Straf nieuw lampje...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

http://www.zdnet.be/news.cfm?id=82091

Het in Silicon Valley gevestigde bedrijf Luxim heeft een revolutionaire plasmalamp ontworpen. Het glazen korreltje is kleiner dan een kerstboomlampje, maar geeft meer licht dan een straatlantaarn.

Wat opvalt is dat de lamp geen aansluiting heeft. Daarvoor gebruikt het een puck, die er rond geplaatst wordt. De puck werkt als een soort elektriciteitslens die de energiestroom op het middelpunt van de lamp concentreert. Dat zorgt ervoor dat het gas aan de binnenkant in plasma verandert en zo een temperatuur van wel 6000 K (5727° C) bereikt. “Die warmte is vergelijkbaar met het oppervlak van de zon, waardoor het licht dat gegenereerd wordt, erg veel weg heeft van natuurlijk licht”, vertelt Luxims directeur Tony McGettigan in een interview met CNet.

Ondanks die warmte verliest de lamp minder energie dan de huidige generatie verlichtingstoestellen. De Luxim geeft 140 lm (lumen, eenheid van lichtsterkte) per watt. Ter vergelijking: een spaarlamp haalt 70 lm/W, een gewone gloeilamp slechts 15 lm/W.

Reacties

Volgens hun datasheet verbruikt hun 4000 model 270W voor een lichtopbrengst van 4000 lumen. 4000/270= 14,18 lm/W ???? Wat klopt hier niet? Verbruikt de gepaste koeling en voeding zoveel dat het de efficiëntie met een factor 10 naar beneden haalt?

Dan kun je meteen ook je huis verwarmen, met 250 watt.