Brandstofcel: een oplossing?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo energiespecialisten en ecologisten

Weet iemand van jullie iets meer over de brandstofcel? Hoe ver staat het met de ontwikkeling ervan? Wanneer komen ze voor het grote publiek en betaalbaar op de markt. Wie is er - buiten Vaillant - nog mee bezig? Is het zinvol om de aankoop van een gascondensatieketel uit te stellen en de marktintroductie van de brandstofcel af te wachten?

Bedankt voor jullie reacties

Herman

Reacties

Brandstofcel: sinds de jaren 60 gebruikt in de ruimtevaart, niet echt nieuwe technologie dus.

Brandstofcellen zijn veelbelovend in toepassingen waar de installatie stil staat en bijvoorbeeld gebruikt worden om biomassa rechtstreeks om te zetten in stroom. Waar de fuel distributie gecentraliseerd is maakt fuelcell ook nog een kans, zoals goederentreinen in Noord America uitgerust met grote efficiënte fuel cells.

Waterstof is uiteindelijk maar een energiedrager indien gebruikt in kleine installaties. Een bijzonder inefficiënte energiedrager zelfs.

De waterstof-economie: grote onzin, het uitbouwen van zo'n groot en complex distributiesysteem is niet meer mogelijk in deze tijd van energieschaarste waarin wij nu leven. Het elektriciteitsnet is een bestaand systeem, ontstaan dankzij goedkope fossiele brandstof. Bovendien kan het huidige elektriciteitsnet zelfs de extra load van een volledig elektrische (batterij) auto vloot aan. Waarom zouden we het dan niet gebruiken? Het zullen pure economische regels zijn die het idee van persoonlijke, kleinschalige brandstofcellen in woningen of voertuigen uiteindelijk zal doen wegkwijnen.

Koop dus maar je gascondensatieketel of investeer in een passiefhuis woning maar hoop niet op de wilde dromen van de waterstofeconomie.