PV Panelen en schaduw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Wij staan op het punt om te beslissen omtrent het plaatsen van PV panelen. Wij hadden graag 3 KWP gelegd. Dit weekend merkten we dat gedurende 1u30 - 2 u in de voormiddag (van ongeveer 10u tot 11u30) een (lichte) schaduw van een lantaanpaal op een deel van ons dak valt. Heeft het nu absoluut geen zin om daar panelen te plaatsen of zijn de gevolgen eerder beperkt daar dit beperkt in tijd is ? Vanaf de middag tot laat in de avond heb ik op deze plaats volle zonneschijn zonder 1 schaduwvlek.

Daar waar die schaduw valt zou er 1/3 van de panelen liggen. De andere 2/3 liggen een ganse dag in de zon.

Blijkbaar zou het niet zo eenvoudig zijn om enkel die schaduw-panelen op een aparte string te stoppen. Of moet ik dan een tweede omvormer overwegen ? Al weet ik niet of de meerprijs hiervan opweegt tov het rendementsverlies door die tijdelijke schaduw.

Sabien

Reacties

Ik mag inderdaad aan den lijve ondervinden dat een klein streepje schaduw op je panelen de opbrengst keldert. Bij ons is het echter beperkt tot bij het ochtendgloren, en dit enkel wanneer de zon laag staat (hebben we sinds begin maart geen last meer van).
Indien je panelen zuid-west gericht zouden staan, dan is het zeker (toch voor mij) nog het overwegen waard. Indien je panelen zuid-oost zouden staan (zoals bij ons), dan zou ik toch eens deftig nadenken.
Zoals ik je mail interpreteer, zouden ze toch eerder zuid-west staan?

Probeer zoveel mogelijk de panelen in de zon te leggen, neem anders minder panelen maar met een hoger opbrengst per paneel, meestal zijn dit dan polykristallijne panelen en normaal blijft de prijs per Wp hetzelfde.

Normaal gezien heb je ook 2 stringen voor een 3kWp installatie, plaats 2/3 van de panelen op 1 string en de rest op de andere, je kan ook nog een derde string vragen maar dit zal extra geld kosten vrees ik.

Bedankt voor jullie info.

Ik ga inderdaad proberen zoveel mogelijk panelen te plaatsen in volle zon. Qua opbrengst per paneel zit ik nu al het hoogst mogelijke.

Indien ik panelen zou plaatsen op die schaduwvlakte denk ik om ze zodanig te leggen dat ze tijdens de ochtendgloren die schaduw hebben en dat zo rond 11u alle panelen in de zon liggen.

Ik zal zeker nog eens informeren bij de leveranciers omtrent plaatsen in meerdere strings.

Sabien

Beste,

Onlangs hebben we informatie gekregen van firma SolarWorld.

Volgens hen kon het geen kwaad om panelen te plaatsen op de plaatsen waar er tijdelijk schaduw was. Hun panelen zijn in drie delen opgesplitst en van zodra schaduw op een deel valt dat dit gedeelte zichzelf zou uitschakelen zodat dit geen effect heeft voor de andere panelen. Dit zou de hogere opbrengst van het totale systeem ook verklaren in verschillende test/metingen die gebeurd zijn. Zo kan het een voordeel zijn wanneer er iets op ligt dat enkel dit paneel zou uitvallen en niet het ganse systeem.

Iemand ervaring met SolarWorld of dergelijke technieken ?

Ben serieus aan het overwegen om op twee omvormers te werken.

Ons dak is pal op het zuiden gericht

Sabien

Je plaats beter een kleiner systeem met één omvormer die optimaal werkt, dan dat je met verschillende omvormers gaat werken.

Hoe kleiner de omvormer hoe lager het rendement van deze omvormer.
De kosten van de installatie zullen bij meerdere omvormers ook hoger worden.

De multi string invertoren zijn meestal alleen maar beschikbaar bij grotere installaties (vanaf +/-4kWp).

Het wil niet zeggen dat een omvormer waarop je meerdere strings kan aansluiten daadwerkelijk een multistring omvormer is.

Alle panelen zijn opgebouwd zoals de Solarworld panelen, maar schaduw blijft altijd te mijden, tenzij dit bijvoorbeeld aan het begin of einde van de dag plaatsvindt zoals franky aangeeft.

Hier schaduw tot een uur of 10 in de voormiddag
staan zuidwest gericht.Heb de zon tot ze ondergaat.
En ja die schaduw is niet goed voor de pvtjes.Maat wat zijn 2 uurtjes over 20 jaar zou ik zeggen.Nu het is rendements verlies.Maar een wolk die passeert is ook niet goed voor het rendement,wil maar zeggen zal altijd wel iets zijn.
Verleden jaar amper 3 wolkloze dagen gehad in de zomer.
groeten stef
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

Ook hier een ongeveer zelfde verhaal. Tot 10.00 schaduw van mijn eigen huis en dus minder opbrengst.

Maar met de berekeningen die ik maakte via de online tools, kom ik toch nog steeds aan mijn vooropgestelde waarden, hoewel deze geen rekening houden met de schaduw.

Mijn conclusie: ja schaduw keldert het rendement, maar indien beperkt in tijd lijkt me dat niet onoverkomelijk.

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Vraag panelen met ingebouwde Bypass diodes, deze diodes zorgen er voor dat bij schaduw enkel het gedeelte dat in de schaduw ligt niks opbrengt, de rest blijft verder werken!!!

aanvaard dus geen panelen waar dit niet inzit

kijk eventueel op de databladen

Beste,

Ik heb ondertussen eens de foto's van de schaduw
waarover ik spreek op mijn website geplaatst.
(http://www.devriendt-cool.net/PV/index.html)
Zo geeft het jullie een goed beeld waarover ik spreek.

Ik zou mij misschien in die plaats mij beperken tot het plaatsen van 3 panelen en zo zou ik nog schaduw hebben van
rond 10u - 11 u.

Thx

Sabien
http://www.devriendt-cool.net/PV/index.html

Garanderen kan ik het je niet,

maar als je panelen hebt met inbouwde Bypass diodes ga je het waarschijnlijk nog niet eens merken...

Toontje,

Mijn leverancier vertelde dit over die panelen. Ik denk dat hij hiermee die bypass diodes bedoelde :

"De panelen zijn in drie delen opgesplitst en van zodra schaduw op een deel valt dat dit gedeelte zichzelf zou uitschakelen zodat dit geen effect heeft voor de andere panelen."

Sabien

Waarschijnlijk,

maar vraag alleszins het juiste type en dan kan je op internet het datablad opzoeken...

maar bypass diodes worden inderdaad per deel van het paneel geplaatst

als de zon hoger staat zal je geen schaduw meer hebben denk.en anders kun je de onderste rij panelen op een aparte string laten zetten.