Welk glas op slaapkamers.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben een gesloten bebouwing N/Z gericht en onze ganse bovenverdiepeng bestaat uit slaapkamers. Er wordt niet verwarmd en we willen ook ballansventilatie. We zijn ook van plan beneden het glas te vervangen door O.8K.

Mijn vraag is of het zin heeft om op de bovenverdieping tevens het glas te vervangen, het glas en aluminium ramen staan er 15 jaar in. Onze zolder is geisoleerd.

Reacties

Wij zitten in dezelfde situatie.
Had deze vraag ook op een ander forum geplaatst
Een 100% goed antwoord heb ik ook nog niet.
Dus als je nog meer te weten komt, laat me dan maar iets weten

dit is alvast wat je kan verder helpen:

http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?t=31620&highlight=

http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?t=26119&postdays=0&postorder=asc&start=15

http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?t=30954&highlight=

Wat ik je kan vertellen is dat het wooncomfort enorm omhoog gaat. Geen klamme lappen meer waar je savonds tussen moet schuiven. Van het glas loopt geen condenswater meer over je houtwerk van je kozijnen. De verwarming heeft na het plaatsen van het dubbelglas nooit meer open gestaan. Oja behalve zomers dan zet ik de kranen open zodra de CV uit gaat. Wij hebben geen spijt van deze investering.
*Wim*

Als je zinnens bent balansventilatie te installeren zullen de slaapkamers wellicht mee deel uitmaken van het ventilatiesysteem (anders is de investeringskost veel te hoog voor wat je er voor terugkrijgt). Dit wil zeggen dat de ventilatielucht flink afkoelt in de slaapkamers (10° in de winter ?), doorstroomt naar de badkamer, de badkamer afkoelt, en tenslotte terugstroomt naar de warmtewisselaar om zich te vermengen met de warme lucht van de leefruimtes gelijkvloers... Kortom: van de warmterecuperatie zal niet veel overblijven.
Daarom: Ofwel de hele woning (eventueel met uitsluiting van de nokzolder) volledig en grondig isoleren, dus ook de ramen en vervolgens ventilatiesysteem D met warmterecuperatie installeren. Ofwel alleen het gelijkvloers grondig aanpakken zonder warmterecuperatie, maar dan moet de verdiepingsvloer in feite mee geïsoleerd worden. Op lange termijn lijkt me optie 1 de enige zinvolle...

Trouwens nog aan toe te voegen: Een algemene basisregel voor energiezuinig bouwen: Eerst isoleren, daarna isoleren, vervolgens nog eens isoleren en ten slotte aan energiezuinige technieken denken...

Beste Bert, bedoel je nu dat er ook op de slaapkamers verwarmd moet worden om balllansventilatie met warmterecuperatie correct te laten werken ? Overal waar er ballansventilatie is dezelfde temperatuur ? Dus dan best ook 0.8k ramen op de slaapkamers ?

Brendan,
Uiteraard moeten de slaapkamers geen 21° zijn, maar bijvoorbeeld 16 à 17° is toch houdbaar zonder deze ruimtes te verwarmen. Deze temperatuur krijgen ze automatisch door de warmteverliezen vanuit de verwarmde woningdelen. Dan moeten gevels en plafond (of dak) wel goed geïsoleerd zijn om de warmte binnen te houden. Ik neem aan dat het courante glas van 1,1 W/m²K dan wel kan volstaan.
Vermengen van lucht van 16 à 17° met lucht van 21° is uiteraard geen drama voor de warmterecuperatie, wetende dat het buiten bijvoorbeeld 5° is...

Nogmaals bedankt Beste Bert! Als ik nog twijfel heb ik er eventueel wel een blowertest voor over om te zien wat nog moet verbeterd worden.

In mijn vorige woning had ik het enkel glas vervangen door 1.1 glas. Maar de spouwmuren niet geisoleerd. Nu kreeg ik condens (en schimmel) op de muren omdat deze nu kouder waren dan de ramen. Dus dat enkel glas werkt ook als een lucht ontvochtiger doordat het vocht erop condenseerd en via de afwateringsgaatjes wegloopt. Als je toch niet stookt op de slaapkamers is dit eigenlijk een voordeel. Als je het glas toch wilt vervangen, zorg dan dat de muren ook goed geisoleerd zijn.

Gino,

ventileren zal zeker ook geen kwaad kunnen.

Beste Gino,

Ik geloof dat Thermoparels de beste oplossing zijn voor je spouwmuur op te vullen. Volgens mij zouden alle materialen min of meer evenveel moeten isoleren. Met ballansventilatie kan mischien wel condens overwonnen worden, maar als je ramen en glas bv. beter isoleren dan een betonnen balk erboven, dan verlies je daar de warmte. Een Thermografie kan dit aantonen. Beton isoleren kan alleen vanbuiten, zoals in mijn geval...