hotfill wasmachine

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op nauwelijks één meter van mijn wasmachine stook ik het sanitair water met hout. Ik hoorde van hotfill wasmachines aangezien het grootste deel van het elektriciteitsverbruik naar het verwarmen van water gaat is dit een voor de hand liggende oplossing maar met kinken in de kabel.

Vol goede moed naar de plaatselijke Miele dealer gestapt die nog nooit van een hotfill machine gehoord had. Ik dan naar Miele gemaild. Die toestellen worden in België niet ingvoerd maar wel in Nederland luidde hun antwoord.

Je krijgt even goed twee jaar waarborg op een toestel dat in Nederland gekocht is maar in België ingevoerd wordt.

Een alternatief dat ik wilde overwegen is de 'Alfamix' een toestel dat in België verdeeld wordt door de firma 'Izen'.
Dit toestel zou op de wasmachine moeten aangesloten worden maar op mijn vraag of ze een technieker konden aanwijzen die er weg mee wist kreeg ik geen antwoord.

Heeft er iemand misschien nog een suggestie voor mij om dit eenvoudig probleem op te lossen of moet ik mijn aankopen echt in Holland gaan doen???

Reacties

Er bestaat (bestond) ook een oplossing waarbij een gewone machine een mengklep krijgt en een elektronicablok.
Aan deze oplossing zijn een aantal (nadelen) beperkingen gekoppeld.
-) de temperatuur mag een bepaalde °C niet overschrijden, dus waar het het handigst zou zijn bereik je niet de volle efficientie (60° en 90°);
-) dit werkt enkel met wascycli zonder voorwas;
-) bij sommige machines is het wasresultaat beduidend minder omdat de wascycli van die machines ervanuitgaat dat de duur bepaald wordt mede door de opwarming. Die machines hebben met warm water na enkele minuten gedaan met wassen;
-) er is geen beveiliging meer naar temperaturen omdat er op 2 toestellen de temp wordt ingesteld, fataal voor wolwas;
-) is goedkoper dan een hotfill meerprijs

DE vraag blijft of de oplossingen financieel rendabel zijn, milieutechnisch wel.

Beste Erik,

De firma e-ster in Belgie verkoopt de Miele hot fill wasmachine (internetwinkel)
http://www.e-ster.be/producten/index.cfm?id=18&catId=15#

goed geprijsd, alleen energiezuinig produkten.

Firm KTI-WTI plaatst de alfa mix. Zitten in Zoersel.
03/384.32.97

Marc,

"Er bestaat (bestond) ook een oplossing waarbij een gewone machine een mengklep krijgt en een elektronicablok."

wij gebruiken een dergelijk toestel MS-1002 (gekocht via internet van een duitse leverancier) en ik wilde even wat praktijkervaring meegeven.

+) 60° is geen probleem, 90° gebruiken wij sowieso niet. Als dat zou nodig zijn zal de wasmachine inderdaad moeten bijspringen.
+) wij kunnen op het toestel instellen of het met/zonder voorwas moet, bovendien kunnen we "langere inweektijden" instellen waarop het voorschakel-apperaat de wasmachine verschillende keren gedurende de cyclus stillegt om meer inwerktijd voor het wasmiddel te bekomen.
+) over het wasresultaat hebben we niet te klagen, hangt wellicht inderdaad af van de wasmachine (en dus niet van het voorschakelapperaat)
-) je moet inderdaad op twee toestellen de tp instellen. "Bewust" omgaan met energie heet dat dan
+) is goedkoper dan een hotfill meerprijs en hoeft niet samen met de machine vervangen te worden

in ons gezin van zes is dat toestel (ca. 250 euro) op twee jaar terugverdiend en zorgt het nu voor een snellere terugverdientijd voor de zonneboiler. Een extra verbruiker die dan ook nog eens weg weet met lagere temperaturen (wassen op 30° en 40°) zorgt ervoor dat gespreid over de dag warm water gebruikt wordt zodat de zon steeds opnieuw water kan opwarmen

groeten,

Björn

Björn

Mij Duits is niet goed genoeg om op hun website de correcte informatie te begrijpen.

De temperatuur mag niet te hoog zijn van het gemengde water want daar kunnen de oorspronkelijke koudwaterleidingen niet tegen. Ik ken het kantelpunt van deze temperatuur niet.

dat je de temperatuur ook op een extern toestel moet instellen is geen probleem, (oudere) toestellen resetten deze temperatuur niet en na een kookwas wol gaan wassen (en vergeten de temperatuur te wijzigen) is rampzalig.

Het externe toestel dat de wasmachine stillegt, bij de onze gaat deze in beveiliging bij elektricitietsuitval, zal dus niet lukken vrees ik.

Vraagje, de oude toestellen die ik in gedachten had mengen en meten de watertemperatuur ter hoogte van het Y-stuk. Nadeel is dat er eerst koud water uit de warmwaterleiding komt die niet alsdusdanig is geregisteerd. Is dit met dit toestel opgelost?

zonder reclame te willen maken, maar 'eurocenter' verkoopt het hotfill wasmachine van miele ook (en ook de A-klasse droogkast van AEG met warmtepomp).
ik heb de miele wasmachine gekocht via e-ster (was goedkoper), en kan zeggen dat de plaatsing en levering heel vlot verlopen is. je krijgt 2 jaar garantie, en voor ev. reparaties kan je normaal terecht bij een gewone technieker of bij de plaatser. na 4 maanden nog steeds heel tevreden over het toestel, makkelijk in gebruik, goed resultaat, voldoende programma's, ... een aanrader.

Dag erik,

Heb je alfamix al eens door GOOGLE laten zoeken? Ik deed het vorige week en kwam op deze site terecht. http://www.regenwaterrecuperatie.be/prijslijst.pdf
Vergelijk eens de prijzen met izen!! Er staan misschien nog verdeler tussen.

Groeten kris

Dag erik,

Heb je alfamix al eens door GOOGLE laten zoeken? Ik deed het vorige week en kwam op deze site terecht. http://www.regenwaterrecuperatie.be/prijslijst.pdf
Vergelijk eens de prijzen met izen!! Er staan misschien nog verdeler tussen.

Groeten kris

Heeft iemand enig idee hoeveel energie er nodig is om 50l leidingwater tot aan de wasmachine te krijgen. Dit ter vergelijking van de energie die nodig is om dezelfde hoeveelheid regenwater in de machine te krijgen. Kwestie van het feitenlijk rendement van hotfill/ koud regenwater juist te vergelijken.

Marc,

"De temperatuur mag niet te hoog zijn van het gemengde water want daar kunnen de oorspronkelijke koudwaterleidingen niet tegen. Ik ken het kantelpunt van deze temperatuur niet."

Daarom krijg je dan ook een vervangdarm die wel tegen die hogere Tp kan

"dat je de temperatuur ook op een extern toestel moet instellen is geen probleem, (oudere) toestellen resetten deze temperatuur niet en na een kookwas wol gaan wassen (en vergeten de temperatuur te wijzigen) is rampzalig."

De MS1002 moet je telkens terug instellen, kiezen voor een hogere Tp is dus een bewuste keuze.

"Het externe toestel dat de wasmachine stillegt, bij de onze gaat deze in beveiliging bij elektricitietsuitval, zal dus niet lukken vrees ik."

Geen erg, dan gebruik je die functie gewoonweg niet

"Vraagje, de oude toestellen die ik in gedachten had mengen en meten de watertemperatuur ter hoogte van het Y-stuk. Nadeel is dat er eerst koud water uit de warmwaterleiding komt die niet alsdusdanig is geregisteerd. Is dit met dit toestel opgelost?"

Uiteraard neemt het toestel eerst het koude water dat reeds in de leidingen zit, zaak is zoals bij alle warmwaterverbruikers te letten op afstand tot verbruiker alsook diameter van de toevoerbuis (om de hoeveelheid stilstaand koud water zo klein mogelijk te houden!)

groeten,

Björn

Intussen heb ik mijn wasmachine aangesloten op mijn warmwaterleiding van de zonneboiler via een buis van 6 meter met een diameter van 10mm (=0,3 liter water).

Mijn boiler staat nog eens 6 meter verder via een geïsoleerde buis van 15mm.

Door nu al mijn warm waterverbruik (vaatwasser, douche, wasmachine) te starten rond 8 a 9 uur 's avonds heb ik zeer weinig warmteverliezen en speelt die lange afstand geen rol.

Ik heb een goedkope mengkraan van een 30€ waarmee ik het eerste half uur warm water toevoer en nadien koud voor de spoelingen.
Er wordt steeds water van 60° toegevoerd, ook bij een was van 40°. Door de trage aanvoer (5 minuten) wordt die 60° snel en gelijkmatig verlaagt tot 40° door de thermische massa van de wasmachine en de was in de wasmachine. Doordat de watertemperatuur zo snel terugvalt op 40° krijgt de was geen tijd om te krimpen.
Eenmaal de machine opgewarmd, blijft het water rond de 40° hangen gedurende een uur vooraleer er gespoeld wordt met koud water. We kiezen steeds een koud programma waardoor het warme water uitsluitend door de zonneboiler of de naverwarming geleverd wordt. Ik heb een timertje met geluidssignaal op de mengkraan geinstalleerd zodat we niet vergeten de kraan terug te draaien op koud na een half uurtje. Tot hiertoe dus een groot succes en zeker een aanrader...

Leuke instelling en ACTIEVE participatie die jullie aan de dag leggen voor het wassen. Kwestie van wakker te blijven is hier de boodschap. Doch zonder twijfel BETER dan mijn systeem voor de iets luiere mensen.

Ga er van uit dat je geen HOTFIL aan het gebruiken bent maar een gewone wasmachine.
Ik heb al ergens anders in een vraag op dit forum mijn systeem uit de doeken gedaan, doch hier nogmaals.

Ik gebruik gewoon een thermostatische mengkraan die staat vast op zijn KLIK stand (38 graden).
Hier komen wij niet aan. We wassen en spoelen dus met hetzelfde water. Deze kraan staat achter de machine en iedereen blijft daar af.
Hierdoor is er zeker geen risiko dat er TE warm water in het toestel komt.
Met mijn energiemetertje verschillende wasbeurten individueel gemeten. Ook gedurende één maand meten, dan zijn je wasbeurten in je gezin echt uitgemiddeld (meten gedurende één maand op warm, één maand op koud). Een merkelijk groot verschil in energieverbruik! Bij koud water kom ik bij het verbruik volgens het boekje van het toestel. Bij warm water (38 graden) kom ik toe met een veel lager verbruik.
Mijn water komt dan nog van een zonneboiler.

Walter, die actieve participatie beperkt zich tot het eenmalig omschakelen naar koud water een half uurtje nadat de machine gestart is. We zijn nog maar pas begonnen met dit systeem en tot hiertoe lijkt dat goed te werken. Echter indien zou blijken dat onze actieve participatie begint af te zwakken, ga ik de mengkraan automatizeren met een servomotortje of een magneet of zoiets, maar mijn luiheid houd me momenteel een beetje tegen om dit meteen te doen

Allen,

vervangen jullie dan alleen de aanvoerdarm of dient er vanbinnen ook iets veranderd te worden?
Wij hebben op onze machine reeds een nieuwe 'bak' moeten monteren daar de klep het water niet meer juist verdeelde tussen de drie vakken (voorwas, hoofdwas en wasverzachter). Het water liep gewoon telkens in alle drie de bakjes tegelijkertijd.

Indien wij nu met warm water gewassen hadden, dan konden ze bv. aangeven dat er geen garantie was daar het toestel enkel op koud water mag wassen en wij warm gebruikt hebben.

Iemand hier ervaring mee?

MVG, Piggy

Ik heb niets vervangen, zolang je rond de 60° blijft kunnen de meeste machines het wel aan. Onze vaatwasser is trouwens gespect to 60°, dus daar is het helemaal geen probleem.

Piggy, intussen heb ik de specificaties van de aanvoerslangen bekeken: zowel bij mijn vaatmachine als mijn wasmachine zijn deze gespect tot 90° . Je kan dit terugvinden aan de kraanaansluiting. Dat wil wel niet zeggen dat je 90° in je machine mag kappen. Dan zou er wel het een en ander intern defect kunnen geraken, maar 60° is zeker geen probleem.

Ik heb ook eventjes de bespaarde energie berekend voor mijn wasmachine: om 20 liter water 45 ° op te warmen heb je

4,18 * 20 * 45 /3600 = 1,1 KWh nodig . Dat is niet slecht hé, daar kan je je huis een hele avond mee verlichten

Eric, het is misschien niet meer nodig deze info te geven, ik doe het toch maar zodat anderen er ook van kunnen profiteren.

Je kan de Alfamix kopen via internet voor 199EUR, inclusief 2 nieuwe aansluitslangen voor wasmachine (bestand tegen warmte), inclusief verzendkosten! En dit ipv 339EUR bij Izen. Ga naar http://www.123-energiesparen.de en doe je ding.
Vlotte service, correcte en snelle levering.
Installatie is peanuts, en je verbruik daalt dramatisch want warm water wordt vanaf nu gemaakt door gas/hout/... zolang het maar geen elektriciteit is.
BTW, alle wasmachines verkocht in Belgie zijn gespect voor 60° aanvoertemp. En sommigen natuurlijk hoger (hotfill)
Meer info, mail maar.
.stvn.

hoe zit dat nu juist?
Als ik het goed begrijp warmt een klassieke wasmachine enkel het water op voor de voorwas en hoofdwas, niet voor het spoelen en wasverzachten. Wij gebruiken nu nooit een voorwas en een wasverzachter gebruiken we ook nooit, maar de machine doet natuurlijk wel het programma automatisch voor wasverzachten (zonder product).
Als je nu warm water toevoert aan de machine (klassieke hotfill) dan zal de machine ook warm water gebruiken voor het spoelen. Je gebruikt dan inderdaad warm water (van zonneboiler of klassieke ketel)maar dan gebruik je ook warm water voor het spoelen. En voor het spoelen heb je veel meer water nodig dan voor de hoofdwas.

Ik denk om het volgende systeem zelf te maken.

Een thermostaatkraan voor de wasmachine die je instelt op de gewenste temperatuur, en voor die thermostaatkraan 2 elektroventielen die op de warm en koud-waterleiding staan.
Het warmwaterventiel gaat pas open als je manueel een knopje indrukt en met een timer (na bijvb 30 minuten, als de machine gevuld is) sluit het warmwaterklepje en opent het koudwaterklepje, zo heb je voor het spoelen koud water.
Iemand al zo iets gefabriceerd?

Hans

Hans,
Hou er wel rekening mee dat je na het wassen beide ventielen moet uitschakelen, die zijn niet gemaakt om bekrachtigd te blijven. Dit is dus nog een extra handeling erbij. Je kan dit natuurlijk wel oplossen door de stroom te meten van uw wasmachine en hieruit een stuursignaal af te leiden voor uw kleppen maar dat is toch een heel gedoe voor weinig resultaat.
Daarom heb ik mijn systeem eenvoudig gehouden met een spotgoedkope keramische eengreepsmengkraan waarop ik een vertraagd geluidssignaal heb gemonteerd: vooraleer de wasmachine te starten zetten we de kraan op warm waardoor het timertje automatisch gestart met een microschakelaar, na een kwartiertje gaat de beeper af en gaan we de kraan manueel op koud instellen. As simple as that

Het aantal handelingen is gelijk met uw voorstel, echter is het veel robuuster dan magneetventielen en veel sneller in elkaar gebokst en het is goedkoper.
Tussen haakjes, ik heb geen thermostatische kraan gebruikt omdat die hiervoor niet gemaakt is (kan stuk gaan door het abrupt afsluiten van de watertoevoer) en bovendien is die thermostaatkraan ook voor niets nodig (zie mijn vorig berichtje)

Allemaal leuke voorstellen.
Vooral die ALFAMIX is een leuk hebbeding.
Sorry hoor aan hen die denken aan een stappenmotor op de mengkraan enz... Dit is allemaal leuk voor knutselaars maar niet echt een praktisch iets.
Die alfamix doet dit voor jou en is tenminsten een professioneel apparaat.
Doch de investering van dan nog de laagste prijs tot nu toe, zijnde 199,00 € is nog altijd een behoorlijk bedrag.

Sorry maar ik blijf bij mijn SIMPELE oplossing
Zie mijn bericht van 01-03-2008 19:03 (WALTER).
Mijn thermostatische mengkraan heeft me geen 25€ gekost.
Warm water in mijn geval via ZONNEBOILER met naverwarming op GAS (die in de warme maanden AF staat). Als ik dan ook af en toe eens was met koud water, is geen probleem.

Hierbij mijn RESULTATEN die ik gemeten heb, reeds enkele jaren terug met een energiemetertje.
Twee maal een goede MAAND gemeten, in mijn gezin (2 Volw + 2 pubers). Dit is dus een gemiddelde van verschillende WASbeurten, kortom verschillende WASjes (witte was, bonte was, kookwas enz...)

==> WASMACHINE met mijn thermostatische kraan ingesteld op KLIK stand (38 graden) en dit ZONDER dit te wijzigen.
Gedurende 29 (negenentwintig) dagen gemeten gaf een gemiddelde verbruik van 0,49kWh per dag, 3,44kWh per week, 14,24 kWh per maand en 176 kWh per jaar. Aan mijn elektriciteitsprijs van ECOPOWER (0,16€/kWh, dag of nacht) geeft dit een kostprijs van 28,16 € per jaar.

==> WASMACHINE met mijn thermostatische kraan ingesteld op KOUD water, enkel (BBBRRRR... KOUD dus) en dit ZONDER dit te wijzigen.
Gedurende 30 (dertig) dagen gemeten gaf een gemiddelde verbruik van 0,93 kWh per dag, 6,54 kWh per week, 28,05 kWh per maand en 336 kWh per jaar. Aan mijn elektriciteitsprijs van ECOPOWER (0,16€/kWh, dag of nacht) geeft dit een jaar kostprijs van 53,76 € per jaar.

Ga nu niet vitten over de dag, week, maand, en jaar berekening want deze komen uit het metertje.
Het verschil (53,76 € - 28,16 € = 25,6 €) is net voldoende om op één jaar mijn thermostatische kraan betaald te krijgen. Mijn warm en koud leiding had ik liggen. Doch dit kan meestal ook aan je collectoren geregeld worden. Bij je WARM water collector en KOUD water collector die bij mekaar staan de mengkraan zetten, gewoon VAST instellen (zelfs dicht plakken met TAPE om niet per-on-geluk te wijzigen...) en de uitgang aansluiten op je éne leiding naar de machine toe.

Sorry maar EENVOUD is troef hier. Geen gedoe met elke keer knopjes drukken, draaien, controleren naar de temperatuur enz... Onmogelijk dit te vergeten of fout in te stellen. Gewoon WASMACHINE INSTELLEN zoals gewoonlijk en starten...
Dat ik dan spoel met warm water is volgens mij geen ramp.

Enkel jammer dat ik hierdoor geen regenwater kon gebruiken voor mijn wasmachine wat ik eerst van plan was.

Gewoon doen en je doet een besparing.
In mijn geval reeds 7 jaar zonder enig probleem tot nu toe.
Gewoon één maal per jaar eens controleren en even VOELEN aan het water dat door je wasmiddelen bakje stroomt of alles nog prima werkt. Doch ik zou niet weten waarom niet.
Een mengkraan BLIJFT gewoon werken omdat dit ding inherent een bewegend (hij moet telkens REGELEN) element heeft en niet komt vast te zitten.
Leuk toch nietwaar...

Sta ook voor het dilemma hotfill via zonneboiler of regenwater.
Wasmachine is nu aangesloten op regenwater en over het resultaat kan ik alleen maar enthousiast zijn. Veel zachter wasresultaat met minder wasmiddel, minder verspilling van drinkwater, en dus lagere drinkwaterfactuur.
Anderzijds zit het grootste energieverbruik wel in het opwarmen vh water.
Misschien zit er wel iets in het compromis van 's zomers aansluiten op de zonneboiler (overschot aan zonne-energie), en 's winters op regenwater (overschot aan regen, iets minder aan zon), is al bij al 2 x per jaar schakelaartje omdraaien... ?

Ik heb twee jaar geleden dit apparaat gekocht bij de dugoshop, ff googlen
http://www.voltanova.nl/producten/m6_p3.html
Wij hebben wel naast de wasmachine de zonneboiler hangen, en onze machine is geschikt om gevoed te worden met warm water, ook niet onbelangrijk.Kastje ziet er profesioneel uit, en de magneetcontacten gebruiken alleen stroom als ze ingeschakeld zijn.

Leuke andere tip is een wadroger op gas, dat bespaard nog veel meer, ja ok, buiten drogen is nog beter maar met 5 kids niet te doen voor moeders

Walter, hoe doe jij dan een koude was?

Wat is een KOUDE was ? Dat doen wij binnen mijn weten nooit.
Thermostatische kraan staat ALTIJD op dezelfde stand. Nooit veranderen wij dit (behalve voor mijn meting).

Ook ik heb alles voorzien voor aansluiting van de wasmachine op regenwater maar heb uiteindelijk gekozen voor aansluiting op warm water van ZONneboiler. Omschakelen in mijn geval is niet logisch daar de thermostatische kraan een verbinding zou maken met mijn warm water leiding en dat is echt niet aan te raden.
Doch ik denk dat regenwater een ZEER goede keuze is.

Verbuik : In mijn geval verbruik ik net 61m³ leidingwater per jaar in mijn gezin van 4. Dit is net wat ik GRATIS krijg per jaar (15m³ per persoon GRATIS * 4 = 60m³), dus ik betaal enkel vast recht en natuurlijk de belastingen, en andere toelagen (nog meer dan voldoende).

Wasdroger op GAS, hiervoor heb ik alles (leidingen, afvoer e.d.) voorzien maar vermits ik technisch nogal redelijk handig ben, is mijn huidige droogkast nog steeds WERKEND (reeds verschillende GROTE reparaties doorgevoerd). Zolang ze werkt BLIJFT ze.
Net zoals mijn oudere, dikwandige diepvries, die ik niet weg doe ondanks dit na mijn energieaudit voorgesteld werd. Ben van mening als dit apparaat nog werkt, dan gaat het toch HERGEBRUIKT worden elders en dan is er voor het milieu geen winst.

Een "koude was" is zoals verwacht een was met koud water
Wij gebruiken dit voor delicaat weefsel (wol...).

Dat hebben we gedaan voor de GORDIJNEN inderdaad.
DAN hebben we de kraan gewoon op KOUD gezet en de rest is duidelijk dunkt me.
Dat is de enigste uitzondering dat ik weet.
Groeten

Walter,
waar vind je een thermostatische mengkraan voor 25€ ?
Dat lijkt me erg weinig.
Steven

Laat je geen dure alfamixen aansmeren, ik overwoog dit, maar 2 x 200 of meer euro lijkt me niet terug te verdienen op 5 jaar.

Wij hebben bij de installatie van onze zonneboiler gewoon aan de installateur gevraagd om een thermostatische mengkraan mee te installeren naar wasmachine + vaatvas. Kon perfect twee leidingen aansluiten op dezelfde kraan. Gaf dit als gratis korting (weliswaar na wat onderhandelen en zwaaien met offertes van concurrenten ;-).

Eerst even gecheckt hoeveel liter koud water er stroomde voor het warm werd, onder de 4 liter = economisch verantwoord, was bij ons kleine 3. Werkt dus perfect, gewoon even de temperatuur vooraf instellen, en best niet tegelijk was en vaatwas doen. Best ook met een thermometer effectieve temperatuur checken.

Kleine 500 euro bespaard toch.

gasdrogers zijn geen evidentie om te vinden.

in belgie is Ipso - LDL een producent en leverancier, machines 8 kg type DD voor particulieren vanaf 1150 euro, - 250 premie= 900. Best duur genoeg, maar hun service na verkoop zit wel in Deinze en zou betaalbaar zijn.

+ bedongen dat ze volledige installatie doortrekken gasleiding + dakdoorvoer als korting gaven.

NL is Huebsch.nl ook verdeler in Belgie, zo'n 100-200 euro goedkoper, maar service dr SiemensBosch Brussel, dure vogels.

Let wel even op,

 

Nieuwe vaatwassers moeten tot 65 graden door verwarmen anders gaat de belangrijkste sensor kapot. Tevens gebruiken ze maar 1.0 kwh per wasbeurt. Met hotfill is dit nog steeds 0.8 kWh. Winst is nog maar minimaal. Als je 10 Euro per jaar haalt bij een nieuw vaatwastoestel aan besparing is dit al veel.

Wasmachines gebruiken tegenwoordig nog maar 0.35 kWh bij 30 graden celsius. Er zijn zelfs alle wasmiddelen voor 15 graden celsius watertemperatuur.

Die apparaten zoals alfamix hebben dus duidelijk geen zin meer.

 

 

Rene-10

rene 10

vreemde bewering, wil je daarmee zeggen dat je maar 0.2 kWh gebruikt om het water te verwarmen, en dat er 0.8 kWh naar de motor voor de trommel en de electronica gaat? dat lijkt mij toch wel heel erg onwaarschijnlijjk, waarop baseer je die beweringen?

als ik goed kan rekenen (en eenieder mag daaraan twijfelen) en uitgaande van 0.35 kWh bij 30° en een gemiddelde leidingwatert° kan je daarmee 12lt water verwarmen. voor diezelfde hoeveelheid water te verwarmen tot 65° heb je dan 0.84 kWh nodig, als het totaal 1 kWh is blijft er 0.16 kWh voor motor en electronica, en dat lijkt mij al heel wat aanvaardbaarder.

in het laatste geval spaar je dan op een wasbeurt aan 65° (welke machine heeft een 65° stand?) 14 a 15 eurocent uit. en dat is niet zoveel, en zeker niet interessant als je je water met fossiele opwarmt. maar als je gratis warmte ter beschikking hebt is dat een ander verhaal, en ook een kwestie van minder fossiele energie verbruiken.

 

hans d

 

 

 

"Wij hebben bij de installatie van onze zonneboiler gewoon aan de installateur gevraagd om een thermostatische mengkraan mee te installeren naar wasmachine + vaatvas. Kon perfect twee leidingen aansluiten op dezelfde kraan."

Beste, hoe ziet die kraan er uit? Is dat een kraan zoals een douchekraan? of lijkt het meer op een thermostatische radiatorkraan (met dan 2 ingangen en 1 uitgang?)

"Wij hebben bij de installatie van onze zonneboiler gewoon aan de installateur gevraagd om een thermostatische mengkraan mee te installeren naar wasmachine + vaatvas. Kon perfect twee leidingen aansluiten op dezelfde kraan."


Beste, hoe ziet die kraan er uit? Is dat een kraan zoals een douchekraan? of lijkt het meer op een thermostatische radiatorkraan (met dan 2 ingangen en 1 uitgang?)

 

Voor de sceptici: ik heb vanmorgen een energielogging gedaan (met een fluke 1735) en het klopt inderdaad dat bij een programma van 40° en 1400tpm zwieren "slechts" 0,37kWh van de 2,36kWh voor het opwarmen van het water dient. Als je de excel wil ontvangen, stuur je me best ff een mail.

Ik heb een thermostatische douchemengkraan geplaatst tussen zonneboiler en wasmachine; bij een programma zonder voorwas gaan we de kraan na 1 uur op koud zetten; aangezien bij ons de douchekraan na de koud en warm aftappunten van de lavabo's staat, draai ik tevens het warmwaterkraantje van de lavabo dicht, zodat ik bij het spoelen van de was zeker ben dat er enkel koud water gebruikt wordt (vooral in de winter belangrijk, het water wordt zeer koud aangevoerd en de mengkraan doet er anders wat warm (in de winter met gas verwarmd) water bij !!

Onze wasmachine is stilaan aan vervanging toe.

 

Ik had gehoopt hem te kunnen vervangen door een hotfill wasmachine maar ik vind er geen. Heeft er iemand weet van een merk dat er zo een aanbied?

 

Ik weet dat er voorschakeltoestellen bestaan maar mijn 1ste keuze (uiteraard afhankelijk van de meerprijs) is een geintegreerd systeem.

 

Groeten

 

Peter

de electrolux ewh147310w is wel te vinden voor <600euro

Na 12 jaar trouwe dienst heeft de vaatwasser er de brui aan gegeven en zodoende staat er nu een nieuw exemplaar in de keuken te glimmen (aan de binnenkant). In de gebruiksaanwijzing lees ik dat het apparaat kan worden aangesloten op een warmwaterkraan (tot maximaal 60°C).

 

Aangezien we een zonneboiler hebben wil ik de vaatwasser hier op aansluiten via een thermostatische douchemengkraan (in te stellen op 50°C, programma's lopen van 40-70°C). De mengkraan wordt direct na de zonneboiler geplaatst om te voorkomen dat te warm water in de SWW-aanvoer komt.

 

Vervolgens wil ik vlak vóór de wasmachine een tweede thermostaatkraan plaatsen die de watertemperatuur verder terugbrengt tot zo'n 30°C. Die kranen kosten tweedehands slechts enkele euro's en ook de nodige koperbuizen heb ik voor een schijntje via internet gekocht.

 

De zonneboiler wordt niet op temperatuur gehouden door de gasketel, het koudwater wordt slechts voorverwarmd via de bovenste spiraal in de boiler en eventueel naverwarmd door de gasketel (doorstromer). De vaatwasser en wasmachine draaien dus alleen op zonnewarmte en/of de eigen elektrische verwarming.

 

Over het laatste twijfel ik... Ik kan de vaatwasser ook aansluiten op een thermostaatkraan NA de doorstromer zodat het water niet naverwarmd wordt met elektrische energie maar met gas (die 's zomers uitgeschakeld is).

 

De formule is volgens mij: E = m . dT . sw (waarbij sw=4186 J/kg°K).