reëel vermogen van condensstieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allen,

meeste (alle) condensatieketels vermelden het vermogen in funcie van G20 (hoog-calorisch gas). Junkers bvb. vermeldt een vermogenverlies van max. 12% bij gebruik van Schlochterengas. ATAG rekent met een vermogenverlies van +- 20%. Bij Viessmann vermoedt ik dat het vermogen onafhankelijk is van G20/G25 (Lambda pro Control). Kan iemand dit bevestigen ?

Dit zou concreet betekenen dat qua vermogen een Viessmann van 19 KW (Viessmann 333 4,8-19,2), gelijkwaardig is aan een ATAG van 25 KW qua maximaal vermogen.

Weet bovendien iemand in hoeverre de vermeldde vermogens effectief kunnen gehaald worden en of deze dalen over de tijd. Alle informatie welkom.

Lijkt me een belangrijk gegeven waar ik nog niets over gevonden heb op het forum. Alle informatie welkom.

Groeten,

Cris

Reacties

De gegeven vermogens zijn afgifte vermogens dus de 12 of 20% komt boven op het afgegeven vermogen.

Maar waar vind je die gegevens?

Hallo Chathanky & allen,

Junkers vermeldt dit in de technische gegevens opgenomen in de brochure van condensatieketels. Bij ATAG vind ik in de (batibouw) prijslijst een modulatiebereik van 4,9-23,9 voor G20, en van 4,0-19,6 voor G25 - dit voor bvb de Q25S.

heb dus de indruk dat de vermogens vermeld in de brochures enkel gelden voor hoogcalorisch gas - waar wij laagcalorisch gas hebben. Een verschil waar je toch rekening mee moet houden.

Alleen bij Viessmann vind ik in technische gegevens 222 slechts 1 nominaal vermogen terug voor G20, voor G25 en voor vloeibaar gas. Kan verklaard worden doordat men voor G25 een groter debiet ondersteunt dan voor G20.

Ik zoek dit niet uit voor het plezier om dit uit te zoeken, doch zit met het volgende probleem. Ik twijfel tussen Viessmann 333 18 KW en 333 26KW. Mijn max. warmteverliezen van de woning worden ingeschat als 18 kW (heb berekening laten doen, maar geen details gekregen). Ik zou hiervoor een Viessmann 333 18Kw kunnen plaatsen - behalve indien deze (omdat we laagcalorisch gas hebben) 10 of 20% minder vermogen zou afgeven.

enkele andere gegevens:

- te verwarmen opp: max. 120 m2 inc. de kinderkamers die nu nog niet verwarmd worden maar misschien wel in de toekomst. Viessmann vermeldt op hun website voor slecht geïsoleerde woning 130W/m2 of 16 kW voor 120 m2. Zou het dus raar vinden moest ik meer nodig hebben.
-isolatiegraad: huis van 1960, volledig dubbel glas met HR glas in leefruimtes, dak vorig jaar geïsoleerd met 15 cm, zoldering wordt nu geïsoleerd met 15 cm. Vloer is niet geïsoleerd, en spouwmuur kan pas binnen een jaar geîsoleerd worden (6cm). Weet natuurlijk niet of dit nog in de categorie 'slecht geïsoleerd' valt.
- ons verbruik vorig jaar en geschat voor dit jaar: 2100 liter per jaar. We komen van 3600 liter zo'n 10 jaar terug
- momenteel hebben we een mazoutketel van 1992 van ELCO Econom 2000, met een vermogen van 22KW tot 40KW
- voor SWW - 1 badkamer, waarin men of doucht of bad neemt - niet beide tegelijk. Lijkt me dat een buffervat van 86l ruimschoots volstaat.
- totaal van 11 radiatoren waarvan 4 in de living
- veel meer kan ik niet vertellen ..

Weet niet of op basis hiervan iemand enig advies kan geven. Zou het zonde vinden om (behoorlijk)te investeren in een 1:5 modulerende ketel, die echter nooit op zijn volle vermogen zou draaien (26 KW). Wens aan de andere kant ook niet in de kou te zitten...

Groeten,

Cris

cris

met dat verbruik is een ketel van 18 kW meer dan genoeg, ik ben er kwasi zeker van dat je zelfs met de vitodens 13 kW nog overschot hebt.

hans

Hallo Hans,

Hiermee is voor mij de kogel door de kerk. Het wordt een Viessmann 18 KW 333. Stel me wel nog de vraag waarom geen enkele loodgieter dit heeft voorgesteld. Heb offertes gekregen gaande van 38 KW tot 25 KW. Denk dat men drempelvrees heeft om hieronder te gaan.

Bedankt voor de feedback.

Groeten,

Cris

Hans,

Hoe maak je de vertaalslag van 2100 liter mazout verbruik naar 18KW piekvermogen of zelfs 13 KW ?

Groeten,

Cris

2100 liter mazout geeft ongeveer 21000kwH
deel dat door 1500 branderuren per jaar en u bekomt 14 kw

lucien