tevreden met tulikivi

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Eindelijk ben ik zover dat ik ook mijn bevindingen over mijn tulikivi tu2200 SA kan meedelen.De kachel is door firma Geerts geplaatst.Ik heb godzijdank nog enkele kille dagen mogen meemaken en na het instoken een paar keer bijna voluit kunnen stoken .Iedereen zat 's avonds met rode wangen (infraroodstraling)naar de vlammen te kijken.Zeer opmerkelijk is het lage houtverbruik.Met mijn houtketel in de kelder was het verbruik gemiddeld 40 à 50 kg.(om de 2 uur naar beneden bijstoken)Nu is dit ong.15 kg.De late namiddag 9 kg en 's morgens 6.Een totaal oordeel kan ik natuurlijk nog niet vellen daar het wat warmer begint te worden.Ik zal moeten wachten tot de volgende winter om nog meer ervaring op te doen.Ik kan echter nu al zeggen dat het zeer zeker de investering waard is.Ook het vermelden waard is de telefonische raad door Mai bij het geleidelijk instoken van de kachel.

Reacties

Het verbruik van een gemiddeld-zware speksteenkachel (type finoven) die slechts één kamer moet verwarmen, kan om verschillende redenen niet vergeleken worden met het verbruik van een houtgestookte cv-ketel die vanuit een kelder diezelfde kamer moet verwarmen.

Men mag er, algemeen gesproken, van uitgaan dat het dagelijkse houtverbruik-per-verwarmde-ruimte ongeveer gelijk zal blijven, met als (belangrijke) verschil dat het met een voldoende zware kachel voortdurend, ook ’s morgens, lekker warm kan zijn in die ruimte. Met een klassieke houtkachel is dat niet zo.

Een algemene waarschuwing: voor veel mensen is de vaak noodzakelijke stookbeurt in de ochtend NIET realistisch! Alleen finovens met voldoende massa (vanaf ruim 3 ton, liefst nog zwaarder) redden het met 1 stookbeurt per dag.

Dirk Bauwens

Roland Hülzenbecher schreef: “Ook het vermelden waard is de telefonische raad door Mai bij het geleidelijk instoken van de kachel”.

Is het instoken van een speksteenkachel dan zo ingewikkeld???

Dirk Bauwens

Roland Hülzenbecher schreef: “Ik kan echter nu al zeggen dat het zeer zeker de investering waard is”

Als tegengewicht wil ik er toch dringend op wijzen dat er ook heel wat mensen zijn die NIET tevreden zijn met hun speksteenkachel.
Niet zozeer omdat het geen goede kachel zou zijn, maar wel omdat het vermogen ervan te klein is!
Wanneer het vermogen van -laten we veronderstellen- zelfs de beste kachel te wereld, kleiner is dan de warmteverliezen in een welbepaalde ruimte, dan krijgt men het daarin nooit voldoende warm.

Dirk Bauwens

Aan Dirk Bauwens:Ik persoonlijk vond de instookprocedure niet zo moeilijk.Ik denk echter dat er in het verleden nogal wat fouten gemaakt zijn die beschadigingen aan de speksteen tot gevolg hadden.Om dit te vermijden deze procedure.Ik heb ook vernomen dat Mai zelf veel ervaring heeft met het stoken van de diverse kachels in de toonzaal.