Atag Q-CC: ideaal in mijn situatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Ik heb hier al veel op het forum rondgekeken en op korte tijd heb ik hier veel opgestoken over isoleren en verwarmen. Ik ben nu ongeveer aan een beslissing toe: welke gascondensatieketel wordt er kortelings in onze woning geïnstalleerd? Ik heb een warmteverliesberekening laten maken en leer daaruit dat ik voor de kamers die ik wil verwarmen om en bij de 13 Kw nodig heb. Nu weet ik - uit verschillende vraagstaarten op het forum hier - dat het aan te raden is een ketel met een zo laag mogelijke basismodulatie te nemen - zeker in mijn geval waar de warmtevraag toch relatief beperkt is. Ook meen ik te kunnen opmaken dat een vloerketel meer prefereerbaar is dan een gaswandketel. Een eerste probleem dat hierbij opduikt is dat de meeste vloerketels een hogere basismodulatie hebben dan de meeste vergelijkbare gaswandketels. Dus toch maar een gaswandketel dan? Neen, want er is in mijn geval nog een tweede probleem: ik heb namelijk behoefte aan een grote warmwatercapaciteit. Dit komt omdat in de badkamer een Freehander douche van Grohe is geïnstalleerd. Deze vraagt 18,5 l/min. (Ik weet dat dit voor velen hier niet ecologisch verantwoord mag lijken, maar ze staat er en heeft me een aardige cent gekost.) Dus ben ik op zoek gegaan naar een gascondensatieketel die én een lage basismodulatie heeft, én een vloerketel is én me genoeg warm water levert bij het gelijktijdig gebruik van de douche en een kraan (in de keuken bijvoorbeeld). Ook de prijs-kwaliteitverhouding speelt uiteraard een rol. Uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij de Atag Q-25-CC die moduleert tussen 4,4 en 21,9 Kw, constant 24 tot 27 l/min warm water kan leveren dankzij de 100 liter grote ingebouwde boiler en de combinatie ervan met de doorstromer.
Het toestel is vrij nieuw op de markt en op het net vind ik er (op promotionele webpagina's na) heel weinig positiefs of negatiefs over terug.
Daarom mijn vraag of er mensen op dit forum zijn die zulk een ketel bezitten of hem en zijn werking enigszins kennen (beroepshalve bijvoorbeeld).
En zo ja, welke zijn de (positieve en negatieve) ervaringen ermee?
Zijn er nog andere ketels die aan de eisen van mijn situatie en mijn voorkeur (gasondensatieketel, vloerketel, lage basismodulatie, meer dan 20 l/min warm water kunnen leveren en redelijk bij prijs zijn)kunnen voldoen?

Dank voor je reacties

Herman

Reacties

Beste Herman,

De beginmodulatie en eindmodulatie is misschien nog lager als je g25 gas gebruikt(laag calorisch aardgas). Bij sommige merken schild dit zo'n 15% in vermogen.

De reden waarom u een vloerketel nodig heeft, begrijp ik niet goed. De vloerketel zal zeker duurder zijn als een wandketel. Als u in uw afgiftesysteem genoeg debiet heeft en houdt is er niet echt een reden om voor vloerketels te kiezen.

Hallo Rene

Leuk dat je weer reageert. Ik weet niet welk gas we hier in Midden-Limburg verdeeld wordt,G20 of G25. Misschien weet jij me dat wel te vertellen? Ik weet dat de beide soorten aan de verbruiker in Limburg worden geleverd, maar ik weet niet juist welk type waar precies. Ik vermoed dat de modulatie die Atag als Nederlands bedrijf opgeeft gerelateerd is met Slochterengas. Het zou natuurlijk nog toffer zijn mocht de ketel nog lager kunnen moduleren in mijn geval. Maar ik weet dus niet welk gas hier verdeeld wordt.
Wat de vloerketel betreft: om aan mijn "verlangens" qua warm water te voldoen, heb ik nooit voldoende met een doorstromer alleen. Ik zou dan een aparte doorstromer eventueel moeten combineren met een aparte boiler. Maar dit komt me - wil ik hetzelfde rendement qua warm water ermee bereiken dan de Atag Q-25-CC - veel duurder uit. Verder zweren hier enkele mansen bij vloerketels boven wandketels ( en niet omgekeerd ). Daarom dat de Atag Q-25-CC mij op dit ogenblik in mijn geval de beste keuze lijkt. Maar indien iemand mij kan overtuigen dat een andere combinatie ( ook van een ander merk ) mij evenveel of zelfs meer rendement cv- en ww-zijdig kan opleveren voor een concurrerende prijs, ben ik natuurlijk bereid om van idee te veranderen. Dus, laat maar komen die andere voorstellen. Een zonnegascombi is om structurele redenen nu niet aan de orde. Ik ben benieuwd. Met velen weten we meer.

Hallo

Ik lees net hier op het forum ergens dat het gas dat in onze burt geleverd wordt een calorische waarde van 10,276 kWh /Nm³ zou hebben. Als ik het goed heb, heeft Slochterengas een waarde van 9.77 kWh /Nm³. Dus kan ik er vanuit gaan dat de Atag-Q-25-CC hier tot de ondergrens van ongeveer 4 kW kan moduleren?

Dank voor de replieken

Herman

Beste Herman,

Limburg heeft inderdaad hoog calorisch aardgas zaodat de vermogens blijven zoals ze door de fabrikant worden aangegeven.

IK begrijp nu dat u niet echt een vloerketel bedoeld maar een unit waar onder de ketel een boiler is gebouwd zodat ketel en boiler 1 unit worden.

Het boilerlaadsysteem is volgens mij ook bij andere merken te verkrijgen al denk ik dat de beginmodulatie van Atag niet overal gehaald gaat worden.

zoals rene al aangaf gaat het hier niet specifiek om een vloerketel, toestel ziet er alleen maar uit als een vloerketel.
Waterinhouden van vloerketels verhouden zich 10/1 tov wandketels en ivm pendelgedrag scheelt dat wel een slok op de borrel, maar daar zijn al veel items over geschreven en heeft hier wezenlijk niet veel mee te maken.
Vergelijkbaar toestel is viessmann vitodens 333-F met bufferboiler van 86 liter en met als ondergrens 3.8 tem 13 kw
Bij hoog calorisch gas kan atag zijn opgegeven vermogen leveren maar indien er G 25 aanwezig is dient men ongeveer 17 % van het opgegeven vermogen te verminderen daar atag niet beschikt over
een scott systeem (weishaupt) of lamda pro control(viessmann)
Fabrikanten die dat niet willen of kunnen aanbieden lijken mij een beetje achter de feiten aan te hollen nen bieden(maar dat is mijn persoonlijke mening) verouderde technologie aan

mvg

lucien

Bedankt Rene en Lucien

Ik heb ook al aan de Vitodens 333-F gedacht, maar die kan me niet de warmwatercapaciteit leveren die ik nodig heb. Nu Midden-Limburg toch G25 gas heeft zal het modulatiebereik van de Atag-Q-25-CC in de onderste regionen ongeveer overeenkomen met de Vitodens 333-F. Alleen kan de Atag nog meer energie aan daar zijn bovengrens in het modulatiegebied 21,9 Kw is, tegenover maar 13 Kw voor de Viitodens, wat dan weer maar erg nipt is voor mijn warmtevraag. (Als ik het bijvoorbeeld in mijn hoofd krijg om nog een paar radiatoren in de veranda te hangen, schiet de Vitodens te kort. Of zie ik het verkeerd?

MVG

Herman

Beste Herman,

G25 gas is laagcaloriscg gas G20 gas is hoog calorisch.
Limburg heeft hoogcalorisch gas(G20) dus het vermogen wordt zoals de fabrikant opgeeft.

Toch nog even over de gasvloerketels. Vloerketels hebben een extra waterinhoud. Daardoor kunnen deze ketels langer blijven branden omdat ze eenvoudig meer water moesten verwarmen. In installaties waar een ketel veel pendelgedrag gaat vertonen is dit een voordeel(van 40.000 keer starten per jaar naar 15000 keer starten per jaar bijv). De prijs welke hiervoor betaald wordt is een verhoging van een stilstandsverlies door de hogere waterinhoud van het verwarmingsysteem.

Tegenwoordig hebben we modulerende ketels, welke het vermogen verminderen als er minder warmtevraag is.
Branderstarts zijn nu automatsch al veel lager(1500) en is dus geen technisch probleem meer.

Er is dus eigenlijk geen technische reden meer om vloerketels aan te schaffen en de vraag reist zelfs dat in de situatie dat een ketel 40.000 keer per jaar moet starten er geen aanpassingen aan de installatie broodnodig zijn om de ketel zijn vermogen kwijt te laten kunnen. Het is dus beter geld uit te geven aan verbetering van de installatie dan om een vloerketel te plaatsen(symptoombestrijding).
Hydraulische balans in een installatie is zeer belangrijk voor de goede werking van een installatie en wordt zou als ontwerpparameter voor een verwarmingsinstallatie in woonhuizen als een absolute voorwaarde gehanteerd moeten worden. Jammer genoeg krijgt dit nog steeds te weinig aandacht.

"Er is dus eigenlijk geen technische reden meer om vloerketels aan te schaffen en de vraag reist zelfs dat in de situatie dat een ketel 40.000 keer per jaar moet starten er geen aanpassingen aan de installatie broodnodig zijn om de ketel zijn vermogen kwijt te laten kunnen. Het is dus beter geld uit te geven aan verbetering van de installatie dan om een vloerketel te plaatsen(symptoombestrijding).
Hydraulische balans in een installatie is zeer belangrijk voor de goede werking van een installatie en wordt zou als ontwerpparameter voor een verwarmingsinstallatie in woonhuizen als een absolute voorwaarde gehanteerd moeten worden. Jammer genoeg krijgt dit nog steeds te weinig aandacht."

theoretisch klopt dat als een bus maar in de praktijk kom ik toch meer installaties tegen die niet dan wel beantwoorden aan een configuratie die pendelgedrag moet in toom houden. Vergeet niet dat ketels met waterinhouden varierend tussen 2 en 4,5 liter weinig of geen reserve hebben om fouten in het hydraulisch concept op te vangen, fouten worden hier onmiddellijk afgestraft wat niet het geval is bij ketels met een 10 voudige waterinhoud.
En wat die stilstandsverliezen betreft daar kan ook eens over nagedacht worden .Wandketels hebben GEEN isolatie, vloerketels wel

groeten

lucien

Beste Lucien,

U geeft het zelf al aan, dat het bestaansrecht van vloerketels er alleen is om hydraulische fouten op te lossen. Deze ketels zijn in ieder geval een stuk duurder.
Eigenlijk is het een zeer belangrijke ontwerpparameter voor een installatie en is het onbegrijpelijk dat nieuwe installaties hierop niet getoets worden.

Voor dit financieel verschil kan men beter de oorzaak van de onbelans oplossen. Dit zal in ieder geval de werking van de gehele installatie verbeteren en zuiniger maken.

Stilstandsverliezen bepalen het produktierendement van de ketel en kan moeilijk zichtbaar gemaakt worden. Het verbrandingsrendement kunnen we gemakkelijk meten en daarvoor zijn ook labels voor gemaakt.

De huidige wandketels geven in de ruimte waarin ze gemonteerd worden geen enkele warmte meer af, dat kan u makkelijk controleren. De warmte welke er is komt van de verdelers en de leidingen welke daar geplaatst zijn.
Ook kan men gemakkelijk het vergelijk maken van de stilstandsverliezen van de laatste stookolieketels(vergelijkbaar met grotere waterinhoud) en de nieuwe gasketel. In elke rendementsberekening krijgen deze ketels een groter stilstandsverlies toebedeeld.

Oei, dat was even specialistentaal en gaat dus mijn petje te boven. Ik veronderstel - voor zover ik het uit jullie discussie kan opmaken - dat ik met de Atag Q-25-CC in mijn geval - het min of meeer bij het rechte eind heb. Een ketel die voldoende laag moduleert om voor mijn bescheiden warmtevraag een overtal aan starts te vermijden en eentje die tegelijk dankzij de boiler en de doorstroomfunctie voldoen tapwater kan bieden. Het is dan ook nog eens geen echte vloerketel wat de "hydraulische fouten" - wat mag dat in godsnaam zijn - tot een minimum beperkt. Voor Lucien kan ik meedelen dat de boiler in de Atag Q-25-CC wel geïsoleerd
is en dus de stilstandsverliezen niet zo enorm zullen zijn. Alhoewel: over mijn laatste statement heb ik enorme twijfels of ik het wel allemaal goed begrepen heb. Ik hoor het wel van jullie. In ieder geval bedankt voor de boeiende bijdragen.

MVG
Herman