PUR-isolatie: spray op pannen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik ben (uiteraard) van plan mijn dak te laten isoleren.
Momenteel kan ik de pannen zien liggen, dus geen isolatie, geen folies, geen onderdak...

Ik heb (voor zover ik weet) 2 opties:
1) alles er af en onderdak plaatsen en vervolgens isoleren met bv glaswol (20-30 cm). Dit kan wel eens een kostelijke zaak worden, zeker indien ik ook mijn pannen moet vervangen (ze zijn 50 jaar oud).
2) onmiddellijk op de pannen 8cm PUR laten spuiten.

De 2de optie zou volgens de fabrikant alles waterdicht afsluiten (en dus tegelijk een onderdak vormen). De pannen zouden als het ware vastgeplakt worden. Eenmaal ik de zolder wens af te werken, kan en wil ik er nog een schepje bovenop doen en verder isoleren met bv glaswol.

Hebben jullie bedenkingen bij het PUR-systeem, buiten het feit dat PUR nu niet direct het meest ecologische isolatiemateriaal is.

Alvast bedankt,
Koen

Reacties

Ik ben ook van plan om mijn dak te isoleren. Er is geen onderdak en dacht dat dit een probleem was Maar het idee van
Jeroen is niet slecht. Weten jullie een leverancier in Limburg van milieuvriendelijke isolatie (cellulose, houtwol enz) ?

Beste,
Ik sluit met aan bij Markie en Hans,

PUR heeft als bijkomend nadeel, 99% zeker, ooit zal je dit product moeten gaan 'verwijderen' (want recycleren kan niet volgens mij). Dit afval zal zeker geld gaan kosten. Uw dakpannen toch vervangen binnen enkele jaren, zal omzeggens ook niet lukken zonder in de isolatie te 'hakken'.

Maar voornaamste punt blijft dat je houtconstructie de koudste (minst isolerende) delen gaan worden, die zeker alle vocht gaan opnemen.

Ik zou ook graag wat praktijk uitvoeringen willen zien, of commentaar horen van zulke toepassingen, want in de praktijk heb ik dit PUR-tegen-dakpannen ook nog niet gezien.

op batibouw heben ze me aangeraaden om pur op de zoldervloer te spuiten 8 cm dik minder m² is dus minder kosten minder warmteverlies warmte stijgt niet verder dan uw slaapkamers ge kunt er ook op gaan plus isolatiepremie

Koen,

Volgens mij kan je het anders oplossen. Je plaatst gewoon pavatex of celit panelen tussen de kepers, dan bouw je naar onder toe een cassement uit, Intello dampscherm en dan isoflox inblazen. De isofloc heeft goede vochtregulerende eigenschappen, dus ik denk dat het met vochtschade aan de kepers wel kan meevallen. Meer info op deze thread : http://bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1203250147&first=&last=

Wij hebben iets soortgelijks gedaan, maar bij ons was er wel een onderdak (maar wel een dampdicht en er fragiel).

Volgens mij is dit een elegante oplossing, zonder alle pannen er te hoeven afhalen.

mvg

Wim

Koen,

Je spreekt nergens over de staat van het gebinte, de panlatten en de pannen zelf. Hadden hier een gelijkaardig probleem, tien jaar geleden. Zoals Hans reeds meldde, pannen schilveren af, wat dus ook betekent dat ze verslijten, onze panlatten waren van binnen uit gezien nog goed, echter onder de dakpannen zelf, hebben we iets anders aangetroffen. en als je schilvers op de zoldervloer ziet liggen, ga er dan maar vanuit dat je en hoop rotzooi tegen komt. Een huis staat uit gewoonte, zeggen we hier al eens, en het dak stond ook echt uit gewoonte. Isoleren kost geld, inderdaad, maar wat brengt het als je binnen enkele jaren alles eraf kan halen, plus je dure isolatie omdat de helft van het gebinte rot is?
Oplossing is simpel, dak eraf, alles vervangen wat rot is, alles behandelen wat nog goed is, een onderdak erop en nieuwe of gerecupereerde pannen, als ze nog goed zijn. Met een beetje geluk kom je er met een onderdak, nieuwe panlatten en enkele nieuwe pannen vanaf. Als je dit zelf kan, wordt het dan nog een pak goedkoper. De panlatten zelf zijn geen miljoenen investering en een onderdak is ook best betaalbaar.
Hier hebben we dit eveneens zo gedaan. Wat hulp opgetrommeld bij familie en op een weekend één kant gedaan, het andere weekend de andere kant.
Totale kostprijs een kleine 200.000 oude Belgische frankskes, pannen, onderdak, panlatten en nieuwe kepers en vier dakvensters inbegrepen.
Die oude pannen (TTR bij ons), kan je nog altijd kopen in verbeterde versie, en na een paar maand zie je het verschil niet meer tussen oud en nieuw.
Alleen heb je dan wel een goede basis om verder op te werken. En best mogelijk dat de prijs die die aannemer je zal rekenen voor heel dat spul te komen opspuiten, je haast evenveel zal kosten als bovenstaande met normale isolatie, wat je zelf kan uitvoeren tijdens onze regenachtige zomer.

Succes ermee,

Siegfried

beste,

pur is zeker een goede isolatie, alleen als je er daarna geen werken meer wenst aan te doen, ik zou eerder opteren om de pannen er toch af te halen en onderdak te plaaten, wij hebben dit bij ons thuis ook moeten doen , dit was volgens de architect het beste op lange termijn en ook naar toekomst toe is er kans dat er zonnepanelen komen en dan geeft die pur een probleem met zich mee ,zelf plaatsen van onderdak en recycleren van uw pannen is mogelijk , wij hebben pottelberg pannen van 53 jaar oud gerecycleerd dus die kunnen nog wel eens 50 jaar mee hoor,voor een zadeldak met oppervlakte 60m2 komt dit (als je alles zelf doet) uit rond 2500 €,latten en waterkeringen en nieuwe goten inbegrepen, dus valt best mee en je kunt er geen spijt van krijgen ook he

daarnaa werk je eenvoudig met isoconfort 35 van isover, of indien gelijkmatige kepers met rollisol van isover. best de gordingen volledig toe isoleren, 20 cm is ideaal, wij hebben een laag van 6 en dan een 2e laag van 18 cm, laat je niet overtuigen dat 10 of 12 cm voldoende is , hoe dikker hoe warmer en de ruimte is dan meteen effen tot de gordingen wat het plaatsen van gyproc vergemakkelijkt...

als je voor pur kiest is het defenitief maar verder is het wel zeer kwalitatief..

veel succes

pieter

Als je je zolder niet gebruikt kan je toch gewoon rotswol op de zoldervloer leggen. Eventueel tussen balken en dan afwerken met vezelplaat.

Dakisolatie zonder onderdak is om problemen vragen.