verwarming strobalenhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

ik ben momenteel bezig met een strobalenhuis te "planten".
In eerste instantie ging ik voor een LEW met HR+ dubbele beglazing, zonneboiler voor sanitair water, ventilatie type D. En er is ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de inplanting en indeling van het huis. Als verwarming wenste ik een Tigchelkachel te plaatsen, model 4D, het kleinste model van ongeveer 2 à 3 kW.
Voor er iemand over begint, vloerverwarming sluit ik uit, punt andere lijn.
Van de week heb ik echter de beslissing genomen om voor passiefhuisramen te gaan, Uw waarde 0,8 (totaalwaarde van het glas en profiel). Dit zou maken dat K-waarde van de woning daalt naar ongeveer K15 (komende van K23).
Onze energiedeskundige (Lucien Van Looy) stelt nu voor om een iets grotere zonneboiler te nemen (extra kost +-2000€ ??) en een gedeelte van de gedeelde wand tussen (open) keuken en leefruimte (opp. ongeveer 10m²) te voorzien van wandverwarming bekleed met natuursteen als accumulatie.
(Boven de leefruimte is nog een mezzanine, gezamelijke tot.opp. 60m².)
En dan natuurlijk af te zien van de Tigchelkachel. Plus daarbij ook de installatie van een warmwaterbatterij naar de ventilatieunit toe (zou geplaatst worden op de uitgaande lucht).
Zijn redenering kan ik heel goed volgen, gratis zonnewarmte en een goedkopere installatiekost (kostprijs Tigchelkachel +- 7000€ alles in).
Ik heb totaal geen ervaring hoe het is om in een LEW of PH te wonen maar ik stel me de vraag of ik met dit alles ga toekomen naar verwarming toe. Rekening houdend dat we aan het bouwen zijn in de buurt van Sankt-Vith waar het in de winter toch nog altijd een paar graadjes frisser is dan gemiddeld in Vlaanderen.
Aan al de ervaringsdeskundigen op dit forum: doe me eens wat suggesties aan de hand zodat ik eindelijk een doordachte beslissing kan gaan nemen, die zou nog deze maand moeten genomen worden.
Bedankt.

Reacties

Je wil uitsluitend met een zonneboiler systeem een heel strobalenhuis verwarmen in de winter???

Met hoeveel vierkante meter zonnecollector wil je dat dan bereiken? De buffer lijkt me alvast veel te klein.

Dirk Bauwens

Dag Dirk,

Mijn bedoeling is het alvast nooit geweest om het huis te verwarmen puur enkel op zonneenergie, daar geloof ik niet in.
Ik zag de Tigchelkachel als hoofdverwarming.
Maar als ik nu een grotere capaciteit van boiler zou nemen die de mogelijkheid bied om bij te verwarmen dan ga ik natuurlijk de kachel in vraag stellen.
Ik kan dan evengoed toekomen met een klein goedkoop straalkacheltje maar dat verbruikt dan weer te veel electriciteit mijn inziens.
Daar zit hem net mijn dilema. Ga ik voor een groter zonnesysteem en vergeet de houtkachel en ga meer electricteit verbruiken om bij te verwarmen OF kies ik voor de Tigchelkachel en daarbij komend natuurlijk de extra energie die er nodig om aan hout te komen?

Beste Wouter,

u kan uw warmtebehoefte berekenen met de PHPP software.
Dit is echter wel niet enkel afhankelijk van uw K-waarde. Je moet ook rekening houden met o.a. luchtdichtheid, ventilatieverliezen, orientatie en oppervlakte van uw beglazing, interne warmtewinsten.

Ik vind het wel een beetje een raar verhaal. Je spreekt over een vermogen van 2 a 3 kW wat zou betekenen dat u in een passiefhuis of bijna passiefhuis zou wonen. Edoch ik dacht niet dat daar dan nog met muurverwarming gewerkt wordt. Is het niet logischer en voordeliger uw ventilatielucht rechstreeks bij te verwarmen, indien nodig.

Ik zelf ben ook bezig met het ontwerp van ons eigen passiefhuis dat ten dele gebruik maakt van strobalen. Ik zou u nog willen waarschuwen voor uw K15. Ik vermoed dat er om die waarde te bekomen gerekend is met de meer optimistische lammbda waardes voor strobalen. Er worden in de literatuur ook heel wat andere waarden vermeld die met standaard balen niet tot K15 kunnen leiden. Het is maar dat ge het weet.
Maar misschien heb je dikkere muren voorzien ?

Jan

Wouter,

Ik ben met een uitgebreider antwoord bezig, maar mag ik eerst nog een vraag stellen: Waarom zou je eventueel voor een tigchelkachel kiezen? Heeft iemand je dat aangeraden?

Dirk Bauwens

Dirk,

De keuze voor een tigchelkachel is/was stilaan gegroeid.
Mij is voorgehouden dat voor onze woning slechts een verwarming zou nodig zijn van 2 à 3 kW. In onze vorige woning stookten we al jaren met een houtkachel en vonden dat erg gezellig, de nadelen even terzijde gelaten.
Vermits ik terug dacht te verwarmen met hout ging ik op zoek naar een geschikte kachel die niet te zwaar zou zijn en ook nog eens zuinig zou zijn. Een speksteenkachel vond ik te duur.
Uiteindelijk kwam ik bij de Bergkachel uit maar daar heb ik enkele praktische bezwaren bij.
De Tigchelkachel lijkt mij voor mij de ideale warmtebron: niet te groot of te klein, eenvoudig te stoken, in kleur te verkrijgen, gemakkelijk in onderhoud.... .
Alleen stel ik me dus de vraag of ik het zou aandurven te opteren voor verwarming op zonneenergie en zonodig bij te stoken met electriciteit. Of voor een "zekerheid" te gaan en de zonnenergie enkel te gebruiken voor sanitair en de verwarming over te laten aan het hout.

Jan,
De ventilatieunit heeft een ingebouwde weerstand van 1650 Watt. Ik ben ook van plan een grondbuis te voorzien om de zo inkomende lucht voor te verwarmen en/of af te koelen. De warmwaterbatterij wordt voorzien op de uitgaande lucht.
Dat ik misschien niet aan de waarde van K15 ga komen lig ik niet echt van wakker. Die is inderdaad theoretisch vooropgesteld maar ik zal er niet veraf zitten me dunkt.
Ik bouw voor mijn eigen gemoedsrust en niet om te kunnen rekenen op de premies van vadertje staat.
Over de hypocriete houding van onze "beleidsmensen" zijn al genoeg boopmpjes opgezet.

Wouter,

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder je kan aanvangen met zonneënergie voor verwarming.

Tijdens zonnige perioden in het stookseizoen verwarmt de woning zichzelf via de (passiefhuis)ramen, en ben je eigenlijk niks met die extra (aktieve) zonneënergie.

Tijdens zonloze perioden (wanneer je dus moet stoken) laat de aktieve zonneënergie het afweten, en mag je al heel blij zijn als je je sanitaire water kan opwarmen.

Dirk

Wouter,

kan je wat meer laten weten over je huis ? Een passiefhuis met strobalen, het zijn er niet veel. Ben je al aan het bouwen of ben je bezig met de plannen ?

Vooral hoe dik je muren zijn en wat de opbouw ervan is, interesseren mij heel erg. Ook interessant, welk isolatiemateriaal ga je gebruiken in vloer en dak ?

Jan

Jan,
Ik heb rechtstreeks naar je mailadres men antwoord gestuurd, hopelijk heb je het ontvangen.
Wouter

Wouter,

Zoals Dirk Andelhofs zegt: er is weinig verwarming nodig wanneer er veel zonneschijn is en er is veel verwarming nodig wanneer er weinig zonneschijn is.

Het is bijgevolg logischer en veel interessanter om de zonne-energie uit de zomer op te sparen om die te kunnen benutten in de winter. Iets in de aard van groenten en fruit conserveren voor de winter.

Planten, bomen hebben om te groeien licht (zonne-energie) nodig en ze slaan deze energie op in hun structuur. In het warme jaargetijde met veel zonlicht groeien de planten en bomen en stockeren op die manier zonne-energie. Hout is dus een oogstbare en hernieuwbare vorm van zonne-energie. In hout zit trouwens verrassend veel energie. Door verbranding wordt die energie terug vrijgegeven. Een (goede) kachel kan daardoor de zon in huis worden.

Ikzelf vind een echte finoven de allerbeste onder de kachels. Een goed ontworpen finoven kan bijna al die ingeblikte zonne-energie op een efficiënte en milieuvriendelijke manier vrijmaken en de warmte gedurende een langere periode afgeven. Een voldoende zware (minimaal 3 à 4 ton) finoven hoeft maar één keer per dag (of zelfs minder vaak) gestookt te worden. Lichtere kachels moeten vaker gestookt worden.

Dirk Bauwens

Beste Wouter,

Mijn vrouw en ik zijn reeds ver gevorderd met ons strobalenhuis en deze vraag hebben wij op een andere manier bekeken: een kachel is inderdaad mooi, leuk, praktisch enz, maar je kan ze niet uitzetten om een kwartiertje later geen warmte-afgifte meer te hebben. Marij Gabriëls van eco-architecten heeft ons voor het volgende gewaarschuwd aangezien wij ook een pasiefhuis nastreefden (oorspronkelijk): in een passiefhuis is het moeilijker warmte te verdelen en/of af te voeren dan ze te produceren. Zeker in acht genomen dat ELKE warmte-afgifte telt in een passiefhuis: een oven, een strijkijzer, enz. Deze warmte gaat in een "klassiek" huis sneller verloren waar het in een passiefhuis eerder blijft hangen. Tel daarbij nog eens een kachel en je weet op zekere momenten niet meer waar je het hebt van de hitte. Resultaat: ramen open zetten, ventilatie in een hogere versnelling zetten (=meer electriciteitsverbruik), enz.
Wij hebben het hele rijtje aan mogelijke technieken afgewogen om tenslotte (om budgetaire redenen, sorry...) op een kleine condenserende gaswandketel uit te komen die op zonnepanelen kan aangesloten worden: minimaal aan verbruik wegens goed geïsoleerd huis in combinatie met zonnepanelen en hoge comfortwaarde: te warm? Verwarming uit. We wachten momenteel op de gedetailleerde berekening per kamer.
Indien je meer wil weten over ons project: http://strobalenhuis-wilderen.skynetblogs.be

Groetjes,

Rik

Een goed geïsoleerde woning heeft weinig/geen energie nodig op koude, zonnige dagen, maar om daar mee te zeggen dat een thermische zonnesysteem zinloos zou zijn?

Ik dacht altijd dat zulke woningen energie bufferden voor de sombere dagen erna?
Een buffervat van 1000 liter verwarmd op 45°C gemiddeld bevat toch al 42kWh aan energie, daar kan je een 3kWh-woning toch al één à twee dagen mee verwarmen. Je kan bovendien de warmte gaan halen, wanneer je het wenst.

Een "zware" kachel kost even(veel) als een zonnesysteem voor verwarming maar je MOET de warmte wel afnemen binnen de 24u. Als de volgende dag zonnig is, sta je toch ook met de ramen open (té warm)?

Mijn conclusie voor mijn LEW staat vast, mijn voorliefde voor kachels ten spijt: thermische zonne-energie!

Rik,

De warmteschommelingen die jij beschrijft, kunnen alleen optreden wanneer een woning weinig interne massa bezit.

Woningen met weinig interne massa vind ik essentieel verkeerd ontworpen.

Dirk Bauwens

Dirk,

ik kan u verzekeren: mijn ouders hebben een woning met zeer grote interne massa, goed geisoleerd en een "zware" kachel. Grote raamoversteken om enkel de winterzon binnen te laten. Als 's avonds de kachel aangaat en de volgende dag is het écht zonnig weer, dan gaan de ramen open.

Essentieel verkeerde kachel lijkt me dat eerder, ipv essentieel verkeerd ontworpen woning...

Koen,

Een echte finoven verwarmt zijn omgeving met een vermogen dat ongeveer gelijk is aan de warmteverliezen.

Indien door wat winterzon de temperatuur binnenshuis te hoog oploopt, dan ligt de schuld niet bij de kachel, maar bij een tekort aan massa.

Dirk Bauwens

Wouter,

je zegt dat de warmwaterbatterij voorzien is op de uitgaande lucht. Dat lijkt mij fout. Die moet toch op de inkomende luchtstroom na de warmtewisselaar, nee ?

Mijn wetenschappelijke ingesteldheid gebiedt mij verder te zeggen dat de 'problematiek' van de lambda waardes van strobalen niks te maken heeft met hypocrisie van beleidsmensen. De lambda waarde die de overheid aanvaardt voor strobalen is zelfs nog aan de optimistische kant.
De overheid heeft nog een lange weg te gaan om op het vlak van ecologie. Maar wat betreft het gebruik van strobalen, valt er niet veel op aan te merken.

Er zijn maar weinig bronnen die melding maken van een lambda van 0,04. De meerderheid spreekt over 0,06 tot 0,08.
Ik begrijp niet waarom velen dan toch zo hard in die 0,04 geloven ?

Die testen van 0,04 hoeven zelfs nog niet fout te zijn. ik weet zeker dat zij zijn gebeurd op ideale strobalen. Gedroogd bij 70 graden bijvoorbeeld. Zo gaat ge ze niet snel vinden. Verder vermoed ik dat deze testen uitgevoerd zijn op een relatief klein sample. Niet op volledige muren. Ik denk dat in zo'n opzet het effect van convectiestromen in het stro veel minder invloed heeft. Edoch zal dat in de muren van een echt huis de isolatiewaarde gevoelig kunnen beinvloeden. De luchtkamers in strobalen zijn mijns inziens immers veel groter dan bij meer gangbare isolatiematerialen. Dit effect verklaart volgens mij ook het verschil in isolatiewaarde tussen warmtetransport parallel met de halmen en loodrecht op de halmen.

Als mijn huis er ooit staat, dan ga ik zeker eens wat metingen doen, en vervolgens de resultaten publiceren. Mits wat parameters in acht te nemen, denk ik dat ge nog wel tot een redelijke schatting van de isolatiewaarde kunt komen. Dat zal dan, voor mij alleszins, het einde van de 0,04 mythe zijn.

De echte kwaliteit van stro is zijn bio-ecologisch karakter. Het is een proper,milieuvriendelijk materiaal, dat zomaar zonder verdere energieinput voorhanden is, met dikwijls minimaal transport en 100% composteerbaar. Dat is gewoon prachtig. Deze kwaliteit is zo geweldig dat een overdrijving van zijn isolatiecapaciteit simpelweg onnodig is.

Jan

Beste

Ik bouw tevens een passiefhuis in stro in heusden-zolder.

Om bij te verwarmen plaatsen we 2 simpele convectoren in het ventillatiesysteem. Zo wordt de warme lucht in het volledige huis verspreid.

Zeer gemakkelijk en niet te duur. Je buizen voor de ventillatie liggen er toch al, gebruik ze dubbel.

Tim

Wij hebben onze strobalen besteld bij Emmanuel Stassen uit Millen. Die heeft zich wat gespecialiseerd in het leveren voor strobalenhuizen. tel 012 39 17 68

Jan, ikzelf heb een +/- 2-literwoning met o.a. een ingebouwde electrische batterij. op de ventilatie. Ik gebruik deze natuurlijk alléén als noodoplossing, maar ik kan je zeggen dat ik hiermee tijdens de winter de woning kan verwarmen ( 133m2- OPEN PLAN).
Mon

Mon,

ons huis gaat meer naar de 240m². Er zit namelijk ook een dokterspraktijk in. Dat is allicht het verschil.

Jan

Jan, dat zal wel de oorzaak zijn, grotere oppervlakte= groter verliesopp., meer deuren en/ramen en frequenter openen van deuren etc.
Mon

Een aantal PH-ers wil het niet weten, maar het niet lukken om de PH vereiste < 0,15 kWh/m²vloer per jaar te halen is meestal te wijten aan een te hoog beglaasd % per m² vloer.

Rik

Hallo allemaal,
Verwarmen? dan is dit de oplossing. www.maxxinno.nl.
Met vriendelijke groet,
Marco