vergunning pv-cellen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ga nog een tweede pv-installatie bijplaatsen op mijn dak waardoor ik boven de 20% van mijn dakopp. ga. Ik ben dus bij de gemeente langs gegaan maar nu blijkt dat mijn vergunning goedgekeurd moet worden door stedebouw met advies AROHM (zonder termijn) wegens huis in verkaveling.
Dit zou wel eens lang kunnen duren. Zou ik wachten met de installatie op deze goedkeuring ? Mijn installateur had gepland voor het voorjaar.

Reacties

Naar ik vernomen heb, kreeg je geen GSC meer als uw panelen niet vergund zijn. Weet niet of het klopt, maar misschien toch maar eens navragen.

Koen

Ik zit met hetzelfde probleem: installatie voor een budget van 18000€ gepland. Daarbij zouden we ook over 50% van ons dakvlak gaan en moesten we een verkavelingswijziging aanvragen. Den ambtenaar zei dat het zelfs langer dan 8 maanden kan duren voor we een bouwvergunning hebben.
Ja hallo... dan zijn we ergens november-december en den installateur moet ons dan nog inplannen en alles op't dak leggen (en 't is in die periode zo'n 'goei' weer). Veel kans dat de installatie er dit jaar nimeer zou kunne liggen en we onder de subsidieregeling van volgend jaar vallen. Aan de GSC's zijn ze nu al aan't rommelen om die te verlagen...

'k Heb dan ook een drastische beslissing genomen: de installatie in 2 delen laten plaatsen. 1 deel dit jaar, ander deel volgend jaar. Kost me iets meer ja.
Maar met da eerste deel val ik dan toch al zeker onder de huidige subsidie regelingen. En voor dat eerste deel moeten we een afwijking van de voorschriften aanvragen ipv een wijziging. Da zou al heel wa minder tijd in beslag nemen. Ook geen gedoe meer met gefoefel om de factuur te splitsen: alles verloopt 100% legaal.
Mits een beetje geluk kunne we met het eerste deel van ons installatie ook nog deze zomer meepikken...

En da allemaal omda we op een 'verkaveling' wonen. Nen andere mens heeft op een paar maanden tijd z'n bouwvergunning en is gesteld.

Ah ja, ondertussen vragen we ook die verkavelingswijziging voor den 2de helft van ons panelen nu al aan. tegen eind dit jaar zal da dan wel in orde zijn hoop ik...

November 2007 bestelden wij een PV-installatie bestaande uit 22 zonnepanelen Sanyo 210 (60% van dakvlak aan straatzijde). Bouwaanvraag gedaan begin december2007. Toelating verkregen 15 januari 2008. Dus dat ging zeer vlot. Installatie geplaatst en in bedrijf sinds 14/3/2008.
Op te merken dat alle administratieve papperassen (inclusief bouwaanvraag) zijn gedaan door de installateur.

We hebben het een paar weken geleden al eens uitgebreid gehad over deze zaken in een andere vraagstaart.
Ik ga niet herhalen. Alleen even duidelijk stellen:
Er zijn ontvoogde gemeenten en niet ontvoogde gemeenten.
Alleen in de niet ontvoogde gemeenten is soms nog tussenkomst van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar nodig.

In woongebied is nooit het advies nodig van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar voor zonnepanelen.

In een verkaveling is ook nooit, om het even voor welk bouwwerk, het advies nodig van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar.
Maar als een aanvraag niet conform de verkavelingsvoorschriften is, dan kun je soms een afwijking krijgen, maar soms is een verkavelingswijzing nodig.
Voor een afwijking heb je een gunstige beslissing nodig van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar en voor een wijziging een gunstig advies.

Blijkbaar beschouwen een aantal gemeenten de plaatsing van zonnepanelen als niet conform de gebruikelijke verkavelingsvoorschriften voor dakbedekking.
Ik ben het daar niet mee eens, zonnepanelen zijn een technische installatie boven op de dakbedekking.
Om die reden vergunnen wij in onze gemeente wel rechtstreeks.

Je zult dan volgende formule lezen op de vergunning:
"In de verkavelingsvoorschriften wordt er niets expliciet vermeld over het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een normale uitrusting van woningen. Deze zonnepanelen kunnen beschouwd worden als verenigbaar met de verkaveling voor zover uit de beoordeling (zie verder) blijkt dat ze aanvaardbaar zijn."

groeten
rik

En als wat dan indien je je thermische zonnepanelen tegen de gevel wil plaatsen?

Wat staat er je dan te doen?

Eveneens een vergunning aanvragen of volstaat een vereenvoudige bouwvergunning hiervoor.

Er bestaan geen twee soorten stedenbouwkundige vergunningen. Alleen zijn er aanvragen waarvoor de plannen verplicht door een architect dienen opgemaakt en aanvragen waarvoor dit niet hoeft.
Daarover bestaat een besluit dat je kunt raadplegen op www.ruimtelijkeordening.be of vraag het op de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente.
Maar de kwestie "wel of geen architect" heeft niets te maken met de procedure die je aanvraag moet doorlopen.

groeten
rik

Allez, om helemaal correct te zijn: er bestaan drie types aanvragen:
- met eenvoudige dossiersamenstelling;
- met uitgebreide dossiersamenstelling;
- voor technische werkenof terreinaanlegwerken.

Maar dat heeft niets te maken met de procedure (al of niet voorafgaande advies gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar) die je aanvraag moet doorlopen.

groeten
rik