de badkamer en niet voor de keuken.

Dus zijn nut is er enkel 's morgens en 's avonds.

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Peter, na bijisoleren kan je een timer plaatsen met een weekprogramma, dwz.het water opladen tot max 50°C en éénmaal per week tot 70°C, dan is er geen legnionellagevaar.
Alles eens uitproberen natuurlijk.
Mon

Peter,
zo doen wij het al een paar jaar: er zit inderdaad een timer op, en elke avond rond 17u00 doe ik de boiler gedurende een 5-tal minuten werken, dan warmt hij het water op tot rond 70°C, hebben we 's avonds warm water voor onze afwas te doen, hebben we warm water om de kinderen te wassen, en hebben we des ochtends nog warm water om ons weer proper te maken om naar school te gaan/te gaan werken.

Het verschil met jou: wij werken met gas, en het is ook voor de keuken...
succes!
franky

Beste Peter,

Iets anders wat je ook eens moet testen, is uw totaal warm water verbruik. Die 200 liter boilers zijn nogal populair en worden (te) dikwijls geplaatst.
Ik heb zelf meermaals de test laten doen en de elektriciteit afgezet van de boiler. Soms komt men dan 4-5 dagen toe met het opgewarmde water (vooral indien men zuinig douchet, leidingen & mantel isoleert ed.). Dit betekend duidelijk dat men a) de boilerthermostaat te hoog heeft staan, b) een veel te groot (nutteloos) volume heeft staan.

Zo'n boiler maakt dikwijls 50% van het totale elektrische verbruik van een gezin.

Je kan bij je gemeente soms een gratis energiemeter halen. Dit helpt je om de het verbruik te weten en aanpassingen te doen.

Alvast iedereen bedankt,

ik ga eens uitvogelen of ik die temp kan regelen. Is een grote tank, maar zie geen display of zo.

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Peter, normaalgezien ga je de thermostaat vinden onderaan de boiler ergens bij de electrische weerstand. Oudere boilers waren uitgerust met een klein wieltje waarop met een streepje de temperatuur wordt vermeld, dit terzijde.
Mon

Zelf heb ik een systeem uitgevonden waarmee ik een zonneboiler miljoenen jaren op temperatuur kan houden zonder te moeten bijverwarmen of isoleren. Alleen jammer dat ik zoiets als kleine man onmogelijk op de markt kan brengen (onbetaalbare octrooiprocedures, ongeloof bij firma's etc)
Ik ben er nu een artikel over aan het maken op mijn website die echter nog niet helemaal klaar is. Zal in de loop van de week wel online komen: www.hendrikmertens.com

Peter,

ik begrijp het niet goed: je energieverbruik zal toch niet dalen door het water 's nachts te verwarmen ipv overdag? Welke redenering volg je?

Dirk

Columbus:

Als je werkelijk zo`n goed plan hebt kun je onder goede voorwaarde de belanghebbende bedrijven een octrooi vast laten stellen en in ruil daarvoor een deel van de winst opeisen.
Is het niks dan zit het bedrijf niet vast aan jou en is het wel wat dan zal je sucses toch beloond worden.

De historie van Bill Gates wel eens gelezen?
Die eiste een deel van de winsten op met zijn microsoft.
Daarbij legde hij vast dat als er een X aantal verkocht was dat de rechten bij hem terug kwam.
Het bedrijf die met hem in zee ging dacht dat er een markt was en dachten nooit dat het zo`n sucses werd.
Het heeft hem toch geen windeieren gelegd.

Of het verhaal van de man (naam weet ik niet) die een tandpasta fabrikant beloofde zijn omzet te vegroten.
Hij zou een deel van de mogelijke winst in handen krijgen.
Na het accoord was de clou om het gaatje in de tube te vegroten. De meeste mensen nemen de lengte van de borstel als de juiste hoeveelheid.
Kortom hij heeft er genoeg aan verdient.

Jou plannen als het waar is moet jij net zo makkelijk als kleine man kunnen uitbuiten.
Als je alle winst voor je zelf wilt houden heb je zeker een probleem. Maar ja verscheuren van je plannen levert helemaal niets op En als op je 80 ste de maatschapij verandert is heb je er zelf ook niet veel meer aan.

legionella word alleen gevormd in stilstaand water,niet in een boiler die normaal aangelegd is,en wekelijks gebruikt
dus leidingen direct naar douche of bad, nergens een stuk buis waar het water niet weg kan
maar bent u er niet gerustin het kan zeker geen kwaad hem eens wat hoger te zetten

Beste Cumulus (Hendrik),

Dit komt van je website:

<< Uit veiligheidsoverwegingen heb ik de modeltekeningen en plannen van mijn uitvinding ondertussen vernietigd en heb ik besloten om het geheim te houden tot op de dag dat de maatschappij toegankelijker wordt voor creatieve ideeën en uitvindingen van de 'kleine man uit de straat'. Hopelijk zal ik dit nog meemaken zodat ik de mensheid er een dienst mee kan bewijzen.>>

Als je echt gelooft in je uitvinding, hoef je niet langer te wachten. Juist nu is de tijd er rijp voor om vernieuwende uitvindingen, op een voor de uitvinder eerlijke en veilige manier, aan de wereld bekend te maken. Dat is de kracht van het "open source" model. Dat model is niet alleen geschikt voor software ontwikkeling en betekent ook niet dat je je werk gratis aan de wereld wegschenkt! In tegenstelling tot wat velen denken, mag je voor een open source product wel geld vragen, bijvoorbeeld voor de bouwtekeningen, het product zelf of een percentage op de verkoop van fabrikanten die jouw uitvinding onder licentie produceren.

Het grote voordeel is dat je voor eens en altijd de uitvinder blijft en dat niemand dat nog kan ontkennen of proberen jouw werk te patenteren. Er is volgens mij zelfs geen andere weg dan deze, voor de 'kleine man uit de straat'.

Als ik jou was zou ik juridische begeleiding zoeken, want in dit soort zaken is elk detail belangrijk (wetswinkel of een betrouwbare vriend met verstand van zaken?)

In ieder geval, veel succes!

PS Gaan autisten ons helpen deze wereld te redden? Deze week lees ik jouw verhaal en een week geleden het verhaal van Daniel Pomerleau, een canadese autist met een uitvinding die de wetenschap voor een raadsel plaatst:
http://peswiki.com/index.php/Directory:Daniel_Pomerleau_Free_Energy_Coils
(engelstalig)

marcelvm:

http://www.uneto-vni.nl/Applications/getObject.asp?FromDB=1&Obj=40003309.pdf

Mischien dat dit je vreemde gedachte nog kan veranderen.

ik heb dit wel van een man die in de zaak van mijn schoonzoon een motel 86 kamerskeuring kwam doen
ik moest enkele buizen die dicht geknepen waren dus een 30 tal cm waar het water niet verder kon,er uit doen
want daar vormde zich de bacterie
,en niet in de buizen die dagelijks gebruikt werden
dus die man moet dan wel bijscholing voor een controleur
daarom was ik ook zeker van mijn gelijk,want als die man het niet zou weten wie dan wel
hierbij zijn mijn gedachten veranderd dus

Maar even op de kern terug te komen:

"We hebben hier een 200l warm waterboiler hangen, voor onze badkamer. Dit ding warmt electrisch op. Nu is mijn vraag, is het interessant om een timer erop te steken zodat hij 's nachts opwarmt en overdag niks doet?"

Je kunt best een timer op de boiler zetten als je er rekening mee houdt dat de temperatuur enige malen per week boven de 60 graden uitkomt.
Een groot deel zal dan afsterfen wat de groeisnelheid weer belemmert en je op een veilge waarde komt. Of er nu 100 eenheden zich vermenigvuldigt of 10.000 is een heel verschil.
Energie besparen is niet verkeert, maar ten kosten van je gezondheid mag je er wel voorzichtig mee zijn.

Hoewel, als dit wat mensenlevens kost ook weer bijdraagt aan een besparing. (dit laatste is natuurlijk synisch bedoelt)

Bert:<<Als je echt gelooft in je uitvinding, hoef je niet langer te wachten. Juist nu is de tijd er rijp voor om vernieuwende uitvindingen, op een voor de uitvinder eerlijke en veilige manier, aan de wereld bekend te maken. Dat is de kracht van het "open source" model. Dat model is niet alleen geschikt voor software ontwikkeling en betekent ook niet dat je je werk gratis aan de wereld wegschenkt! In tegenstelling tot wat velen denken, mag je voor een open source product wel geld vragen, bijvoorbeeld voor de bouwtekeningen, het product zelf of een percentage op de verkoop van fabrikanten die jouw uitvinding onder licentie produceren.>>

Weet je zeker dat dit zo is? Ik lees op internet soms verhalen over mensen die iets uitvinden dat dan gekaapt wordt door anderen terwijl de uitvinder zelf op geen enkele manier nog aanspraak kan maken op zijn creatie.
Ik ben een paar weken geleden nog op een Nederlandse veilingssite iemand tegengekomen die heel goedkoop octrooien probeert te verkopen: je moet hem de modeltekeningen en beschrijvingen van je uitvinding met een check van 50 euro doorsturen en hij "zou" dan zorgen dat je een geldig octrooi krijgt. Zoals je ziet liggen ze dus overal op de loer om met sluwe truucjes je uitvinding weg te kapen.
Over die juridische begeleiding: ik heb geen idee hoe het in zijn werk gaat maar ik vrees dat hier ook kosten aan verbonden zijn die ik niet kan betalen, en als blijkt dat het toch niets wordt heb ik er dan nog een berg schulden bovenop :s

chathanky:
De winst wil ik zeker niet voor mezelf overhouden, ik maak op mijn website immers al melding dat ik een deel wil schenken aan verenigingen voor autisme (VVA en NVA) en CVS- patiënten.

In elk geval bedankt voor de tips.

Hendrik

Hendrik,

Ik stuur je een privé mail hierover, anders maken we misbruik van deze thread van Peter. Hoop dat die "advertentievanger@... werkt...!

chathanky
na wat googelen kom ik verschillende sites tegen,en steeds spreekt men van stilstaand water
deze site
http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Water%20in%20huis
http://www.wmd.nl/PDF_en_bestanden/Micro_organismen.pdf
dit is een waterleveransier
http://www.sad.utwente.nl/informatie/info_legionella.html
http://www.veiligheidskunde.nl/images/823.pdfen

altijd spreekt men van water dat stilstaat ,en diie info komt toch van serieuze bedrijven

Ja dat kan. In een koeltoren staat het water ook niet stil in de zomer en je weet wat er vorige zomer gebeurt is met het niet stilstaande water. (Amsterdam)

Vul eens een glas water en voeg er een kleurstof aan toe vervolgens laat je de helft er uitlopen en vult het glas weer aan.
Is het glas dan weer geheel kleurstofvrij?

Het stilstaande water waar waarschijnlijk over gesproken wordt gaat over leidingen en niet over een boilervat.
(Ik heb de links nog niet door genomen overgens)

Hebben ze bij de kiwa geen verstand van water?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Legionellabacterie

Deze link is ook gelinkt aan de onderzoeken van Kiwa.
Heb je ze zelf eigenlijk wel doorgenomen.

Enkele andere links geven niet aan dat boilers gevrijwaard zijn van enig risico.

http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Water%20in%20huis

Nog eentje uit je verzameling dan:

Stel de temperatuur van warmwatertoestellen zoals boilers, CV en combiketels in op minimaal 60 graden. Legionella gaat namelijk dood bij temperaturen boven de 55 graden Celsius.
Veel combiketels halen de ontwerptemperatuur van 60 graden celsius niet; houdt daarom rekening met extra legionellarisico.
Verzeker u er ook van dat het water in de boiler vóór gebruik twintig minuten lang op 60 graden Celsius is geweest, of tien minuten minstens 70 graden.
Tref ook maatregelen voor koudwaterleidingen. Maak de afstand tussen koud- en warmwaterleidingen zo groot dat het koude water niet kan opwarmen tot boven 20 graden Celsius. Zorg ook voor voldoende afstand tot warmtebronnen zoals cv-leidingen en vloerverwarming.
Isoleer waterleidingen niet, zelfs niet de gedeeltes die door onverwarmde ruimtes lopen. Vanwege legionellagevaar moeten warmwaterleidingen zo snel mogelijk kunnen afkoelen tot veilige temperaturen (onder 25 graden Celsius).Op deze regel gelden twee uitzonderingen:
circulatieleidingen voor warmtapwater. Deze leidingen bevatten water van meer dan 60 graden waarin Legionelle niet overleeft;
collectieve systemen voor warm water (warmtenetsysteem). Isoleer hierbij zowel de warmwaterleiding als de koudwaterleiding in de meterkast, om te voorkomen dat legionella in de koudwaterleiding zijn kans grijpt. Door de aanwezigheid van een warmtewisselaar kan er namelijk een gemiddeld hogere temperatuur optreden in de meterkast. Lees meer op Waterleiding aanleggen, en Keukenboiler.

Letterlijk uit de link overgenomen.
Ik ben benieuwd waar de conclusies of aanbevelingen staan dat je een boiler niet op de 60 graden hoeft te zetten????

http://www.c-ouwehand.nl/index.php?page=legio/legio_home

De kans op besmetting van uw leidingstelsel is het meest aanwezig bij stilstaand water. En water dat tussen een temperatuur ligt van 25 tot 55 graden. Risico's zijn b.v. circulatie strangen, dode leidingen (stilstaand water), water dat zich opwarmt door de omgevings temperatuur en sanitaire toestellen die zelden gebruikt worden.

Ook letterlijk uit de link.

(let vooral op de tekst"Risico's zijn b.v. circulatie strangen, dode leidingen (stilstaand water)"

Circulatiestrangen zij toch leidingen met warm stromend water?

Het keukenboilertje kan heel goed met een timer bediend worden. Dit is tenslotte maar 10 liter en wordt dan bijvoorbeeld allen maar gebruikt voor de avondafwas. Vaak worden de keukenboilers ook gebruikt naast een afwasmachine zodat het waterverbruik al klein is.

Het water is in zo,n 20 minuten boven de 60 graden en als je dit zo'n uur voor gebruik laat warm worden zijn ook alle gevormde legionella bacterien dood.

Het gebruiken van zo'n keukenboilertje zonder timer en met vele aftapmomenten leidt tot een relatief hoog energieverbruik van dit aftappunt.( met timer 250 kWh en zonder timer en veel gebruik 400-500 kWh).

Qua kosten is het dus niet interessant om zo'n boilertje als een normaal aftappunt te gebruiken.

In het geval dat er een grote boiler staat opgewarmd met elektriciteit kunnen we met zekerheid zeggen, dat dit tot exorbitante kosten gaat leiden. Dit is niet te adviseren.

Tevens is het inderdaad zo dat als we gedurende de dag vele aftapmomenten hebben op deze boiler en dus gedurende de dag zonder bijwarmen hard zijn watertemperatuur verliest er gedurende langere tijd die dag het water een te lage temperatuur kan krijgen. Om het opwarmen dus met een timer te laten plaatsvinden zou dus kunnen maar dan zou je het aftappen van warm water plaats moeten laten vinden bijv. een uur nadat het water is opgewarmd tot 60-65 graden.

Niet echt praktisch want zo'n grote boiler is bedoeld als centraal afnamepunt voor warm water gedurende de dag.

Dus conclusie: probeer een andere oplosing te vinden voor uw warm water. Elektrisch verwarmen met een 200 liter boiler leidt gewoon tot veel te hoge kosten. De oplossing zoeken door in deze situatie te gaan werken met een timer kan kans op legionella tot gevolg hebben.

Een goede tip in deze is om zelf uw verbruik van dit toestel te meten en alternatieven op een rijtje te zetten.

Als u zelf geen eigenaar van uw huis(toestel) bent heeft u natuurlijk een probleem.

In de situatie met een 200 literboiler zie ik geen voordeel.

Een timer gebruikt zo`n 5 watt per dag 125 watt.
En daar ga je in de nachtelijke uren je boiler afschakelen.
In een nacht koelt de boiler (2 graad af???)af.
eg het maar (3m2 ???) isolatie met een temperatuursverschil van de genoemde 2 graden zal het verlies nauwelijks doen afnemen.

je besparing loopt naar mijn idee uit op een verkwisting.

Het volume van de boiler is het eerst edat je kan rationaliseren. Het verlies van boilersystemen zit inderdaad in het stilstaan van het water. Het lijkt een tegenspraak maar je moet dus effectief verbruiken om op te slaan. Als het verbruik te laag is, heb je beter een geisersysteem (doorstromer). Een boiler voor 1 enkele douche bv. is waanzin. Een boiler is interessant bij gelijktijdige gebruikers en grote toestellen (bv. bad).

je kan het zelf uitrekenen.
Een boiler van 100l die opwarmt tot 70°C, levert (theoretisch zonder bijkomende opwarming) 200l aan 40°C (je mengt 100l met 100l koud water aan 10°C). Dat is een vol bad met tezelfdertijd een douchebeurt.
200l boiler geeft onmiddellijk 400l aan 40°C.
Vergeet niet dat bij voldoende afname, de boiler begint op te warmen, terwijl die volle 400l nog niet afgetapt is, waardoor je meer dan 400l aan 40° beschikbaar zal hebben (je gebruikt die 400l niet in 1 minuut op). Dat is dus in vele gevallen zware overdimensionering.

Aangezien de stilstandverliezen serieus oplopen naarmate de overdimensionering toeneemt, is het vaak zinvol om een boiler te vervangen (eventueel te verkopen) door een kleiner model.

Als je een CV-systeem koppelt aan een kleine boiler (geen elektriciteit) kan je nog zuiniger werken. Een typische 75l boiler zal ongeveer gedurende 10 min in totaal 250l verbruikswater aan 40°C geleverd hebben. Dat komt vanwege het grote CV-vermogen dat geleverd wordt en het kouder worden van de opslag heel vlug compenseert.

Hoe groter het beschikbaar vermogen (CV moet toch "groot" zijn bv.), hoe zuiniger het sanitair warmwatersysteem (minder opslag nodig = minder stilstandverlies).
Hoe kleiner het beschikbaar vermogen, hoe groter de opslag moet zijn (trage opwarming) = groter stilstandverlies.