uitbetaling groenstroomcertificaat maart2008

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste,
ik heb op 2maart2008 mijn 4de groen stroomcertificaat verkocht maar tot op heden 6april nog steeds niets ontvangen, normaal gezien gaat dit toch sneller dacht ik,
heeft er nog iemand een certficaat verkocht in maart ?
mvg,
Dirk

Reacties

duurt wel altijd een paar weken

geld is zeker nog niet op, even geduld en het komt wel

Stefan

Hoi Dirk,

ik hoop binnenkort mijn eerste certificaat te ontvangen. Krijg je daar iets fysieks van? vb een papier of zo? Ga da inkaderen

Betaling is gewoon op je rekening dacht ik?

Mvg,

Peter
http://www.zonneblog.be

Heb ook de indruk dat het nu allemaal wat langer duurt.Persoonlijk twijfel ik aan de professionalliteit van de VREG. heb hier al enkele problemen met gehad die ik zelf heb moeten uitklaren.Mijn GSC is trouwens van februari en verwacht het geld rond 18 april op mijn rekening.
groet

Zonder dat ik wist van deze vraag hier heb ik 'toevallig' gisteren dezelfde vraag gesteld aan de VREG.

Ook mijn laatste GSC is me toegekend in februari, nadat ik einde december 2007 over mijn GSC-grens was gekomen. Dadelijk ingegeven ter verkoop in februari. Erkend door de VREG als zijnde verkocht op 2 maart op hun site is me tot gisteren nog niet betaald.
Ik wacht op het antwoord op mijn mail aan hen.

Walter,

heb hier hetzelfde als jij, enkel voor mijn eerste GSC. Wat is de status van de goedgekeurde GSC in de transacties, maw hoe zie je dat het werd verkocht?

Thanks.

Aanloggen, kijk links onder INSTALLATIES bij UITGEREIKTE CERTIFICATEN. Maak daar een selectie tussen een datum van lang geleden en nu en je krijgt JOU overzicht van de uitgereikte certificaten. Daarin staat een DATUM

Rechts bij TRANSACTIES en in LIJST TRANSACTIES kan je zien wat de OFFICIELE datum van verkoop is van je GSC.

Zo begrijp ik het toch tenminste.

Bij mij nog steeds geen betaling ontvangen van mijn laatste GSC, en nog geen antwoord op mijn mail...
Groeten

Peter,

Zie ik dat goed? Heb jij 5 maanden moeten wachten op uw schriftelijke bevestiging van de VREG? Het laatste wat ik gehoord had is dat ze een drietal maanden achter op schema waren. Mijn aanvraag is nu een drietal maanden geleden verstuurd (samen met alle andere documenten - enkel provincie en gemeente hebben tot nu toe iets van zich laten horen en uitbetaald, VREG en Vlaanderen laten nog op zich wachten ). Ik zal dus nog een maand of twee geduld moeten hebben. Tegen dan schat ik mijn eerste 1000 kW geproduceerd te hebben.

Groetjes,
Frank

't Was te denken hé.
Juist een berichtje van de VREG binnengekregen via e-mail dat m'n dossier goedgekeurd is en dat ik in't kort een brief mag verwachten met verdere instructies. Da's dus al in de 'sakoshe'.

Groetjes,
Frank

Net gelezen dat het wel 5 a 6 maanden kan duren eer je dat geld van de gsc zal ontvangen.
Dus GEDULD mijn vrienden

groeten stef
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

Toch even een GERUSTSTELLING betreffende de toekenning van de GSC's. Zelfs indien je registratie bij hen traag vooruit gaat en het iets langer zou duren vooralleer je registratie volledig rond is. Eenmaal je de brief ontvangt van hen, waarop je de "BEGIN" meterstand ingeeft (en terug inzenden natuurlijk...), is deze waarde de referentie en vanaf die waarde PLUS 1000kWh krijg je één GSC, voor de volgende 20 jaar.

20 jaar te tellen vanaf kWh nummer één of te tellen vanaf kWh 1000, maakt eigenlijk op die 20 jaar toch niet veel uit lijkt me.
Enkel moet je ietsjes langer wachter op je eerste GSC maar daarna... 20 jaar lang.

Denk toch dat dit een juiste stelling is of heb ik het mis ?

Wel oppassen op het einde van het jaar, als de GSC waarde mogelijks gaat zakken (naar € 430/GSC ?), dan is die grens ietsjes... waardevoller.

Die voorspelde daling van GSC's is bij mijn weten nog steeds een gerucht, dat daarenboven nog altijd ontkent wordt. Maar als het gerucht begint aangenomen te worden als waar door het merendeel van de potentiële begunstigden zou het wel eens kunnen zijn dat de politiek gaat denken, er is daar precies niet veel weerstand tegen, we kunnen daar wel wat besparen ......

Ik heb een paar maand geleden mijn eerste GSC verkocht, en heb tot op heden nog steeds niets ontvangen. Gisteren logde ik in op de site van de VREG om mijn maandelijkse meterstand in te geven en kreeg eerst een melding dat ze vanaf nu de mogelijkheid bieden om bekomen GSC automatisch te verkopen aan de vaste prijs van 150 of 450 euro (naar gelang de ouderdom van de installatie, alles na 2006 is 450). Ik heb daar dan ook maar voor geopteerd, ben blij dat ze een gebruiksvriendelijker systeem invoeren.

Ik vraag me wel af of ik nu ook sneller mijn eerste GSC zal uitbetaald krijgen, ik zit nu bijna aan mijn tweede. Het begint een beetje op mijn zenuwen te werken dat het zo lang moet duren.

En wat die meterstanden betreft, bij het aanvragen van GSC's bij de VREG moet je volgende zaken invullen. "Datum waarop de installatie in gebruik is genomen" en "huidige meterstand van de meter die de elektriciteits¬productie van uw PV-installatie registreert". En dat is de begin-stand die telt voor de rekening van GSC's. Bij ons dus vanaf 0 kWh.

hier nog niet bij gelezen is dat het de VREG is die de GSC's uitrijkt en ze te koop stelt aan de netbeheerder.Het geld moet dus van uw netbeheerder komen en zoals het letterlijk in mijn goedkeuring van aanvraag GSC staat:
"Doorgaans zal het enkele maanden duren vooraleer het door de netbeheerder te vergoeden bedrag op uw rekening staat."
Hier knelt het schoentje ze worden door een decreet verplicht iets te vergoeden waar ze zelf niets aan verdienen en dat krijgt laagste prioriteit!

Ik woon in Wallonië, kan ik ook mijn certificaten in Vlaanderen uitwisselen, die geven meer dan in Wallonië!

Hier krijgen we er wel mee per geproduceerde KW (7 per duizend Kw, geloof ik tot en met 5000 KW)

Zou natuurlijk wel heeeeel interessant kunnen worden.

ik vind het toch bizar dat mijn vorig GSC (van half sept 2007) reeds 14dagen later door IVEKA reeds werd uitbetaald, nu zijn we al bijna anderhalve maand verder en nog steeds niets ontvangen.

heb net mijn eerste GSC bedrag van 450€ op mijn bankrekening ontvangen. Datum van transactie bij VREG was 2/3.

groeten,

rik

http://users.telenet.be/riho/PV

Ik heb op 31 maart mijn meterstand doorgegeven aan de vreg, deze werd op 7 april goedgekeurd. Vandaag 16 april is er 450 euro op mijn rekening gestort.

ja bij mij is nu ook de 450 euro gestort, zit al bijna terug aan 500kw

Lambert, troost U. Je bent niet alleen.
Transactie van mijn eerste GSC ook op 2/03/2008.
Ook nog niks gezien op de rekening...

Ik heb verleden week of de week ervoor mijn 1 gsc aangegeven
en ik had de mogelijkheid om een versnelde uitbetaling of de gewone uitbetaling.Ik heb gekozen om de versnelde.Wat het zal geven weet ik nog niet.
Die versnelde was iets van automatisch ,had beter ne printscreen genomen.
Als ik meer weet laat ik het weten
groeten stef
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

Is gestort.Eindelijk.Dit is toch niet de beste manier.???? efficient!!!!!!!???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Wij hebben ook pas de betaling ontvangen van ons eerste GSC. Dat hadden we al enkele maanden geleden (najaar 2007) te koop aangeboden op de site van VREG. Vorige week had ik ook bij het aanloggen op de VREG-site de keuze moeten maken tussen het klassieke systeem of de automatische verkoop (die sneller zou gaan). Ik heb dus gekozen voor het automatische systeem maar ik neem aan dat dat niets zal te maken hebben met de verkoop van dat GSC dat ik al enkele maanden geleden heb aangeboden.

Enifn, intussen zitten we nog zo'n 170 kWh van ons tweede certificaat af, binnenkort (nog een tweetal weken schat ik) kunnen we dus het nieuwe systeem uittesten.

ik heb gisteren een brief ontvangen van PBE (onze netbeheerder) met de melding dat ze 'verplicht' zijn mij een groene stroomcertificaat uit te betalen. Dit is voor mijn ingave van einde maart. Ze zeggen ook dat ze betaald hebben. Op de mijn rekening staat nog wel niets.
Maar als de timing is, ingeven einde maart, betaling ergens rond de 20ste april, vind ik dat het 'snel' genoeg gaat.
Mijn gemeentelijke subsidies daar en tegen die laten op zich wachten. Die zijn goedgekeurd in december en momenteel nog niet betaald.

Walter

Hallo,

Heeft er reeds iemand uitsluitsel over de nieuwe BTW regeling voor GSC's vanaf 1 april?

De handel in groenestroomcertificaten is sinds 1 april 2008 overeenkomstig artikel 18, §1, tweede lid, 7° onderworpen aan het normale BTW-tarief (21%) wanneer deze overeenkomstig artikel 21, §2 of 21, §3, 7° a) van het BTW-Wetboek in België plaatsvindt.
komt van http://www.vreg.be/nl/06_sector/04_groenestroomproducenten/04_handel.asp

Groetjes,
Peter
http://www.zonneblog.be

Hallo allemaal,

Ik heb gisteren een MAIL bekomen van de VREG (CERTIFICATENBEHEER) aangaande het uitbetalen van GSC's, dit naar aanleiding van een MAIL aan hen met een contrete vraag (zie ook op 07-04-08, hierboven in DIT onderwerp).

Deze mail was volgens mij zeer duidelijk.
Indien je een mail naar hen zou sturen krijg je die volgens mij automatisch.
In een VOLGEND bericht staat deze mail weergegeven (COPY - PASTE, was in DIT bericht gewoon te groot).
Vermits het een ALGEMENE mail is, en hij VELEN aanbelangt denk ik dat het OK is hem HIER weer te geven.

Trouwens, indien je op de VREG site gaat voor certificaten beheer krijg je de vraag of je vanaf nu AUTOMATISCH je GSC wil verkopen aan dezelfde distributiebeheerder waar je de vorige verkocht hebt. Dan moet je dit niet meer manueel zelf doen.
Je kan hiervoor kiezen (heb ik gedaan) en ik denk dat dit duidelijk een verbetering is.

Volgend bericht is MAIL van VREG (Certificatenbeheer)

===MAIL van VREG met 6 vragen en antwoorden===
1. U hebt nog geen reactie ontvangen op uw aanvraag?

De VREG kampt de laatste maanden met een grote achterstand in het verwerken van de aanvragen voor groenestroomcertificaten. Deze achterstand is het gevolg van een exponentiële stijging van het aantal aanvragen voor groenestroomcertificaten door particulieren die zonnepanelen laten installeren.

Wij doen er alles aan om de achterstand in het verwerken van de aanvragen zo snel mogelijk weg te werken door het inzetten van extra medewerkers.

Desondanks kan het nog altijd 2 maanden duren voordat u van de VREG een antwoord ontvangt. U verliest hierdoor geen groenestroomcertificaten. U ontvangst uw eerste groenestroomcertificaat immers zodra 1.000 kWh elektriciteit werd geproduceerd, te beginnen vanaf de meterstand die u hebt ingevuld op uw aanvraagformulier.

Wij hopen op uw begrip, en vragen u nog even geduld te oefenen als u uw aanvraag minder dan 2 maanden geleden naar ons verzonden heeft.

2. U hebt al een brief ontvangen waarin de goedkeuring van uw aanvraag bevestigd wordt, maar nog geen paswoord via e-mail?

Dit wil zeggen dat er geen e-mailadres werd vermeld op uw aanvraagformulier, of dat een probleem is opgetreden bij het verzenden van de e-mail met het paswoord naar het door u opgegevens e-mailadres. U kan via e-mail naar certificatenbeheer@vreg.be een (ander) e-mailadres bezorgen waarnaar het paswoord verzonden mag worden.

3. U ondervindt problemen met het doorgeven van uw meterstand via de certificatendatabank?

De VREG vraagt u uw meterstand door te geven, telkens wanneer uw installatie bijkomend 1.000 kWh heeft geproduceerd. U geeft de meterstand door in kWh, zonder cijfers na de komma.

Er zijn soms problemen bij het doorgeven van meterstanden in de certificatendatabank. De VREG weet dit, en is bezig met het oplossen hiervan. Dit kan nog enkele weken duren. Wanneer de problemen achter de rug zijn, zal u hiervan op de hoogte worden gebracht via een boodschap op de beginpagina van de certificatendatabank.

U verliest echter geen groenestroomcertificaten wanneer u uw meterstand pas later kan doorgeven, ook niet wanneer uw installatie ondertussen al meer dan 1.000 kWh bijkomende elektriciteit heeft geproduceerd. Ook hier vragen wij u dus nog even geduld te oefenen.

4. U hebt groenestroomcertificaten verkocht aan uw netbeheerder aan de minimumprijs van €150 of €450 per certificaat, maar u hebt nog geen betaling ontvangen?

Om de achterstand weg te werken en alles vlotter te laten verlopen, heeft de VREG recent een aantal aanpassingen doorgevoerd aan de certificatendatabank. Als gevolg hiervan hebben de netbeheerders een tweetal maanden geen groenestroomcertificaten kunnen uitbetalen. De uitbetalingen werd begin april hervat.

Hebt u ondertussen nog altijd geen geld op uw rekening ontvangen, dan moet u nakijken of:

- Er een correct rekeningnummer voor u is ingevuld in de databank. Dit kan u nakijken onder Installaties > Mijn Info. Is er geen rekeningnummer ingevuld, dan kan de netbeheerder u uiteraard niet uitbetalen. U kan binnen enkele weken zelf uw rekeningnummer aanvullen of corrigeren, zie ook vraag 5.

- U uw groenestroomcertificaten wel correct verkocht heeft aan de netbeheerder. Als dit correct gebeurd is, zou u een goedgekeurde transactie moeten kunnen terugvinden onder Transacties > Lijst Transacties. De koper moet uw netbeheerder zijn, het transactietype "Minimum prijs", en de status "Goedgekeurd".

Als u er bij het inloggen in de databank voor kiest uw groenestroomcertificaten automatisch te laten verkopen, moet u nooit meer zelf een transactie toevoegen en worden uw groenestroomcertificaten onmiddellijk nadat ze zijn aangemaakt, correct aan de netbeheerder verkocht.

5. Uw gegevens (e-mailadres, rekeningnummer, telefoonnummer, …) in de certificatendatabank zijn fout?

Binnen enkele weken zal u uw gegevens zelf kunnen aanpassen. U zal van deze mogelijkheid op de hoogte worden gebracht via een boodschap op de beginpagina van de certificatendatabank. Wij vragen u de nodige aanpassingen zelf te doen zodra dit mogelijk is.

6. U vraagt zich af hoe lang de gegarandeerde minimumprijs die de netbeheerders uitbetalen voor groenestroomcertificaten uit zonnepanelen, nog €450 blijft?

Momenteel betalen de distributienetbeheerder €450 per groenestroomcertificaat uit zonnepanelen die na 1/1/2006 in dienst werden genomen. Deze minimumprijs van € 450 is in het Elektriciteitsdecreet vastgelegd en is gegarandeerd voor bestaande installaties. Aanpassingen aan de minimumprijs kunnen enkel via een wijziging van het decreet. Een decreetaanpassing duurt al gauw een half jaar. Momenteel is men wat dit punt betreft niet bezig met een aanpassing van het decreet. Dit wil zeggen dat er op korte termijn geen verandering in de minimumprijs van € 450 zit aan te komen.

Mooi te horen inderdaad. Ben dan toch even gaan kijken daar ik nog atlijd geen betaling heb ontvangen.

Is verdorie mijn rekening nummer verkeerd. Aaarrrgh
Enkel de laatste 2 cijfers werden 2x herhaald.

Hopelijk kan ik het snel veranderen.

Bedankt voor de post Walter. Had het anders nooit gezien, je kijkt er te snel over.

Peter

de BTW-regeling op de aankoop van GSC zal geen impact hebben op dee kleine producenten onder ons. We worden immers beschouwd als particuliere verkopers.

Een BTW-belastingplichtige is eenieder die geregeld en zelfstandig, handelingen verricht die onder het BTW-wetboek vallen (leveringen van goedeen of dienstverrichtingen) en dit binnen de uitoefening van een economische activiteit.
De laatste voorwaarde geldt dus niet voor ons.

Daarentegen valt de koper van onze GSC wel onder deze voorwaarden. Maar voor hem is dat ook geen probleem. De 21% BTW zal hij in zijn boekhouding opnemen als "terug te vorderen BTW".
Het zal de eindgebruiker (de consument van de groene elektriciteit) zijn die de BTW uiteindelijk draagt. De belastingschuldige blijft wel de leverancier omdat die de BTW doorstort aan de fiscus. Vandaar dat BTW als een indirecte belasting door het leven gaat.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je een 625 zult moeten indienen via intervat of edivat.

Ander vraagje

zou er geen mogelijkheid zijn om het paswoord of de login voor het aanvragen van een GSC te veranderen in een zelf gekozen paswoord?

Ik heb bijna een boekhouding nodig om al mijn verschillende logins en paswoorden te memoriseren. Het gaat van kwaad naar erger. Ik zal wellicht niet de enige zijn die dit ervaart.
Als Vlaanderen streeft naar vereenvoudiging voor de burger, dan kan dit tellen.

Wij kregen na aanvraag op 21.3 bij de Vregn op 22.4 toezegging met ons paswoord. Onze gebruikersnaam moet nog komen per post. Bij navraag per email bij Vreg, kregen wij ook die lange mail met die 6 puntjes... Geduld hebben zeker?!

Goedendag, "als het goed is mag het ook gezegd worden"
Ook wij hebben midden maart ons eerste GSC ingedient voor verkoop. Dit is snel en vlot verlopen. Begin mei heeft (infrax) gestort op onze rekening.
Echter, nadien kregen wij de ondertussen bekende brief van Infrax waarin het dossier nog niet compleet was...

In feite kunnen paswoord en login gerust vervangen worden door de e-id of federale token die ondertussen een groot deel van de mensen zullen hebben.

Misschien nog iets voor Quicky...

Ik versta de procedure van verkoop GSC nog altijd niet. Mijn eerste 1000 kwh is goedgekeurd. Moet ik nu nog een fax of brief naar de vreg opsturen?
Ik geef jullie hun uitleg over de verkoop van GSC:

De VREG vraagt de verkoper om een schriftelijke (ondertekende) bevestiging van de
verkoop van certificaten per fax (02/553.13.50) of per brief (VREG t.a.v. Michiel Luidens,
Graaf de Ferrarisgebouw, Koning Albert II-laan 20 bus 19, 1000 Brussel).
In deze schriftelijke bevestiging dient u de naam van de aankoper, het aantal te verkopen
certificaten en de verkoopprijs ervan te vermelden. Bovendien moet verduidelijkt worden voor welk
productiejaar en productiemaand(en) de te verkopen certificaten door de VREG werden uitgereikt,
en aan welke installatie.

Verkoop aan minimumprijs aan de netbeheerder
De procedure voor een verkoop aan minimumprijs is gelijklopend aan deze voor een standaard
verkoop. De enige verschillen zijn dat u
«Verkoop aan minimumprijs» selecteert in plaats van «Standaard verkoop».
Vervolgens selecteert u de installatie, waarvoor de certificaten die u wenst te verkopen werden
uitgereikt.
Tenslotte kiest u de koper, zijnde Elia of uw distributienetbeheerder.
Hierna krijgt u een overzicht van de certificaten die u voor verkoop beschikbaar hebt, en verloopt de
rest van de procedure zoals hierboven beschreven.

Zijn er onder jullie, nog PV-eigenaars van voor 2008, die de beloofde 10% Vlaamse subsidie niet ontvingen???

Ik heb tot op heden nog niks vernomen over dit aspect van mijn dossier. (En dan zie ik vandaag op TV dat de Staat de NMBS geldelijke straffen zullen opleggen als de trein wat in vertraging is. Best grappig.)

MVG

Luc

@Luc

Ik heb netjes bericht gekregen dat ik ze niet krijg.
Dus alles ok

Mvg Eric
http://users.skynet.be/zonnigniel/

@ Eric

heb je soms je installatie geplaatst voor de goedkeuring?

Net als bij de fiscaal beloofde belastingverminderingen (met een heleboel addertjes onder het gras), bezondigt de Vlaamse overheid zich via onduidelijke decreten of onvolldeige informatie aan het om de tuin leiden van de argeloze Vlaming. Intriest.

Je website verrast me. Het is de eerste keer dat ik zoveel thermische zonnepanelen naast elkaar op een dak zie liggen.

@ Luc

Inderdaad geplaatst voor de goedkeuring.

Mvg Eric
http://users.skynet.be/zonnigniel/

@ Luc

Groenestroomcertificaten krijg ik wel hoor.

Mvg Eric
http://users.skynet.be/zonnigniel/

Hallo,

ik heb ook nog niets vernomen betreffende die subsidie van de vlaamsche overheid. Panelen gepaatst november 2007, en alles is (volgens mij toch) volgens het boekje verlopen...

Mijn aannemer kreeg vorige maand alvast een mail van een ambtenaar van Vlaanderen om de factuur uit te leggen.
Ze leek me nochtans heel duidelijk te zijn.
Maar ja, er stond onderaan ook een klein bedragje als kredietcompensatie vermeld, die ik enkel bij laattijdige betaling zou moeten betalen.
Die som gaf ik niet eens aan voor de 10% subsidie, omdat ik betaalde binnen de voorziene termijn. En toch stellen ze daar een vraag over. Vreemd of stom?

Terzijde:
De meeste aannemers doen het tegengestelde. Ze geven bijvoorbeeld 2% financiële korting als je binnen de 10 dagen betaalt.
Die financiële korting geldt wettelijk gezien ook op de BTW. Maar dat vergeten sommige aanemers (op aanraden van de boekhouder?) aan de klant te zeggen.
Bijgevolg als de klant die 2% enkel aftrekt van de basisprijs van de factuurprijs (dus zonder BTW), dan wint de aannemer in zijn boekhouding wel altijd 2% op zijn BTW. De administratie van financiën dient dit te aanvaarden.

Besluit als je een factuur ontvangt met een financiële kortingspercentage erop, bereken deze korting dan zelf op de volledige factuurprijs, maar betaal dan wel het saldo op tijd.

Geduld is een schone deugd. Dit geldt alvast voor subsidies van de overheid.