hoog verbruik gas ( 2100 m3 op 6 maand )

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Even voor de specialisten onder ons. Omdat ons verbruik extreem hoog is toch nog even raad aub.
Mijn ketel is een Vaillant Ecotec Pro 256 + boiler Comfort BRSD 150 l. Mijn woning is in elke kamer voorzien van thermostatische kranen + in de living een digitale kamerthermostaat. Kan er mij nu is iemand vertellen hoe ik dit alles kan instellen zodat ik op de juiste manier mijn huis warm stook. Moet ik de kamersthermostaat hoger zetten dan de kranen of anders om.Ik heb is ergens gelezen om gn thermostatische kranen te plaatsen in de ruimte waar ook de kamerthermostaat is maar dit is natuurlijk vijgen na pasen! Alle reactie en hulp is welkom.
Mvg

Koenkel

Reacties

De aanwezigheid op zich van thermostatische kranen in de 'referentieruimte' waar de wandthermostaat hangt is geen probleem: je moet de kranen in de living maar gewoon op de maximumstand laten staan, anders gaan thermostaat en kranen elkaar tegenwerken.

Danny

koenkel

als je zoveel verbruikt, zal je iun de eerste plaats energie moeten besparen via doorgedreven isoleren. wat je ook doet aan je CV, het zal altijd maar een heel beperkte invloed hebben.
je thermostaat stel je zo in dat het in de referentieruimte aangenaam is, zoals danny al aangaf je in die ruimte de kraan volledig openstaan.

hans

Wel weinig info, hoe groot is de woning, open, gesloten ...
gem. temp etc.
Vergeet ook niet dat je nu het stookseizoen hebt gehad, normaal gaat je
verbruik in de komende weken drastisch zakken.
Ik zit aan gelijkaardig verbruik, en bij mij is dat ongeveer 4/5 in de
herfst/winter. WW, koken en verwarmen alles op gas.

Hoi,

Onze temp staat van 06h --> 08h op 24°. 's Avonds van 16h --> 22h op 24°. 's Nachts op 16° en in de loop van de dag als we weg zijn ook op 16°. Wij wonen in een open nieuwbouw ( 690m3 en 125 m2 opp ) wat een doorsnee woning is. De regeling van de temp is de kamerthermostaat want onze thermostatische kranen staan op 21° op de benedenverdieping en boven op 16°.
Ze zeggen wel " je moet je huis droogstoken etc..."

Mvg

24°C is wel warm hoor.

Om toch een houvats te krijgen of je veel verbuikt tav verwarming gebruiken ze in het brussels gewest de volgende criteria:

Het verbruik tav verwarming in m3 per jaar wordt gedeeld door het vloeroppervlak in m2 welke gebruikt wordt:

Tussen 5 en 10 m3/jaar is de norm voor een recent gebouwd woning
Tussen 10-15 m3/m2 jaar is de norm voor de woningen welke een minimaal geisoleerde schil hebben.
Tussen 15-20 m3/m2 jaar is dse norm voor oudere woningen met dubbel glas en geisoleerd dak
Boven 20 m3/m2 is voor oude niet gerenoveerde woningen

Gezien de inhoud van 690 m3 en het oppervlak van maar 125 m2 zal dit oppervlak waarschijnlijk je grondoppervlak zijn.

Indien je boven ook 125 m2 zou hebben kom je op 2100/250=8.4 en zou toch passen bij een recente bouw.

Let wel op: gebruikersgedrag kan wel degelijk zorgen dat uw verbruik aan de hoge kant is. U kan miscchien wel 30% besparen door 24 graden terug te brengen op 20 graden en de ketel snachts kompleet uit te laten. Als u op 1500 m3 kan uitkomen dan zit u ongeveer op 6.

Het eigenlijk verbruik dient eerst bepaald te worden per graaddag en daarna terugberekend te worden naar een gemiddeld jaar. Alleen zo is vergelijk van gebouwen mogelijk.

24° is inderdaad bijzonder warm, als je dan te ver laat afkoelen (24°>15-16°) lijkt me dat een bijzonder groot verschil om op zulke kleine tijdsspanne te overbruggen.

Ik neem aan dat die 2100m3 in 6 maanden ook uitsluitend slaat op de afgelopen 6 winter maanden? Vanaf nu (april) tot einde september of oktober komt er dan bijna niets meer bij (allen SWW).

Het probleem zal zich voornamelijk toch stellen op niveau isolatie, eerder dan verwarming ... zoals Hans al aanhaalde.

Je haalt op het laatste nog aan: '...je moet je huis droogstoken ...' . Is dit een nieuwbouw met veel bouwvocht? Wel het uitdrogen van zo'n huis nieuwbouw (natte bouw dan) kan inderdaad wat energie vreten, vooral in de winterperiode als alle warmte moet geproduceert worden door de CV.

Koenkel,

Eerst ter info : ons huis is open bebouwing, huis van jaren 30, weliswaar met spouwmuur.
Deze winter een test gedaan: nachttemp. op 17°, dagtemp op 19° (we dragen een truitje meer), 's avonds wordt er bijgestookt met houtkachel, maar dat was vroeger ook al zo. Vorige winters stond nachttemp. op 14° - men had ons aangeraden om temp. verschil niet groter dan 5° te maken.
Resultaat : besparing op gasverbruik van ca. 15%; misschien speelt de zachte winter mee, maar het was zeker te merken dat het 's morgens véél sneller warmer is.
Denk dus dat uw temp. verschil tussen dag/nacht te groot is, je zou kunnen beginnen met dit kleiner te maken, misschien met dag temp. iets lager en een truitje meer

Koen

Hoi,

Met 24° bedoel ik de stand van de kamerthermostaat, de thermostatische kranen staat op 21° = temp leefruimte.
Die de verwarming gelegd heeft zegt dat dit het beste is zodat ze gn conflict geven met mekaar.
Ik kan ook meedelen dat de temp in onze woning 's nachts + overdag niet onder de 18°zakt dus veel bijstoken kan ook niet en onze woning is goed geisoleerd.
Dus het temp. verschil tssn dag en nacht bedraagt 5° en inderdaad de 6 mnd is van oktober tot nu.

Mvg

Koenkel, ben misschien verkeerd, maar je termostaat vraagt 24 aan de CV, maar de radiatoren geven max 21 omwille van de thermo kranen. Dus je gaat nooit kunnen voldoen aan de vraag temperatuur van de termostaat. Volgens mij staat je CV heel veel te branden.

Koenkel,

Het is voor een sanitair installateur vrij makkelijk om de thermostatische kranen in je woonkamer te vervangen door gewone kranen.
Dit is een kleine kost voor jou maar het zal je waarschijnlijk wel een grote besparing opleveren.

Zie ook: http://www.livios.be/nl/_build/_guid/_chau/_prin/6785.asp?content=De%20Grootste%20Fouten%20bij%20aankoop%20van%20een%20cv-ketel
"Als een bepaalde temperatuur wordt gemeten door de thermostatische kraan, gaat hij de radiator afsluiten. Maar je vraagt nog steeds warmte met de kamerthermostaat. Gevolg: veel onnodig starten en stilstand van de ketel en zeer hoog verbruik! Oplossing: heb je in de woonruimte een kamerthermostaat, plaats dan gewone radiatorkranen in deze ruimte + in alle andere ruimtes wèl thermostatische kranen of heb je geen kamerthermostaat meer in de woonruimte en werkt de ketel met een weersafhankelijke regeling, plaats dan in alle ruimtes thermostatische kranen."

Ik denk dat Koenkel het andersom moet doen, zijn kamer-thermostaat op 21° zetten en de kranen in die ruimte volledig open.
Maar ik ben ook aan het uitzoeken waarom ik te veel verbruik. Ik denk dat mijn thermostaat te gevoelig is en daarom mijn ketel te vaak aanslaat. Het is zo een draadloze thermostaat en de temperatuur is op 1/10 van een graad altijd gelijk aan de ingestelde temperatuur. Dat maakt volgens mij dat bij het minste zuchtje wind de verwarming al aanslaat. Verder heb ik zeer lange buizen tussen de brander en de radiatoren. Die ga ik deze zomer ook laten verleggen. Het verbruik in maart was 14 m³ per dag maar rond nieuwjaar was dat soms 28 m³ per dag. Het is een oud duplex appartement met geringe isolatie.

Beste Koenkel,

De vailliant welke u beschrijft is een condenserende ketel.
Wat is de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater naar de radiatoren ?

Is uw kamerthermostaat een type welke de ketel laat moduleren ?

Is de thermostaat voorzien van een buitenvoeler ? zodat de buitentemperatuur de mogelijkheid heeft het watertemperatuur van de verwarming te beinvloeden ?

Ik vind jullie uitleg heel interessant.
Bij mijn ouders zijn vorig jaar thermostaische kranen geplaatst en werd gezegd dat het DE oplossing was. Zij verwarmen met een gewone CV ketel op mazout en een inbouwcassette op hout aangesloten op de radiatoren met een expansievat zodat de raiatoren verwarmd worden als de cassette brandt, wat eigenlijk de ganse dag door is. In de woonkamer en keuken geen probleem, maar in het bureel, waar ik zit, wordt het pas warm als de thermostaat op minstens 20° staat en de radiator helemaal open. Tussen het bureel en de woonkamer is er nog de hal waar de radiator bijna dicht staat, maar dat maakt toch niks uit?
De enige stommiteit die ze 35 jaar geleden gedaan hebben, is de thermostaat in de living recht tegenover de inbouwcasssette te plaatsen.
Als ik jullie begrijp, zouden dan de radiatoren in de kamer met de thermostaat helemaal open moeten?

Koenkel,

Onze woning is kwa grootte vergelijkbaar met dit van jullie wel een HOB.
Ook bij ons staat er een vaillant (296). Vorig jaar zaten wij aan 1.150m³ inclusief warm water.

Beneden staan alle kranen volledig open. Thermostaat op 19,5°C. Boven op onze kamer staan ze lager. Bij de kinderen staan ze volledig open.

Onze vaillant met vermogen 24kW hebben wij gesnoerd naar 19 kW met een max temperatuur van 65°C op toevoerwater verwarming.

Maarten

Vraagje,

Stel een woning uitgerust met themostatische kranen en met in de woonkamer een inbouwcassette en een kamerthemostaat.

Als je de thermostatische kranen in de woonkamer volledig openzet en de thermostaat in de woonkamer op 21° zet, dan bestaat er een goeie kans dat de overige ruimten onvoldoende verwarmd worden, zeker indien de cassette werkt, maar ook indien deze niet werkt (hogere temp nodig in de badkamer, kamers/traphal gelegen in het noorden, sierradiatoren in hal, ... ). Indien het verwarmingsysteem dan nog een voorziet in vloerverwarming in de badkamer, dan krijg je de badkamer zelfs nooit warm. Of vergis ik mij?

Els

de kamer thermostaat bedient toch maar de pomp meen ik niet de brander
en thermostaat in kombinatie met thermosttise kranen is toch het ideaal van verwarmen denk ik
is elke plaats mooi af teregelen,bij mij toch
en de cv snachts af zetten bespaart mij alleen maar,heb dat weken getest
denk dat het dan bij een ander ook zo moet zijn,of heeft iemand andere uitkomst,geen berekeningen aub maar praktijk voorbeelden, getest

Els,

Lijkt me zo te zijn.

Eigenlijk pritimief de huidige systemen met 1 thermostaat en 1 circuit.

Maarten

@rene

Wat is de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater naar de radiatoren ? --> 55°

Is uw kamerthermostaat een type welke de ketel laat moduleren ?
--> type Bticino TI L4448 digitaal moduleren??

Is de thermostaat voorzien van een buitenvoeler ? zodat de buitentemperatuur de mogelijkheid heeft het watertemperatuur van de verwarming te beinvloeden ? --> neen

@marcelvm

de kamer thermostaat bedient toch maar de pomp meen ik niet de brander
en thermostaat in kombinatie met thermosttise kranen is toch het ideaal van verwarmen denk ik
is elke plaats mooi af teregelen,bij mij toch
en de cv snachts af zetten bespaart mij alleen maar,heb dat weken getest
denk dat het dan bij een ander ook zo moet zijn,of heeft iemand andere uitkomst,geen berekeningen aub maar praktijk voorbeelden, getest --> Dit dacht ik ook maar ik heb op de volgende link wel iets anders gelezen
http://www.livios.be/nl/_build/_guid/_chau/_prin/6785.asp?content=De%20Grootste%20Fouten%20bij%20aankoop%20van%20een%20cv-ketel

Bedankt en mvg

Koenkel

Beste Koenkel,

Bticino is een algemene thermostaat. Ik denk niet dat deze uw ketel laat moduleren. Dat zou u uw installateur moeten navragen. Een ketel welke kan moduleren zal zeker 3% minder verbruiken.

Een regeling welke de watertemperatuur aanpast zal zeker minder verbruiken, zeker in combinatie met de moduleermogelijkheid. De 55 graden zit nog net goed om de ketel te kunnen laten condenseren.

Als de kamerthermostaat de ketel niet laat moduleren zou mijn advies zijn deze te vervangen door 1 welke dit wel kan tesamen met een glijdende temperatuur regeling en indien mogelijk met ruimteinvloed. Indien u de ruimte invloed gebruikt werkt de ketelregeling weer op de afstandbediening/thermostaat en zou ik de radiatoren in de living de thermostaatknoppen verwijderen zodat de kranen 100% openstaan. Een minimum debiet over de warmtewisselaar is dan gelijk verzekerd zodat ezen evt aanwezige bypass ook weer verwijderd kan worden. De installatie zal zo zeker 5%-7% minder kunnen gebruiken.

Het nadeel van de ruimteinvloed is dat als de living op temperatuur is, de ketel uitvalt. Als u dan een andere kamer dan de living nog wil verwarmen springt de ketel niet aan, want deze spring dan alleen aan op de temperatuurinstelling van de living. Deze manier van verwarmen is echter wel de zuinigste(buiten niet verwarmen dan).

Koersel . De nacht en dag temperatuur niet meer dan 5° verschillen; Daar anders het voordeel van nachtverlaging teniet wordt gedaan door de opwarming weer s'morgens. Ten tweede zet de thermostaatkranen in de referentieruimte maximum open ( op hoogste getal) en zet de kamerthermostaat op de geweenste temperatuur van 21°, je zal merken dat je verbruik hierdoor sterk zal dalen. Opt thermostaat kranen stoken (dwz dat de kamerthermostaat konstant in dagregime warmte vraagt) zonder WAR zorgt voor een veel groter energie verbruik.

Beste Koenkel

Ik heb hier een vaillant atmovit staan, als thermostaat heb ik de vaillant gekozen. Die kun je inbouwen in je ketel en dan gewoon een voeler in de woonkamer of hem rechstreeks plaatsen in de woonkamer.

Je kan er je sanitaire warmwater prodictie mee instellen. Je kan een kurve instellen die rekening houd met de buitentemperatuur en zo je cv water aanpast.

Wij laten onze boiler enkel s'morgens opwarmen, de rest van de dag niet, we hebben dan warm water genoeg voor de afwas en te douchen enzo omdat hij s'morgen onze boiler warm maakt en een uur warm houd. moest je tussendoor toch meer warm water nodig hebben staat er een knop op om eenmalig de boiler op te stoken.

Onze kurve staat op 1, wat wil zeggen als het buiten boven de 10 graden is dat het cvwater in onze radiatoren nie warmer is dan 35 graden.

Wij hebben een redelijk grote living zonder deur naar de keuken(gewoon groot open gat). Er staan in totaal 5 radiatoren (overgedementioneerd) in die ruimte, waarvan er twee thermostatische kranen in de buurt van het salon op 4 staan, in de keuken op 3.5 die waar mijn bureau staat op 2 omdat ik toch altijd te warm heb en 1 staat er volledig dicht. Dit maakt dat de hele ruimte toch warm is met in het bijzonder het salon.

Met zo'n vaillant kun je ook een kit hebben voor een afzonderlijke kring, zoals bv de badkamer. Die kan ook direct meegestuurd worden met de vaillant thermostaat.

Ik had ook toen we aan het bouwen waren zo'n ticino thermostaat overwogen omdat de rest ticino is maar de vaillant thermostaat heeft zoveel voordelen.

Wij hebben een huis met zo'n 220m² bewoonbare oppervlakte, living/keuken/bureau is 85m² en de badkamer zo'n 20m². de rest word maar sporadisch verwarmt als het echt koud is. Het laatste jaar 1400m³ verbruikt. Sedert aug 04 5800m³ maar in het eerst jaar verbruikte ik wel enorm veel doordat de woning nog niet uitgedroogd was.

MVG
Christof

meten is weten, hetgeen je afleest op je thermostaat kan je alleen even best controleren met een thermostaat in het midden van de plaats, dan zie je het verschil van temperatuur, bij ons scheelt dit 2,5°, (wel wandverwarming, thermostaat staat op 23°, schakelt op 22° aan & 24° af, de minnimum temperatuur gemeten is gemiddeld: 19° à 22°, dat is een heel verschil gemeten en gelezen.

Idd meten is weten,

Onze thermostaat van vaillant is elektronisch, de temperatuur schommelt een hele avond niet meer dan 0.5 graden.

Sinds enkele dagen een condenserende ketel, met modulerende thermostaat hier (ipv mazout CV).

Het is een nieuwe gewaarwording hoe de gasketel in combinatie met de thermostaat en een WAR de warmte onderhoud. Geen knoerhete radiatoren meer. Variaties in temperatuur zijn minimaal. Je voelt niet meer echt dat zo zeer de schommelingen. En water produceren dat die ketel doet

De ruimte waarin de thermostaat zich bevindt, staan all thermo kranen helemaal open. In de andere ruimtes(voornamelijk de slaapkamers) wordt met de kranen gespeeld naar gelang warmte nodig is.

Sinds enkele dagen een condenserende ketel, met modulerende thermostaat hier (ipv mazout CV).

Het is een nieuwe gewaarwording hoe de gasketel in combinatie met de thermostaat en een WAR de warmte onderhoud. Geen knoerhete radiatoren meer. Variaties in temperatuur zijn minimaal. Je voelt niet meer echt dat zo zeer de schommelingen. En water produceren dat die ketel doet

De ruimte waarin de thermostaat zich bevindt, staan all thermo kranen helemaal open. In de andere ruimtes(voornamelijk de slaapkamers) wordt met de kranen gespeeld naar gelang warmte nodig is.

@ lambert, @ ronny 2, ....

Als je de thermostatische kranen in de woonkamer volledig openzet en de thermostaat in de woonkamer op 21° zet, dan bestaat er een goeie kans dat de overige ruimten onvoldoende verwarmd worden, zeker indien een cassette werkt, maar ook indien deze niet werkt (hogere temp nodig in de badkamer, kamers/traphal gelegen in het noorden, sierradiatoren in hal, ... ). Indien het verwarmingsysteem dan nog een voorziet in vloerverwarming in de badkamer, dan krijg je de badkamer zelfs nooit warm. Of vergis ik mij?

het is toch de bedoeling als de thermostaat in de living hangt,de thermostaat hoger staat en men de radiatoren regeld
waarom anders thermostatise kranen plaatsen is juist voor het comfort

Zo zie ik het, thuis en als leek natuurlijk, maar met een beetje gezond verstand ... hoop ik.

Met the thermo kranen kan je bijsturen.

Bij ons staan alle kranen open in de ruimte waar de thermostaat staat. Toen in die tijd werd voor de overige ruimtes gespeeld met de dimensionering van de radiatoren, dus ook in de badkamer.

Indien dit toch niet optimaal werkt, kan je eventueel ook bijsturen met de thermo kranen in de ruimte waar de thermostaat hangt.

Moch ik ooit met een Kachel gaan werken, dan heb ik natuurlijk een probleem. Maar ook daar zijn oplossing voor.

Als je via de thermostatische kranen gaat regelen zonder dat de watertemperatuur weersafhankelijk geregeld wordt dan stijgt het verbruik zeker bij gasketels is dat een stuk meer. Als je weersafhankelijk stookt dan kan je via de thermostatische kranen de ruimte bijregelen.

hoi, wat heb je nu gedaan om je rekening te verlagen? Ik zit met zelfde probleem...