uitzending ballansventilatie schaad de gezondheid.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Of het wat is weet ik niet, dit kun je enkel na de uitzending beoordelen.
Vathorst is een serieus probleem maar of het de ballansventtilatie is, de bouwfouten of beiden?

Enkel de eerste kan ik me niet voorstellen omdat in de grote utiliteitsbouw het concept al jaren vooruit loopt en het ziekteverzuim niet dramatisch is gestegen. (Voor sommige sectoren juist vermindert.)

Vanavond 21:45 op Nederland 2.

Reacties

Problemen uit het verleden is het sbs syndroom. Oorzaak destijds slecht onderhoud en toepassen van adiabatische bevochtigers die ook niet werden onderhouden of verkeerd ontworpen waren.

Horen we daar nog veel van? Het is mij niet bekend.

en iets bijgeleerd chathanky?

Op het internet enkel de inleiding gezien/gehoord. Klinkt dramatisch, maar weinig gefundeerd. Hoe was de uitzending?

Walter

Heb net gekeken.
De reporters van Zembla hebben de problematiek volledig verkeerd voorgesteld:

Ze hebben de techniek van balansventilatie niet uitgelegd. Geen uitleg over geforceerde toevoer en afvoer, warmtewisselaars of filters. Ze tonen zelfs dat ze het concept van een filter niet begrijpen, de filter wordt vuil omdat hij werkt!

De installatie was in die de 3 getoonde gevallen blijkbaar niet ingeregeld door de installateur of correct gebruikt door de bewoners (uitzetten wegens het lawaai).
Dat leidde tot huizen die niet voldoende geventileerd waren met hoge CO2 en vochtigheid tot gevolg, dat is basic knowladge op dit forum. De te hoge formaldehide waarden is het gevolg van de gebruikt bouwmaterialen, alleen maar verergerd wegens slechte afvoer.

De symptomen lijken zeker en vast op het Sick Building Syndrome en in zeker één geval (astmatische aanval op het werk) lijkt het zelfs niet aan het huis te liggen maar eerder aan de werkplek.

Ik heb het op de digicorder staan moest je details willen weten over de inhoud, ook al kijk ik er liever niet opnieuw naar. Deontologie is een woord dat ze daar in Hilversum nog niet gehoord hebben denk ik.

Hier vindt je toch al één inwoner van Vathorst die wat tegenwerk geeft op Zembla's eenzijdige reportage.
http://debatplaats.vara.nl/forum/listthreads?forum=220232

Walter:

Zeker wel wat bijgeleerd.
Hoe je als verantwoordelijke je hoofd in het zand moet steken.
En de reactie van de GGD die met een mening komt die ook nergens op slaat.
De oorzaak bij de bron aanpakken is een goed voornemen.
Als blijkt dat de ventilatie niet voldoet door het toedoen van bouwfouten en de zeer slechte controle op het naleven moet je natuurlijk het systeem verbieden en de lieden die de schade berokkend hebben aanpakken.
Tja de verantwoordelijke bouwer zou er zeer opgelucht door zijn om dit bewerkelijke product maar af te verbieden.
Dan kan hij weer verder met aan klooien.
En zo wordt er wat aan gerommeld in de bouwwereld. (wat mij bekend is in Nederland)

Triest is dat er vele mensen nog steeds de dupe zijn van de fouten die gemaakt zijn. Geld is belangrijker dan de gezondheid. Gelukkig wordt de kleine man goed beschermd.
Voor het niet dragen van je gordel bv. mag je een flinke boete tegemoet zien. (niet echt gezond om een aanrijding te krijgen zonder gordel overgens)
Je komt er gemakkelijker van af om de gezondheid van een ander in gevaar te brengen dan dat je de gezondheid van jezelf in gevaar brengt.

Voor de rest waren de vermoedens wel bevestigd.
Mischien dat ik wel de verkeerde bril op had, dat kan ook natuurlijk.

heb ook even het programma bekeken, en het is eigenlijk hetzelfde verhaal zoals al eerder in nederland verteld werd, met dezelfde bekende problemen.
1. goedkope nederlandse toestellen (in dit geval stork WHR 90 of 91, de marktleider in nederland), die behoorlijk luidruchtig zijn.
2. in dit geval zelfs geen balansventilatie, want deze toestellen hebben noch een constantvolumeregeling, nog een automatische balansregeling.
3. geen geluidsdempers gebruikt, zeker bij dit soort toestellen absoluut onmisbaar.
4. geen filtering, buiten de G3 toestelfilters. daarbij moet wel opgemerkt worden dat in raamroosters en deuren of ramen helemaal geen filters zitten!
5. slechte concepten, zo zien we bv:
- toe- en afvoerroosters die vlak bij elkaar staan, dus kortsluiting in het systeem.
- smalle inbouwkanalen, dus meer lawaai.
6. en dan nog een professor die het probleem erg eenzijdig belicht.
7. en verantwoordelijken die allemaal hun paraplu openen.

er wordt nu blijkbaar aan oplossingen gewerkt, de verkeerde, want zo zorgen bv flexibele slangen enerzijds voor een zekere geluidsdemping, maar deze geven ook een grotere drukval, wat dan weer niet goed is voor de geluidsproductie, beter ware het dat men starre dempers gebruikt i.p.v. flexibele dempers (?).
een van de grootste probelemn zijn het verkrijgen van een goede luchtverdeling in die woningen, en dat is daar niet zomaar op te lossen.

hans

laat ons alle reactie's bundelen in de vraagstaart "RISICO GEZONDHEID BALANSVENTILATIE", dan blijft alles bij elkaar.

hans