balansventilatie met WTW na 5 jaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij moeten voor de verbouwingen van ons huis verschillende beslissingen nemen. Maar onze architecte is wat skeptisch omtrent de balansventilatie met WTW.

- Zijn de mensen die al 5 jaar BV hebben nog steeds heel tevreden? We hadden zeer graag telefonisch contact gehad of een bezoek gebracht aan een huis waar de installatie al lang werkt (5 jaar en langer). De Openhuizendagen in oktober zijn nog ver weg. Wij wonen in W-Vl in de regio van Brugge. Kan iemand ons helpen?
- hoe zit het met het reinigen van de leidingen? In de scandinavische landen denkt men eraan om jaarlijkse reiniging verplicht te maken. Als dit inderdaad nodig is, is dat dan geen meerkost?
- Vanaf april tot en met september zet ik graag mijn ramen wagenwijd open. Dus de WTW zou enkel in het koude seizoen moeten werken. Hoe zit dat dan met de ventilatie in het warme seizoen.
- wij hebben nu al een speksteenkachel voor verwarming in de living (hebben we tweedehands op de kop getikt, dus was geen grote investering). Levert dit geen problemen op? Ik heb ondertussen wel al begrepen dat de luchtaanvoer niet vanuit de living mag komen maar van buiten af moet komen. Kan je lucht aanzuigen door dezelfde buis als de afvoer?
- ons huis is een rijhuis van 1971. We gaan de noordzijde wel extra isoleren. Maar het is niet zo dat we het huis ontmantelen en alles luchtdicht maken. Kan je dan een BV nemen?

Bedankt alvast voor jullie reactie!
Ann D'heedene

Reacties

Ik ben zelf een tijdje op zoek geweest naar de antwoorden op gelijkaardige vragen. Ik zit op volgend punt:

- Reinigen zou in principe niet nodig zijn als je het toestel altijd laat aan staan. Ook is het aangewezen de buizen af te sluiten tijdens de verbouwingen want anders bestaat de kans dat ze verzadigd geraken met bouwstof. Reinigen kan een deel van je systeem proper maken, maar gezien de complexiteit van de meeste buizenstelsels zal dit nooit 100% lukken.
- Als je het raam opent zet ben je het rendement van je WTW kwijt, en draait je unit dus voor niks. Maar op zich kan het geen kwaad. Unit afleggen mag in elk geval niet.
- Hoe meer je isoleert, hoe groter het aandeel energieverlies via ventilatie wordt en hoe interessanter het wordt om in balansventilatie te investeren. Dat wil echter niet zeggen dat balansventilatie niet interessant is in een minder geïsoleerde woning, alleen is het aandeel kleiner in het totale pakket van energieverliezen.
Wel is een goede luchtdichtheid nodig om balansventilatie interessant te maken ... bij minder geïsoleerde, bestaande woningen is dit een risico om rekening mee te houden.

kort een paar opmerkingen;

- Vanaf april tot en met september zet ik graag mijn ramen wagenwijd open. Dus de WTW zou enkel in het koude seizoen moeten werken. Hoe zit dat dan met de ventilatie in het warme seizoen.
=> wil je zeggen dat je nu met je ramen open leeft in al je woonruimtes? Dat lijkt me niet aangenaam.
In ieder geval met balansventilatie is onze ervaring dat je je ramen altijd dicht houdt. Gewoon omdat je niet de behoefte hebt om ze open te zetten.
- Een open verbrandingstoestel in huis is met alle types ventilatie een potentieel probleem. Je moet steeds zorgen voor voldoende luchtvoer. Hier zal je steeds speciale voorzieningen moet treffen wil je het goed doen.
"Kan je lucht aanzuigen door dezelfde buis als de afvoer? "
=> ik vermoed dat je luchtafvoer een schouw is. Daardoor kan je geen lucht aanvoeren.
- ons huis is een rijhuis van 1971. We gaan de noordzijde wel extra isoleren. Maar het is niet zo dat we het huis ontmantelen en alles luchtdicht maken. Kan je dan een BV nemen?
=> kunnen wel, maar het is daarom niet de beste investering met het geld dat je hebt. Naast het feit dat het een opgave wordt om het buizenstelsel weg te werken, kan je je geld misschien beter stoppen in andere energiebesparende maatregels.

Walter

Balansventilatie, de naam zegt het zelf, betekent dat aan- en afvoer van lucht met elkaar in balans zijn. Dat kan enkel geraliseerd en ingeregeld worden in een behoorlijk luchtdichte woning.
Hoe zit het in je van in 71 daterende woning met luchtdichtheid van ramen, buitendeuren, ev kelderopening, ... ? Luchtafvoer toilet, badkamer, damkap gaan nu wschl rechtstreeks naar buiten ?
Als je niet van plan bent al deze punten onder handen te nemen, heeft BV, en zeker met wtw geen zin. Nutteloze kosten die je beter in andere energiebesparende maatregelen kan steken.