ecologische spouwmuurisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Ik ben op zoek naar ecologische spouwmuurisolatie met een dikte van ongeveer 20cm.

Bestaat dit? Op de site van VIBE kan ik dit enkel vinden voor houtskelet, maar niet voor traditioneel metsel-spouwmuur.

Reacties

Minerale wol scoort ecologisch gezien zeer goed.

Geert

maar minerale wol wordt niet erkend als ecologische isolatie...

Erkend...?
Door wie ??

Geert

door VIBE

Kijk dan even op de fiche voor spouwisolatie op hun website: o.a. glaswol heeft 'beste keuze'.

Geert

maar een bedrijf dat glaswol isolatie geodkeurt wegens beste keuze wordt wel gestraft door VIBE en niet erkend. Breekt nu mijn klomp. Ik denk dat er geen zinnig alternatief bestaat tenzij de SLF korrels, maar na een opleiding in Oostenrijk bij Isocell heb ik geleerd dat je die niet kan inspuiten omdat ze hun isolerende waarde verliezen. Omdat ik erg tevreden ben over thermoparels heb ik het plan opgevat om met isotech een samenwerkingsovereenkomst te sluiten.
Vanaf mei zal ik samen met de heer Linssens een aantal werfbezoeken uitvoeren en prijsoffertes maken. Indien U interesse heeft, komen we vrijblijvend langs om uw huis en mogelijkheden te bekijken.

bestaan er geen producten op basis van hennep, vlas of wol die gebruikt kunne worden in een spouwmuur?

Ik heb me enkele jaren geleden dezelfde vraag gesteld en heb tenslotte glaswol gekozen. Intussen hoorde ik dat platen in resolschuim (bv. K8 van Kingspan) ook ecologisch 'aanvaardbaar' zijn. Zeer goede Lambda-waarde ( gunstiger dan PUR) en weinig vervuilend bij productie.

Een firma in Kortessem(Lim)werkt samen met Biohome Leuven http://www.isolatiehuis.be/index.php/producten/

Ron,

Wij zijn ook op zoek naar info over schapenwol als isolatie, maar dan voor gebruik tegen buitengevel.

Volgens mij kan wol wel als spouwmuurisolatie als het huis nog gebouwd moet worden.
Panelen met wol hebben wij tot nu toe niet gevonden maar als je een regelwerk zet op de buitenkant van de binnenmuur kan je ook met de rollen werken.
Je zou dan 1 laag horizontaal en daarop 1 laag vertikaal kunnen plaatsen.

Schapenwol heeft wel enkele nadelen, zo zou het (volgens de info die wij vonden) niet nat mogen worden tijdens de plaatsing en is het toch vrij duur in vergelijking met bijvoorbeeld glaswol.
Voordeel is dan weer dat een dampscherm niet nodig is als je met een volledig dampopen constructie zit en dat het makkelijk te verwerken is, zonder vrijgave van schadelijke stoffen.

Wendy,

wat is dan nog het voordeel van de schapenwol? Een dampscherm heb je bij geen enkele spouwmuurisolatie nodig.

En als je even niet oplet is het nat en alle kosten voor niets. Kan je garanderen dat er nooit water in de spouw komt voor,tijdens en na de bouw?

Je zou dan nog eerder een winddichtingsfolie moeten aanbrengen die de wol volledig beschermt tegen mogelijk vocht...

Geert

Geert,

Er is jammer genoeg heel weinig info te vinden over isoleren met schapenwol, zeker voor toepassing in traditionele spouw of op buitenmuren.

Op volgende sites staan een heleboel voordelen van schapenwolisolatie:
http://www.doscha.nl/
http://www.vibe.be/downloads/1.Fiches/Keuzefiches/KF_isolatiematerialen.pdf

Wij lazen (vraag met niet meer waar) dat je moest voorkomen dat de wol nat werd tijdens het plaatsen.
Volgens mij heeft dit niets te maken met het verlies van isolerende waarde maar met verlies van vochtregulerende eigenschappen.
Als je met natte wol start kan die aanvankelijk geen vocht meer opnemen. Het zal dan waarschijnlijk langer duren eer de wol de vochthuishouding optimaal regelt. Maar dit is volgens mij slechts een tijdelijk probleem.

Vanuit gezondheids- en ecologisch perspectief heeft wol volgens ons alleen maar voordelen in vergelijking met andere isolatie materialen.

Mensen die ervaring hebben met schapenwolisolatie in traditionele spouw of op buitengevel hebben wij helaas nog niet gevonden.

Ik heb wel info opgevraagd ivm toepassing op buitenmuren. Echter nog geen antwoord gekregen.

Wendy,

wat doscha op zijn website vermeldt moet je echt wel met een korrel zout nemen hoor... Schapenwol als luchtzuiveraar..? enfin, zij moeten natuurlijk vooral verkopen.

Trouwens, in jou toepassing in de klassieke spouw of als buitenisolatie is volgens mij schapenwol technisch niet geschikt + als schapenwol dan toch zo'n fantastische luichtzuiveraar zou zijn, vrees ik dat die vooral je spouw zal zuiveren en niet je leefruimte

als het je om milieuredenen te doen is: minerale wol scoort evengoed volgens de VIBE fiche en is goedkoper.

als het je om gezondheidsredenen te doen is: vermijdt gewoon te veel rommel in je huis en zorg voor een goede ventilatie. Het soort isolatiemateriaal in je spouw heeft niets te maken met je binnenlucht.

Geert

Wij nemen er meteen een heel pak zout bij want als luchtzuiveraar zie ik het ook niet echt zitten
Zoals je zegt: ze moeten verkopen.
Spijtig dat er niet veel onafhankelijke info te vinden is.

Als wij alle milieu-aspecten (onafhankelijke info over gezondheidsrisico's bij aanmaak, plaatsing, milieu-impact, afbraak, etc., en onze situatie) bekijken komen schapenwol en kurk er volgens ons het best uit. Als je ook rekening gaat houden met de prijs is het natuurlijk wel wat anders.

Voor ons heeft de isolatie in de spouw en op de gevel wel een invloed op het binnenklimaat, wij verbouwen en hebben geen centrale mechanische ventilatie geplaatst. Wij zijn dus grotendeels afhankelijk van natuurlijke ventilatie.
Als wij bijvoorbeeld PUR zouden plaatsen is dat volgens mij vragen om problemen.

Ik begrijp heel goed dat veel (ver)bouwers geen risico's kunnen nemen door onconventionele toepassingen van materialen.
Onze spouw is al geïsoleerd, wij hebben geen budget (we kijken gewoon wat we willen en doen dat pas als de centen er zijn) dus wij kunnen ons een experiment permiteren.

We zijn er nog lang niet uit maar als het schapenwol wordt zal ik hier op het forum zeker uitgebreid verslag doen.

"Voor ons heeft de isolatie in de spouw en op de gevel wel een invloed op het binnenklimaat, wij verbouwen en hebben geen centrale mechanische ventilatie geplaatst. Wij zijn dus grotendeels afhankelijk van natuurlijke ventilatie.
Als wij bijvoorbeeld PUR zouden plaatsen is dat volgens mij vragen om problemen."

Wendy,

hier sla je de bal echt wel mis. Ventileren doe je ofwel mechanisch ofwel natuurlijk maar niet door de muren.
'Ademende muren' is een fabeltje. Ik hoop niet dat er nog mensen zijn die je dat wijsmaken.

Een muur kan een beetje vochtregulerend werken, dat wel, maar CO2 afvoer en O2 toevoer gebeurt door ... een gat in de muur.
Kies zelf maar of dat een rooster is, een spleet tussen je ramen, een te openen raam, een ventilator,...

Geert

Ik heb me waarschijnlijk niet al te duidelijk uitgedrukt in mijn vorige reactie.

Wij weten ook dat muren geen CO2 of O2 zullen ademen, het gaat ons wat de muren betreft dan ook vooral om de vochtregulatie

Gaten en kieren zijn vanuit de huidige opvattingen over energiezuinig wonen eigenlijk niet te verantwoorden maar bij ons functioneren ze perfect.
Het is te zeggen: er is voldoende ventilatie, geen (voelbare) tocht en ons energieverbruik voor verwarming ligt laag als ik vergelijk met andere mensen in een gelijkaardig huis.
Ik wil die gaten en kieren dus niet wegwerken met een laagje PUR. Wij zijn er namelijk vrij zeker van dat we dan een ventilatieprobleem gaan krijgen.