pleisteren met "Knauff Goldband"

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Voor binnenhuisrenovatie (verlaagd plafond) gebruikte ik gyproc platen op een frame. Om dit te bepleisteren kocht ik "Knauff Goldband".
Het probleem is nu dat deze pleisterlaag korrelig blijft en niet glad te krijgen is. Is dit normaal voor dit produkt en moet ik daarom nog een afdeklaag extra aanbrengen, of kocht ik een product dat niet meer aan de kwaliteitseisen voldoet?
Graag dringend goede raad voor deze amateur stukkadoor :-)

Reacties

hey ik heb dat ook aan gebracht goldband op gyproc platen he en dan achteraf toen het droog was alles effen gevrewen met schuurpapier en ik heb da geschilerd he nu en je ziet daar geen neffen heden meer aan he

Zijn er ook minder chemisch belastende producten dan de moderne pleisterlagen? ik hoor veel goede dingen over leem. Maar wat zijn daar de voorwaarden voor (wat de ondergrond betreft)?

(waarschijnlijk is de vraag al eerder aan bod gekomen, maar ik hoop de initiële vraagstelling om te buigen naar een topic voor dit forum...)

Hans:
Grondstof van caseineverven is gestremde kaasstof met 5% ongebluste kalk erbij, dan heb je nog geluk, want voor hetzelfde geld heb je caseineverf die geneutralisseerd is met ammoniak. Door veroudering van de caseinelaag komt die ammomiak komt héél langzaam zonder dat je het ruikt in je leefomgeving vrij.

Daar bonvenop heb ik weet van huizen waar de zwammen gretig tierden in de caseineverf.

De caseineverffabricanten kennen de problemen en wat doen zij... er 30% vinylemulsie bijvoegen. Dan vraag ik mijn af waar zij mee bezig zijn (dan koop je beter ouderwetse vinyllatex).
En zelf met die 30% vinyl erbij blijven zij problemen hebben (typisch voorbeeld merk F**** & B***).
Verleden maand nog een klant binnengekregen waar het hele huis geschilderd is met caseineverf... en totaal gecraceleerd is. De enige oplossing: Alle muren afschuren met schuurpapier want caseineverf kan je niet verwijderen met verfafbijters.

Op alle vergadering en aan alle collega's verftecbnici heb ik, en vraag ik nog steeds met welk product zij hun "kaasverf" conserveren en tot heden heb ik er nog geen antwoord op gekregen. Eenvoudig omdat zij met de nieuwe EU-reglementering geen overdosis conserveringsmiddel kunnen toepassen (... zware boeten...).

Dan stel ik ook bijkomstig een tweede vraag en dat is de herkomst en de kwaliteit van de kaasstof die men voor die verven gebruikt.
Idem dito, nog nooit een antwoord op gekregen!

Ik weet dat ik met deze repliek off topic ga maar ik wou er wel op die manier op reageren omdat benevens het energie-aspect hier op het forum toch ook het milieu en gezondheidsaspect dikwijls aan bod komt, vandaar mijn reactie.

Alfons

Op gyproc platen kan je verder bezetten met knauf pleister.
Maar de afwerking is iets anders en is niet voor niets weggeleg voor een geoefende hand( heb ook zelf een aantal keren moeten oefenen)
Om je muur glad te krijgen dien je na het vlak bezetten en opstijvingstijd deze op te wrijven met een speciale spons( te verkrijgen in alle dhz zaken). Deze spons zorgt voor een verdichting en verwijdert het korrelig karakter. Onmiddelijk na het opwrijven met de spons dien je verder af te werken met een rechthoekige spaan die je geregeld in het water steekt. Deze bewerking zorgt ervoor dat je muur volkomen glad wordt. Desnoods dien je de bewerling met de spons en spaan te herhalen.

Mvg

Rudy,

doedoel je dan je de gehele muur een 2-3mm hebt uitgestreken?

We hebben hier veel muren met veel putjes, geen scheuren en zo, maar kleine putjes van nog geen mm diep van het behang afdoen. De rest van de pleister is wel OK, hecht goed etc.

Alles er af doen en opnieuw is geen optie. Ik ben me aan het informeren of er over de volledige oppervlakten gewone een dunne laag over kan. Iemand een idee?

Rudy, heb je een merk van het product dat jij hebt gebruikt?

Wat ik me door een bezetter heb laten vertellen, is dat het vooral in België de gewoonte is om pleister 'glad te zetten' , in het buitenland mag of moet de afwerking juist korrelig zijn.
De gipsbezetsels die ze daar verkopen zijn dan ook wat korreliger.

Grote DHZ zaken kopen geregeld hun zakken aan in het buitenland, en daar kunnen dan zakken tussensukkelen die niet glad te zetten vallen.

Enfin, zo heb ik mij laten wijsmaken...

Wat ik me door een bezetter heb laten vertellen, is dat het vooral in België de gewoonte is om pleister 'glad te zetten' , in het buitenland mag of moet de afwerking juist korrelig zijn.
De gipsbezetsels die ze daar verkopen zijn dan ook wat korreliger.

Grote DHZ zaken kopen geregeld hun zakken aan in het buitenland, en daar kunnen dan zakken tussensukkelen die niet glad te zetten vallen.

Enfin, zo heb ik mij laten wijsmaken...

Die bezetter heeft het bij het rechte eind. Handmatig aangebrachte bepleistering is in België steeds in 2 lagen aangebracht : een grondlaag en daarna een afwerklaag van heel fijne kalk/plaaster. Dat geeft een schitterende afwerking maar zelfs een geoefend dhz-er lukt het zelden om die perfecte afwerking te bekomen. Op zo'n muren kunt ge rechtstreeks schilderen......schuren is uit den boze. De moderne tijden hebben echter "spuit bepleistering" op de voorgrond gebracht : kant en klaar aan huis geleverd en tegen de muren gespoten met een compressor waarna men met een plakrei egaal "trekt". Moderniteit is niet altijd een vooruitgang : rechte en in de haak gezette gepleisterde muren vindt ge haast niet meer.......en bovendien zijn dat nu juist de muren waarvan men zegt dat ze met korrelig materiaal is afgewerkt!

hoe moet ik de zij kanten van de rammen met goldband afwerken (kassement)

je kunt nu dagkanten aankopen ,hoogte 2.30 br 40cm je hoeft ze maar af te zagen met een ijzerzaag op lengte en op breedte te snijden met stanlymes verlijmen aan de muur met perlyfix en de klus is geklaard ,dus aan de slag man.

gyproc wordt met filler opgevoegd met liefst een papierband in de groef te plaatsen en afwerken met finnischer .Kleine
zakken van 5kg.Best plaaten 4xaba gebruiken en platen van 12 mmm

Aan Renaat. Eerst en vooral kan pleister in 1 laag ook met de hand aangebracht worden. En heeft dan eveneens een schitterende afwerking waar direct kan op geschilderd worden. De pleister wordt recht en in de haak gezet op dezelfde manier zoals de pleister in 2 lagen, dus daar ben je alweer verkeerd. Pleister in 2 lagen kan ook met de spuitmachine op de muur gespoten worden. Ik denk dat het verstandig is om niet steeds maar wat neer te schrijven maar wel eens goed na te denken of je wel wat te schrijven hebt.

gyproc afwerken

eerst een net leggen op de ABA kanten
vervolgens 2 x plamuren van de banden met ardimur
eindlaag doen we altijd de volledige wand of plafond in een finisher.