verwijderen betonnen oversteek & betonnen dakgoten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een huis gekocht van de jaren '70 waarvan we de betonnen oversteek (9,90 m x 2 m) & de dakgoten (2 x 14 m lengte) willen verwijderen! Deze zijn allemaal mee ingegoten in de gegoten vloerplaat van onze verdieping!
Met welk materieel kan dit het snelst?
We zouden alvast een kraan met grijper inhuren om de stukken vast te houden en te verplaatsen... De werkmannen van de aannemer zouden dan alles in stukjes verzagen...
Graag enkele tijd-(en dus geld-)besparende tips, want uurlonen van werklui zijn nu eenmaal niet goedkoop!

Dirk

Reacties

1 tip die veel geld maar helaas geen tijd bespaart:
Zelf wegpikkeren en slijpen. Vervolgens iemand laten komen om de brokstukken machinaal weg te scheppen.

Wel zien dat alles volgens de regels van de kunst gestut is voor je begint (indien nodig natuurlijk).

ten eerste zie ik de relevantie van de vraag op een milieuforum niet echt in. integendeel...

daarnaast zijn er bepaalde dingen die je, als je een bestaand huis koopt, erbij moet nemen. jou betonnen aanhangsels lijken mij zo iets.
als je zo'n dingen hebt aan je huis, dan kosten die veel geld, moeite en energie om die te veranderen.
uit mijn ervaring (architect) leerde ik dat dergelijke op het eerste zicht ambetante dingen vaak een uitdaging kunnen zijn om er iets leuks mee te doen, en verfrissende resultaten kunnen opleveren, misschien open ik daarmee een nieuwe benaderingswijze op je probleem...

mocht je die betonelementen of wat het ook zijn toch nog graag weghalen, dan denk ik dat een degelijke aannemer of slooper onmisbaar zal zijn om het werk uit te voeren, ik heb natuurlijk te weinig zicht op het gegeven om daar zo maar een oordeel op te vormen.

Joost

Gegroet Joost en alle anderen,

ik ben geen architect, maar ik denk dat deze vraag op dit energieforum gesteld wordt door Dirk omdat hij een koudebrug wil verwijderen. Dit met het oog op een minder verbruik van energie.
Een oversteek van 9,90 m x 2 m inpakken in isolatie is inderdaad een (esthetische) uitdaging.

Yannik

Inderdaad Yannik.

Maar die koudebrug blijft volgens mij bestaan, ook als je de oversteek verwijdert. (Ik veronderstel dat Dirk de oversteek gewoon tot aan de muur wil weghalen.)
Je zal dus sowieso moeten zorgen dat er geïsoleerd wordt.

Wij hadden een gelijkaardig probleem. Hebben uiteindelijk onze oversteek behouden en binnenkant geïsoleerd.

Buitenkant moet nog volgen. We zijn er nog niet helemaal uit hoe we de buitenkant gaan afwerken. Er zijn heel wat mogelijkheden en zoals Joost al aanhaalde kan je met op het eerste zicht vervelende dingen met wat creativiteit prachtige resultaten krijgen.

Voor ons kostten isolatie + dure afwerkingen van de oversteek nog steeds heel wat minder dan wat het volledig weghalen en afwerken gekost zou hebben.

Dan nog iets:
Een oversteek is mogelijk een uitkraging.
De inklemmingsmomenten bij de gevel t.g.v. de uitkraging geven een positieve invloed qua doorbuiging en krachtswerking in de achterliggende vloeren.
Wegkappen kan extra doorbuiging geven, eventueel scheurvorming en eventueel zelf sterkte/stabiliteitsproblemen i.v.m. het wegnemen van het gunsitg effect en toenemen vloermomenten.
Toch beter even grondig naar laten kijken me dunkt.

Toch geen onrelevante vraag van Dirk.
Ik vond het bericht van Joost nogal belerend.
Ik ging er van uit dat het misschien in het kader was om te isoleren langs buiten, ik kan het mis hebben.
Als Dirk een geldbesparende manier zoekt om zo bv. gemakkelijker en beter te kunnen isoleren lang buiten dan snap ik die kritieken niet.