passiefhuisbouwers 2008, verzamelt u!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie hier heeft interesse om tijdens zijn bouw eens uitleg te geven over de keuzes die gemaakt zijn?

Ikzelf wil ook deze zomer nog beginnen, maar ben sterkt geinteresseerd in andere passiefhuizen, welke keuzes ze gemaakt hebben, waar ze komen, hoe ze georienteerd zijn, enz.

Die vragen dus waar iedereen mee zit tijdens het concreet invullen van een aantal vragen.

Hoe dat dan moet weet ik niet, uitwisseling van lokatie, gewoon mail adres, website, wie weet hoe?

Reacties

Ik heb toevallig juist dezelfde wensen als jij Paul.

Bart Aertsgeerts is bezig met de bouw van zijn passiefhuis, mijn verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen om via hem alle details toegelicht te krijgen.

Voor mij is dan ook alle info betreffende passiefhuizen uiterst welkom.

Altijd welkom. Kelder staat er al, houtskelet start op 15 september.

Geen probleem, steeds bereid.

'k Ben ook bezig met een passiefhuis. Geen houtskelet, maar klassiek opgebouwd met binnenmuur en gevelsteen - gesloten bebouwing.
Iedereen steeds welkom voor info.

Ben bezig. Heb hoofdpijn. Ge moogt altijd komen kijken te Kanegem (Tielt). Momenteel wordt de kelder gegoten. Alléz niet echt nu want het is 23u44 maar kom. Zuidorientatie eensgezinswoning HOB voor 5 personen. Hernieuwbouw...

Ben ook bezig maar wij zitten nog maar aan de funderingswerken. Deze zomer wordt het houtskelet gemaakt.

Wij zijn ook bezig met onze passiefhuisbouw.
Foto's te bekijken op http://picasaweb.google.com/sindyenjimmy

De funderingen zijn zo goed als voltooid, heel binnenkort starten we met het houtskelet.

iedereen is welkom.

Wij zitten in de laatste fase: plaastsen sanitair, deuren, trappen, verlichting,... dus visueel is er minder te zien maar keuze's zijn gemaakt zodat hier wel uitleg over gegeven kan worden.

Woning staat in Bilzen.

Een website waar ieder van ons zijn keuze kan toelichten en de toelichtingen op een rijtje gezet worden zonder hierover een discussie te starten (daar is dit forum immers voor) is een mogelijkheid. Ik kan zelf geen website maken maar toelichting geven over mijn keuze's gaat uiteraard wel.

Iemand misschien ook konkrete ideeen hoe we iets kunnen realiseren?

Paul,

zie mijn laatste alinea van de vorige post

Hallo,

Ik stel voor om op regelmatige basis een samenkomst te organiseren. Een interessant idee is om dit op eenzelfde tijdstip als een bouwbeurs te doen, maar dan in een café of achterzaaltje van een café dicht in de buurt van een beurs.
Anderzijds kan het steeds op diverse locaties, liefst centraal gelegen of alleszins met openbaar vervoer toegankelijk. Ik denk dan aan Antwerpen, misschien in de kantoren van het Passiefhuis Platform zelf? Of het Centrum Duurzaam Bouwen? Of Kamp C? Kwestie van zoveel mogelijk te combineren. Zo overhaal je mensen het beste om zich (soms al wat verder) te verplaatsen.

Groetjes,

Rik

Uitwisselen info altijd voor te vinden.
Misch om te beginnen 1ste keer plaats en datum afspreken en dan zien we wel hoe het loopt

Let me know

grtz

Hallo ,

Ik van plan een passief woning te bouwen 2008/2009.
Daar ik sukkel met mijn gezondeheid en niet veel zelf kan uitspoken ben ik gaan rond zoeken naar sleutel op de deur firma's .

Er zijn al twee sleutel op de deur firma's die ph leveren ,nl sibomat en youngbudgethomes , iemand daar al ervaring mee ?

info over ons passiefhuisverhal en beleving vind je op
www.biopassive.be

in oktober08 een volledig vernieuwde website met nog meer informatie,

m

Passiefhuis-collega's,

Wie onder jullie heeft er premies op gemeentelijk vlak verkregen voor een passiefhuis?

Momenteel ben ik in mijn gemeente bezig om een premie los te krijgen. Mijn huis wordt het 2e in de stad/gemeente.

Ervaringsdeskundigen mogen zich melden om mijn kans op succes te vergroten

Warme groeten,
Bert

Beste collega zoekers
beste
ik bouwde een stuk in Ytong (30cm dik)aan tegen het bestaande huis (vloer en dak 10 cm isopur)en in dat nieuwe stuk( 7m x 11m, hall, keuken en open leefkamer) willen we een speksteenkachel zetten. Voor bij langere afwezigheid, zeer koude periodes of voor als we door omstandigheden niet (meer) kunnen stoken dacht ik er aan enkele circuits in de muur te verwerken voor muurverwarming.
In een volgende fase wil ik de bestaande keuken en achterkeuken afbreken en ook herbouwen op dezelfde wijze.
Het is misschien niet helemaal een passief huis, maar toch behoorlijk geïsoleerd.
Wie wil mag steeds komen kijken (Galmaarden, Vl Brabant)
Neem maar contact op. Uit de discutie kan heel wat groeien.
groetrjes
Frank

Firma zou bij kortelings beginnen met het plaatsen van 36 cm ytong en de draadstangen.

Bert,

ik heb een gemeentelijke premie gekregen. De premie was wel eenmalige en voorwaarde is dat ik op 3 jaar tijd 6 openhuizendagen hou.

Bedoeling van de gemeente was om een huis met voorbeeldfunctie te hebben. Ik krijg de premie en zij laten mij "reclame" maken om energiezuinig te bouwen.

Peter

Peter,

Over hoeveel premie hebben we het en mag ik ook weten in welke gemeente?
Wij zijn bezig met het tweede passiefhuis te zetten in een relatief kleine (35000 inwoners) stad. Ze wisten het eigenlijk zelf niet. Hoewel ze beide plannen onlang nog goedkeurden

Mvg
Bert

Een gemakkelijke manier om info en kennis uit te wisselen onder passiefhuis bouwers lijkt mij de uitwisseling van plannen en phpp berekeningen. Vooral dat laatste is redelijk gemakkelijk (excel-file) en toch zeer waardevol.

Mijn phpp is nog niet volledig af maar van zodra hij op iets begint te trekken, zal ik hem hier uploaden, indien gewenst.

Jan

Hallo,

In Standdaarbuiten (Nederland), 60 kilometer van Antwerpen, wil ik een bestaande woning zeer energiezuinig maken volgens het passiefhuisprincipe. Wie kan mij helpen aan architecten, bouwers, etcetera met passiefhuiservaring die mij bij deze klus kunnen helpen?

Graag tot horens.

Vriendelijke groeten,
Ineke

jan,

PHPP is betalende software , deze mag niet verspreid worden in excel (of ODS of gelijkaardig formaat) ; wel bijvoorbeeld in PDF .
anders zou de ontvanger gratis beschikken over het programma, en dat kan natuurlijk niet .
bovendien is PHPP gepersonaliseerd : de naam van de eigenaar staat op ieder werkblad afgedrukt . deze instelling is beschermd door de distributeurs, en kan niet (lees moeilijk) gewijzigd worden .
verspreiding in bewerkbare formaten zou aanleiding kunnen geven tot misbruik, vandaar.

PHPP is betalend omdat er zeer veel tijd en moeite ingestoken wordt door (o.a.) PHI en PHP in de ontwikkeling en vertaling ervan .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

ineke,

je vindt alle adressen voor vlaanderen die je maar kunt wensen op de websites van het passiefhuisplatform en vibe :

www.passiefhuisplatform.be
www.vibe.be

ik denk wel dat je daar mensen zult vinden die naar nederland willen komen,
er zijn hier op het forum ook enkele nederlandse passiefbouwers actief ,

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Bart heeft gelijk, de PHPP is betalend, koop gewoon dat excel verhaal bij PHP. Kost rond de 100 euro dus valt echt wel mee.

De PHPP berekening kan je veel helpen bij het ontwerp, je moet er wel echt even voor gaan zitten. Normaal zou je architect dat moeten kunnen, maar als je te zelf doet heb je denk ik veel tijd van je architect spaart en dat je een stuk mmeer inzicht krijgt in de energievraag van je woning.

De PHPP mag je officieel niet verspreiden, echter, de handleiding is gedrukt en niet in PDF, zonder de handleiding ben je als een blinde bezig hoor, die is toch wel echt noodzakelijk voor het goed invullen.

Ineke, ik ben een nederlander die denkt binnenkort een passiefhuis te bouwen, kijk ook eens op onze website,
www.passiefhuis.info.

In Nederland zal het niet makkelijk zijn, misschien kan je in Belgie mensen vinden die je huis willen ontwerpen en bouwen. Voor de nederlandse bouwvergunning kan je dan in de problemen komen omdat het bouwbesluit bepaalde eisen stelt die niet alle belgische architecten en bouwers kennen, maar als je t handig speelt denk ik dat je die problemen moet omzeilen.

Rik, wat doen we datum en plaats bepalen en gewoon publiceren?
PHP vragen een bijeenkomst te organsiseren?

ja daar had ik inderdaad niet aan gedacht. Phpp berekeningen in excel formaat verspreiden zou niet correct zijn. Maar in een formaat waar de code niet meer aanwezig is en enkel de gegevens overblijven (zoals pdf), stelt dan geen enkel probleem.

Doen dus, zou ik zo zeggen !

Paul,

het gaat mij niet om het gratis verspreiden van de phpp software of het bekomen ervan. Het gaat mij om de inhoud. De gegevens van de phpp berekeningen van reeds gebouwde of ontworpen passiefhuizen communiceren veel info over het huis in kwestie en de gemaakt keuzes van bouwheer en ontwerper.

Mega-interessant dus voor toekomstige passief-bouwers. Ook de plannen trouwens van deze huizen maar die zijn over het algemeen iets moeilijker in een handig formaat te converteren.

Jan

jan,

dat zal niet lukken, als je het mij vraagt .
er zijn maar bitter weinig particulieren die in staat mogen geacht worden een PHPP-berekening uit te voeren, en zowat alle studieburo's leggen contractueel vast dat verspreiding enkel kan mits hun uitdrukkelijke toestemming ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

bovendien zou dat onrechtsreeks publiciteit zijn op het forum, en dat zou niet eerlijk zijn tegenover wie zich wèl aan de regels houdt ...

Jan, ik ben overtuigd van je eerlijkheid hoor, daar twijfel ik echt niet aan, sorry dat dat zo overgekomen is.
Ik heb PHP al eens gevraagd of ze van verschillende woningen niet de PHPP als PDF konden plaatsen, als leerstof/info.

Wat de PHPP betreft en ik van mening dat het best een flinke pil is, maar dat inzicht in de materie toch een belangrijk middel is om tot een PH te komen, tevens kan je de invloed van verschillende factoren analyseren.

Dat je er wel wat voor moet doen, het is een stevige kluif, maar ik meen dat iemand die een PH wil zetten, zich ook met die materie moet bezighouden. Een PH bouwen zou niet mogen worden tot een SOD gebeurtenis........

op mijn website staat in ieder geval al zoveel mogelijk info, voor iedereen in te kijken en te lezen, om anderen aan te sporen, niet dezelfde fouten te doen nemen, met maar een doel, meer passiefhuizen. www.passiefhuis.info

Dat PHP natuurlijk gek wordt van allerlei foutief ingevulde PHPP, tja, PHPP wordt door hen verkocht en onderwezen, je zou de cursus dringend kunnen adviseren.

Bart, zou het vanuit PHP georganiseerd kunnen worden een bijeekomst dag voor oude en nieuwe PH bouwers, met plannen mee, ter lering?

Iedereen moet zijn brood verdienen natuurlijk, maar dergelijke contractuele beperking vind ik toch een beetje zielig.

Maar soit, als dat zo zou zijn, dan kan men nog steeds de belangrijkste info uit die phpp berekening uitwisselen. Men kan een bouwheer toch niet opleggen te verzwijgen wat de opbouw van zijn muurdoorsnede is, welke isolatiematerialen gebruikt zijn, op welke manier hij verwarmt, enz.

Ik zou toch oproepen aan bouwheren om dan de toestemming te vragen aan hun architecten om dat publiek te maken. Dat vergemakkelijkt echt gigantisch de uitwisseling van info over de verschillende huizen. Een goed architect hoeft daar toch geen schrik van te hebben. Er zijn nog jarenlang architecten tekort in het passief bouwen en de markt zal alleen maar groeien. Waarschijnlijk rendeert het zelfs voor de architecten in kwestie aangezien de markt sneller zal kunnen groeien door de snelle uitwisseling van info.

In ieder geval is binnenkort de 'inhoud' van mijn phpp berekening wel hier te vinden. Men kan er maar iets aan hebben.

Jan

Jan, ik denk dat je deze info al terug kan vinden op de site van het passiefhuisplatform onder projectfiches.

Als student hou ik mij in het bijzonder bezig met passiefhuizen. De
installaties, de premies, de voorwaarden,... Je kan altijd terecht met vragen op
dit forum en op mijn blog: groenbouwen.wordpress.com

Hier is mijn voorlopige PHPP berekening, opmerkingen en kritiek, graag!

http://www.passiefhuis.info/pdf/PHPP2007_nieuwleusenerstraat_2.pdf