klank-kast effect houten vloer vermijden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo!

ik wil bij de renovatie van mijn appartement graag de vloer vervangen. nu is dat een betonnen structuur en daarop een oude gietvloer die al helemaal gebarsten is. omdat mijn elektriciteitskabels gewoon op die oude vloer liggen, wou ik eerst balken of kepers leggen, en daarop dan mijn houten vloer.

om contactgeluid te minimaliseren leg ik best een kurkmat tussen de bestaande vloer en mijn houten kepers, right?

maar hoe voorkom ik het klankkasteffect? waar vul ik de 'kamers' tussen mijn bestaande vloer en de nieuwe houten vloer best mee op? glaswol? zand?

bedankt op voorhand allemaal voor alle tips en ideeen!

Reacties

Ik dacht dat er ook vaak stroken kokos op de balken/kepers gelegd werden
voordat je de vloer zelf er op legt. Opvullen kan je ook met cellulosevlokken
(Isofloc etc.), is bij ons zo door de architect voorzien in onze nieuwbouw LEW.

diederik

kokos of vulstroken onder de balken leggen helpt goed voor het contactgeluid, voor de klankkast volledig opvullen met isolatie, dat geeft het beste effect. ik heb dat gedaan met cellulose, maar dat kan ook met andere isolatie natuurlijk. maar dan zou ik wel matten gebruiken, geen harde kunststofisolatieplaten

hans

wij gaan op de 1 ste verdieping ook houtenlatten+ OSB+ houten vloer 8 mm leggen
misschien gaan we die niet isoleren, zodat een deel van de warmte van gelijkvloers naar 1 ste verdieping gaat.

met wat kunnen we het dan opvullen om klankkast te voorkomen

Een goede opbouw is inderdaad met bvb. kokos-stroken onder de balken te leggen zodat contact geluid tot een minimum blijft.
Je moet ook zorgen dat er geen contact is aan de randen (vloer-muur).

Om het klankkast effect te minderen heb je 'massa' nodig om te dempen. (materialen zoals kurkkorrels, fermacell korrels, cellulose, cellulose korrels, ...). (kijk naar het aantal kg/m3 van het materiaal)

Zoals Hans zegt, geen 'harde' platen, die geven het geluid door, maar liefst losse materialen of korrels.

Wil je het maximale effect, dan kan je zelfs 2 materialen combineren (vb. laag cellulose korrels + laag cellulose, of kurk + laag cellulose, ...).

walter

isoleren :)

Beste,

Ik wil op de eerste verdieping boven een aantal houten draagbalken OSB-platten leggen, met daarop kurk voor de badkamer. De houten draagbalken dateren uit de jaren dertig en zijn 20cm dik. Dient men de holle ruimte volledig op te vullen met geluidsisolatie?   In mijn geval zou dat heel wat volume geluidsisolatie vereisen.

Er zijn ook geluidsabsorberende noppenplaten in de omloop. Volstaat het niet indien men de kepers en de houten ondervloer hiermee bedekt, zodat het geluid niet kan weergalmen als een klankkast?  Of zie ik dat te eenvoudig?

Tim