Isolatie in spouw + op buitenmuur?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een aantal jaar geleden kochten wij een woning waarvan wij dachten dat de spouw niet geïsoleerd was.

Nu vertelde onze buurman ons onlangs dat onze spouw gelijk met die van hem geïsoleerd werd. Deze isolatie gebeurde ongeveer 20 jaar geleden. Hij kon ons niet vertellen welke isolatie er toen gebruikt werd.
Wij vermoeden dat deze isolatie niet al te goed is uitgevoerd. (Op 2 plaatsen vocht op de binnenmuur + vroeger met de oude ramen hadden we tocht langs de aansluitingen van de kozijnen op de muur.)

Ik las hier op het forum dat de buitenkant isoleren weinig zin heeft als er een spouw is. Maar hoe zit dat als de spouw al geïsoleerd is maar die isolatie niet perfect geplaatst werd?

Reacties

wendy

je zou kunnen proberne op een aantal plaatsen openingen te maken om d isolatie te controleren, maar zeker ben je natuurlijk nooit.
een alternatief is de buitenste steen weg te hakken (normaal heeft die geen dragende functie, en dan ineens een degelijk pakket isolatie aan te benegen, je hebt dan ook het voordeel dat je niet zover vooruit komt. misschien iets duurder, maar zekerder op termijn. zeker als je nu al vochtproblemen, hebt.

hans

Wendy,

volgens mij heeft isoleren aan de buitenkant wel zin als er een spouw aanwezig is. De spouw mag alleen niet geventileerd zijn.

Sven

Hans,

Ik zie nu beter wat je bedoelt. Ik dacht dat je aan het spreken was over het afbreken en terugplaatsen van de buitenmuur, zoals ik vroeger hier al gelezen had. Je hebt gelijk dat je waarschijnlijk minder kans hebt op problemen achteraf met de spouw omdat die er natuurlijk niet meer is.

In een aantal oudere treads was je minder negatief over deze oplossing. Wat heeft je mening hierover veranderd? Ben je geconfronteerd geworden met een aantal probleemgevallen?

Ik blijf toch met twijfels zitten over de problemen die je kan tegenkomen bij het afbreken van de originele buitenmuur. Zone rond de ramen lijkt me delicaat. Wat als hier bv. een bovenbalk ligt die gegoten is tegen de buitenmuur. Andere delicate zone lijkt mij de aanzet van het dak. Bovendien blijft het risico altijd bestaan dat er iets niet volgens de regels van de kunst uitgevoerd is, wat een potentieel gevaar is tijdens de werken. Ik werk zelf in de bouw (niet in de woningbouw) en veel van de ongevallen zijn meestal te wijten aan het onderschatten van risico's. En het beste om risico's te beperken is natuurlijk te voorkomen dat je de handeling moet uitvoeren.

Heb jij praktijkgevallen waar dit toegepast werd, want in mijn zoektocht ben ik deze methode bnog niet tegengekomen.

In mijn geval zou het betekenen dat er 180m2 gevelsteen moet afgebroken worden. Ik ga er toch nog eens diep over nadenken.

Sven

Na het aflopen van onze hypothecaire lening willen we wat investeren in onze woning, waaronder ook investeringen om het verbruik van energie te beperken. In onze spouw zit een isolatie van styroform platen van 6 cm en de spouw wordt opengehouden door in een V geplooide spouwhaken. Is het aan te raden om die spouwopening te laten dichten om een betere isolatie te krijgen in onze woning?

De buitenmuur afbreken is voor ons een moeilijke optie denk ik. Voor de voorgevel weten we zeker dat hij een dragende functie heeft.

Het vocht dat we nu hebben is volgens ons geen opstijgend vocht. Het probleem begint op ongeveer 50 cm hoog.
Toch is opstijgend vocht iets om rekening mee te houden want bij ons staat het grondwater hoog.
Onze buitengevel is geverfd, ik weet niet of daar nog veel vocht door kan verdampen.

De oplossingen die de vakmannen ons geven lopen uiteen.
vakman 1: verf van buitengevel verwijderen, dan kan dat vocht gewoon verdampen.
vakman 2: waterdichte verf op buitengevel zetten, want dat vocht komt door indringende slagregen.
vakman 3: waterdichting op binnenmuur onder pleisterwerk zetten, dan zie je er niets meer van.
vakman 4: niets aan doen, als je de buitengevel toch nog gaat isoleren is dat vochtprobleem van de baan.
vakman 5: nieuwe waterkerende laag zetten, want dit is opstijgend vocht.
vakman 6: spouw opnieuw opspuiten, want dit komt door een foutje in de spouwisolatie.

En daar sta je dan als onwetende (maar niet goedgelovige) consument.

Onze spouw is niet geventileerd.
Dampopen isolatie op de buitengevel (als dat bestaat) is misschien een oplossing om vochtproblemen te voorkomen?

Even een andere noot bij deze conversatie.

Mij lijkt het afbreken van de gevel en het nieuw metselen (en aanbrengen isolatie) duurder dan het van de buitenzijde aanbrengen van isolatie tegen de bestaande gevel. Ik heb me er echter nog niet echt in verdiept.

Nu wil ik de bovenste stuk van de spouwmuur bij het dak dichtstoppen met isolatiemateriaal. Ons dak wordt namelijk verwijderd en geheel vernieuwd. ONze spouw is niet geisoleerd. Omdat ik rekening houdt om in de toekomst de buitenmuur te voorzien van een isolatiemateriaal, dacht ik dat ik dan meteen bij het dak de spouw kan dichten. Zodat daar in ieder geval geen luchtwervelingen meer kunnen ontstaan.

Mijn vraag is of je dit zondermeer kan doen, dus het afsluiten van de spouw ter hoogte van het dak. Afsluiten wil ik doen door isolatiemateriaal de bovenste 10-20 cm in de spouw te steken en daarop een houten balk of anderszins leggen.

Wendy,

De oplossingen die de vakmannen ons geven lopen uiteen.
vakman 1: verf van buitengevel verwijderen, dan kan dat vocht gewoon verdampen.

Dit lijkt mij de enige vakman, letwel; er mag alléén een dampopen systeem op bij spouwmuurisolatie.
Ga ook eens na hoe je ventileer, bij spouwmuurisolatie moet je anders, (beter) ventileren dan zonder. Een mens raakt +/- 10 l. vocht per dag kwijt (koken-afwas-toilet-douchen-wasmachine-slapen-etc.) en dit gaat nu minder makkelijk weg via de spouw waardoor er nu anders moet worden geventileerd.

Hans,

Ons huis is ongeveer 50 jaar oud.
Wij hebben ter hoogte van de eerste verdieping een betonnen oversteek over de volledige voorgevel en een stuk van de zijgevel.
Oorspronkelijk wilden we deze oversteek verwijderen. Architect en aannemer dachten aanvankelijk dat dit eenvoudig zou kunnen.
Tijdens andere werken hebben ze hun mening herzien. Verwijderen van de oversteek en een deel van de buitenmuuur zou de stabiliteit in gevaar brengen.
Hoe dit bouwtechnisch allemaal in mekaar zit en of alleen die oversteek steunt op de buitenspouw weet ik niet maar volgens architect en aannemer zou er gestut moeten worden als we aan de voorgevel beginnen kappen.

Wij hebben gisteren nog eens één en ander besproken en zijn er nog niet helemaal uit wat we gaan doen met de gevel.
Afbreken zien we niet echt zitten., maar beter afbreken dan oplappen. (Hopelijk kunnen we grondig werk leveren zonder af te breken.)

We hebben beslist om het probleem in 2 fases aan te pakken.
Eerst het vochtprobleem en daarna isolatie.
De isolatie voor ons toch bij voorkeur op de buitengevel want isolatie in spouw en op buitengevel lijkt ons nog steeds beter dan enkel een binnenmuur met isolatie. Praktisch en wat kostprijs betreft zou dit voor ons ook heel wat voordeliger zijn en veel minder risico's geven.

Zodra het zonnetje zich laat zien gaan we verf verwijderen.
Dakgoten en afvoeren gaan we ook vervangen.
Als het vochtprobleem zo opgelost raakt isoleren we waarschijnlijk langs buiten. Blijft het vochtprobleem dan gaan we afbraak van de gevel toch serieus overwegen.

Hoe ga je de verf aan de buitenkant verwijderen?

Sven

Wij zijn van plan het met de hand te proberen (zachte stalen borstel dus).
Dat zal een heel karwei zijn maar we hebben geen haast.

Afbijtmiddelen willen we sowieso niet gebruiken.
Zandstralen is ook niet echt milieuvriendelijk dus als het even kan vermijden we dat liever.

Heeft er iemand ervaring met kurk of schapenwol als buitenmuurisolatie?