Omschakeling naar hoogcalorisch gas in 2016 ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Best BBL forum liefhebbers,

lees vanmorgen in De Morgen

'Tot 2016 weet ons land zich verzekerd van gas uit Nederland. Dan loopt het contract voor laagcalorisch gas uit de gasbel van Slochteren af. Als het niet verlengd wordt, dan zullen er heel wat aanpassingen moeten gebeuren aan het gasnetwerk en de gasinstallaties van particulieren in de provincies A'pen en Brabant. De installaties zijn niet geschikt voor hoogcalorisch gas dat onder meer uit Qatar wordt aangevoerd....'

Ik ben één van de particulieren in de provincie Antwerpen, die binnenkort een nieuwe gascondensatieketel aanschaft. Is er iets waarop je moet letten bij aanschaf om deze overgang vlot te kunnen maken ? Kunnen Junkers, ATAG, Viessmann, .. zowel laag als hoog calorisch gas aan ?

Vriendelijke groeten,

Cris

Reacties

Wij hebben hier ook laagcalorisch gas, en ik dacht niet dat er een aanpassing nodig was aan de ketel, het vermogen van de ketel is dan gewoon wat lager.
De nieuwste ketels van Viessmann dacht ik stellen zich zelf af op het gas (kan mis zijn hoor, maar vorig jaar is hier toch iets aan gewijzigd)

Van hoogcalorisch gas kan je perfect laagcalorisch maken door er wat stikstof aan toe te voegen.
Wie het gas levert maakt niet uit. Distrigas zorgt er wel woor dat de kwaliteit die uit de pijp komt aan de normen blijft voldoen.

alle gasketels die voor de belgische markt worden geleverd moeten zonder ingrepen werken voor hoog en laag kalorisch gas;
Echter de gasmatschappij moet bj omschakeling naar hoog calorisch gas de gasdruk na gasmeter verlagen naar 20mBar ipv de 25mbar voor laag calorisch gas. Echter dit is een kost voor de gasmaatschappij.

Ze gebruiken de wobbe-index om de calorische waarde te berekenen, en zoals alfadude al zei ze kunnen gewoon stikstof toevoegen om de calorische waarde terug te brengen.

Denk dat gasdruk verlaging niet de optie is gezien een brander altijd een x voorduk nodig heeft en een x kopdruk om goed te kunnen functioneren. (waardoor deze eventueel overbelast zou kunnen draaien zelfs met verlaagde aanleverdruk)
Bij gasdruk verlaging zullen er ook te veel problemen onstaan bv. gascondensatieketel moet een voordruk hebben van minimaal 15 mbar maar en de gasleverdruk is 25 mbar.
Maar door een slechte aanleg van de gasleiding naar zolder heb je tijdens bedrijf een voordruk van 16 mbar als je dan de aanleverdruk verlaagd naar 20 mbar dan kan je er al vanuit gaan dat de 15 mbar voordruk niet gehaald word.
gevolg vlamstoring, co vorming enz.