kleine windmolen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is er iemand die ervaring heeft met kleine windmolens.Deze lijken me een goed alternatief voor de steeds duurder wordende energieprijzen.Daar er ongeveer 300 dagen per jaar voldoende wind is(gemiddeld 4m/sec op 10 meter hoogte) en de molen dag en nacht kan draaien zou de windmolen een goede investering zijn!

Reacties

Joos,

Geloof het maar niet, een windmolen zet je uit passie en niet uit economisch oogpunt. Een GOEDE windmolen met alles erop en eraan kost algauw 10.000 Euro. In de polders (open vlakte) brengt deze +/- 4000 kWh op per jaar. Dit komt overeen met pakweg 700 Euro minder electriciteitsverbruik + 350 Euro groene stroom certificaten. Elke constructeur schrijft in zijn onderhoudsvoorschriften dat je de molen elk jaar moet inspecteren.

Alvast veel succes met je plannen.

Als ik dat vlug bereken heb je maar een vermogen van +/-o.5kw/h van een molen van 10000€. Ik heb gelezen dat de nieuwe kleine windmolens gauw een vermogen leveren van 2 kw/h.Die zouden zo'n 14000 kw/h stroom leveren op jaarbasis + 110€ groenestroomcertificaten per 1000kw/h.

Joos,

Geloof niet alles wat de commerciële mannen zeggen. Ga eens ten rade bij mensen die een molen staan hebben en vraag hun bevindingen eens qua opbrengst (geen giswerk. Reële kWh gemeten met een klasse 2 kWh meter)

Dat is juist wat ik zoek , mensen met ervaring! Zakenmensen willen verkopen dat is zeker waar, en nergens is sprake van onderhoud en levensduur enz....

Joos,

Zie eens op http://windmolensite.be - Dat is pas realiteit

@ Molenman,

Leuke site welke je daar opgeeft, en een hoop leesgenot. Chapeau voor die gasten, je moet het maar in elkaar steken. Heb op de site tevens in de UK een kleintje gevonden. Heb je daar al meer gebruikerservaringen over gehoord? Ziet er wel iets leuk uit en betaalbaar.

Siegfried

Het ging hier toch over KLEINE windmolens ?
Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen, maar ik mag er niet aan denken dat iedereen zo'n onding als op de windmolensite in zijn achtertuin gaat neerpoten !
Bij klein dacht ik eerder aan molentjes zoals je die ziet op het gebouw van Renson, langs de E17 ter hoogte van Waregem-Deerlijk? Geen idee wat die opbrengen. Misschien weet iemand er iets meer over ? Of ik moet het eens vragen bij Renson zelf.

Ben je niet beter dat je investeerd in windenergie bij een cooperatieve? zoals ecopower bv

Het is beter dat je uw geld in een cooperatieve steekt denk ik.

Een deftige kleine windmolen kost al gemakkelijk 10.000 Euro.

Als je ziet dat de meeste kleine windmolens hun vollast halen op 12m/s.

De gemiddelde windsnelheid aan de kust is 6m/s.

Een grote windturbine haalt "slechts" 1600 vollasturen aan 6m/s, een kleine windmolen staat veel lager bij de grond.
Bij gevolg zal deze nog minder aan vollast draaien dan hun grote broers.

Bij het KMI kan je tabellen raadplegen van het aantal uren wind en windsnelheden. Als je deze tabellen overzet op uw opbrengstcurve van uw windmolen zal je zien dat hij zeker niet zoveel zal opbrengen als men doet geloven.

Een kleine windmolen zetten doe je eerder als hobby of overtuiging dan er geld mee te verdienen.

Windenergie is pas deftig rendabel op grote schaal denk ik. De grote windturbines halen hun vollast al vanaf veel lagere snelheden dan de kleine windmolens.

Bert,

100% juist. Je moet al in Schotland of Denemarken wonen om de investering van een kleine molen terug te verdienen.

Luc Vander V,

Op de site die Moleman aangaf vindt je bij Nieuws een link naar een Engelse firma welke die "kleine" maken. En die zijn even groot als die bij Renson, want dat zijn ook "kleintjes" met een diameter van 2 meter.
Veel kleiner ga je niet vinden, denk ik. Vergeet niet dat je een hoog koppel moet kunnen genereren om je motor in gang te trekken, en dat is niet min wil je een beetje stroom opwekken.

Als ge van knutselen houd kijk dan eens op deze site
www.otherpower.com
MVG Luc

Ja, dat is em ! Dat vind ik nu eens een sympathiek molentje, zie.
En dat voor een draaglijke prijs. Al moet je daar nog de installatiekosten bijrekenen, als je dat ding over 20 jaar afschrijft, moet dat toch een redelijk rendement geven.
Voorlopig hou ik het bij ecopower (grote molens zijn rendabeler), maar misschien kunnen die kleine molentjes een mooie aanvulling zijn ?

"05/2005 - Engelse firma Windsave produceert windturbines voor thuisgebruik!
De Engelse firma Windsave heeft een contract getekent met de energieleverancier British Gas. Samen zullen ze kleine, 1 Kwatt, windturbines verdelen. De opbrengst komt neer op 1/3de van het gebruik van een gemiddeld gezin. De kostprijs ligt rond de 2.250 euro.

Bron: www.windsave.com"

De windmolen van Windsave kost omgerekend met de huidige wisselkoers 2437 Euro.

Deze windmolen haalt zijn vollast van 1,25 Kw op 13,8m/s. En heeft al een Cut-out windspeed van niet veel meer dan 19m/s (68 Km/h). Die Cut-out windspeed is behoorlijk laag als je dat vergelijkt met dat hij maar aan bijna 14m/s aan zijn vollast komt.

Nu…, omgerekend met de cijfers van een grote windturbine maar mag dat eigenlijk niet vergelijken, in werkelijkheid liggen de windsnelheden bij de grond lager. En is het gemiddeld aantal uren dat er aan meer dan 6m/s waait ook minder.

Rekende met een gemiddelde windsnelheid van 6m/s aan 1600 uren per jaar. Dit is dus een gemiddelde berekening: de lage snelheden zitten hierbij, de hoge eveneens. Hiermee komt men dus aan 1600u per jaar aan 6m/s.

De Windsave molen levert aan 6m/s slechts 100W, ik zal optimistisch zijn, 150W.

0,150Kw x 1600 uur = 240 Kwh per jaar
240Kwh/j x 0,16 Euro = 38,4 Euro per jaar
2437 Euro investering / 38 Euro per jaar = 64 jaar terugverdientijd.

240 Kwh per jaar is eerder ook 1/7de van een gemiddelde verbruik als ik het met mijn verbruik van 1800 Kwh vergelijk. Je zal er dus een stuk of 10 nodig hebben om op een mooie dekkende productie te komen van een Belgisch gezin.

Je kan al voor een 500 Euro een windmeter/weerstation met datalogger kopen. Deze registreert o.a. windrichting en snelheid die je dan kan uitlezen op uw PC. Monteer dat eens op een hoge paal of dak die veel wind vangt.

Trek er eens een grafiek uit…365 dagen, en zie dan eens naar de gemiddelde windsnelheid. Je zal merken dat het een stuk lager is en je zal er een kost van 2500 Euro mee hebben uitgespaard.

Windenergie is rendabel bij grote toepassingen, kleine windmolens hebben niet genoeg opbrengst. Zelfs nog niet over het financiële gesproken, puur elektrisch is het een peulschil als je het vergelijkt met de geïnstalleerde vermogens en rotoroppervlak van de grote turbines.

Iedereen zou beter zijn spaarcenten in een windcoöperatie steken in plaats van allemaal, elk voor zijn eigen groene stroom maken die, gezien de investeringskost/opbrengst, het 10 dubbele kost.

Opschalen die handel!

Ik vrees dat in het binnenland de windsnelheid op 10 m hoogte eerder 4 à 4,5 m/s is...

Dirk

Ik reken 6m/s omdat dit de hoogste snelheid is. 6m/s is aan de kust, het binnenland zal zoals Dirk zegt eerder 4 zijn.

Februari 2008 was de gemiddelde windsnelheid in Ukkel bijvoorbeeld 3,6m/s.

Allez, 't is al goed, ik sta al weer met mijn twee voeten op de grond. Voor het financieel gewin moet je het alvast niet doen.
(Maar pv panelen zouden zonder al die subsidies eigenlijk ook onbetaalbaar zijn)
Al ga je in je berekening wel ten onrechte uit van een vaste electriciteitsprijs van 0.16 euro. Als je die over pakweg tien jaar nog aan die prijs kan leveren, mag je bij mij altijd langskomen

Voor de genen die een zelfbouw windmolen willen zien
Ooit gebouwd door mijn pa en nonkel hij staat op het forumpje van me
Groeten stef

http://www.zonstraal.net

@ Luc:

Idd ik heb de prijsstijging hier nu wel niet in bij gerekend. Mocht ze verdubbelen in prijs zit je nog op 30 jaar.

PV panelen zijn zonder subisdie ook niet betaalbaar. Mocht er geen subsidie zijn zou er niemand ze leggen. Buiten enkele groene strevers gelijk ons, die liever iets doet aan zijn leefmilieu dan een dikke oprit te leggen.

Ook voor PV panelen ben ik eerder voorstander op uw geld in een coöperatie te steken dan 20.000 euro op uw dak te leggen. In een coöperatie zal uw geld waarschijnlijk meer stroom opleveren dan op een gewoon individueel dak.

Heb ook al vanalles zitten berekenen. Een hybride-systeem met zonnepanelen en een windmolen is al rendabeler...maar ook hier kom je telkens weer met de voeten op de grond als je ziet wat uw investering maar kan opbrengen.

Maar...ik heb er gerust wat centen voor over om groene stroom te krijgen. We zijn immers de goedkope kern-energie die allang is afgeschreven teveel gewoon.