zonneboiler zonder zonnecollector

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag Iedereen,
We zijn aan het bouwen en zitten te krap bij kas om direct een zonneboiler te installeren. We zouden graag nu al zo een buffervat aanschaffen waarmee warm water in doorstroom verwarmd wordt en later de zonnecollector op het dak. Zijn we dan in de periode dat we nog geen collector op het dak hebben warm water aan het maken op een energetisch slechte manier?

David

Reacties

Het zal allesinds beter zijn met zonneboiler. Nu gebruik je uw buffervat eigenlijk als gasboiler als ik het goed voor heb.

Is het de bedoeling dat je enkel sanitair warm water maakt of staat er daar ook verwarming op?

Enkel sanitair warm water omdat het dak zuidoost gericht is (nog iets meer oost zelfs).

David

David

spreek je niet jezelf een beetje tegen met:
"een buffervat aanschaffen waarmee warm water in doorstroom verwarmd "
een buffervat (boiler) kan warm water in voorraad houden
doorstroom is aanmaken op het moment dat je het nodig hebt

heb je ondertussen een vat nodig?

Het is misschien een beetje ongelukkig geformuleerd, maar de combinatie van beide kan best.
De Rotex zonneboiler bv. (maar er zijn ongetwijfeld nog andere merken) die ik zopas heb laten installeren heeft een buffervat van 300 l, met een voorraad aan tapwater van slechts 24 liter. Als de warmte v h buffervat niet volstaat om het tapwater voldoende te verwarmen, wordt het in doorstroom bijverwarmd tot de nodige temperatuur. Op die manier hoef je niet nodeloos honderden liters water in je boilervat te verwarmen.
Dus ik zou zeggen: zeker gaan voor die formule, en zo vlug mogelijk die panelen leggen, want met de zomer in aantocht begint het juist interessant te worden qua rendement van je panelen.

Sorry, voor mijn late reactie (een week aan een stuk op mijn dak gezeten)

Ik denk inderdaad aan iets zoals die ROTEX van Luc. Hierbij loopt het sanitair warm water in een inoxflexibel door het buffervat. Op dit forum heb ik begrepen dat dit als voordeel heeft dat je ook bij minder zon sanitair warm water hebt van vb 45°C en dat je het niet tot 60°C moet bijverwarmen om legionella te voorkomen omdat het in doorstroom opgewarmd wordt.

Om terug te komen op mijn originele vraag: Weet er iemand of we veel meer energie gaan verbruiken als we dit vat voorlopig zonder zonnecollector gaan gebruiken vergeleken bij een gewoon boilervat?

David

@david

Indien die boiler of dat buffervat menselijk geisoleerd is gaat dat niet zo veel uitmaken,met je naverwarming ( gas -mazout - pellets )hou je ook maar enkel het bovenste gedeelte op temp. en dan nog op de uren dat jij dat wenst.
Er zijn meerdere boilers met dat principe van warm water maken bvb.Latento van IVT , Hyko van Solarfocus en voor alle duidelijkheid er ZIJN ER NOG é.

Mvg Eric
http://users.skynet.be/zonnigniel/

@ David

Nog vergeten te vermelden.
Over het algemeen zijn zonneboilers ook merkelijk beter geisoleerd dan gewone boilers.
Dus waarschijnlijk doe je helemaal geen verlies maar winst.

Mvg Eric

Overigens denk ik dat je beter ineens alles laat installeren.

Voor 5 m² panelen geinstalleerd en al ga je +- 2500 euro extra betalen. Als je dat bedrag niet ineens kan ophoesten, kan je hiervoor relatief goedkope lening krijgen bij de bank ("energiekrediet of zoiets noemen ze dat), rond de 6 %.
Je panelen zullen veel meer opbrengen dan dat beetje intrest dat je moet betalen, en je bezuinigt bovendien ineens ook op je energiefactuur.

De premie van je distributeur (Eandis en consoorten) (525 euro) kan je pas krijgen als je een factuur voor een volledige installatie kan voorleggen. En wat dat volgend jaar gaat zijn, weet niemand, vorig jaar was het nog 575.

Als je twee keer een installateur laat komen, gaat dat naturlijk ook meer kosten dan alles in één keer.

En als je panelen deze zomer er nog kunnen liggen, heb je er ook direct het volle rendement van. Want voor een zoneboiler wordt gemiddeld op 60 % dekking gerekend per jaar, maar dat betekent wel volledige dekking in de zomer, en in de winter ocharme zowat 10 %.

Dag David,
Wij hebben iets vergelijkbaar gedaan, eerst de boiler en pas 1/2 jaar later de panelen. Dit had eerder een praktische reden. Onze elektrische boiler had het opgegeven in de winter, en ik zag het niet zitten om op mijn dak te werken in die periode.
We hebben de Aurotherm van Vaillant genomen als volledig pakket (met de panelen die 6 maanden later geleverd & betaald werden). Ik heb nogal goede ervaring met Vaillant en de verdelen hier in Geel.
De boiler heeft een inhoud van 250 l, panelen zijn 2*2 m², bijverwarming met mazout (op CV circuit) en/of elektrisch.
Na 2 jaar kan ik grosso-modo zeggen dat we voor 6 maanden/jaar voor 100% warm water hebben van dit systeem.(4 gezinsleden), voor de andere 6 maanden waarschijnlijk voor 30-50%.
Prima investering
groeten,
Marc

Hej allemaal

Ik heb iets leuk gevonden.Ik zat ook met het probleem van een beetje te krap bij kas te zitten.Nu ik heb een warmtepompboiler laten installeren met een extra warmtewissel spiraal.Nu de warmtepompboiler werkt bij enkel s'nachts (laag tarief) en verwarmd de 270 liter in acht uur en dit met enkel 500w aan verbruik van de compressor.

Nu als de tijd rijp is en de centen er zijn kan ik nog steeds mijn warmtepompboiler aan de panelen aansluiten.

toch denk ik bij mezelf dat de warmtepompboiler al zo weinig verbruikt of het nog zin heeft om hier de kost te gaan doen van panelen.(type boiler nilan vgu 250)

toffe groeten tim

tim

hier maak je een denkfout. als je s nachts de boiler verwarmd met de WP, wat kan de zon de volgende dag dan nog kunnen doen? nee, warmtepompboiler en zonnepanelen is niet de ideale combinatie!

hans

Een zonneboiler heeft typisch 2 warmtewisselaars:
* eentje in het midden voor de bijverwarming (elektrisch, gas, mazout, eventueel warmtepomp)
* eentje onderaan voor de zonnecollector.
Je kan dus in deze situatie perfect 's nachts water bijverwarmen (+-1/2 van de boiler), en 's morgens toch nog voldoende boiler capaciteit hebben voor de zonnecollectoren (de andere 1/2 vd de boiler).
Het meeste sanitaire water gebruik je ook 's morgens dacht ik (enfin, toch in onze familie) en dit valt dan typisch tussen de nachtelijke bijverwarming en de eerste zon.

Tim,
Wat is de primaire warmtebron voor de warmtepomp in jouw geval? Is het hoge temperatuursverschil tussen de primaire en secundaire kring niet nadelig voor het rendement van het systeem?

groeten
Marc

Dag Hans,
In de zomermaanden (ongeveer vanaf 1 mei tot einde september) hadden we het niet nodig om elektrisch bij te verwarmen. Op 2 dagen na hadden we steeds perfect warm water om te douchen. (en die 2 dagen dat het water enkel lauw was ging het douchen gewoon sneller ..).
Elektrische bijverwarming van de boiler gebeurt enkel als de CV niet op staat, en dus niet in de zomer.

Ik moet toegeven dat een 250 liter boiler nogal krap is tov 4 m² collectoren. Soms slaat het systeem af rond 14:00H omdat de boiler reeds 75 °C bereikt heeft.

Een warmtepomp met een secundaire temperatuur van 50°C heeft inderdaad een slecht rendement, behalve als de primaire kant ook op een hoge temperatuur staat.
Ik heb eens liggen dagdromen om bv de afvoer van de douche, wasmachine, afwasmachine etc. te laten samenkomen in een reservoir met warmtewisselaar (primaire kant van een warmtepomp) en hiermee dan de boiler te bijverwarmen.
Omwille van practische redenen is het niet verder dan dagdromen gekomen...Is trouwens ook niet het onderwerp van dit forum ..
doei
Marc

Dag Hans,
Dat doe ik ook, maar dan op de CV met mazout.
(vanwege geen gas in de straat toen ik het huis aan't verbouwen was).
doei
Marc