zonneboiler installeren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij renoveren een woning. We schakelen in de komende maanden over op gas om onze woning te verwarmen en voor warm water.

We denken erover om binnen enkele jaren ons saniatair water te warmen met een zonnebolier. We willen op dit moment alleen de brander istaleren en pas later het zonnesysteem. Dit omdat we dit jaar geen belastingsvoordeel meer hebben omdat onze 'korf' al vol zit met andere energiebesparende maatregelen.

Mijn vraag, kan dit? Wat doen we dan best. Nu alleen een doorstroombrander istalleren, of een brander met een kleine boiler? Of, nu de brander en de bolier die dan later ook gebruikt wordt door de panelen? Welke gevolgen heeft dit?

Alvast bedankt!
Marjan

PS: zoals je ziet ben ik niet technisch aangelegd. Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is...

Reacties

In een keer goed doen, en niet over een paar jaar weer veranderen. Vergeet die subsidie, kijk eens in Duitsland daar kosten zonneboilers veel minder. En die jaren die je nu niet met een zonneboiler verwarmt verlies je ook een hoop geld, en is slecht voor het milieu. Zo werkt die subsidie averechts, bedoeling is om mensen over de streep te trekken niet om aanschaf uit te stellen.

Zit met zelfde dilemma.

Volgens mij is het op dit moment absoluut niet interessant om een zonneboiler te installeren als je niet kan genieten van de belastingsvermindering van 40%:

kost installatie (na aftrek premies): 4000 - 6000 Euro incl BTW.

opbrengst: 100 - 150 euro besparing op gasfactuur per jaar.

terugverdientijd: 4000/150= 26 jaar

tot 6000/100= 60 jaar

Kortom: installatie is waarschijnlijk al lang versleten voordat ze ook maar 1 euro heeft opgebracht. (dan reken ik de onderhoudskosten nog niet mee: speciale vloeistof controleren en eventueel vervangen, eens een pomp kapot, ...

Warm water verbruik proberen te beperken is dan veel goedkoper en brengt veel meer op.

In Duitsland kosten zonneboilers misschien minder maar daar hebben we hier weinig aan. Ik heb ook grote vragen bij de Duitse superinstallaties met 15 m2 panelen en boilers van 1000 liter. Die kosten meer dan 10000 euro en brengen volgens mij niet meer dan 300 euro per jaar op.
(als je er je zwembad niet mee verwarmd in de zomer want dan leveren die dingen 3 keer meer warm water dan nodig voor gewoon huishoudelijk gebruik)

Hier alvast een tevreden zonneboiler gebruiker
stef
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

met 1000 liter en 16m² verwarm ik mijn huis in tussen sisoen, heb geen proffecionele instalatie maar werkt goed, wel met vloer en wandverwarming, dus lage temperatuur, vanaf 30°.

Wij gebruiken met twee van begin Mei tot eind Oktober 3 m3 gas per week. Het warme water wordt door een HR CV ketel gemaakt.
*Wim*

Hi,

Ik ben ook aan het rondkijken om een zonneboiler te installeren in onze pas aangekochte woning .

Moet je echter in de berekening geen rekening houden met de prijs van een klassieke installatie ? Met het verschil tss beide kan je dan uitrekenen hoelang het duurt vooraleer je winst begint te maken .

gr
wim

ik los dit problem op de volgende manier op in mijn LEW : reeds genstalleerd : kleine (5-15KW) condensatieketel die naast CV ook via een extra kring een zonneboiler opwarmt, waarvan de 2e serpentine nog niet is aangesloten. Later (als er weer geld is en weer plaats in onze fiscale "korf" )volgt dan de aanschaf en aansluiting van de zonnepanelen en pompmodule.
Enige verschil met een standaartinstallatie is de iets grotere inhoud van de boiler (300 liter ipv 160) en de extra serpentine.
Verschil in kostprijs : enkele honderden euro , in verhouding een peuleschil en alles is klaar om later de zonnepanelen aan te sluiten . Geen verloren kosten , want de kleine condensatieketel dient dan later als verwarmingsondersteuning later.

Wij hebben in de loop van 2005 een nieuwe woning gebouwd en kozen er voor om wel de brander met zonneboiler te installeren bij aanvang (ATAG Zonnegascombi), maar om pas later het zonnepaneel te laten toevoegen. Reden: wat kosten uitstellen omdat het budget (uiteraard) beperkt was, bovendien de mogelijkheid om het fiscale voordeel over verschillende jaren te kunnen benutten.
Anderhalf jaar na ingebruikname van de woning (aug 2007) hebben we het paneel laten plaatsen en de aansluiting met de boiler laten uitvoeren.
Achteraf beschouwd maken we er zonde van dat we alles niet in 1 fase lieten uitvoeren: Er moesten pannen terug worden verwijderd (die we al betaald hadden en nu een grote stapel vormen in de kelder), er moest speciaal een kraan komen om het paneel ter plaatse te krijgen. We hebben anderhalf jaar van de opbrengst gemist...Gelukkig konden we wel het fiscale voordeel en de premie van de netbeheerder opstrijken. Ik ken geen exacte cijfers meer, maar moraal van het verhaal: Uitstel in fasen brengt geen geld op, het maakt alleen dat de financiële last wat kan gespreid worden. Als de middelen er zijn: doe het in 1 keer !