koudebrug aan vensterdorpel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,
wie kan ons raad geven?
Wij hebben een nieuwbouw en we hebben nog niet zo lang geleden gemerkt dat we een koudebrug hebben; de keukenvenster komt tot op de grond en de buitenliggende vensterdorpel komt tot tegen de tegel en de chape binnen. De venster is goed bevestigd maar steunt op de blauwe steen. We hebben aan de binnenkant steeds een beetje vocht staan aan de onderkant van het raam. We willen dit zo spoedig mogelijk oplossen maar weten niet goed hoe.
Graag julllie advies;
dank rik

Reacties

...steeds een beetje vocht aan de onderkant van het raam?

- bedoel je op de grond, of onderaan het glas?

Walter

Beste,
vocht is er onderaan het venster maar ook op dat stukje blauwe steen wat tegen de vloer op ligt. Daar is het steeds nat.
Wij overwegen om de blauwe steen weg te nemen( hopelijk zonder al te veel te moeten kappen) en dan aan de binnenkant tegen de chape en vloer te isoleren en dan blauwe steen terugleggen en afwerken met pvc lijstje aan de binnenkant.
Wat denkt u?

groeten rik

foto , tekening , ... ???

neen geen foto bij de hand
iemand die hetzelfde aan de hand heeft?

Ja, ik heb hetzelfde voor.

Vorig jaar gebouwd, maar wel SOD. 'k Heb de isolatie die ze standaard staken gevoelig opgedreven en ze zullen wel duidelijk geweten hebben dat da een heel belangrijk punt was bij mij. Maar 'k ben wel nen bouwleek (toen nog zeker) en toen ik zag dat ze bij m'n buren (die een andere bouwfirma hadden) isolatie staken tussen de buiten- en binnenvensterbanken, viel mennen euro dat ze da bij ons ni gedaan hadden. Maar toen was't al te laat.
Nu zitten we onder andere met een koudebrug van zowat 6 meter lang onderaan ons achterraam. 't Is zeer goe te voelen dat de vloer kouder begint te worre naarmate ge dichter bij de raam komt. En dan klap ik ni over een paar tiental cm er vandaan maar al vanaf dik ne meter. En ook de vensterbanken in de slaapkamers voelen ijskoud aan.

Ondanks vrij weinig verbruik, denk ik toch dat we hierdoor nog redelijk wa warmte verliezen. En ik weet ook zo direkt geen oplossing.

Rik,

je oplossing is niet evident. 'normaal' rust je venster op de blauwe steen en kan je die dus niet wegnemen.
Misschien de architect er eens bijhalen.
Ander vraagje: condensatie kan je ook oplossen door een correcte luchtvochtigheid in huis. Is dit in orde(dus ventileer je genoeg)?
Zelf hebben we ook een koude brug aan de dorpels van de deuren die tot binnen doorlopen. Wel zien we hier geen condensatie.

Walter

Hoi Walter,

Ik ga die blauwe steen van de venster los kappen en een twee cm naar buiten werken. Normaal zit die venster toch in de binnenmuren vast geschroefd.Eens als ik hem 2 cm heb kunnen opschuiven voeg ik hem terug op de zijkanten in.
Ik hoop echter dak hem niet stuk ga slaan.
Walter wat gij van uw deur vertelt hebben wij ook maar wij hebben wel last van condensatie, dit wel enkel aan de achterdeur.
Blijkbaar een probleem dat vaker voorkomt?????
Groetjes amigo's.

Rik,

volgens mij gaat je dat niet lukken omdat de venter met zijn volledig gewicht op de blauwe steen rust. Je zal hem daarom volgens mij kapot kloppen. Die paar vijzen in de muur gaan dat niet verhelpen.
Moest je het proberen, laat het resulataat eens zien!
Geluk met je operatie!

Walter

Is het niet beter om de blauwsteen te laten liggen. En aan de binnenkant een rij tegels uit te kappen + chappe.

Daarna isoleren en chappe terug leggen en nieuwe tegels erop.

Aangezien deze vloeren niet zo oud zijn kun je waarschijnlijk nog dezelfde tegels krijgen.

Bij mij worden de dorpels binnekort gelegd. Hebben jullie toevallig een tekening van hoe dit correct dient te gebeuren? Hoeveel en welke isolatie ik het best steek. In de muren steek 15 cm rotswol.

gr

Tom

Hier zelfde vraag!

gevelsteen met slag teruggemetst. schuifraam van bijna 4 m.

Ik begrijp maar niet hoe dat raam ondersteund kan worden door de blauwe steen als er aan de binnenzijde enkel isolatie mag zitten?? de schuifraam komt volledig op de kant van de blauwesteen waar door de slag terug geen gevelsteen onder zit.

Wie kan mij helpen met deze uitvoering. Als je wil kan ik een schets van de huidige situatie faxen.

Alvast dank.

Nansulate (isolatieverf uit de nanotechnologie) wordt oa gebruikt voor een koude brug. Momenteel hebben wij geen stock. Wij kunnen enkel leveren met grote orders. Men kan ook per pot bestellen (3,75 l) maar dan moet men de verzendkosten uit Amerika ook betalen. Wij hopen binnen enkele maanden (weken) het product uit het magazijn in Dusseldorf te kunnen halen. Het product is volledig doorzichtig.
http://www.nansulate.be

Guy, dat een verf helpt tegen koudebruggen, is vermoed ik een grap...

Walter

Doen zoals DigitalOverdose het uitlegt: raam zou deels op blauwe steen en deels op isolatie moeten rusten. Die isolatie bestaat uit een deel eps (vaste plaat) en een deel Ytongblokken. Zodoende rust het raam aan de buitenzijde op de blauwe steen, aan de binenzijde op de Ytongblok en ertussen zit isolatie. De feitelijke isloatie van de spouwmuur is dan wel wat dunner dan de rest van de muren, maar dat is ook het geval met je ramen.
Er zit ook wel overal nog een waterkering onder de blauwe steen.
Zo hebben ook mijn architecten het voorzien. En die zijn toch gespecialiseerd in energiezuinig bouwen en het voorkomen van koudebruggen.
Een mogelijke oplossing? Misschien toch onderkappen en aan gepaste blauwe steen en isolatie plaatsen? Best te bekijken met een architect en een aannemer hoe het raam kan 'opgetrokken' gehouden blijven tijdens de werken.