Diameter schouw houtkachel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

ik zou graag al een schouw voorzien in de woning, daar dit nu eenvoudiger te plaatsen is. Kan dit of dien je op voorhand te weten welk type kachel / haard / casette er geplaatst zal worden? Ik zou denken dat een schouw met binnendiameter van 200mm OK is? of toch beter wachten?

Reacties

Ik ben nu al enige tijd op zoek naar een inbouwhaard met liftdeur. In mijn zoektocht heb ik geleerd dat er heel wat variatie op de vereiste schouwdiameters zit. Bij de laatste verkoper (leek er wel wat van te weten) hoorde ik dat een te grote schouw ook niet goed is, dan krijg je opeens een breder kanaal waar de rookgassen in komen, de snelheid verlaagd en er treed condens op.

Inbouwhaarden met liftdeur (waar je ook open mee kunt branden) hebben een grotere diameter nodig dan gesloten cassettes en kachels. Sommigen hebben we 25 cm nodig.

Best eerst eens nadenken over wat je wil plaatsen en checken hoe breed de schouw daarvoor moet zijn, niet teveel groter gaan dan nodig.
En de plaatsing is ook iets wat je moet overwegen. Wij hebben een gemetste schouw in de woonkamer en die was voorzien om ooit een speksteenkachel te plaatsen. Maar als je ziet hoe de warmte moet verdeeld worden is dat geen goede plaats voor een speksteenkachel. Het ware beter geweest op de grens van de keuken en de living, dan kon hij afstralen naar beide vertrekken en ook via de deur in de keuken de bovenverdieping (deels) verwarmen. En moesten we de schouw doorgetrokken hebben via de badkamer zouden we daar ook stralingswarmte kunnen uit halen.

Hadden wij iets dieper nagedacht bij de planfase, dan hadden we nu meer opties.

Inderdaad, zoals Jan opmerkt, bouwen veel mensen een schoorsteen op een plaats waar ze later spijt van krijgen.

Ik denk dus ook dat het beter is om te wachten totdat men goed weet welk soort kachel men wil en waar die best gesitueerd wordt.

Ook vind ik de traditionele, gemetselde schoorsteen om verschillende redenen geen goed idee. Een dergelijke schoorsteen heeft (toch indien gebruikt met een goede kachel) een veel te grote massa en is bijna altijd de oorzaak van (soms erg grote) warmteverliezen.

Dirk Bauwens

Zelf heb ik een door m'n dak al zo'n dubbelwandige inox pijp gestoken van 150 mm (binnendiameter).

Als ik dan de diameter vereisten zie van de meeste kachels, blijkt deze waarde een goed compromis te zijn.

Dirk,

Ik zou denken dat de warmte die door de schoorsteen gaat niet beïnvloed wordt door de massa van die schoorsteen. Eens je rookgassen de kachel verlaten hebben (inclusief naverbrandingsruimtes en warmteaccumulatoren) ben je de resterende warmte die in de rookgassen zit toch kwijt.

Als je dan een schoorsteen hebt met een grote massa kan deze die warmte dan nog opnemen en bij ons geeft dat dan nog wat afstraling in onze slaapkamer.

Welk probleem zie jij dan met zo'n schoorsteen?

Jan (wonko),

Als een schoorsteen nog warmte kan/mag/moet onttrekken aan de rookgassen, dan is dat geen schoorsteen maar een warmtewisselend verlengstuk van de kachel. In zekere zin lijkt dat alleen maar goed, het betekent echter ook dat de kachel niet goed is of niet goed ontworpen is.

Bij een goede kachel met een hoog rendement wordt per definitie bijna alle geproduceerde warmte onttrokken door de kachel zelf. Er mag geen warmte meer onttrokken worden door het schoorsteenkanaal. Anders wordt de natuurlijke trek te klein waardoor de kachel niet meer goed kan verbranden.

Dirk Bauwens

Dirk,

Interessant.  Ik ken niets van kachels, maar ik lees graag "Bij een goede kachel met een hoog rendement wordt per definitie bijna alle geproduceerde warmte onttrokken door de kachel zelf."

Wanneer een kachel te koop aangeboden wordt, staat daar ook een rendement bij vermeld.  Bv. 80%.  Betekent dit dat er dan 20% van de ontwikkelde warmte door de schouw vlucht en 80% binnenskamers blijft?

Dank je voor de verduidelijking!

J.

 

Jbulck schreef: “Wanneer een kachel te koop aangeboden wordt, staat daar ook een rendement bij vermeld. Bv. 80%. Betekent dit dat er dan 20% van de ontwikkelde warmte door de schouw vlucht en 80% binnenskamers blijft?”

 

Inderdaad zou dat ongeveer de betekenis moeten zijn.

 

Maar met die “officiële” rendementscijfers kan helaas buitengewoon gegoocheld worden. Dit rendementscijfer berust niet alleen op een empirische formule (die volgens mij alleen kan gelden voor middelmatig presterende houtkachels), maar bovendien ook op een momentopname uit de test.

 

Ben je op zoek naar een goede kachel? Laat je dan zeker niet alleen verleiden door de prijs en hoge rendementscijfers!

Dat betekent ook dat een zeer dure kachel niet noodzakelijk goed is.

 

Dirk Bauwens

 

 

Ben erg nieuwsgierig of ik miin schoorsteen ook eerst naar beneden kan laten lopen ( net als een zitbak van tulikivi) ,  en daana weer naar boven. 

 Ik heb nu een Tulikivi TU1220 met een schoorsteen van 5 meter lang.

De Tulikivi staat  op de 1e verdieping.

Als ik de schoortsteen eerst 3 meter naar beneden laat stromen en daarna weer 3 meter terug en daarna de normale schoorsteen naar boven, dan kom ik op 11 meter., volgens mij heb je dan ook meer trek.

Heb nu een rvs pijp van 150 mm doorsnede.

Denk zelf om de schoorsteen naar beneden en weer terug van keramische blokken te bouwen zodat ik beneden een warmtemuur heb.

Misschien is het zelfs mogelijk om eerst de kachel op te stoken zodat deze goed warm is volgens de normale de bestaande pijp en dan daarna via een afsluitklep de rookgassen de omleiding te laten maken om meer de rookgassen te benutten.

Dirk v.l.