Plat dak rotswol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bouwers,

Ik zit met een achterbouwtje (keuken/badkamer) waar we momenteel nihil isolatie hebben. Graag wil ik de zaken grondig aanpakken en het nodige doen. Om te beginnen wil ik een warm dak creëren. Momenteel liggen er welfsels met rechtstreeks daarop 2 lagen roofing. Je kan zien dat de roofing al helemaal geribbeld is. Het dakt lekt wel (nog) niet. Toplaag ga ik in EPDM doen.

4 vragen:

a) laat ik de roofing liggen als dampscherm of krab ik die weg (lijkt me een rotjob?)
b) ik verkies rotswol boven PUR, maar kan ik dan nog wel op het dak lopen?
c) Wordt het gedaan dat er op de rotswol osb wordt gelegd, waarop dan de epdm wordt geplaatst?
d) zal ik eventueel een houten raamwerk leggen waartussen ik rotswol prop en waar ik dan een osb-plaat opleg?

Bedankt alvast voor jullie bijdrage!

[img]http://www.devriendenclub.be/bouwinfo/roofingplatdak.jpg[/img]

Reacties

Sorry voor de vuile link. (ik wou het fotootje er meteen bijzetten)

Deze zou beter moeten zijn.
http://www.devriendenclub.be/bouwinfo/roofingplatdak.jpg

Bestaande bedekking laten liggen. Op de foto zijn de plooien goed te zien. Het zou kunnen zijn dat je van de plooien last hebt als je harde of stijve isolatie gebruikt. Maar ik zou kiezen voor PIR of PUR deze platen vierkant mechanisch bevestigen. Ik ga er vanuit dat de dakvloer van hout is. Je verteld niet welk EPDM systeem je voorkeur heeft.
Hoe zit het met de hoogte van je dakranden.
Klopt het dat er altijd veel water op je dak blijft staan.
Je zou dan eens kunnen kijken of je dat probleem met afschot isolatie platen zou kunnen oplossen.
*Wim*

Wim,

Ik schreef dat de dakvloer welfsels zijn. Je zegt dat ik last krijg van die plooien bij harde platen, maar je stelt wel voor om ze te gebruiken? Ik dacht aan rotswol omdat die toch enigszins de oneffenheden "aanvult".

Als EPDM-systeem kies ik voor een verlijmde epdm zonder ballast. De dakranden ga ik ophogen met balkjes, dus de hoogte kan ik vlot aanpassen.

Ik heb schrik, dat als ik harde platen gebruik, dat er dan luchtkamers gaan zitten tussen de bestaande roofing (dampscherm) en mijn uiteindelijke epdm.

Wat ook soms gedaan wordt (bij mij thuis) is op de oude roofing droge chappe uitspreiden. Zo werk je die ribbels mooi vlak weg en kun je ineens een gepaste hellingsgraad bekomen. Daarna wordt de chappe héél licht bevochtigd. Daarboven harde PUR platen (zelf geen ervaring met minerale wol) en afwerken met toplaag (2xroofing of EPDM).

Gewone zelfmaak-chape? (3zand, 1 cement)
Na het bevochtigen toch nog een paar dagen laten open liggen?

Bijkomend vraagje,

ALs ik de roofing laat liggen, dan is de boel wel helemaal dampdicht in huis. Dat kan niet gezond zijn?

Welfsel, sorry Ivo er overheen gelezen. PIR en PUR wordt aangeraden om deze vierkant mechanisch te bevestigen. In steen is dat altijd wat lastiger dan in hout.
Op de foto is moeilijk te zien hoe hoog de ruggen zijn. Zou je de PIR of PUR platen zorgvuldig mechanisch bevestigen kan het meevallen. Welk isolatiemateriaal je ook kiest je moet het toch op de een of andere manier vast aan je dak zien te krijgen.
De eventueel open ruimte tussen de bestaande bedekking en de onderkant van je isolatie materiaal hoef je geen zorgen over te maken deze zitten aan de warme kant van de constructie. Steenwol is toch ook iets open.
De oude dakbedekking is behoorlijk dampdicht. Je EPDM is nog dampdichter. Het is juist de bedoeling dat de boel dampdicht wordt. Door te ventileren wordt het weer gezond.
*Wim*

Ivo,

plat dak is altijd dampdicht. Is trouwens geen probleem he.

Geert

@ Ivo,

Chappe 3/1, wel met heel klein beetje water aangemaakt en na plaatsing even heel licht benevelen met tuinslang. Enkele dagen wachten tot hij hard is(afdekken met plastiek vd. regen), isolatieplaten erop en klaar is kees.

je kan zonder problemen rotswolplaten (taurox of rhinox van rockwool) op je structuur leggen, en daar rechtstreeks de epdm op laten verlijmen.

joost dh

Kunnen deze platen los worden neergelegd op je bestaande dakbedekking of dakvloer.
*Wim*