condenserende gaswandketel oertli gmr 1030

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

Wij hebben pas een huisje gekocht met nog een oude ketel op mazout (zo'n groot oud oerlijk oranje gedrocht).
We denken eraan om over te schakelen op gas. Nu hebben wij een offerte laten maken voor condenserende gasketel. Hij stelde ons voor om een condenserende gaswandketel te plaatsen van het type Oertli gmr 1030 en dit voor de prijs van +- 3500 euro (afbreken en plaatsing inbegrepen, 6% BTW niet inbegrepen).
Kent iemand dit type/merk van ketel?
Is een overstap van mazout op gas wel renderend genoeg?
Is 3500 euro een schappelijke prijs?
Is een gaswandketel wel een goede optie?

Alvast bedankt

Wim

Reacties

Beste Wim,

Om een oordeel te kunnen vellen over de prestatieverbetering van uw nieuwe ketel tov uw oude ketel hebben we de volgende gegevens nodig:

Jaarverbruik huidige installatie, is dit incl sanitair warm water ?

Vermogen brander/ketel en is de brander met rookgas of branderklep?
Bouwjaar ketel en evt label
Regeling door aquastaat, kamerthermostaat of buitenvoeler
Gemeten verbrandingsrendement van onderhoudsattest

Hiermee kan ik een indicatie geven van uw besparing.

Beste Rene,

Onze huidige ketel verbruikt ongeveer 2000 L op jaarbasis, incl verwarming sanitair water.
Ik moet er wel bij zeggen dat we er serieus op letten dat de verwarming niet continue draait en wanneer we het huis uit zijn zetten we hem helemaal af!
Normaliter staat onze thermostaat in de 10 graden!
Enkel in de avond zetten we hem al eens op!

De ketel zelf is 30 jaar (bouwjaar 1979) oud maar naar huidig rendement zitten we op 89%.

Rene, ken jij het merk oertli? Zou van zwitserse oorsprong zijn.

Alvast bedankt voor je reacies!

Ken natuurlijk niets van jullie situatie, enkel je post. Maar toch enkele tips Wim.

Laat ook eens op een ander offerte maken. Kan nooit geen kwaad en je wordt er alleen maar slimmer van. Er zijn merken genoeg die misschien iets meer bekendheid hebben en ook goed zijn.

Zowiezo, vervangen die handel en besparen in verbruik. Zo kan je van meer comfort genieten en niet meer zo extreem op te letten met de verwarming. Wil niet zeggen dat je zuinig mag zijn.

Oertli is een italiaans merk, over de prestaties kan ik niets vermelden.
Heb wel ervaring met de industrieele branders van Oertli en daar kan ik helaas niet veel posistiefs over zeggen.
Kleine kantekening, de prijs is er ook naar.
Dit wil niet zeggen dat dit produkt niet goed is maar let wel op!

Hoi Iedereen,

Welke merken raden jullie aan? Van Vaillant hoor ik ook weinig goeds! Ik wil gerust iets meer uitgeven aan een goede ketel als dit naar rendement op langere termijn zijn voordelen biedt.

In antwoor op Rene: Meer gegevens over de huidige ketel heb ik niet. Heb geen zicht op huidige vermogen. Ik zie er ook nergens iets opstaan. Hoe zie je of er een branderklep is?

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Wim, zoek enkele installateurs in de buurt. Onderhoud en ondersteuning is een belangrijk punt bij aankoop van een nieuwe CV. En bekijk wat die instalalteurs aanbieden.

Hier onlangs Remeha laten plaatsen, gas. Maar er zijn genoeg andere merken, zoals Viesmann, Buderus, ...

Hallo wim,

De brander heeft normaal een typeplaatje waarop een waarde van het brandstofdebiet wordt aangegeven in kg/h of kcal/h.

Op het onderhoudsattest staat normaal het ketelvermogen en ook of er een branderklep aanwezig is. Bij de aankoop van een huis zou er eigenlijk wel zo'n attest aanwezig dienen te zijn.

Het gemeten verbrandingsrendement van 0.89 wijst erop dat de brander reeds vervangen is geweest. Een brander van 1979 komt zeker niet boven de 0.85 uit !

Stel dat uw vermogen van de ketel 30 kW en stel dat uw brander een branderklep heeft.

Uw produktierendement is dan 0.71

Indien u overgaat naar een condenserende gasketel met buitenvoeler en uw afgiftesysteem laat toe dat de ketel kan condenseren dan kan het nieuwe produktierendement 1.00 worden.

Nieuw verbruik wordt 0.71 *2000 m3 laag calorisch aardgas
=1420 m3 *0.56= 795 Euro. Verbruik mazouth 2000*0.70=1400 Euro dus winst 605 Euro per jaar.

Winst rendementsverbetering en prijsverschil brandstof=
Indien uw overgaat naar een condenserende mazouthketel wordt de winst 25%: 0.25*2000*0.7= 350 euro per jaar

Bij beide berekeningen geldt de voorwaarde dat de installatie in staat is te condenseren.

Bij de overgang op gas krijgt u nog aan kosten:

1a neutraliseren stookolietank 1000 euro of
1b verwijderen stookolietank 2500 euro
2 gasaansluiting 400 euro
3 evt schoorsteenaanpassing 1000 euro

De 250 euro per jaar extra winst per jaar tov mazouth heeft u nodig om deze extra kosten af te schrijven.

Uiteraard zijn de kosten nogal arbritair genomen. Een gasketel voorzien van zijn een bijbehorende gevelaansluiting is maar 200 euro bijv.

Advies: Een vervanging is gezien de ouderdom van de installatie zeker interessant.

Rendementswinst van de installatie is afhankelijk van het gebruik van convectoren en of radatioren en of hun afgiftevermogen het toelaat te werken met lage watertemepraturen.
Het gebruik van een ketel welke het juiste vermogen kan leveren en laag kan moduleren geeft het meeste rendementswinst dus:

overweeg warmteverliesberekening te maken voor bepalen van het vermogen van de ketel en controleer de afgiftevermogens per kamer voor werking op lage temperatuur.

Zorg voor een regeling met buitenvoeler welke de ketel in staat steld de ketel te laten moduleren.

Vraag u tevens af of het niet interessant is om uw huis te beoordelen op de aanwezige warmteverliezen en evt verbeteringen bijv via een EAP audit. Het is beter eerst te isoleren en daarna uw installatie te vervangen zodat het vermogen van de installatie past bij uw nieuwe situatie.

even terugkomen op Oertli: is inderdaad Zwitsers van oorsprong (dus niet Italiaans zoals iemand meende). Heeft vooral bekendheid in Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. In België zijn ze nog niet lang op de markt. Oertli maakt deel uit van dezelfde groep als Remeha en De Dietrich. Als je de fora mag geloven zijn het degelijke ketels. Heb zelf ook een Oertli besteld voor onze nieuwbouw.

Oertli is toch al ff op de markt hier hoor, hebben een HOOP ellende gekend met hun vorige mazoutbranders.
Wat jullie tegen Vaillant hebben snap ik nie, servicedienst is zeer goed, doen nooit moeilijk over garantie, regelingen zijn ondertussen ook zeer goed en degelijk.

Ik heb al 17 jaar een ferroli gaswandketel (doorstromer) hangen in een huis dat verhuurd wordt aan jonge mensen (regelmatig nieuwe bewoners). Ik heb nog nooit herstellingen moeten laten uitvoeren. (Binnenwerk oa grundfoss...) Ferroli is Italiaans (Italianen stoken veel op gas)

Beste,

In uw geval zal de besparing wel eens 40% kunnen worden als u over gaat op gas.

Een condenserende stookolieketel zal zo'n 35 % verbetering geven.

Het verschil in prijs rekening houdend met de warmteinhoud van beide brandstoffen bedraagt zo'n 14 eurocent per liter of m³ op dit moment(70 ct voor stookolie, 56 cent voor gecorrigeerd gasverbruik)

Dit prijsverschil was een paar jaar geleden nog nihil, maar is hoger geworden omdat stookolie de dagprijs van olie volgt. Aardgas ijlt na op deze prijs. Of dit prijsverschil blijft bestaan in de toekomst is moeilijk in te schatten.

ALs u over gaat op gas zit u met extra kosten voor:

schoorsteen
tank
aansluiting gas

Of u met een nieuwe stookolieketel nog extra kosten gaat krijgen kunnen we zo niet beoordelen, maar het ligt voor de hand dat er nog wijzigingen aangebracht dienen te worden aan de schoorsteen, brandstofleidingen en tank.

De zuinigste installatie is die welke aangepast is aan de warmteverliezen van uw woning.
Voer daarom een warmteverliesberekening uit voor de vermogensbepaling van de ketel en voor de controle van het afgiftesysteem op de mogelijkheid om voor het condenseren noodzakelijke lagere temperaturen te werken.

Hefaistos,

IK heb het antwoord van uw thread bij deze thread gezet per ongeluk. Voordeel is nu wel dat alles nu bij elkaar staat.

Oertli maakte al geruime tijd uit van de dietrich. De Dietrich is vervolgens door Remeha overgenomen als afzetkanaal voor hun condenserende ketels. De Dietrich had op dit gebied namelijk volkomen de boot gemist. Remeha kon op deze manier makkelijk onder andere de Franse markt betreden.

Je kunt dus verwachten dat er veel Remeha techniek zit in de condenserende ketels van Oertli. Daarbij moet ik wel zeggen dat de modellen in Nederland met de aluminium wisselaar, zoals in de quinta en ook de oertli gmr 4000 serie, beter zijn dan de modellen met de rvs wisselaar als de avanta. Maar goed daar zit ook een prijsverschil in. Remeha maakt over het algemeen betrouwbare ketels voor een goede prijs.

Die prijzen in Belgie, dat blijft toch schrikken vergeleken met de Nederlandse prijzen voor ketels.

hier zitten veel anti vaillant op
heb al 20jaar vaillants hangen ..nu ook zonne boiler
zijn gratis alles komen na zien ..en nog nooit last gehad
dit mag ook even gezegd worden