PUR-schuim en isolatieplaten Vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een dikke miserie:

- vloerisolatie, chape, en tegelvloer gebeurd door onderaanneming van bouwfirma
- vloerverwarming gebeurd door chauffagist die we zelf aanstellen omdat die bouwfirma op het allerlaatste moment de post had geschrapt uit het contract "omdat ze geen plaatser vonden".

De chauffagist ging vandaag aan de slag nadat 2 weken geleden de vloerisolatie is geweest,
Blijkt nu dat de gespoten en vlakgeschuurde PUR-schuim niet combineerbaar is met ons vloerverwarmingssysteem dat bestaat uit een onderlaag uit stijve platen.

De vloerisolatie is zelfs na opschuren nog veel te oneffen en staat allesbehalve waterpas.

Maar die platen zijn ondertussen wel al besteld, en geleverd.
Het beste van al is, de bouwfirma had dit systeem oorspronkelijk zelf voorgesteld!

Snelle oplossing zou zijn om bovenop de bobbelige schuimlaag een dunne egalisatie-laag chape te leggen, en daar alsnog de standaard vloerisolatie te plaatsen.
Opbouwhoogte genoeg trouwens.

Bouwfirma wil dit niet toestaan want 'geen goed idee om de isolatie-laag te onderbreken voor warmtespanningen etc.'

Totale bouw heeft nog maar 6 maand vertraging, dus een paar weekjes discussieren kunnen er nog altijd bij... (niet dus)

Kan een 1 a 4 cm dikke egalisatiemortel-laag tussen 2 lagen isolatie echt zoveel kwaad (is thermisch geleidend dus telt toch als nul-operatie?) of is dit inderdaad een slecht idee?

Reacties

Beste,

Het is inderdaad niet goed om verwarming diep in de vloer weg te stoppen je maakt door deze manier de vloerverwarming traag en moeilijk regelbaar en zal uiteindelijk altijd blijven aanstaan.
Het gevolg zal zijn op koude dagen binnen te koud en op mooi weer dagen binnen te warm.
Beter is het om de schape vloer rechtstreeks op de purvloer te laten aanbrengen en boven op de schape een vloerverwarming sisteem van de 4e generatie aan te brengen.
Deze 4e generatie zorgt er voor dat de vloerverwarming 5 x sneller reageert op klimaat en temperatuur behoefte dan conventionele 3e generatie verwarming en hierdoor perfect te regelen is tot op de graad nauwkeurig en dit per ruimte zone of werkplek.
Niet voor niets is deze vloerverwarming in 2007 gelegd in Brussel vilvoorde in het Huis van de toekomst
U kunt meer lezen over deze verwarming op www.nooitmeerkoudevoeten.nl of op www.speedheat.nl/proj.htm

De problemen met warmtespanningen kunnen opgelost worden met de zogenaamde 'thermische sneden'. Dit zijn inkeping in de mortel om de uitzettingen op te vangen.Wat Aniek zegt is waar dat je een veel slechter rendement zult hebben van je vloerverwarming.
Persoonlijk zou ik eerst nog eens met de bouwfirma praten en kijken wat zij dan wel voorstellen en wat er van prijs kan aangepast worden.

Beste Aniek: U pleit dus voor ELEKTRISCHE vloerverwarming op dit forum???

géén harde platen gebruiken voor de vloerverwarming maar soepele of netten waarop je de buizenvastklikt en alle problemen zijn opgelost

géén harde platen gebruiken voor de vloerverwarming maar soepele of netten waarop je de buizenvastklikt en alle problemen zijn opgelost

guido

aniek is de zoveelste verkoper die probeert z'n rommel op het forum te slijten, best geen aandacht aan besteden.

tom, niels

die uitvulling wordt tussen 2 isolatielagen gelegd, laat die dus maar trekken en scheuren, die dient uiteindelijk enkel maar om de oneffenheden op te vangen. er komt toch nog een isolatieplaat op, en daarop nog een gewapende chape, wat daaronder gebeurt is van geen belang, zelfs als er holtes zouden ontstaan (en waar zou dat materiaal dan naar toe gaan?) kan de chape dat echt wel houden.

thomas

de platen zijn er al, dus jou oplsiing is geen oplossing, daarvoor is het nu te laat. overigens, ik werk ook alleen met stijve platen, en ik kom niet op een werf waar ze met die PUR-rommel werken.

hans

als de bouwfirma dit systeem voorgesteld heeft, dan moeten ze er zelf voor opdraaien en een alternatief voorstellen, gezien hun oplossing technisch niet haalbaar is. Allicht hebben ze dit product al vaker gebruikt en kunnen ze het elders wel slijten. Heb jij de platen aagekocht of de bouwfirma ?

@hans indien een holte onder de verwarmingsbuizen zou ontstaan dan lijkt me dit toch wel gevaarlijk voor de verwarmingsbuizen !

@Hans : blijkbaar ben je even laag bij de grond als alle andere verkopers op dit forum : de rest van de wereld is rommel en je eigen spullen zijn de beste...

ik zal meer nieuws hebben op maandag.
door bouwverlof weten we dan pas of de isolatiefirma al dan niet toch nog een vlakker resultaat kan afleveren...

ben dankzij alle reacties hier ook meer geneigd om over te schakelen op netten, maar zonder die extra dikte van die platen kom ik dan wel op een enorm dikke chape en een onwaarschijnlijk inert systeem. (nat systeem is al inert genoeg heb ik mij laten vertellen)

Beste zou zijn dat zelfs met netten toch ook nog een 8-tal cm PUR bijkomt, zodat de chape maar 8 cm dik is. (genoeg?)

Maar da zal wel een dikke duit extra kosten.
Heb hier op mijn werk geen offertes voor de neus,
Wa is ongeveer het prijsverschil tussen gespoten PUR en vezelgewapende chape per cm dikte?

Beste Jan de Gols,
Ik laat u alleen maar nadenken over de 4e generatie vloerverwarming om dat de ingenieurs van Living Tomorrow echt niet op hun achterhoofd zijn gevallen .

De beslissing om dit slimme systeem toe te passen in dit moderne huis is genomen op basis van snelle opwarming dus energie besparing, dus goed voor het milieu, geen CO2 uitstoot bij gebruik elektra kan immers worden opgewerkt door groene stroom zo als wind, water, zon, biomassa en waterstof energie en natuurlijk kernenergie dit laatste is michien niet schoon genoeg maar nog altijd minder vervuilend voor het milieu dan al die mazoet ketels en onrendabele vervuilende gas ketels die ze nu in ieder huis hebben ophangen in België,
Het principe van de 4e generatie is snel, goedkoop daar waar je het nodig hebt op de momenten dat je er bent geen onnodige verliezen door onnodig gebruik als je er niet bent.
Verwarming wat je niet gebruikt aan energie kan je ook niet verliezen.
Dit is wat de doorslag gaf in Brussel Vilvoorde om te kiezen voor dit moderne slimme sisteem .www.livingtomorrow.be of www.speedheat.be

Ik ga het hierbij laten Aniek wegens geen goesting om dergelijke onzin blijvend te pareren (vb "onrendabele vervuilende gas ketels " cfr de "groene" stroom" die volgens u oneindig beschikbaar lijkt en nodig is om alle huizen op deze aardkloot met uw favoriete systeem te verwarmen:

andermaal bedankt voor uw reklameblok, u bent de link www.nooitmeerkoudevoeten.nl ditmaal vergeten te vermelden.
Had livingtomorrow wat beter geisoleerd en geconcipieerd geweest , ze hadden uw "propere" elektrische verwarming niet nodig gehad. Langleve de "moderne en slimme" systemen!

Helaas kan ik me perfect inbeelden dat veel mensen 'vallen' voor de door Aniek aangehaalde argumenten. Zolang je het maar op een zelfzekere manier aanbrengt zeker? Het is een beetje zoals bij Ytong, die beweren dat met 20cm cellenbeton uw woning perfect geïsoleerd is... en ja mensen trappen erin.

Nicolas

Echt triestig dat dergelijke achterhaalde techniek wordt voorgesteld als techniek v d toekomst.
Enkel nuttig als illustratie dat futurologen er meestal grondig naast zitten. Met dit verschil dat ze hun onvergeeflijke fout wél hadden kunnen zien.
Hebben die "ingenieurs die niet op hun hoofd gevallen zijn" al gehoord van peak-oil, co2 en andere uitstoot, opwarming v h klimaat, etc ?
Nogal wat mensen denken, ten onrechte en helaas (daarin flink misleid door de reclame dienaangaande), dat ze rustig kunnen verder doen als voorheen, als ze maar wat pv paneeltjes op hun dak leggen. Maar van ingenieurs zou je beter verwachten.
En het zou me niet verwonderen dat die onzin via een of andere overheid ook nog met ons belastingsgeld gesponsord wordt.
Trouwens, aan "speedheat" heb je in een goed geisoleerde woning geen behoefte, daar zorgt de warmte-inertie wel voor een gelijkmatig temperatuurverloop.

@ Hans D
Ik hoop dat je eens in de clinch gaat met die "architecten die niet op hun hoofd gevallen zijn", jij bent daartoe voldoende technisch onderlegd. Zodat die nonsens en die misleiding nu eindelijk eens ophouden.

Met Ytong van 20cm is uw huis niet perfect geïsoleerd, dat heb ik nog niemand horen beweren. Naar de normen hier op het forum is zo'n huis slecht geïsoleerd maar naar Vlaamse normen eerder goed! Alles kan natuurlijk beter maar dat kan je van veel zaken zeggen.
Ik ben persoonlijk ook tegen vloerverwarming met elektriciteit maar bewijs toch maar eens rekenkundig dat het gebruiken ervan in combinatie met zonnepanelen die al het verbruik kunnen afdekken minder 'ecologisch' is dan een gasketel. Hoe je het ook draait of keert, het gebruik van fossiele brandstoffen kan je onmogelijk ecologisch goedkeuren. Om nog maar te zwijgen van de almaar stijgende gasprijzen.
Opgepast: ik ben ook tegen elektrische verwarming maar wil gewoon een beetje advocaat van de duivel spelen.

Hans,

ik krijg hier halfjaarlijks het reklameboekje van Ytong in de bus (Konstruktief). Je zou versteld staan van wat daar allemaal in staat... eigenlijk een schande. En ze moeten niet afkomen met 'ja maar uw spouwisolatie is toch zo lek als een zeef'.
Toegegeven, ik was ook ooit zot van Ytong want ze kunnen het allemaal zo mooi zeggen. Maar toen leerde ik met de cijfertjes werken en was de pret er snel af.

Nicolas

6cm PUR (leve de Vlaamse 'norm') = 32cm Ytong (zonder inkepingen!)

In elk boekje van een leverancier staan doorgaans onzinnigheden in. Dat geldt niet enkel voor Ytong.
Spouwisolatie wordt anderzijds vaak slecht geplaatst.

En uw stelling onderaan:
6cm PUR (leve de Vlaamse 'norm') = 32cm Ytong (zonder inkepingen!)

klopt toch niet.

Beter zo:
8cm PUR die correct geplaatst is (zelden het geval) = 32cm Utong (zonder inkepingen)

Bij mijn weten heeft PUR 0,025W/mK en Ytong 0,10W/mK. Dat is dus vier keer beter voor PUR.

Vreemd, ik lees ook wel eens wat over ytong maar voor wat betreft isolatiewaardes geven ze wel een eerlijk beeld.
De isolatiewaarde van ytong is per gewichtsklasse gegeven en om te komen tot een waarde die nodig is om aan de bouweisen te voldoen staan voorbeelden met het toegepaste isolatiemateriaal.
De rekenformules zijn niet anders om een constructie te berekenen.

Het enige wat Ytong aangeeft is dat gasbeton beter isoleert dan bv beton, kalkzandsteen of metselstenen.
Dit klopt toch gewoon?

Lees ik andere versies van Ytong of krijgen jullie de "speciale" uitgaven?

En het klopt dat je met 30 cm gasbeton (g400) voldoet aan de r waarde van 2,5. (k 0,4)

'Bij mijn weten heeft PUR 0,025W/mK en Ytong 0,10W/mK. Dat is dus vier keer beter voor PUR.'

En zo bewijs je zelf ook nog eens dat het ene isolatie is en het andere niet, zelfs met waarden door jouw bril bekeken want je kan moet naar mijn weten minstens C3 (0,120W/mK) gebruiken om een volledige woning te kunnen zetten.

Chathanky,
het kan toch niet de bedoeling zijn van aan te raden dat 'net aan de eisen voldoen' de norm is?

rechtstreeks van op hun website:

'Door met YTONG te bouwen bekomt men tegelijk een duurzame isolatie die ook nog 100 % efficiënt is. Meer nog, de isolatiewaarden van de YTONG blokken liggen veel hoger dan de strengste regels, wat automatisch leidt tot bijkomende besparingen in verwarmingskosten. En dat allemaal zonder te moeten betalen voor uw isolatie!'

GOED BEZIG !

Met Ytong 0,10W/mK kan je wel degelijk een huis bouwen. Tenzij daar overal de stabiliteitsingenieur zich vergist heeft. Kijk maar eens in de documentatie. PUR is dus wel degelijk 4 maal beter voor isolatiewaarde zoals ik reeds vermeldde.
En wie ben jij om te bepalen wat isolatie is. Van wanneer spreek je over isolatie? Bestaat daar ergens een definitie van?
De uistpraak op de site van ytong is niet eens onwaar als ze zeggen dat je onder de norm blijft die opgelegd is. Of je daarmee voldoende isoleert naar normen hier op het forum is een andere zaak. Ook ik vind dat niet voldoende maar ik vind wel dat je hier met correcte uitspraken moet komen.

Wat is daar niet waar aan dan?

Het gaat om een bouwstof om wanden neer te zetten, wel bouwstenen komen er ook aan?

Zet eens een bakstenen spouwmuur neer met isolatie, dan kom je ook aan 30 cm, 1x lijmen en je de complete muur staat. (dat ipv. 2x metselen en de spouw isoleren) Heel efficient toch?

Dat het jou voorkeur niet is ok. (ook de mijne niet overgens) Ook niet iedereen is weg van een huis van sto.