zin en onzin van thermostatische kranen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben verleden jaar een huis gekocht,de oude stookolie ketel is een tiental jaar geleden vervangen door een hoogrendementsketel van Vaillant met aparte gasboiler voor het warm water.In de woning staan overal (volgens mij overgedimensioneerde) gietijzeren radiatoren zonder thermostatische kranen (enkel gewone kranen aanwezig)
Toen we het huis kochten,stond de circulatiepomp constant te draaien,omdat dit volgens mij energieverspilling was,liet ik ze weer normaal aansluiten,dat wil zeggen de pomp slaat aan wanneer de thermostaat in de living aanslaat.
Probleem is nu dat het boven nooit echt warm warm wordt,de living is heel vlug op temperatuur maar de slaapkamers en de badkamer worden natuurlijk nooit warm genoeg doordat de thermostaat in de living afslaat wanneer de gewenste temperatuur bereikt is.Hoe kan ik dit energiezuinig oplossen?Ik heb zelf al één van de drie radiatoren in de living dichtgedraaid maar dat helpt weinig tot niets....

Reacties

Overal thermostatische kranen plaatsen en een klasse A constante druk elektronische CV pomp plaatsen.

De pomp zal heel weinig verbruiken als alle kranen dicht zijn (= alle ruimtes op gewenste temperatuur).

Jandc,bedankt voor de snelle reactie
Bedoel je met overal ook in de living waar de thermostaat staat?Enig idee van de kostprijs van zo'n pomp?Als ik het goed begrijp werkt deze pomp compleet onafhankelijk van de thermostaat in de living?

Awel, per toeval is onze thermostaat kapot en regel ik de temperatuur aan de hand van de ketel temperatuur. Op alle radiatoren zitten thermostatische kranen en die zullen bij een bepaalde kamer temperatuur gaan sluiten. Dus 't is efkes enige dagen dat je wat staat te regelen aan die kranen en dan hoef je er niet meer aan te komen.

De pomp terug continu laten circuleren, een WAR kan de temperatuur van de ketel gaan sturen en de thermostaat kan er voor zorgen dat je gans het systeem kan uitschakelen bij een bepaalde temperatuur (bv lagere temperatuur 's nachts).

Een Alpha Pro pomp van Grundfoss kost ergens een 300 eur dacht ik. Dat spel verbuikt tussen de 6W en 50W.

Hoi Nico,

minder bekend maar blijkbaar ook mogelijk is wat men noemt 'waterzijdig regelen' van je installatie alhoewel ik vermoed dat er in jouw installatie geen 'voetventielen' zullen terug te vinden zijn. Voetventielen zijn ingebouwde kraantjes in de aansluiting naar je radiatoren zodat je daarmee afzonderlijk het debiet en daarmee de warmteafgifte, kunt regelen. Ook dit vergt wat werk maar is éénmalig.

groeten

Eric

Je moet wel opletten met thermostatische kranen, als je deze plaatst in de living en je thermostaat staat ook daar en je draait de kranen op een lagere stand dan de thermostaat ingesteld is, dan blijft je ketel warmte vragen omdat de ingestelde temperatuur nooit kan bereikt worden door je thermostaatkranen.
Eventueel kan je ook een draadloze thermostaat nemen die je dan meeneemt naar de probleemruimtes...

hoi

ik heb ook overal gietijzeren radiatoren. Mijn termostaat i n de living stuurt de ketel en niet de pomp. De pomp is een grundfoss alfa plus. Hij regelt zelf het toerental naargeland de weerstand die hij voelt van alle termostatisch kranen. Als we thuis zijn staat de termostaat op 30 en laat ik de termostatische kranen hun werk doen. 'S nachts laat zet ik de termostaat op 17 graden. Uit ondervinding heb ik de keteltermostaat laten zakken tot 45 graden en dat lukt zeer goed met gietijzeren radiatoren. Alles warmt rustig op en de radiators geven een gezellige warmte af.

Er zijn er veel die hun thermostaat niet gebruiken waarvoor hij dient. Ik ook trouwens, heb dan ook gewoon buitengesmeten. Sensor buiten regelt de SAM, de radiatorkring loopt appart van de vloerverwarming, keteltemperatuur ingesteld op een temperatuur die voldoende is om de ruimtes met radiator op te warmen, en thermostatische kranen gewoon helemaal open. Kinderhandjes verbranden zich niet en je krijgt waarachtig meer stralingswarmte dan de droge convectielucht.
Het heeft wel een tijdje geduurd eer ik de perfecte temperatuur had, maar nu moet er niks meer geregeld worden. Alles is net warm genoeg wanneer je het nodig hebt.

Nadeel is natuurlijk dat ik niet direct kan wijzigen. Maar dat is ook een nadeel, als je eraan kan prullen, zul je eraan prullen. Hetzelfde met een klok, zie je een klok, begin je automatisch te tellen en uit te rekenen hoeveel tijd je nog hebt. Zie je een temperatuur, heb je dikwijls de neiging deze te willen wijzigen.

Eenvoudiger kan het niet en het systeem regelt alles zelf, zonder dat je zelf kan ingrijpen, want dat is meestal het grootste probleem; als de mens ingrijpt.

Siegfried

Jan,

De Alpha Pro van Grundfos verbruikt inderdaad heel weinig: 6W bij nuldebiet. Nu komt Grundfos aanzetten met de Alpha+
: deze blijkt minimum 25W te gaan verstoken ( http://net.grundfos.com/doc/webnet/alpha/frames_html.htm ).
Toch wel een beetje veel vind ik, gewoon om een beetje druk te blijven geven...

Helemaal terecht krijgt deze pomp dus energie label B ipv A voor de Alpha Pro. Waarschijnlijk is ze dan ook een stuk goedkoper.

Ik denk dat die Alpha + inderdaad wel een stuk goedkoper zal zijn. 'k dacht dat een Pro pomp al ergens 50% duurder is dan een gewone CV pomp. Langs de andere kant is de meerprijs er wel op een jaar of 3 er uit.

heeft de alpha pro ook nut als circulatiepomp bij vloerverwarming? daar heb je geen thermostat kranen, dus is de tegendruk die de pomp voelt constant en zal ze zicht dus ook niet hieraan moeten aanpassen. is dan een pomp met cte toerental even goed?
mvg,
thomas

Ik heb hier in iedere plaats een thermostaat hangen
en werk met zone ventielen,waardoor er enkel warm water naar de plaats loopt waar nodig.Geen pomp die constant moet draaien voor die thermo kranen.
mijn verbruik geg. kun je hier zien,tot in 92 terug
groeten stef
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

Zou het mogelijk zijn om de kamerthermostaat weg te nemen, overal thermostatische kranen te plaatsen en een timer te zetten op de circulatiepomp?

bijvoorbeeld:

's ochtends om 6u de circulatiepomp lang genoeg laten draaien tot het huis opgewarmd is. daarna om het uur de circulatiepomp een aantal  minuten laten draaien, lang genoeg om in de kamer die het meest energie vraagt de gewenste temperatuur te bekomen. Alle andere kamers hebben dan al de gewenste temperatuur.

Dit is mijn voorstel omdat ik nu voor onze situatie, waar we met een houtvergasser en een buffervat gaan werken, de beste oplossing tracht te vinden. Onze cv-installateur probeert ons een kamerthermostaat aan te praten, maar dit lijkt me dan niet nodig.

mvg

Nog geen reactie?

Mijn oplossing is nu toch ook weer niet zo revolutionair?