Energiebalans pellets

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ter info voor de geïnteresseerden.

Heb net een studie doorgenomen van het VITO in opdracht van ANRE. Daarin is een duidelijke energiebalans opgemaakt voor de productie van pellets.

De energiebalans levert een 610 kWh aan energie nodig per ton geproduceerde pellets.

17% van deze energie is nodig onder de vorm van elektriciteit en 83% onder de vorm van warmte.

De droging is de meest energieopslorpende stap, gevolgd door pelletisatie.

De totale kosten komen uit op een 61 €/ton met een grondstofkost van 31,3 €/ton.

Reacties

M.a.w. pellets zijn niet zo groen als ze voorgesteld worden. Bovendien zijn ze slachtoffer van hun eigen succes. Vroeger werden ze met houtafval geproduceerd maar door de grote vraag worden ze steeds vaker met 'vers' hout gemaakt, speciaal gekweekt voor deze pellets (althans in Duitsland). Op zich is dat niet zo'n probleem ware het niet dat ook deze industrie heel wat CO2 uitstoot met verwerking, verpakking en transport. Pellets zijn wel CO2-arm maar van het CO2-neutraal verhaal mag je brandhout maken...(pun intended)

Het is altijd milieuvriendelijker om het hout op voorhand te drogen dan het te drogen tijdens het verbranden zoals dat in een houtkachel onvermijdelijk gebeurt (vochtgehalte van pellets is veel lager dan van het best gedroogde brandhout). Bovendien kan die 83% warmte-energie door biomassaverbranding geleverd worden, dus ook geen CO2 probleem.
Dat gezegd zijnde is het een illusie om te denken dat er een menselijke activiteit bestaat die geen invloed heeft op het milieu. Het komt er op aan om het beste compromis te vinden, niet om te blijven zoeken naar de holly grale...

"Le mieux est l’ennemi du bien" (Voltaire)

Pellets produceren vraagt een hoeveelheid energie.

Maar dat is met alles zo. Steenkool, aardgas, mazout, kernenergie, brandhout...Ook een windmolen bouwen of PV panelen maken vraagt energie.

Je hebt dus met alles een CO² uitstoot. De uiteindelijke brandstof kan wel CO² neutraal zijn en dus een hele verbetering. De inbreng aan energie om de brandstof (pellets) te maken is beperkt tegen de hoeveelheid energie die je krijgt van de verbranding die CO² neutraal is.

Om een fossiele brandstof te maken is er energie nodig die CO² uitstoot afgeeft, de uiteindelijke verbranding is eveneens niet CO² neutraal.

Ondanks je een zekere energiebron nodig hebt om pellets te produceren heb je wel een CO² neutrale brandstof.

Je hebt een input van 610 Kwh energie per ton (waarvan er ook wel een groot deel neutraal kan gemaakt worden) en je krijgt er een dikke 5000 Kwh/ton neutrale brandstof voor terug.

Voor mij zijn pellets dus een groene vorm van energie.

Hoeveel energie zou er in gas of mazout kruipen om ze te produceren en daarna niet CO² neutraal te verbranden?

Ben van mening dat je niet moet overdrijven.
Het alternatief voor deze pellets zijn GAS, OLIE, kolen of gewoon brandhout ?
Uiteraard zoveel mogelijk isoleren en zo weinig mogelijk energie verbruiken is de boodschap maar laat ons niet vergeten dat aardolie van zeer ver komt. Daarvan de energiebalans opmaken lijkt me wel een echt huzaren stukje. En het resultaat, daar moet ik niet lang over nadenken dat dit vele malen hoger ligt dan bovenstaande energiebalans van pellets.
Laten we ook niet vergeten, ook al is het hout hiervoor gekweekt, dat dit ook lokale (toch redelijk plaatselijke) tewerkstelling geeft. Er worden ook pellets gemaakt in de ardennen...
De pellets moeten inderdaad DROOG zijn en dit kost energie, dat is zeker.
Sorry maar ik BLIJF een enthousiasteling betreffende PELLETS en blijf overtuigd dat dit de brandstof is voor de nabije toekomst hier in deze regio's. Olie is passé.

Olie passé ?
Ik kreeg nochtans deze week (overigens totaal ongevraagd) een folder van Informazout, dat mazout de brandstof van de toekomst is.

De ERG nabije toekomst dan wel

Vanmorgen in de Metrokrant:
Piek olieproductie verwacht binnen 2 a 3 jaar!

Pomp maar uw fietsbanden op!

Wat pellets betreft (en brandhout trouwens ook) stel ik mij de vraag of dit op termijn geen negatieve impact heeft op de bossen. Er zijn fabrikanten die het hout voor hun pellets halen uit speciaal gekweekte bossen, dat geloof ik wel, maar niets verhindert een fabrikant om zijn hout om het even waar te halen (denk ik bij mezelf).
Wat mij in ieder geval wel opvalt is dat er bij ons in de buurt tegenwoordig opvallend veel bomen gekapt worden, in natuur- en recreatiegebieden. Ge kunt nergens in een bos wandelen of ge hoort wel een zaagmachine aan het werk.
Soms wordt daar een uitleg aan gegeven van : dat is noodzakelijk voor het onderhoud van het bos, of “wij willen meer open ruimtes aanleggen”. Ja, daar slagen ze zeker in. Op één bepaalde plaats is de helft van een naaldbos gekapt. Met de eerstvolgende storm lag nog eens meer dan de helft van de nog rechtstaande bomen tegen de vlakte.

Pellets en brandhout zijn maar CO2 neutraal als er effectief evenveel bomen worden aangeplant als er worden omgehakt, in hetzelfde tempo.
In feite zijn fossiele brandstoffen ook CO2 neutraal… indien ge evenveel bossen laat fossiliseren als dat ge fossiele brandstof ontgint.

Brigitte,
Kleine nuance wat betreft dat kaalkappen. Open ruimtes zijn nodig in bossen om verscheidene redenen; creëren van natuurlijke verjonging en eetweides voor groot wild. Die natuurlijke verjonging krijg je niet als je geen plaats maakt voor nieuwe bomen. En je zou versteld staan wat er allemaal uitkomt op zo'n open plek. En ja, het grootwild dient ook verzorgd.
Dat naaldbos is hoogst waarschijnlijk een sparrenbos (de welbekende kerstboom). Deze zijn nogal stormgevoelig. Als je met de wind mee begint te kapen, heb je veel risico dat de rest bij de eerste beste storm de grond op kwakt. De meeste van deze bossen worden ook weg gedaan daar dit geen inheemse boomsoort is maar uit Scandinavië komt. Maar wees gerust, er komen nieuwe bomen in de plaats. Het enige waar we aan moeten wennen is het alom gekende spreekwoord, boompje groot, plantertje dood. Je ziet dus enkele jaren niet veel gebeuren als zo'n kap heeft plaas gevonden.

In de bosgroep tellen we maximaal tien kilometer dat je bos van je huis mag verwijderd zijn, wil je ecologisch en C0² neutraal verwarmen. Als je verder je brandstof moet gaan halen, ben je niet goed bezig. In die zin ben ik niet echt voor pellets, echter niet iedereen heeft de plaats om voor drie jaar hout te stapelen en dan blijven ze natuurlijk beter dan gas of olie.

Siegfried