verticale windmolens

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De laatste weken heb ik heel veel informatie verzameld via het internet over allerlei mogelijkheden van duurzaam bouwen, passieve huizen noem maar op.
Vandaag kwam ik echter informatie tegen over verticale windmolens. Ze lijken mij niet zo groot en ook redelijk toepasbaar.
wat zijn de ervaringen in het gebruik van deze verticale windmolens?
Wekken ze voldoende stroom op voor een standaard huishouden? (MAW hoeveel stroom verbruikt een standaard huishouden?)
Wat zijn de bekende nadelen? (ze schijnen weinig geluidshinder te veroorzaken en onder extreme weersomstandigheden te werken). Niet met windstil weer of lage windsnelheden.
Zou je met deze technologie een 0-energie huis kunnen creeeren? Zelf vind ik fotovoltaische zonnepanelen niet mooi.

Dank je.
Kitty

Reacties

Hoi,

Wij moeten met Techniek een huis bouwen (0-energiehuis). Zouden jullie ons wat meer informatie kunnen geven? jullie kunnen ons mailen op mijn emailadres (op mijn naam klikken)

alvast bedankt!

xx Sanne en Valerie

Ben bezig met prototype van een verticale molen uitgevonden end e gouden medaille gekregen door Salon van Geneve

Idee (werden wel wijzigingen aangebracht) is www.eolprocess.com Mr Dieudonné
sta positief versteld van de kracht (koppel) van zo'n molen

Kan met concrte cijfers van opbrengst komen binnen een maand
Toestel werd vervaardigd uit recuperateriematerialen

Eens je de aerodynamische theorie kent zal je tot de vaststelling komen dat Mr. Dieudonné er goed naast zit wat betreft zijn rentabiliteitsberekeningn. Denken jullie echt dat de industriële molenbouwers er naast zitten ?

Een verticale aërodynamische windmolen kan men vinden bij Schilts Bornem in België (www.schiltz-bornem.be). Ik heb info gevraagd maar nog niet gekregen, hopelijk later.
Het is een mooi ogende molen en geen storend element in mijn tuin als het maar opbrengt. Dit is de vraag omdat er geen voorbeelden en resultaten zijn te vinden op het net. Bij de verkopers is alles OK maar de werkelijkheid dat is anders.
Hopeijk maar van jullie.
Bob (http://www.set.nl/) is niet bereikbaar

Luc,

Ik geef je 100% gelijk.
Een eenvoudige benadering van het te verwachten vermogen voor kleinschalige windmolens is : Q(kWh/jaar)= 1.85 * v * v * v * A
Met v = de gemiddelde windsnelheid in m/sec
A = het wiekoppervlak
Al wie beter kan verkoopt meer lucht dan wind ...

We zitten hier op een forum van de "Bond Beter Leefmilieu".

Net als velen van jullie heb ik er ook aan gedacht om een kleine windmolen te maken (type savonius...), maar stel hetvolgend:

Jou linker-, rechter, en achterbuur installeren een kleine windmolen in hun tuin.

Al gedacht aan het geluid dat die (samen) gaan produceren?
Zal je nog van rustig moment in je tuin kunnen genieten?
Wat als de windmolen van de buurman tussen de zon en jouw woning of tuin komt te staan... ga je dan niet gek worden van het alternerend lichtniveau?

Met alle zéér goed bedoelde milieu-intenties moeten we ook ernstig overwegen of we leefmilieu van onze buren niet gaan verzieken.

Ik kan dus goed begrijpen dat vele gemeentebesturen resoluut de installaties van windmolens bij partikulieren verbieden.

In japan heb ik een type windmolen gezien die veel minder lawaai maakt en bijgevolg zeer geschikt is om in een dichtbevolkt gebied geplaatst te worden. voor meer info verwijs ik naar de website : http://www.loopwing.co.jp/en/entop.html

Ik vind het alvast een knappe verschijning en ik gun mijn beide buren het bezit ervan (ook al zou ik het nog horen)

Lijkt me een heel goede maatregel om windmolens in directe omgeving van mensen te verbieden. Ik moet er niet aan denken zo'n ding dag in dat uit te horen.
*Wim*

Wim,

jij bent dus kandidaat op kernafval in je buurt op te slaan? want dit is het alternatief waar België vandaag voor kiest.

MVG
Stefan

Goede,

Heb je al resutaten geboekt met je Dieudonné-molen?
Ik ben er echt nieuwsgierig naar, het princiepe lijkt sterk op dat van de XP-molen van Pyrosolar, en die behalen blijkbaar zeer goede resultaten.
Hoewel deze molens lijken op savoniusmolens is er toch een dik verschil; de formuletjes van Molenman zijn m.i. hier niet bruikbaar.

vr gr, willy

Willy,

Niet bruikbaar ?
In de wind zit niet méér energie als je er een andere molen voor plaatst. De theorie van Betz (je kan NOOIT meer dan 16/27 van de aangeboden windenergie opvangen) kan je technisch NOOIT omzeilen. Commerciëel daarentegen is alles mogelijk.

Molenman,
Wat je nu zegt over de theorie van Betz klopt volledig, maar de formule die je hier hoger aangeeft, heeft niets met Betz te maken. Het is eerder een nattevinger-formule gebasseerd op ervaring met de typische windmolentjes die reeds bestaan.
Wat er dan zo speciaal is aan bv de XP, zul je vragen
Wel:
wat er eerst opvalt is dat de lucht opgevangen wordt in een VERNAUWEND kanaal, de lucht wordt dus versneld en zoals je weet: de kracht neemt dan exponentieel toe.
bovendien wordt die versnelde luchtstroom dan énkel naar de actieve zijde van de savoniusmolen geleid.
Dat dit type molen veel meer energie vangt dan de reeds bestaande types (waar jou formule op is gebaseerd), lijkt me niet meer dan logisch.
Dat er bovendien dan nog wat overdreven wordt, uit commerciëel belang, daar zul je natuurlijk ook wel wat gelijk in hebben.

vr gr, willy

Je formule klopt wél, sorry, je moet alleen de juiste windsnelheid invullen en dat is in dit geval bij 5 m/s 'omgevingswindsnelheid' misschien wel 9 m/s wanneer deze de savoniusmolen beroert!

Da LOOPWING ding van Pascal lijkt me ECHT de max.
Blijven opvolgen he...

Willy,

Wind kan toch niet sneller bewegen als je een molen plaatst in deze bewegende luchtmassa. Als het KMI opgeeft dat de gemiddelde windsnelheid = x m/s bedraagt, dan is dit geldig voor alle types van windmolens.

Molenman,
Lucht kan m.i. wél sneller bewegen, mits enige aerodynamische truukjes.
Ik vermoed dat die experimentele molen van pyrosolar (dus die savonius met die aerodynamische bak die errond gebouwd is) daar precies gebruik van maakt. Mijn intuitie zegt me dat de lucht binnenin deze molen sneller stroomt dan die erbuiten.
En bij windsnelheid X2 heb je rendement X10 (dankzij VxVxV).
De resultaten afwachten zou ik zeggen en dit experiment niet onmiddelijk afdoen als bogus.

oeps, windsnelheid X2 is rendement X8

Wie zich een beetje interesseert voor windmolens moet zeker een kijkje gaan nemen op het blog van Luc Van Braekel, die twee schitterende posts maakte over zijn bezoek aan de Thorntonbank, inclusief videos en fotos.
Een aantal van de fotos zijn van de hand van Goya Bauwens en zijn ook terug te vinden op Flickr, gepubliceerd onder Creative Commons licentie.

Een filmke van 9min over de windmolens in Oostende voor de
Thorntonbank zie mijn forumpje
groeten stef
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

heb zoojuist een klein model gemaakt van de energieball
voorlopig nog zonder generator maar dit type molen draait fantastisch zelfs bij weinig wind,nu nog een gepaste generator bouwen en testen .word gevolgd
sucses aan alle bouwers

heb zoojuist een klein model gemaakt van de energieball
voorlopig nog zonder generator maar dit type molen draait fantastisch zelfs bij weinig wind,nu nog een gepaste generator bouwen en testen .word gevolgd
sucses aan alle bouwers

Zoek vooral op

vertical wind generator

bijvoorbeeld via google of kijk op

www.youtube.com

Je zult verbaast staan over het aantal goede windgeneratoren ZONDER de welbekende wiek-generatoren er bestaan.

Er bestaan vele vormen, maar de helix-modellen zijn in de zg 5 kW uitvoering niet erg groot (1 tot 1,50 meter hoogte) bij een diameter van zo'n 50 a 60 cm niet storend ook.

En dat geklaag over lichtstoring... Komt vast van mensen die ook geen vonkenbak (sorrie plasma) in de woonkamer willen omdat dat teveel flitsen geeft...
Of gemopper over geluidsproductie van een windgenerator, alsof ze perfect geluidloos eten en poepen.

@ Martin en andere, zijn jullie al iets wijzer geworden over verticale windmolen.
Wij willen windenergie toepassen in Spanje omdat alleen zonnepanelen niet voldoende zijn. En meestal als er onvoldoende zon is, er wel een briesje staat, en ook 's nachts (vaak).
Weten jullie betrouwbare leveranciers in Nederland ?

een molen met een diameter van 1,5m diameter breng maar enkel watts op om enige opbrengst te hebben van een windmolen heb je al gou een 3 meter molen nodig
het behaalde vermogen is recht evenredig met de bestreken oppervlakte van de wieken

hoi
ik moet een werk maken voor school over verticale windmolens.ik ben op zoek naar de geschiedenis ervan.Kan iemand me hier iets meer over vertellen of waar vind ik meer informatie?

alvast bedankt

heb een vertical axis (prototype) kunnen bouwen voor ongeveer 250euro met een permanent-magneet motor met 24 magneten en spoelen in hars gegoten.
heb het plan uit het windturbine receptenboek kunnen halen en het voordeel is hij neemt weinig plaats in, geen hoge mast, moet niet in de wind gezet worden doormiddel van een staart, heeft geen rem nodig en maakt bijna geen geluid.
nadeel is minder opbrengst en meer windsnelheid nodig om op te starten.
de hoogte is 1,4m, doormeter is 1m en heb pieken van 700watt kunnen meten met stevige wind.
volgende aankoop word een omvormer naar 220v.
voor de ongelovigen zou ik zeggen bestel magneten en koperdraad maak de generator met een paar goede lagers zet er de bladen bovenop ,test het ding en geef dan komentaar of het werkt of niet.
ik had ook niet kunnen geloven dat ik 700w zou meten met een uitgave van 250euro
groetjes
sam

heb een vertical axis (prototype) kunnen bouwen voor ongeveer 250euro met een permanent-magneet motor met 24 magneten en spoelen in hars gegoten.
heb het plan uit het windturbine receptenboek kunnen halen en het voordeel is hij neemt weinig plaats in, geen hoge mast, moet niet in de wind gezet worden doormiddel van een staart, heeft geen rem nodig en maakt bijna geen geluid.
nadeel is minder opbrengst en meer windsnelheid nodig om op te starten.
de hoogte is 1,4m, doormeter is 1m en heb pieken van 700watt kunnen meten met stevige wind.
volgende aankoop word een omvormer naar 220v.
voor de ongelovigen zou ik zeggen bestel magneten en koperdraad maak de generator met een paar goede lagers zet er de bladen bovenop ,test het ding en geef dan komentaar of het werkt of niet.
ik had ook niet kunnen geloven dat ik 700w zou meten met een uitgave van 250euro
groetjes
sam

Sam,proficiat dat prototype is dat een savonius of een darius of een kruising van de twee.
Hebt ge der foto's van hoeveel toeren draait die,ben zelf geintreseerd een te bouwen voor kleine vermogens en heb nog een dc motor van 36 volt liggen 300 toeren draait denk dat dit wel ideaal zou moeten zijn voor zo een projectje.
MVG Luc

Sam kunt ge daar eens foto's van doorsturen? (lieft op het
forum, dan kan iedereen meevolgens)
Fucking good

sam,prachtig werk zo te horen.
ben zeer geinterreseerd in vert.windmills.
heb je een toeren begrenzer nodig?
wat kost zon omvormer?

Hallo iedereen, ik ben zeer benieuwd naar het rendements verlies naarmate verticale as molens kleiner worden. Relatief verticale as molens hebben namelijk veel voordelen, zoals vrijwel geluidloos, onopvallend en weinig onderhoud vereist. Hiernaast is een iets kleinere variant ervan op al bestaande hoge punten te plaatsen wat scheelt in de kosten. De vele informatie van alle verschillende verticale as molens is verder zo uitgebreid dat ik de draad een beetje kwijt begin te raken. Weet iemand welke molen momenteel de beste resultaten haalt? Grtn. Tim

Hallo, kunt u mischien wat foto's sturen?

Wil namelijk ook iets bouwen?

Martin

hai  sam,ben met een paar vrienden ook bezig met magneet en accu,s omvormers,maar je moet het wiel niet uitvinden als het al uitgevonden is,mijn vraag is uit welke literatuur haal jij jouw gegevens.

 

gr

 

hans schneider

hjc

holland

hai robert,

 

ik ben een simpele generator aan het bouwen,misschien kan jij mijn een foto sturen van jouw molen

heb zelf een paar modellen gemaakt,misschien kunnen we wat voor elkaar betekenen.

 

gr

 

hans schneider

hjctechniek@hotmail.com

hai kitty

 

met een goede omvormer en een goede accu voor de opslag,kun je behoorlijke goede resultaten halen.

 

 

gr

hans

hjctechniek@hotmail.com

Ik kreeg vandaag pas uw bericht van 19-01-2008 te lezen en ben hierdoor nieuwsgierig naar de resultaten van uw prototype.

Mvg

Bruno