mijn woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

iedereen,

misschien een beetje een 'egoïstische' topic, maar het kan een leiddraad vormen voor anderen...

Het gaat namelijk over de isolatie die ik voorzie in m'n geplande woning, en welk schrijnwerk ik daarbij best kies.

geplande isolatie, alles zelf te plaatsen:

vloer: 2x 80mm EPS (met vloerverwarming)
spouw: 2x 70mm PIR
plat dak: 2x 100mm EPS + 30-90mm EPS in afschot.

Ik denk dat dat behoorlijke isolatiewaarden zal opleveren. Suggesties zijn uiteraard zeer welkom, aangezien er nog niks definitief is. Voor de verwarming denken wij aan een zonne-gas combi en uiteraard voorzien wij ventilatie systeem D met warmterecuperatie.

Ik voorzag aanvankelijk alu schrijnwerk, maar het lijkt me onzinnig om goed te gaan isoleren en dan 'de kraan open te zetten' door alu te gebruiken. Dus wat zijn de alternatieven?

- hout
- pvc
- hout + alu
- ...

maar ook: welk soort glas best gebruiken?

- dubbel
- 3-voudig

Wij zijn niet rijk, maar we willen het wel goed doen (dan moet die mooie keuken maar wat wachten hé). Graag jullie suggesties voor het schrijnwerk.. aangezien wij het momenteel echt niet meer weten.

Bedankt!
Nicolas & Petra

Reacties

Naar isolatie toe is een houten raam nog altijd het beste. Keerzijde van de medaille is dan natuurlijk dat je ze om de twee jaar eens moet afschuren en voorizen van een nieuwe beschermingslaag
PVC bengelt ergens tussen hout en aluminium qua isolatie, maar is dan weer onderhoudsvriendelijk

Mijn ervaring:
Ga zo hoog mogelijk in isolatie als je financieel kan dragen.
Laat een specialist of deskundige jouw plan eens grondig controleren op koudebruggen (energieaudit...).
Laat de verhouding vloer-, muur-, dak-isolatie door diezelfde persoon ook eens grondig onder de loep nemen.

Vergeet ook niet:
Naast goed isoleren ook goed luchtdicht bouwen en een AWW met een goede balansventilatie (laten) installeren.

Succes,
Rudy Martens

bedankt voor de reacties,

al blijft het voor ons nog zeer onduidelijk voor welk type glas we best kiezen. Ik zou kunnen offertes opvragen hier en daar, maar het lijkt me handiger mijn tijd (en die van de schrijnwerkers) te sparen indien 3-voudig glas voor ons niet betaalbaar zou blijken.

Om concreet te zijn: wat is bv het prijsverschil tussen een doorsnee alu venster met 1.1 glas, en een hout + alu LEW venster met 3-voudig glas?

Nicolas

Ik ben ook wel geïnteresseerd in die vraag. Zowel wat het prijsverschil voor het raam betreft als wat het prijsverschil voor het glas betreft.

Rudy,

ik zou willen bezinnen ivm het glas, maar hoe kan ik dat doen als ik geen idee heb wat het kost? Als het voor ons onbetaalbaar zou zijn, dan heb ik weinig zin dit pas te weten te komen na het opvragen van offertes.

Momenteel zegt m'n 'buikgevoel': hout+alu schrijnwerk met 0.7 glas. Maar wat moet ik me daarbij voorstellen van prijs?

Nicolas

Nicolas,

wij hebben hetzelfde overwogen als u. Wel gegarandeerd houten ramen (oude hoeve), maar ook de overweging gemaakt tussen 1.1 en 0.7. Enkele zaken om eens over na te denken:
- bij kleine ramen, minder dan 1m2 oppervlakte, maakt je glas maar een heel beperkt deel uit van je muuroppervlakte. Kader en muur zijn dan veel belangrijker. Volgens onze schrijnwerker (met ervaring in het vak) was 0.7 voor kleine ramen minder belangrijk. Enerzijds omdat de prijs van het glas in verhouding hoger is voor kleine ramen, maar vooral ook omdat op het vlak van warmteverlies het verschil tussen 0.7 en 1.1 eerder klein is, en je bij die ramen geen last hebt van een koudegevoel van het glas (omdat ze zo klein zijn)
- bij grote ramen, bijvoorbeeld in de leefruimtes, is het koudegevoel als je dicht bij het raam staat/zit wel veel belangrijker. Daarvoor scoort 0.7 glas dan weer wel veel beter.
- bij 0.7 glas moet je ook rekening houden met de grootte van de raamoppervlakken, er is een beperking op hoe groot een glasvlak kan zijn omwille van het gewicht van het glas (maar hoe groot, dat zijn we nog aan het uitzoeken, tot nu toe blijkt 2x2m wel te gaan, maar of het nog groter kan weten we nog niet)
- we hebben zowel prijs laten maken voor een raam van ongeveer 1m2 in 1.1 met fsc-hout, en een echt passiefhuisraam met 0.7, thermisch onderbroken kader (hout met pur/kurk tussen) en speciale winddichting. Het verschil in prijs was tot onze verbazing niet zo groot! We zijn echter niet op deze tweede piste verder gegaan omdat het weinig zin heeft in een verbouwing luchtdichte passiefhuisramen te steken als je de rest van de bouw niet perfect luchtdicht maakt...

Ons resultaat van al ons zoekwerk:
- de kleine ramen worden 1.1, wel degelijk luchtdicht afgewerkt (dit zijn ook geen leefruimtes maar hal, waskot, ...)
- de grote ramen (3x3, en 2 keer 2x1,5) in de leefruimte worden 0.7 glas
de prijs voor dit groot raam van 3x3 komt bij benadering op 2500 euro, maar is nog niet perfect uitgetekend en -gerekend

En nog iets: als je met 0.7 glas wil werken, zoek je dan echt een professionele schrijnwerker waarvan je zeker weet dat die al ervaring heeft met lage energiewoningen. Wij hebben ook een aantal 'gewone' schrijnwerkers laten komen en zij hadden er duidelijk geen kaas van gegeten, waardoor een goede uitvoering natuurlijk ook al verder weg is...

anneleen, vanwaar is jouw schrijnwerker?

Anneleen,

bedankt voor de uiteenzetting. Als je idd een goeie schrijnwerker kent, dan mag je me gerust z'n naam doorspelen.

Ik heb nog een bijkomende vraag ivm het schrijnwerk: aan de 'zonnekant' van de woning willen wij screens op onze ramen laten plaatsen. Is dit makkelijk doenbaar op hout+alu schrijnwerk?

Nicolas