doorsnede ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoi, heb een schrijnwerker die ramen gebruikt vanuit polen.
heb een tekening/doorsnede bij gedaan.
Nu vraag ik me af of aan de waterlijst het geen koudebrug is?
de mouse komt tegen een aluminium profiel aan en vrees dat dit een koudebrug zal zijn.

Ze gebruiken deze ramen ook om 3 voudig glas in te zetten
door de slag wat groter+ glaslat wat kleiner te maken.
En komt er nog een 2 de dichting (bijna aan de binnekant)

Voor een vast raam zal het wel ok zijn, maar heb wel mijn vragen met opendraaiende ramen (dan heeft men dat aluminium profiel bij de waterlijst.)

iemand ervaring mee?

heb een link gemaakt naar een andere forum, waar 2 verschillende doorsneden op staan.
Omdat de tekening hier niet opkrijg

http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=3&t=622

Reacties

lijkt mij niet in orde omdat de drukvereffeningskamer (= 1e holte links op de onderregel) niet rondom het hele raam doorloopt. Er kan dus via de 2 zijstijlen regenwater doorzuigen in de 2e kamer, die hier wel rondloopt maar niet gedraineerd is.
groeten,
mdk

de zijstijlen gaan toch hetzelfde zijn als de aan de bovenkant van de doorsnede, dus met mousse/rubber, dan kan er toch geen water door?

andere bekende ramen hebben hetzelfde systeem, maar ipv een houten afwatering met aluminium profieltje, hebben deze dan in volledig aluminium.
Ook alleen aan de onderkant.

Beste,

voor de waterdichting is het noodzakelijk dat de kamer gevormd door het ulu-profiel, de linkerkamer, volledig rondom loopt.
De waterdichting gebeurt niet door rubbers of dgl. (dit is wel de winddichting), maar door een ingebouwd rondom doorlopend systeem van drukvereffening.
groeten,
mdk

OEI
dan zijn er vele lage energie/passiefhuis ramen verkeerd
heb al vele merken gezien met alleen aan de waterlijst een aluminium profiel.

Een koudebrug is een plaats in de bouwkundige constructie van de thermische schil waar warmtestroom naar buiten relatief hoog is (met andere woorden veel warmteverlies op een geconcentreerde plaats). Of een koudebrug een probleem opleverd hangt af van de mate van geleiding van het materiaal waardoor de warmte naar buiten stroomt.

In jouw geval zitten er aluminium strips aan de buitenzijde van een houten kozijn als ik het goed begrijp. Aluminium gelijdt redelijk goed, echter wordt het aluminium compleet afgeschermd door het houten kozijn en raam. Het hout is voldoende dik en gelijdt onvoldoende om een probleem op te leveren.

Het antwoord op jouw vraag is dus nee, je hebt geen koudebrug.

Echter kunnen er zich wel andere problemen voordoen zoals infiltratie. Dit wordt opgevangen door de kierdichting die rondom het raam zit. Ik zie geen detail van de stijlen. De tekening geeft een detail weer van de boven- en onderdorpel (dus geen stijlen!!). Hierdoor is niet goed te beoordelen of de kierdichting goed aansluit. In de stijlen zou de aluminium strip ook moeten lopen, of de sponning zou kleiner moeten zijn, anders sluit de kierdichting niet goed aan. Hierdoor kan dan te veel infiltratie plaats vinden of inwatering. Maar zoals gezegd zijn er daarvoor onvoldoende gegevens om dat vast te stellen.

op deze site zie je het met 3 voudig glas erin (wel met voledig aluminium vanonder, die van mij aluminium/hout, maar voor de rest hetzelfde):
(jammer dat ik geen pools kan)

http://www.pozbud.pl/promocje/nowe-okna---pozbud-klima.html

Mijn Pools is helaas ook niet al te best Maar het idee is duidelijk.

Als ik het 3D detail goed bekijk en vergelijk met de detaildoorsnede volgens het eerdere linkje loopt de sponning van de stijlen gelijk aan die van de bovendorpel. De kierdichting in de stijlen van het raam sluiten dus voldoende aan op de sponning het kozijnhout (zie bovendorpel detail). Naar mijn beoordeling wordt infiltratie daardoor voldoende vermeden.

Inwatering naar binnen lijkt zich onder normale omstandigheden ook niet voor te doen. Het water zal maximaal tot de kierdichting lopen en zakt dan langs de stijl naar beneden op het aluminium afwateringsstripje. Hierin zitten kleine gaatjes om het water verder naar buiten af te voeren.

Inwatering doet zich echter met name voor tijdens storm. Het zou kunnen dat door de relatief grote winddruk het water tussen de aluminium strip en het raam langs de kierdichting (lichtjes) naar binnen sijpelt. Mede omdat, zoals "mdk" al heeft gemeld, de aluminium strips niet langs de stijlen lopen. Ik neem aan dat de fabrikant dit getest heeft, dus daar zou ik naar informeren. Het is het enige wat ik een beetje twijfelachtig vind.

Succes ermee!

Ing. J. ter Meer

W1,
De alu-profielen dienen niet rond te lopen, maar wel de sponning die door dit profiel onderaan wordt gevormd (in de zijkanten en bovenaan). zo onstaat er een continue, in hetzelfde vlak rondlopende ruimte, die drukvereffening garandeert.
Ik zal u later 2 scans ivm. deze basisprincipes doormailen.
Of deze ramen waterdicht zijn of niet bij wind (dan onstaat er een drukverschil binnen-buiten), weet ik niet.
Het is wel zo, dat uw dichtingen verouderen en dat uw hout kan kromtrekken.
Bij een correct ingebouwd drukvereffeningssysteem, heb je zelfs geen enkele dichtingsstrip nodig en zal er toch geen water binnenkomen.
groeten,
mdk