airco

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn vanplan om een airco te plaatsen.
Merk McQuay multisplit.
Weet er iemand hoeveel stroom dat verbruikt?

Mvg Rik

Reacties

schadalig en degoutant veel en niet welkom op dit forum wegens fossiele brandstofverslinder. Geen mogelijkheid tot betere isolatie, zonwering (beiden gesubsidieerd trouwens, airco nooit of nimmer -zeer terecht),...?

Weet jij veel mischien heeft ie wel een dak vol zonnenpanelen.

Koelen kost ongeveer 2x zoveel als verwarmen, dus is heel duur.
Inderdaad de zon eerst buiten houden dmv zonwering en isolatie. En eventueel 's avonds ventileren.
Maar als het echt heel warm is kun je best op de slaapkamer een airco gebruiken vind ik.
Vooral oudere mensen en zieke mensen kunnen hier echt wel baat bij hebben.
Tijdens een hittegolf sterven er veel bejaarden mensen door de warmte. Dus om nu meteen te roepen dat het niet welkom is op dit forum vind ik te ver gaan. Maar airco zou inderdaad alleen gebruikt moeten worden als alle andere middelen eerst zijn toegepast en het dan nog te warm is.

Een mobiele airco is een waardeloos toestel dat je echt nooit moet gebruiken. De afgevoerde warmte gaat via een flexibele slang meestal door een openstaand raam naar buiten. Dit is echt dweilen met de kraan open, omdat de slang zo heet wordt dat een groot deel van de warmte weer terug komt in de kamer.
Een split unit kost amper meer, en werkt een stuk beter. Maar de aanschafprijs van van 300 tot 500 euro is slechts een fractie van het verbruik van het toestel. Dit kan namelijk gemakkelijk oplopen tot 7.5 euro per dag per unit. Als je op elke kamer een unit hangt kan dit dus makkelijk 30 euro voor 4 kamers per dag kosten. Ik zou dan ook nooit het hele huis koelen, maar enkel de slaapkamer. En dit alleen vlak voor het slapen gaan. En maar enkele graden lager dan de omgevingstemperatuur. Doordat de airco ook vocht uit de lucht haalt voelt het al direct een stuk aangenamer, de temperatuur hoeft hierdoor niet echt heel veel te dalen.
Zorg ook dat de airco goed onderhouden wordt, dus dat er genoeg gas in zit en de verdamper en condensor stofvrij zijn.
Zet er ook een verbruiksmeter tussen. Dan zul je hem vanzelf niet teveel aanzetten!

Ik heb eens gelezen dat een huis 1° C koelen zelfs drie keer meer energie kost dan het huis 1° C opwarmen.
Dat zijn van die algemene uitspraken waar niet bijstaat hoe dit wordt berekend. Elektrische verwarming? Of elektriciteitsverbruik omgerekend naar primaire energie?

Gino, hoe kom jij tot het dubbele van de kostprijs?

groeten
rik

Het kan inderdaad zelfs 3x zoveel geld kosten om te koelen dan om te verwarmen, dit hangt natuurlijk ook af van het rendement van de airco. Daarom is het belangrijk een zo energiezuinig mogelijk systeem te kopen.
Meestal wordt het verbruik van de airco uitgedrukt in kWh (kilowattuur).
Vaak komt BTU ter sprake, BTU staat voor Britsch thermal units. Dit kun je omrekenen naar watt per kubieke meter 1 watt is gelijk aan 3,4121 BTU.
De capaciteit of het vermogen dat nodig is hangt af van de warmtelast van de ruimte, o.a. situering t.o.v. de zon, hoeveelheid glas, isolatie, aantal personen, zonwering, muurkleur, aantal aanwezige warmtebronnen enz. Als richtlijn kun je ongeveer 30 tot 40 Watt/m3 (kubieke meter) aanhouden.

Sinds 2004 dragen alle airconditioningtoestellen verplicht het Europese energielabel. Dit label moet bij alle huishoudelijke toestellen op basis van lucht-lucht of lucht-water, kleiner dan of gelijk aan 12 kW zitten. Dit energielabel geeft de koper op voorhand een beter idee van hoeveel energie het toestel verbruikt en welke mogelijkheden het biedt tot energiebesparing. Op dit label staan: de classificatie van koelingefficiëntie in 7 niveaus van A tot G, het jaarlijks energieverbruik in koeling, de koelingcapaciteit in kW en de EER en COP.
Elke energieklasse heeft zijn eigen EER (Energy Efficiency Ratio) en COP (Coefficient of Performance). De COP is het getal voor de verwarming, de COp voor de koeling. Om deze getallen te berekenen wordt het koelvermogen gedeeld door het opgenomen vermogen. Hoe hoger deze waarden zijn, des te efficiënter werkt de airconditioning. De maximumwaarden van de EER of de COP verschillen naargelang het type airconditioner. Om een A-label bij de mobiele toestellen te krijgen moet de EER hoger zijn dan 2.60, terwijl de EER bij de split-units hoger moet zijn dan 3,20. (Hieraan zie je al dat het rendement van mobiele airco’s veel lager ligt.)
Een invertersysteem kan de snelheid van de compressor regelen om zo snel en zo efficiënt mogelijk een ruimte te klimatiseren.
Een airconditioning verbruikt veel energie op het moment dat de compressor wordt gestart. Dit gebeurt bij een gewoon systeem iedere keer als de airconditioning merkt dat de kamertemperatuur verschilt van de gewenste temperatuur. Bij een invertersysteem blijft een compressor altijd draaien. Als een ruimte op temperatuur is zal de compressor langzamer draaien maar niet afslaan.
Om een ruimte snel op de gewenste temperatuur te krijgen gaat het toestel 'harder' werken. Het resultaat is dat ongeveer een derde van de energie wordt bespaard.

Ik zie echt niet in waarom koelen tweemaal, driemaal meer energie zou moeten kosten dan verwarmen.
Met een aan de situatie aangepaste warmtepomp kan men toch ook erg efficiënt energie naar buiten pompen?

Dirk Bauwens

doet da ni

Dat koelen driemaal meer energie vereist dan verwarmen is flauwe kul. Wanneer men de juiste formule gebruikt, dan vindt men dat koelen ongeveer 7 percent meer energie verbruikt dan verwarmen met dezelfde warmtepomp, hetgeen zelf, naargelang de installatie, ongeveer 36% minder primaire energie verbruikt dan rechtstreekse gasverwarming. Dank zij de kernenergie ligt in België de C02-uitstoot dan nog eens voor de helft lager.

Ik dacht ook onmiddellijk aan het toepassen van een warmtepomp. Hoewel daar ook nog een behoorlijke hoeveelheid elektriciteit voor nodig is (wel niet zoveel als een airco natuurlijk).