twee CV-branders in serie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Wij hebben onze woning in twee stukken gerenoveerd. Een eerste deel enkele jaren terug, en binnenkort het vervolg. Momenteel verwarmen we met een condenserende gaswandketel Radson TOP 26 (met dus 26 KW), wat voor het huidige volume volstaat. Met het woonvolume dat er bij komt zal die 26 KW aan de krappe kant worden. Anderzijds willen we het nieuwe woonvolume grotendeels verwarmen met een houtkachel. Ik vroeg me af of het rendabel kon zijn van een kachel te kiezen die in serie geschakeld wordt met de CV-brander en zo een voor- of na- verwarming doet van het CV-water.
Welke effecten heeft dit op het rendement van een condenserende ketel ? Zijn er zaken waarmee ik rekening moet houden ?
Of algemener, kunnen twee CV-ketels in serie geplaatst worden en beide toch een optimaal rendement halen ?

Reacties

Voor zover ik weet moet een condenserende gas ketel juist een zo laag mogelijke retourtemperatuur hebben om een optimaal rendament te verkrijgen. Je kunt wel een hout cv in serie schakelen, maar dit is niet zo eenvoudig. Het is de bedoeling dat er maar 1 ketel tegelijk werkt, de gas ketel moet dus uitschakelen zo vlug de houtketel op temperatuur is. Maar ik zou eerst eens proberen of die 26 kW gasketel niet voldoende is. Als je werkt met vloerverwarming, en/of overgedimensionerde radiatoren kun je veel verwarmen met die 26 kW. Zal wel wat langer duren voordat je alles op temperatuur hebt, maar het rendement zal alleen maar hoger worden. Beter een kleine ketel die lang brand, dan een grote die steeds kort aanslaat.

als je een kleinbeetje geïsoleerd hebt kan je al veel doen met een ketel van 26kw. Tenzij je een kasteel hebt of in een grote tent woont is het echt wel voldoende.
Voor ons huisje werd een nodig vermogen van nog geen 10kw uitgerekend voor ongeveer 150m2. En aangezien het ook om een verbouwing gaat zijn niet alle muren goed geïsoleerd...
We hebben nu een boiler van 30 kw staan maar die zijn eigenlijk enkel nodig om voldoende warmwater te leveren via het doorstroom principe.

Pieter,

Een houtkachel en CV-ketel gelijktijdig aansluiten is mogelijk, hebben wij ook (houtkachel en hout/pellets ketel). In zo'n situatie is het wel best een buffer te voorzien. Een gasketel kan vrij snel uitschakelen, bij een houtkachel is dat niet zo eenvoudig en als je dan met je warmte geen blijf weet treedt de beveiliging in actie en begint heet water te spuien totdat de temperatuur voldoende gezakt is. Twee ketels sluit je eerder parallel als in serie aan, met de nodige terugslagkleppen. Ik ben geen specialist dus de aansluiting laat ik aan de vakmannen over.
Zoals Gino aanhaalt is het wel zaak ervoor te zorgen dat de twee niet gelijktijdig werken, anders loop je kans dat je een conflict krijgt. Als bvb de pomp van de ene ketel sterker is dan die van de andere, geraakt de tweede ketel slechts moeilijk van z'n warmte af en heb je op de kortste keren de poppen aan het dansen.
Zorg ook voor een afvoerleiding die bestand is tegen hoge temperaturen (minstens 95°C - buizen uit PE oid), want PVC gaat bijna gegarandeerd kapot (ik spreek uit ervaring!).

Groetjes,
Frank

Beiden,

Bedankt voor jullie snel antwoord !
Ik heb inderdaad geen schrik om met 26kW te weinig te hebben, maar redeneerde uit 'CO2'-overwegingen dat elke Watt die uit (zelf geoogst) hout gehaald wordt (en nuttig besteed wordt aan de verwarming van m'n hele woning, die nu deels verwarmd wordt met gas en radiatoren) een milieuwinst is.
Uit bovenstaande haal ik dat dit mogelijk idd. zo is, maar pas echt rendabel als op datzelfde moment de gasketel niet brandt (maar wel pompt, ...). Ik vermoed dat dit moeilijk te combineren is in de sturing.

We overwegen nu een dubbele CV-installatie, waarbij bvb. met vloerverwarming op de hout_CV_kachel verschillende ruimtes verwarmd worden (als de kachel brandt) die ook nog een traditionele radiator krijgen (waarvan de thermostatische kraan voldoende laag staat), die gevoed worden door de gaswandketel.

Pieter,

Van waar ben je ergens? Als je wil mag je gerust eens langskomen om onze installatie hier te bekijken. Wij wonen in Wellen, Limburg.

Groetjes,
Frank

Brakel,
Oost-Vlaanderen. -dus toch wel een eindje- (alhoewel, Vlaanderen is klein natuurlijk)
Bedankt voor je aanbod !

Ik bezoek binnenkort enkele installateurs - leveranciers. Al naargelang het resultaat van die gesprekken kom ik misschien wel eens kijken.

Pieter

Je bent altijd welkom.

Groetjes,
Frank

Op de site van vigas vind je verschillende hydrolische schema's hoe je een hout cv met een mazout cv kunt combineren. Dit zou in principe ook met een gas cv kunnen werken.
http://www.vigas.de/
Het principe van deze schema's is erop berust dat de mazout cv uitschakelt wanneer de hout cv brandt, doordat het retourwater van de mazout cv verwarmd wordt. De ketelthermostaat van de mazout cv zal daardoor de mazout brander uitschakelen. Ik vind dit persoonlijk niet zo ideaal, omdat je via de warmtewisselaar in de mazout cv warmte door de schoorsteen gaat verliezen als de hout cv brandt. (verder zijn de schema's goed) Bij een gas cv zal dit minder zijn.
Ik heb dan ook in mijn installatie de hout cv niet op de retour van de mazout cv aangesloten, maar de mazout cv wordt elektrisch uitgeschakeld via een thermostaat op de hout cv. Dit werkt goed. Ik heb deze winter 40 liter mazout verbruikt en ongeveer 15 kuub hout voor verwarming en warm water. Deze zomer ga ik heatpipes op het buffervat aansluiten zodat het verbruik nog meer verlaagd wordt.
Ik zou ook liever een Hr gas ketel gebruiken dan een mazout ketel, maar het verbruik dat ik heb is te laag om over te schakelen.