Electrabel lobby PART II

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Uit de Morgen:

Groene elektriciteit geraakt niet op het net
De distributienetten zijn niet opgewassen tegen de explosieve toename van de groenestroomproductie omdat hun maximum bereikt is. Om de stroom gewonnen uit hernieuwbare bronnen toch op het elektriciteitsnet te krijgen zijn er zware investeringen nodig. Ook de kostprijs van enkele groene projecten, waaronder in Hoogstraten en de Antwerpse haven, loop op.

Het distributienetbedrijf Eandis vraagt de overheden om de voor- en nadelen van een aantal maatregelen goed te onderzoeken, want een aantal investeringsprojecten kan een serieuze impact hebben op de elektriciteits- en gasprijzen van gezinnen en bedrijven, luidt het.

Een van de grote investeringsdossiers voor de komende jaren is de uitbreiding van het gasdistributienet. Eandis vraagt dat de uitbreiding van het gasnet wordt vertraagd als het aantal aansluitingen onvoldoende snel toeneemt. (belga/edp)

Reacties

Zo'n onnozel bericht hoor je niet dikwijls,

in Australie hebben ze een uitgebreide studie gedaan hierrond en daar zijn ze tot het besluit gekomen dat "decentrale" energieopwekking net de distributienetten ontlasten.

Dat klinkt ook al veel logischer want de elektriceteit die je (a propos in beperkte hoeveelheden) ter plaatse, dicht bij de verbruiker opwekt ontlast de distributienetten in plaats van ze te belasten.

Achter dit bericht zal eerder de vrees zitten dat ze inkomsten zullen verliezen omdat de distributiekosten aangerekend worden aan de verbruiker als % van het verbruik.

Aabgezien die zelfde verbruiker gaat leveren zal hij dus veel minder distributiekosten betalen... daar hebben die DIKNEKKEN schrik van.

Kleine opmerking hierbij :

De distributienetbedrijven zijn voor 70 % eigendom van de gemeenten, voor 30 % van Electrabel. Tegen 2018 voor 100 % van de gemeenten.
Moet Electrabel nu zware investeringen gaan doen in een netwerk waar ze in 2018 niets meer aan te zeggen hebben ? De gemeentes zullen het dan gaan doen en wij zullen het mogen betalen. (en het zal niet goedkoop zijn dat kan je nu al afleiden uit de tekst)

vr gr
Pluto

ach, ne grote broer van Belgacom ... allemaal één pot noat

Hoe dan ook: Het bericht rammelt langs alle kanten:
Plotseling zou de groene stroomproductie, die nochtans slechts enkele procentjes van het totaal vertegenwoordigt, dermate groot zijn zodat het netwerk het niet meer aankan...?
De achterliggende agenda is de mensen voorbereiden op prijsverhogingen, en dit dan nog "in naam van de groene stroom"...

Een voorbeeld van misbruik van ideëen zoals we er al meer gehoord hebben.

Dat gedecentraliseerde (groene) stroomproductie minder belastend is voor het netwerk (want dichter bij de verbruiker) lijkt idd vrij voor de hand liggend.

ja, electrabel blijft toch verbazen... en dat zeker niet in positieve zin!

is het aan te raden zonnepanelen te installeren in deze
bizarre berichtgeving?

Zou vooral ook te maken hebben met de grote vraag naar WKK in de glastuinbouw.

Zo'n WKK verdient zich immers op enkele jaren financieel terug, en dat hebben de tuinders nu blijkbaar massaal ontdekt. In die landelijke gebieden liggen er natuurlijk niet zo veel hoogspanningskabels.

Stroom uit een WKK is bij mijn weten nog steeds geen groene stroom (tenzij de WKK op biomassa draait natuurlijk)

Decentraal produceren heeft alleen maar voordelen, en als daarvoor extra kabels nodig zijn, dan moeten die gelegd worden ... punt !

Dirk

Het invoeden door zonnepanelen kan inderdaad wel problemen geven. (belast het net zeker extra)
Een verdeelgroep van 200 ampere die door zonnenpanelen achter de zekeringen wordt ingevoed zal bij maximale belasting van de groep worden ontlast. (heel mooi denk je dan)
Laat het vermogen dat terug gevoed wordt eens 100 ampere zijn. Op een zonnige dag kan de groep af met een zekering van 100 ampere en in de avond met 200 ampere.

Maar een vraag aan de heren die het schijnbaar beter weten:

Op een zonnige dag treedt er een defect op of wordt door omstandigheden de groep zwaar overbelast.
100 + 200 ampere (300 ampere) kan er over de groep lopen zonder dat de zekering van 200 ampere aanspreekt.
Hoe lossen de deskundigen dit hier op?

Ik zou zeggen door de groep op 300 ampere uit te leggen, dus toch verzwaren.
En dit gaat om 1 groep als voorbeeld maar je kunt je voorstellen dat dit probleem zich doorzet tot aan de centrale hoofdvoeding bij de centrale.

Aangezien je zonnepanelen nooit meer zullen produceren dan je eigen verbruik is er helemaal geen overbelastingsprobleem, integendeel zoals hierboven reeds terecht besproken werd.
Het bericht ging echter voornamelijk over veel grotere vermogens die niet ter plaatse door de producent kunnen geconsumeerd zorden. Het is misschien wel zo dat het distributienet op die plaatsen zou moeten versterkt worden, maar het blijft een feit dat de energiedistributie vanuit het oogpunt van electrische verliezen alleen maar kan gebaat zijn met zoveel mogelijk gespreide productie. Alleen past dat niet in het monopolistische plaatje van electrabel.

Chatanky, aangezien het electriciteitsnet moet voorzien zijn op maximaal verbruik van alle gebruikers, maakt het niet uit dat sommige van die verbruikers zelf hun energie produceren, zij kunnen alleen maar de belasting verlagen, nooit verhogen.

"Aangezien je zonnepanelen nooit meer zullen produceren dan je eigen verbruik is er helemaal geen overbelastingsprobleem, integendeel zoals hierboven reeds terecht besproken werd."

Hoe men erbij dat er spraken is van teruglevering aan het net dan?
De trend bij de zonnepanelen is om volledig te voorzien in je elektrabehoefte.
Als de zon onder is is er geen opbrengst en in de wintermaanden is er minder opbrengst.
Je moet dan terug leveren aan het net met zonnige dagen of heb ik het mis.

Daarbij is dit enkel zonnepanelen, wat te denken van windenergie (parken) wat ook niet altijd beschikbaar is?
Enige tijd geleden in het nieuws al te horen geweest als het in duitsland flink waait dat er grote problemen ontstaan met het verwerken van de energiepiek.
De bestaande netten waren overbelast en bedreigde de levering.

"Chatanky, aangezien het electriciteitsnet moet voorzien zijn op maximaal verbruik van alle gebruikers, maakt het niet uit dat sommige van die verbruikers zelf hun energie produceren, zij kunnen alleen maar de belasting verlagen, nooit verhogen."

Ja de centrale uitzonderingen van de kolencentrales kunnen het vermogen aanpassen aan het vebruik.
Je distributienet moet je beveiligen naar het maximale vermogen wat er over het net kan lopen.
probleem is als er een defect optreed in het distributienet het vermogen wordt gelevert aan het defect of sluiting. dit is dan de netlevering van de centrale en de decentrale opwekking die op dat moment kunnen invoeden.
gevolg is dat er in zo`n situatie de schade vele malen groter is.

Chatanky, een typische PV installatie ligt tussen de 2 en de 7 KWp, dat is nooit hoger dan het maximaal piekverbruik van een typisch gezin (denk aan een electrische kookplaat, oven,strijkijzer, wasmachine, vaatwasser,koelkast,diepvries,verlichting..., samen goed voor meer dan 10 KW). Dit bewijst dat het distributienet helemaal niet hoeft verzwaard te worden voor PV privé, integendeel, het kan alleen maar ontlast worden door eigen productie...

Om te beginnen : een WKK in de tuinbouw levert enkel elektriciteit als er warmtevraag is. Op dit moment is de warmtevraag vooral 's nachts wanneer net het stroomverbruik het laagst is. Waar gaat deze extra energie gestockeerd worden? Er zijn zeker capaciteitsproblemen, zeker met WKK's omdat die MINSTENS een vermogen van 5 kW hebben.

Het grote probleem van de alternatieve energiebronnen is dat de vraag en het aanbod bijna haaks op mekaar staan. Alle mooie theorieën van hierboven ten spijt.

Levert een PV-paneel steeds energie op het moment dat er particulier vraag naar is? Neen! De ene keer moet er dus stroom aan het net geleverd worden, de volgende moment wordt er weer afgenomen. Net deze zakeb zorgen voor problemen.

Het net moet dus zeker verzwaard worden om deze pieken op te vangen. Het gaat hier dus over een piekprobleem.

Ik zwijg dan nog over het probleem van netvervuiling met alle decentrale energiebronnen. Decentrale energieopwekking is OK als dit op een gesloten netwerk zit, niet op een open.

En wie de Belgische situatie met de Australische wil vergelijken, moet zijn geografie eens dringend gaan opfrissen.

Ik denk meer dat dat bewijst dat je het niet helemaal snapt Eric.

Of zet jij al je vebruikers aan als de paneeltjes 7kwp leveren?

Zolang alles koek en ei is ontlast je het net maar het net moet beveiligd zijn om ernstige schade te voorkomen. (je ontlast niet enkel het net maar ook de beveiliging van het net.
Als dit niet zo is had er ook geen extra groep nodig geweest om je panelen aan te sluiten op je groepenkast.
Als je op een 16 ampere groep ook nog eens 16 ampere invoed met zonnepanelen kan er een stoom lopen van 32 ampere over de groep. pas als je dit overschreid overbelast je zo`n groep. Dus is de overschreiding al 2x de limiet eer de zekering een overbelasting van 16 ampere registreert.
Bij 32 ampere zullen je instalatiedraden ongezien wegsmelten in zo`n situatie.
In de grote energiewereld werkt dit net zo.

Is enkele maanden geleden niet het bericht de wereld ingestuurd dat we zowieso ons net zouden moeten verzwaren omdat we afstevenen op een tekort aan electriciteit? We gaan er zowieso voor moeten betalen hoor...

Nog enkele bedenkingen:

1. Er wordt vaak geschermd met het feit dat groene energiebronnen niet konstant te regelen zijn. Idd waar maar er zijn toch verschillende groene energiebronnen?. Van iedere manier van groene stroom opwekken op zich wil ik best aannemen dat het aanbod daarvan nogal kan fluctueren. Maar het geheel lijkt me toch wel een min of meer konstant vermogen te kunnen leveren. Ik kan me moeilijk voorstellen dat op hetzelfde moment alle tuinders hun WKK's uitschakelen, de zon weg is en er plots geen wind meer is...

2. Als dat beetje groene energie hier al voor problemen zorgt, hoe doen andere landen met veel meer groene energie het dan?
1000 PV-installaties van 3Wp zijn goed voor ocharme 1 à 2 windmolentjes, 100 tuinders met een WKK van 10kW zijn amper goed voor 1 windmolentje (als ze dan nog allemaal tegelijk draaien wat al zeer onwaarschijnlijk is)... Hoe doet een land als Denemarken dat 20% van zijn electriciteit zo goed als enkel met windmolens opwekt het dan? Of Nederland waar er dik 1200 staan terwijl er hier amper 130 zijn??? Dat zijn toch landen die qua bevolking en samenleving te vergelijken zijn met ons landje zou ik denken.

3. 30% van Electrabel z'n electriciteit wordt opgewekt dmv gas, olie of kolen gestookte centrales. Die zijn relatief makkelijk en snel te regelen. Waarom die ni meer gebruiken om pieken op te vangen? Ach ja, dan verdienen zij minder...

4. We zitten met een land dat zowieso beperkt is wat alternatieve manieren van stroom opwekken betreft. het zou toch hypocriet zijn als we dat wat we hebben dan nog gaan tegenwerken ipv te kijken hoe we dit probleem kunnen aanpakken met de conventionele stroomproduktie?

Eén ding is mij duidelijk: betalen gaan we zowieso. Is het ni omdat we't net moeten verzwaren (zogezegd voor al die groene stroom), dan zal't wel zijn doordat de prijzen van olie, gas, kolen en Uranium serieus stijgen. En da laatste komt Electrabel natuurlijk het meest ten goede en het makkelijkste uit. Awel, maar dan betaal ik liever voor da eerste.

De cijfers zeggen dat Belgie 30% van onze elektriciteitsbehoefte ingevoerd dient te worden.

Schijnbaar is er hier wel capaciteit voor op ons net.

Het is dus een kwestie van keuze's maken. Als onze regering kiest voor de opwekking van duurzame energie dan zullen over de consequenties hiervan voor het electriciteitsnet ook beslissingen genomen dienen te worden. Het lijkt er sterk op dat dit niet gebeurt is.

Als we gaan investeren in nieuwe centrale's zal ook iemand die rekening dienen te betalen en ook hiervoor zal het net aangepast dienen te worden.

Chatanky schreef
"Het invoeden door zonnepanelen kan inderdaad wel problemen geven. (belast het net zeker extra)
Een verdeelgroep van 200 ampere die door zonnenpanelen achter de zekeringen wordt ingevoed zal bij maximale belasting van de groep worden ontlast. (heel mooi denk je dan)
Laat het vermogen dat terug gevoed wordt eens 100 ampere zijn. Op een zonnige dag kan de groep af met een zekering van 100 ampere en in de avond met 200 ampere.

Maar een vraag aan de heren die het schijnbaar beter weten:

Op een zonnige dag treedt er een defect op of wordt door omstandigheden de groep zwaar overbelast.
100 + 200 ampere (300 ampere) kan er over de groep lopen zonder dat de zekering van 200 ampere aanspreekt.
Hoe lossen de deskundigen dit hier op?
"
Een groep van 200A: grofweg voor 50 a 100 gezinnen? Als die gezinnen met PV panelen dan 100A gaan produceren, dan zitten we in een fantastische situatie. Dat zou willen zeggen dat die bijna allemaal PV panelen op hun dak hebben. Dit lijkt me daarom een weinig realistisch voorbeeld.
Ik heb geen idee wat het probleem is waarnaar die woordvoerder verwijst. Groene stroomproductie is zeer laag in ons land.
Ik kan me echt niet voorstellen hoe die kleine productie eenheden een probleem kunnen veroorzaken in de praktijk.

Walter

Walter

Chatanky schreef

'Als je op een 16 ampere groep ook nog eens 16 ampere invoed met zonnepanelen kan er een stoom lopen van 32 ampere over de groep.'

Dit zal niet gebeurern want het is de belasting die de stroom bepaalt. Als er 16 A nodig is zal die geleverd worden door de combinatie van het net en de zonnepanelen.
Er zal dus nooit een stroom van 32A lopen. Trouwens de huishoudelijke zekeringen zijn niet richtingsgevoelig en zal altijd bij 16A afschakelen

@Digitaloverdose
Is enkele maanden geleden niet het bericht de wereld ingestuurd dat we zowieso ons net zouden moeten verzwaren omdat we afstevenen op een tekort aan electriciteit?

Inderdaad dat bericht heb ik ook gelezen. Probleem zou zijn dat de koppeling van de europese HS-netten niet aangepast is aan de grote hoeveelheden energie die door de eengemaakte markt verstuurd worden over het HS-net.

Trouwens België heeft al een tekort aan energieproduktie er dus een grotere produktiecapaciteit nodig. Alhoewel voor dit forum moet er natuurlijk een daling van het verbruik komen.

Ik kan je daar geen ongelijk in geven Walter.
maar het streven naar 20% duurzaam heeft zo zijn consequenties. je kunt nu wel zeggen 2% is geen probleem maar de tijd dringt. Als je zelf financiele uitgaves verwacht ga je ook maatregelen treffen neem ik aan en niet wachten op het laatste moment. En net aanpassen kost ook nog wat tijd.

Peterv:

Ik had wel eens eerder aangehaald over de effecten van warmtepompen. Als hier masaal voor gekozen wordt kun je de rekensom wel gaan maken. Zo zijn er nog wel meer groeimarkten op te noemen die de elektravraag doen stijgen.
Als heel europa over gaat op spaarlampen ben je bezig met een besparing van een paar tiende procenten, dat is dan een druppel op een gloeiende plaat.
Sluipvebruik is op het totaal ook een schijntje.
Maar ja de trend is om bij het kleine te beginnen.
De economie moet blijven groeien, dit lukt enkel als de industrie aan jou producten kan slijten en dat dee zo snel mogelijk weer vervangen worden. Repareren is niet goed voor de groei. Als iedereen een tv hebt en dat heeft bijna iedereen is de markt verzadigt. Repareren zou helemaal een ramp zijn dus wordt dit onmogelijk gemaakt.
Gevolg is dat een groeiende markt ook meer energie vreet.

Al met al vreemd is het niet, toch?

Nog een leuk weetje i.v.m. "ons" capaciteitsprobleem. Indien er op een windstille dag de windmolens in Duitsland bijna niets produceren, dan moet er stroom vanuit het zuiden (vnl. Spanje) naar Duitsland worden gevoerd. De bedoeling was dat dit over het Zwitserse netwerk zou gebeuren, maar stroom zoekt net als water de weg met de minste weerstand waardoor o.a. het Belgische net zwaar belast wordt door stroom voor Duistland. Gevolg is dat er een tekort ontstaat voor België omdat er geen extra stroom op het net kan worden gestoken voor het eigen gebruik.

Door de groene stroom van Duistland (of het wegvallen hiervan), wordt België met een capaciteitsprobleem opgezadeld. Een afdoend Europees HS-net zal dus nog niet voor morgen zijn.

Zo eenvoudig zoals het lijkt is het niet Gunter.
De redenen zullen dus best gegrond zijn.

Dirk

"Stroom uit een WKK is bij mijn weten nog steeds geen groene stroom"

Persoonlijk vind ik dit een te zwart-wit (of groen-grijs)denken.
met alle respect voor de groenen maar er bestaat zoals iets als er tussen in. Noem een WKK dan een groengrijs of grijs groen iets, maar dit is wel veel beter dan een grijze kolencentrale, niet.

Trouwens volgens mij is afvalverbranding met E-recuperatie ook groengrijze stroom en dit dient aanbeveliing boven grijze stroom.

Wat betreft groene of alternatieve stroom, tot nu toe heb ik nog geen enkel alternatief (buiten misschien waterkracht) gezien dat kan voldoen aan de huidige markt:
- betrouwbare (continu met een verzekerd minimum) stroom
- voldoende capaciteit altijd (ook snachts en met gelijk welk weer) voor de huidige vraag van 8-14 MW
- betaalbare stroom, waarmee je je economie niet onderuit haalt.

Dit wil niet zeggen dat ik tegen alternatieve stroom zou zijn. Een deel kan alternatief zijn, maar het leeuwendeel opwekken met alternatieven is nog niet voor morgen.

Maarten

Chathanky schreef : "Enige tijd geleden in het nieuws al te horen geweest als het in duitsland flink waait dat er grote problemen ontstaan met het verwerken van de energiepiek.
De bestaande netten waren overbelast en bedreigde de levering."

Als het net 'overbelast' wordt, is dat niet als er meer vraag dan aanbod is, of als de vraag en het aanbod te ver van mekaar verwijderd zijn of verbonden door te dunne draden?
Als er meer geproduceerd wordt dan verbruikt, is dat toch geen overbelasting? Er zijn dan toch geen grotere stromen? als ge op uw 2000W generator thuis alleen maar een lampke van 5 watt laat draaien, dan is er toch nergens een probleem? Technisch gezien dan, niet economisch of ecologisch.
Andersom wel, als ge iets van 1000W op een 600W generator wilt aansluiten, is er een overbelasting.
Ik zie dus het probleem niet. Maar laat gerust het licht schijnen voor mij

Het blijft lastig he.

Daar heb je gelijk in Nelson dat zou op zich geen probleem zijn.
Maar er zijn contractuele verplichtingen kwa leveren.
In duitsland krijgt groene stroom voorrang op grijze stroom.

Elders hebben de windmolenparken contracten om een X hoeveelheid elektra te leveren.
Nu heb jij en nog veel meer mensen een groenstroomcontract.
Die wordt ingekocht en moet getransporteerd worden.
Als het nu hard waait moeten de molentjes wel de hoeveelheid kwh leveren. Contracten zijn er om nageleeft te worden en om aan de leveringsvoorwaarde te voldoen kun je niet zeggen (netbeheerders) wij hebben geen capaciteit genoeg om aan belgie te leveren.
De andere kant van het verhaal is dat als duitsland veel levert de grijse centrales elders in belgie vermogen verminderen om de groene stroom in het net op te nemen.

Het gevolg raad je al Nederland als tussenpersoon moet het vermogen wel even door sluisen naar het Belgische net.

Vandaar dat het huidige distributienet te kort schiet in capaciteit. Door deze alleen door de weerman voorspelde pieken moeten wel opgevangen kunnen worden.
Hiervoor is door anderen al aangehaalt dat geen continuiteit van levering zo zijn consequenties heeft.
(maarten gaf dit al aan)

Nelson:

Wil je nog gekere dingen lezen er staat op het internet de grote power down van californie beschreven.
Hier in Europa kiezen we ook voor een dergelijk systeem. (een amerikaans voorbeeld doet het altijd wel goed bij vele politici) Echter om de elende te voorkomen moet je niet gaan bezuinigen en afwachten tot het echt fout gaat.

chathanky,
kun je een URL geven ?
thx,
bart humbeeck .

Weer een goei onderdeel van de "verdeel en heers" taktiek.
Door in't lang en't breed in het nieuws uit te smeren dat "die groene jongens" met hun zonnepanelen en windmolens de schuld zijn dat de energieprijzen nog maar eens een pak omhoog zullen gaan, ga je de twijfelaars en zij die in groene energie geen of weinig heil zien nog wat sterken in hun overtuiging dat dat voor niks goed is en enkel voor profiteurekes (kijk daar, da's weer zo ene). Zo kunnen de grote energieboeren hun oude (kern)centrales blijven verantwoorden en megawinsten blijven opstapelen.
Een verzwaring van het net is sowieso noodzakelijk (met of zonder groene stroom, had ik begrepen). Dat ze dat niet zelf kunnen bekostigen is, wat mij betreft, dikke zever. Dat ze wat van hun gigantische winsten gebruiken om deze investeringen te doen. Maar ja, daarmee scoor je natuurlijk niet goed bij de aandeelhouders hé (die mogen van mij gerust een billijke verdienste hebben aan hun investering, maar die term 'billijk' is voor een ruime interpretatie vatbaar).
Probeer nu nog maar eens een lans te breken voor alternatieve energie.

Groetjes,
Frank

Frank,

Het is een discussie die op gang komt. Bekijk dit niet altijd als een lobby die erachter zit. Natuurlijk zijn er aanpassingen nodig.
Nu zijn er ook heel wat groenen die niet echt goed zijn in tellen. Hierdoor maken ze zich wel heel erg zwak.
Onlangs was groen boegbeeld Vogels op TV, ze nam de actualiteit namelijk onderhoud van E-centrals in België aan om groene E te verdedigen. Want de centrales worden ouder en zullen meer onderhoud vragen waardoor er een te kort zal zijn in E-aanbod. Als alternatief moesten er dan windmolens geplaatst. Wat met het E-aanbod op een windstille dag?
Dikwijls rekent men ook met maximale vermogens voor windmolens. Zo heb je om de vraag in B van gemiddeld 10 GW geen 5000 windmolens nodig van 2 MW maar een veelvoud ervan.

Maarten

"chathanky zegt: Sluipvebruik is op het totaal ook een schijntje"
Bewijzen aub!!!
Ik vermoed dat je der van zou verschieten wat er in de industrie aan sluipverbruik verslonden wordt!

Ik bedoel enkel van huishoudens Dirk.

sluipverbruik zou zo een 10% van het totale verbruik zijn.
Voor europa met zijn 500 miljoen inwoners betekent dit dat de E-centrales van een land met 50 miljoeninwoners (pak Italië) voor niks staan te draaien.
De EU heeft groot gelijk met zijn 1W sluipverbruik regels.

Het totaal energieverbruik in Nederland is 106.400 miljoen kwh.
Het totaal van de Nederlandse huishoudens is 20.076 miljoen kwh.

Het sluipverbruik in Nederland is zo`n 5,4% volgens de onderzoekers.

Het sluipverbruik is dan net 1% van het totale elektraverbruik.
60% is te vermijden, het resultaat is dan 0,6% van het totaalverbruik.

Daar ga je de wereld echt niet mee redden Maarten.
Het is goed dat men er van bewust is en dat velen (zeker hier) dit terug dringen maar dit is echt een druppel op de gloeiende plaat.
Over dit soort besparingen wordt niet alleen hier maar ook bij de EU gigantisch veel tijd en geld aan besteedt.

Zou je de prioriteiten niet beter ergens anders aan besteden?
Het effect van globaliseren bijvoorbeeld.
Wat je van ver haalt is lekker en ook lekker voordelig.
De milieu effecten van globaliseren heeft nog niemand een woord gerept.
In plaats van je defecte tv of noem het maar op wat de hele wereld over reist kun je goedkoper vervangen dan laten repareren naast de deur.

Is er iemand met een onderzoek hierover? Ik heb er nog geen gevonden.
Het is meegenomen dat de minder bedeelde landen mee profiteren van de groei maar die willen ook een auto, een tv, een computer en noem het maar op.
Over de milieu effecten van dit bizarre fenomeen wordt geen woord gerept.
Een kleiner deel welke geholpen worden door voedselhulp en niet de groei mee maakt krijgt het door de bizarre verzinsels om voedsel te gebruiken als brandstof de rekening nog eens dubbel gepresenteerd.
En dit alles om een kleine groep westerlingen te laten profiteren van de nog steeds durende vooruitgang.

Als je eens per jaar op vakantie gaat wordt je al raar aangekeken, je moet minstens 3x per jaar weg. Om stoom af te blazen want we hebben het enorm druk. (met al die regelgevingen en verplichtingen)
Het liefst 2x per jaar naar een verre bestemming met het vliegtuig. Het kost bijna niets. En als de vliegreis tegen valt is het verblijf een schijntje. Wat kost het uit eten nou in zo`n ver land. In je eigen land zo`n vakantie kost kapitalen als je dit doet. 2 weken uit eten en je kunt wel 3x heen en weer vliegen onderhand.

En we gaan ons nog steeds druk maken om 40 euro besparen voor het milieu. en de spaarlamp ook nog eens 40 euro verdient en het milieu natuurlijk.
Maar ondertussen wel even kijken naar de andere zaken, mooie vliegreizen een nieuwe auto (na 3 jaar ben je er wel op uitgekeken zeker als de buren ook een nieuwe hebben). "De wasmachine stuk voor 200 euro gaan we hem niet maken een nieuwe heb je al voor 300 euro" een tv idem dito.

Het is maar net wat je onzin vindt natuurlijk.
Ik heb mijn prioriteiten niet bij de de spaarlamp of het sluipverbruik begrijp je. Ik ga 1x per jaar op vakantie in het eigen landje en repareer zoveel mogelijk zaken die na repareren weer voldoen.
Ja ik heb een auto en rijd daar regelmatig mee, als ik na de spitstijden eens voor de slagbomen sta kan ik me niet voorstelen dat de hele dag treinen laten rijden met als je geluk hebt 10 man er in dat dat veel milieubewuster is. dit geldt ook voor de stadsbussen

Maar goed je kan hier nog wel een boek over val schrijven.

http://www.nuon.be/nuon-bij-u-thuis/slim_verbruiken/energie-advies/sluipverbruik_of_stand-by.aspx

Na wat googlen wijst alles in de richting van 10%.
Of 400 kW. Dit is zo een 100 liter fuel equivalent. hiermee rij je 2000 km met je wagen.

Ik heb benzine en dat is geen 2000km Maarten.
8,6kw per liter en met 1 op 11 rij ik 511 km.
op maandbasis is dit 43 km.

En het is maar net welke gemiddelden je gebruikt.
4000kwh als gemiddeld gebruik ok dat kan. ergens anders lees je minder 3500 of 3800 kwh.
Hoe kom je op 10%? Er zijn tegenwoordig slimme meters maar zo slim zijn ze nu ook weer niet dat ze ook sluipverbruik onderscheiden.

Maar goed neem 10% dan zit je op 1% van het totaalvebruik aan elektrische besparing.
Het wordt vanzelf minder als iedereen aan de warmtepomp gaat, toch? Je kunt er van alles van maken, feit is dat je aan de kleinste vormen van besparen de grootste aandacht besteed terwijl er zoveel zaken zijn die meer besparingen opleveren.
En een keuze is er niet echt, ik zou bij wijze van spreken m`n ogen uit de kop schamen om bij de kassa te staan met een gloeilamp. De klant achter mij heeft braaf spaarlampen gekocht maar wat je niet kan weten is dat hij bv al 3x op vakantie is geweest en in een huis woont die 3x meer moet stoken om zijn huis warm te houden.
Voor een aanbieding is hij mischien ook wel bereid om 150 km verderop een aanbieding te gaan halen in zijn leasebak. of hij nu veel of weinig rijdt maakt hem niets uit. veel of weinig rijden kost niets meer of minder.

Energie en milieubewust kan voor een ieder verschillend zijn. De brave man met een spaarlamp kan makkelijk een veel grotere vervuiler zijn dan de man met een gloeilamp.

Knap trouwens dat de nuon het sluipverbruik kan onderscheiden van het nuttige verbruik.
De cijfers van mij zijn ook opgezocht Maarten en daar zal ook wel wat aan mankeren.

Om nog even terug te komen op de link:

Kan oplopen tot is een ruim begrip. Als je aan de 8 van de 9 signalementen voldoet klopt het wel.

4 toestellen met een sluipvervbruik van 10 W.
Dit komt neer op 350 kWh op jaar basis.

Energie-inhoud 1 kg diesel (1,25 liter) 42,5 MJ = 11 kWh.
Maar er zijn grote verliezen in E-productie en transport (2/3).

Dus in tegenstelling tot wat ik vroeger gesteld heb, is zelfs 400 kWh equivalent met 100 kg diesel of 125 lieter diesel.

Inderdaad is de impact van enkel spaarlampjes niet zo fantastisch. Maar vele kleintjes maken 1 groot.

Zo kiezen wij steeeds voor het zuinigste bij aankoop van een E-toestel of een wagen of een verwarming. Ons jaarlijks verbtuik is gezakt tot 2550 kWh.

Als iedereen (utopisch) wat bespaard op zaken die hun niçet veel uitmaken komen we al een heel eind.

Of de wereld het energie- en milieuprobleem ooit de baas zal kunnen is inderdaad twijfelachtig. Met niets te doen kom je niet veel verder.

Maarten

En 125 liter diesel is op dit moment toch al goed voor 150€, zelfs met mazout zit je momenteel al aan 100 €. Als ik daarvoor 4 toestellen wat vaker volledig moet uitschakelen, vind ik dat niet slecht verdiend.

Groetjes,
Frank

Frank,

Reken met 0,20 € per kWh. Zo is dit toch al 80 €.
Maar dit toont ook aan dat de E-bedrijven liever met goedkope kernenergie en kolen werken dan met mazout. Anders zou men nooit zo laag kunnen gaan voor E-prijzen.

Maarten

Zelfs bij 16 cent (bij Ecopower) is de uitgespaarde 56 € toch al de moeite waard. En bovendien geeft dat Ecopower wat meer ademruimte voor nieuwe klanten.

Groetjes,
Frank