Zie ik het goed? Twee aparte cicuits de oplossing?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen

Ik ben van plan een gascondensatieketel te zetten.
De situatie in onze woning is de volgende:
We hebben een HOB en drie ruimten te verwarmen: de hal, de woonkamer en de keuken. De woonkamer en de keuken zijn verbonden met elkaar via een deurgat zonder deur. We hebben nu problemen om de keuken te verwarmen op het moment dat we onze kachel in de woonkamer mee laten verwarmen. De radiatoren in de woonkamer en de keuken worden immers tegelijk gestuurd door een thermostaat in de woonkamer. Als we dus ook de kachel in de woonkamer stoken, komt het nu voor dat de woonkamer genoeg warmte heeft, maar de keuken niet omdat de verwarming daar dan ook niet blijft werken.
Is het een oplossing voor mijn probleem als we nu alle radiatoren in de woonkamer laten aansturen door de thermostaat en via een eerste circuit, en de radiatoren in de keuken en de hal laten "bevoorraden" via een tweede cicuit en op die radiatoren thermostaische kranen zetten? We weten niet of het technisch mogelijk is via twee of meer circuits te werken, maar als dat kan dan kan de aanvoer naar de keuken toch niet meer beïnvloed worden door de thermostaat in de woonkamer, niet? Of zien we het verkeerd?
Of kent iemand een andere - niet al te ingewikkelde - oplossing voor ons probleem? Als de chauffagist toch moet langs komen, is het nu de moment om in te grijpen, denken we.
Dank voor de reacties

Herman

Reacties

Beste Herman,

Er zijn meerdere mogelijkheden om uw probleem op te lossen.

De makkelijkste is waarschijnlijk uw thermostaat verplaatsen naar de keuken en de radiatoren in de living voorzien van thermostaatkranen. Wel de radiator in de keuken 100% open laten staan.

Een andere mogelijkheid is een WAR regeling plaatsen.

DE mogelijkheid om verschillende groepen te creeeren is afhankelijk van de situatie. Is het een 1 pijps - 2 pijps of buis in buis systeem. Afhankelijk van het gebruikte principe en de werkelijke installatie is het misschien mogelijk circuits te creeeren maar zal de installatie ingewikkelder maken en zal er noodzaak zijn voor een nieuwe meer ingewikkeldere regeling. Al met al zal dit de duurste wijziging worden.

Een tussen alternatief kan zijn dat indien de radiatoren van de living op 1 verdeler zitten(buis in buis) je deze tegelijk kan aan sturen met een ventiel en thermostaat in de living terwijl de ketelthermostaat verplaatst wordt naar de keuken. Maar dit is afhankelijk van de geplaatste installatie.

Hallo Rene

Bedankt voor je antwoord. Toch nog enkele vragen ( ik ben namelijk een leek op gebied van verwarming ).

"De makkelijkste is waarschijnlijk uw thermostaat verplaatsen naar de keuken en de radiatoren in de living voorzien van thermostaatkranen. Wel de radiator in de keuken 100% open laten staan."

Heeft dit niet het nadeel dat je de woonkamer tekort doet als je volop in de keuken aan het koken bent en geen kachel in de woonkamer aan hebt?

"Een andere mogelijkheid is een WAR regeling plaatsen."

Is dat iets zoals de Vitotronic van Viessmann, de BrainQ van Atag of de TR 220 van Junkers? En waar installeer ik die dan best?

"DE mogelijkheid om verschillende groepen te creeeren is afhankelijk van de situatie. Is het een 1 pijps - 2 pijps of buis in buis systeem. Afhankelijk van het gebruikte principe en de werkelijke installatie is het misschien mogelijk circuits te creeeren maar zal de installatie ingewikkelder maken en zal er noodzaak zijn voor een nieuwe meer ingewikkeldere regeling. Al met al zal dit de duurste wijziging worden."

Is dit de beste oplossing als ik het hele buizensysteem toch volledig wil vervangen en kandit bij elke soort gaswandketel?

"Een tussenalternatief kan zijn dat indien de radiatoren van de living op 1 verdeler zitten(buis in buis) je deze tegelijk kan aan sturen met een ventiel en thermostaat in de living terwijl de ketelthermostaat verplaatst wordt naar de keuken. Maar dit is afhankelijk van de geplaatste installatie."

Kan dit met nieuwe gaswandketels van bovengenoemde merken?

Waarvoor zou jij opteren als alle mogelijkheden open zijn en de prijs niet van grote invloed kan zijn omdat de lengte van het buizennet niet spectaculair is?

Beste Herman,

Het buizensysteem veranderen gaat toch nogal wat extra geld kosten. Wat is precies de reden dat u dit wil overwegen ?

Kan u iets meer vertellen over uw huidig verwarmingssysteem ? Hoe lopen de buizen nu, heeft u een ringleiding met 2 buizen, of loopt er 1 leiding van radiator naar radiator of heeft u een verdeler per verdieping ?

In principe zijn er allerlei combinaties mogelijk tussen gaswandketels, besturing en pijpsystemen, waarbij ik de kanttekening wil maken het 1 pijpssysteem niet meer toe te passen indien dit mogelijk is. Tegenwoordig wordt meestal het buis in buis systeem geleverd, waarbij via een verdelersysteem per verdieping elke radiator een eigen toevoer en afvoer heeft.

Waar ik voor zou opteren dat is in ieder geval een zo zuinig mogelijk systeem. Voor een concrete uitwerking mis ik te veel gegevens.

Hallo Rene

Alle buizen naar de radiatoren liggen momenteel bereikbaar tegen het plafond van de kelder en vermits we alleen de gelijkvloerse verdieping verwarmen, bereik ik de radiatoren gewoon via een doorboring van de keldervloer. Ik heb nu zo een 1-pijpssysteem. Maar daar ik een oplossing zoek voor mijn probleem in de keuken en geen al te grote kosten moet doen om het buizensysteem eventueel te vervangen ( de afstand tussen de ketelplaats en de verste radiator bedraagt ongeveer 8 meter ), ben ik bereid om die leidingen te vernieuwen en/of aan te passen en het meest praktische en meest doeltreffende buizensysteem systeem in combinatie met het regelsysteem (WAR?)te laten leggen. De vraag is wat is het meest praktische systeem om toch in de keuken een behaaglijke temperatuur te behouden ( ook als er op dat moment niet gekookt wordt ) terwijl mijn kachel in de woonkamer er mee voor zorgt dat deze verwarmd wordt.

Herman

Hallo Herman,

Als we de living(kachel) hydraulisch en regeltechnisch kunnen scheiden van de rest bereik je al heel wat.

Al vindt ik het nogal wat om daarvoor een nieuw pijpsysteem te leggen.

U geeft aan dat u beneden alleen stookt kan u iets meer zeggen over de radiatoren welke u heeft en in welke kamer ?

Een war regeling met ruimteinvloed zal het zuinigste zijn en plaatsing van de afstandsbediening in de keuken is een goede optie. De binnentemperatuur in de keuken bepaald vervolgens het aanspringen van de ketel. Een nadeel is dan wel dat indien de keuken op temperatuur is en er is een extra warmtevraag in bijv. de badkamer dan springt de ketel niet meer aan. Dit kan je bijv. weer verhelpen door de badkamer gelijk mee op te warmen.

Hallo Rene

In de woonkamer zijn er 4 radiatoren (totaal ongeveer 8kW), in de keuken 1 radiator (ongeveer 2kW), in de hal 1 radiator (ongeveer 2 kW). Ik heb zo een beetje op dit forum rondgekeken en je discussies met vooral Hans en Chatansky nauwgezet trachten te volgen. Ik heb eruit opgemaakt dat jij vooral de "radiatorenspecialist" bent.
Zou het in mijn geval dus misschien het beste zijn om de WAR met ruimte-invloed in de keuken te hangen op een plaats vlakbij de deuropening naar de woonkamer? Dit zou makkelijk gaan vermist ik dan maar schuin door de muur hoef te boren vanaf de plaats waar nu de thermostaat staat. Dan houdt die WAR nog ergens rekening met de temperatuur in beide ruimten en niet hoofdzakelijk in 1 specifieke ruimte, zoals nu in de woonkamer waar de kachel brandt (of niet) alleen. Of in het andere geval ( als ik de WAR in de keuken plaats ver van de deuropening met de woonkamer verwijderd ) aalleen met de temperatuur in de keuken alleen.
Of zie ik het verkeerd?
En maakt het dan niet uit of ik een 1-pijps - 2 pijps of buis-in-buissysteem heb, wat de leidingen naar de radiatoren betreft?
Dank voor al je antwoorden

Herman

Beste Herman,

Als we het hebben over 6 radiatoren, waarvan 4 in de living(waar de kachel staat), 1 in de hal(hoeft niet perse aan neem ik aan) en 1 in de keuken hebben we eigenlijk de situatie dat als de kachel aan is in de living er alleen een radiator in de keuken verwarmd hoeft te worden.

Is het dan niet beter decentraal te verwarmen, bijv door de plaatsing van een gesloten gaskachel in de keuken. Voor de situatie als u de kachel niet stookt in de living voldoet dan de huidige installatie niet ?

Het worden toch een hoop kosten als u kiest voor een komplete verbouwing van uw huidige cv installatie voor de verwarming van de keuken alleen.

Heeft u trouwens geen radiator nodig in de badkamer ?

Halo Rene

Nee, de badkamer ligt op de verdieping en daar stoken we met elektrische convectie, enkel op het moment dat we ruimte gebruiken . Ik weet het dat dat niet erg milieubewust is, maar we moeten er enkel tijdens de wintermaanden stoken. Op de bovenverdieping hebben we geen (verdere) verwarming, maar het is er in het putteke van de winter toch nog minstens een 13-tal graden warm of fris - zoals je wilt - zelfs als we dagelijks ventileren op de slaapkamers door de ramen op kip te zetten. We hebben geen behoefte aan verwarming op die slaapkamers. De verwarming in de hal zorgt er wel voor dat die temperatuur niet lager zakt - alhoewel dat die verwarming in de hal op een laag pitje werkt.

Mijn vraag blijft nog altijd - afgezien van het feit of ik de leidingen wil, zal of kan renoveren: welk buizensysteem lijkt je het beste: 1-pijps, 2-pijps of buis-in-buis. Is de koper het meest aangewezen materiaal daarvoor?

Herman

Hallo Herman,

Ik zou een splitsing maken tussen de radiatoren in de living en de twee ander radiatoren.

IN de living een kring maken volgens Tichelman dwz 1 aanvoer vanaf de ketel naar de eerste radiator vanaf de tweede radiator wordt de afvoer gebruikt(daar hebben we dus twee buizen in de living liggen, hoeft dan niet in de kelder) naar de volgende radiator en zo verder. Vanaf de 2e radiator liggen dan twee buizen in de living tot de laatste radiator daar stopt de aanvoer bij de radiator en gaat alleen de afvoer verder terug naar de ketel.
Dit systeem zorgt voor een goede hydraulische balancering en heeft op deze manier relatief weinig buis in de kelder liggen.

De andere twee zou ik indien mogelijk apart bedienen via een afvoer verdeler en aanvoerverdeler zodat ze elk een aparte aanvoer en afvoer hebben.

Materiaalkeuze is niet zo belangrijk, ik zou datgene gebruiken wat je zelf goed kan verwerken.

De leidingen in de kelder goed voorzien van isolatie !

Als regeling zou ik in de aanvoer van de radaitoren van de living een electro ventiel zetten aangestuurd door een programmeerbare kamerthermostaat.

De ketel aansturen via een WAR regeling met ruimte invloed
en in de keuken plaatsen. Niet vergeten deze radiator altijd open te laten staan zodat een minimum debiet over de warmtewisselaar ook geregeld is.

Verder nog: voor een zuinig systeem dient het ketelvermogen aangepast te zijn aan de warmteverliezen van de woning(minimum vermogen zo laag mogelijk) en dient het afgiftesysteem het mogelijk te maken met lage temperaturen te kunnen werken. Daartoe dienen de radiatoren over gedimensioneerd te zijn. D.w.z dat ze bij de lagere temperaturen nog genoeg vermogen afgeven om desbetreffende kamers te kunnen opwarmen.

Hallo Rene

Dank voor al je info. Ik ben er in ieder geval heel wat wijzer uit geworden. Nog 1 vraagje in verband met je volgende opmerking:"IN de living een kring maken volgens Tichelman dwz 1 aanvoer vanaf de ketel naar de eerste radiator vanaf de tweede radiator wordt de afvoer gebruikt(daar hebben we dus twee buizen in de living liggen, hoeft dan niet in de kelder) naar de volgende radiator en zo verder. Vanaf de 2e radiator liggen dan twee buizen in de living tot de laatste radiator daar stopt de aanvoer bij de radiator en gaat alleen de afvoer verder terug naar de ketel.Dit systeem zorgt voor een goede hydraulische balancering en heeft op deze manier relatief weinig buis in de kelder liggen."
Ik zou uit esthetisch standpunt er toch voor opteren om zoveel mogelijk buizen in de kelder te leggen - natuurlijk zo goed mogelijk geïsoleerd daar. Ik kan dus al mijn radiatoren volgens Tichelmanmethode met elkaar verbinden via buizen die telkens terug onmmiddellijk onder de radiator
door de keldervloer naar de kelder gaan en bij dde ke volgende radiator weer via het kelderplafond weer daelijk een verbinding maken onderaan die radiator? Het is eigenlijk een ingewikkelde zin om iets eenvoudigs uit te leggen, merk ik. Ik wil gewoon bij elke radiator maar een klein stukje buis (zowel voor aanver als voor afvoer )onderaan de radiator in de living zien. De rest van de buizen komen gewoon tegen het kelderplafond. Als ik dus volgens jouw Tichelmanmethode de radiatoren in serie schakel ( zie ik het goed? ) dan heb ik uitgerekend dat ik dan in totaal 24 m buis in de kelder zal liggen hebben voor het circuit van de woonkamer. Er zouden dan nog 2 X 8 m buis bijkomen voor de de twee andere circuits ( keuken en hal ). Is het eenvoudig om zo drie aparte circuits te creëren? Blijkbaar wel.

Herman

Beste Herman,

De manier van installeren is inderdaad hetzelfde onder en boven de keldervloer.

De radiatoren staan in serie waarbij de aanvoerleiding vertrekt vanaf de ketel met elke keer een aansluiting naar de aanvoer van elke radiator tot aan de laatste radiator, daar stopt de aanvoerleiding. De afvoerleiding begint bij de afvoer van de eerste radiator en gaat via de andere radiatoren(elke afvoer van een radiator wordt hierop aangesloten)verder tot aan de ketel.

Werk qua diameter vanuit groot naar klein:

Begin met 28 mm voor bijv een stuk van een meter met aan het uiteinde de verdeler voor de twee radiatoren. Sluit hierop de leiding voor het tichelmancircuit aan via een ventiel op bijv de ringleiding van 22 mm. De aan en afvoer bijv in 16 mm. Voorzie de afvoer van de radiator elk van een regelafsluiter.

Het systeem is te klein om met meerdere pompen aan te sturen. Ik zou dit gewoon met de circulatiepomp van de ketel doen.

De radiatorvermogens zoals je hierboven benoemd vindt ik wel laag, daarom wil ik nogmaals adviseren een warmteverliesberekening uit te voeren. Die heb je trouwens
ook nodig voor de vermogensbepaling van je ketel. Alleen zo weet u zeker dat u met lage watertemperaturen kan gaan werken welke noodzakelijk zijn voor een hoog rendement van de condensatieketel. Zoek ook een ketel uit welke een lage beginmodulatie heeft. Te grote vermogens zorgen voor een extra brandstofverbruik. Zorg er ook voor dat je ketelregeling kan communiceren met uw ketel, zodat de ketel gaat moduleren(het makkelijkste is een regeling te pakken welke bij de ketel hoort!).

Een radiator wordt beter niet langs onderen aangesloten.
De aanvoer dient bovenin te beginnen aan de ene kant en de afvoer aan de andere kant onderin. Zo voorkomen we dat de aanvoer gedeeltelijk rechtstreeks naar de afvoer gaat.

Je kan dus wel de leiding vanuit de vloer laten komen maar de leiding dient aan de aanvoerzijde van de radiator boven aangesloten te worden(kruislinks).

Gesnopen, Rene. Bedankt voor de tips. Let op hoor, Rene, onze woning is geen kast van een huis. De woonkamer is 85m³, de keuken een 30 m³ en de hal in totaal ( met de overloop boven) een kleine 50 m². In de woonkamer is de raamoppervlakte 8,5 m² dubbele beglazing waarvan 4 m² uitgeeft op een weliswaar niet verwarmde veranda. Overal zijn er rolluiken. De keuken heeft ongeveer 2,6 m² glaspartij ( ook dubbelglazig en uitgevend op de veranda) en de hal heeft ongeveer 2 m² glas naar buiten toe. In de muren zit 6 cm rotswol met noppen vastgezet op de binnenmuur en dan is er nog een 4 cm spouw over tussen de rotswol en de gevelstenen. Ik schat dat ik voor dit alles met een vermogen aan radiatoren tussen de 13 en de 15 Kw goed zit. Ik ben van plan een ketel te nemen die kan moduleren tussen de 22 en 6 Kw en dan tegelijk nog voldoende warm water kan bieden 7,5 tot 13,5 liter per minuut. De chauffagist zegt dat de ketel zelfs kan moduleren tot 16 %, maar dat neem ik wel met een korreltje zout. 27% lijkt me ook al mooi.

Herman

Beste Herman,
Beste Herman,

Toch nog even dit:

ALs je 15 kW aan radiatoren bezit heeft het geen zin om meer ketelvermogen te hebben. De beginmodulatie is met 6 kW aan de hoge kant. Er zijn zat ketels welke bij 3 kW beginnen.

Het is beter om cv en sww te splitsen. Met een aparte doorstromer kan u een ketel nemen welke precies past bij uw vermogensbehoefte. Uiteraard dient u dan wel een warmteverliesberekening te maken. Als uw woning echt niet zo groot is komt u misschien wel met een 8-10 kW aan ketelvermogen uit of misschien nog wel minder.

Uiteraard zijn deze adviezen vrijblijvend maar wel bedoeld om uw verbruik zo laag mogelijk te krijgen.

Hallo Rene, denk je dat ik met 15 Kw mijn ruimtes niet verwarmd kijg?

Herman

Hallo Rene

Komen ketel en boiler apart niet duurder uit?
Welke (betrouwbare)ketels moduleren zo laag?

Herman

Buderus, Viessmann, Weishaupt, Remeha, Broetje, Elco hebben zeker een ketel met een lage modulatie.

Je hebt de keuze uit een indirect gestookte boiler, een direkt gestookte boiler(bijv die van Ariston hebben een goed rendement) of een doorstromer. Inidect gestookte boilers en direct gestookte boilers zullen het duurst zijn.
De doorstromer en de meerprijs voor de coorstromer op de ketel waarschijnlijk het goedkoopst.

De kwestie is eigenlijk niet of ik weet of uw huis met 15 kW warm genoeg gaat worden, want dat weten we niet. Over het algemeen overdimensioneren we de ketel omdat we zeker willen zijn dat het huis warm wordt, maar hiervoor betalen we dan een rekening.

Meten is weten: door de warmteverliezen per kamer te meten kunnen we de radiatorgrootte vaststellen en het benodigde ketelvermogen. Vervolgens kunnen we de ketel erbij kiezen welke het beste bij uw situatie past. Alleen zo krijgen we de zuinigste installatie.

Herman, Rene,

Is het niet veel eenvoudiger de themostaat in de living op 26 graden te zetten en op de radiatoren in de living en keuken themostatische kranen te zetten. Of de kachel nu brandt of niet je hebt steeds de goede temperatuur in de verschillende ruimte. Bovendien is dit een zeer goedkope oplossing.

Els,

Als je de thread leest heb ik dit ook als aller eerste aangeboden:

"Het makkelijkste is waarschijnlijk uw thermostaat verplaatsen naar de keuken en de radiatoren in de living voorzien van thermostaatkranen. Wel de radiator in de keuken 100% open laten staan."

Het si wel niet helemaal hetzelfde zoals u beweert. Mijn voorstel was de kamerthermostaat te verplaatsen naar de keuken.

De ketel aansturen met een kamerthermostaat en de radiator ook gebruiken voor temperatuurregeling is miscchien wel goedkoop maar regeltechnisch tegenstrijdig.

De kamerthermostaat welke dient om de ketel aan te zetten als de ingestelde binnentemperatuur niet bereikt is, gaat nu het signaal: "ketel aan " geven terwijl de thermostaatkranen toe kunnen staan.

een bijkomend nadeel is dat thermostaatkranen onnauwkeuring de binnentemperatuur regelen en bij verschillende radiatoren
dus een niet gelijktijdig sluiting geeft. Het verwarmingssysteem heeft dus constant een ander debiet van de circulatiepomp nodig, wat het bijna onmogelijk maakt de installatie hydraulisch uit te balanceren.

Wat u aanhaalt is dus een oplossing maar technisch geen goede oplossing.

Het klopt dat de kamerthemostaat tegen de pomp (en niet de ketel) zal zeggen dat er warmtevraag is, maar ik vermoed dat dit geen groot nadeel is aangezien er toch nog warmtevraag is in de keuken of in de hal.

Bovendien lijkt het mij inherent aan themostatische kranen in versqchillende ruimten dat er sommige open en andere dicht staan. Wie themostatische kranen heeft over verschillende ruimtes, zal steeds te maken hebben met een wisselend debiet van een circulatiepomp, of niet?

Herman zoekt een oplossing om zijn keuken te verwarmen zonder grote kosten ( ook als er op dat moment niet gekookt wordt ) terwijl mijn kachel in de woonkamer er mee voor zorgt dat deze verwarmd wordt. Mij lijkt de oplossing met themostatische kranen en een themostaat in de woonkamer aanvaardbaar en zeer geodkoop.

Themostatische kranen zijn onnauwkeurig zeg je. Kan je dat staven ? Deze in de woonkamer moet je maar éénmaal instellen. Bovendien kan je ze vergelijken met elkaar en met de temperatuur op de themostaat.

Mijn stysteem werkt op deze manier en ik heb er hemaal geen klagen van.

Beste Els,

"Het klopt dat de kamerthemostaat tegen de pomp (en niet de ketel) zal zeggen dat er warmtevraag is, maar ik vermoed dat dit geen groot nadeel is aangezien er toch nog warmtevraag is in de keuken of in de hal. "

Een kamerthermostaat welke alleen de pomp bediend is mogelijk, meestal bij constant temperatuur mazouthketels.
In deze situatie is het dus goed mogelijk met de kamerthermostaat in de living te werken.

In de situatie dat deze op de ketel is aangesloten(gasketels) lijkt het mij geen goede oplossing.

In het geval dat Herman dus een installatie heeft waar de ketelaquastaat de watertemperatuur regeld dan is dit inderdaad de goedkoopste oplossing. Maar als je de thread goed leest wil hij een nieuwe gasketel plaatsen en overweegd hij zijn leiingsysteem te vervangen.

Als u de thread goed leest heb ik hem diverse malen op een goedkopere oplossing gewezen.

"Thermostatische kranen zijn onnauwkeurig zeg je. Kan je dat staven ? Deze in de woonkamer moet je maar éénmaal instellen. Bovendien kan je ze vergelijken met elkaar en met de temperatuur op de themostaat."

Gemakkelijk genoeg: ten eerste is de schaalaanduiding niet eenduidig(wanneer staat hij precies op twee) en ten tweede probeer het maar door te kijken op welk moment verschillende radiatorkranen sluiten in een dezelfde ruimte.
Dit zal nooit tegelijkertijd zijn.

'Mijn stysteem werkt op deze manier en ik heb er hemaal geen klagen van".

Een ketel met constante temperatuurregeling zal altijd een te hoog verbruik kennen. Als dat voor u geen probeem is hoeft u inderdaad niet te klagen.