plaatsen van aansluiting in passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Momenteel bezig met ontwerp ve passiefhuis waarbij ik me afvraag waar ik best de aansluitplaat kan voorzien voor gas, elek en water: binnen of buiten de thermische schil ?
Bij voorbaat bedankt !
gr.
Robbe

Reacties

Robbe, bij ons zit deze in de kelder, dus buiten de thermische schil.

Robbe,

met gelijk wat je ontwerp in een passiefhuis moet je je de vraag stellen : "hoe ga ik dat luchtdicht krijgen".

Mvg

Vinne

Best buiten de thermische schil.

Ik heb al kit's gezien om leidingen luchtdicht te kunnen aansluiten.

op dit forum werd al eens gemeld dat, indien je een balansventilatie hebt, je de gasmeter niet binnen mag zetten. Die zou dus moeten buiten staan.

Voor elec en water zie ik wel geen verschil tussen aansluiting binnen de thermische schil of erbuiten. Als de doorvoer van de leidingen door die schil maar op een luchtdichte manier gebeurt. Heb wel geen ervaring hiermee. Dus ik vraag mij af of ik dat juist zie ?

Ik vraag mij verder ook af hoe de afvoer van water precies geregeld wordt in een passiefhuis ? Zijn daar speciale aandachtspunten ?

Jan

Jan,

Waarom zou de gasmeter buiten moeten staan indien je een balansventilatie plaatst? Hoe moeten iemand dat oplossen in een rijwoning op volle grond (zonder kelder) en zonder tuin?
Ik neem aan dat de ruimte waarin de gasmeter geplaatst wordt goed moet geventileerd worden, maar is het nu net niet dat wat een ventilatietoestel zo goed kan?, ruimtes en kamers continu ventileren?

Als je gelijk hebt, zou ik echt wel willen weten vanwaar deze regelgeving komt, waarom, en wie allemaal deze regel oplegt.

Wie kan me hier meer info over geven?

Bruno

Tja waarom is mij ook niet volledig duidelijk. Ik heb die info uit deze topic gehaald:
Enkel leidingen balansventilatie voorzien ?
(zoek op balansventilatie en gasmeter)

Blijkbaar vereist men natuurlijke ventilatie. Misschien is het dat men redeneert dat natuurlijke ventilatie sneller afvoert naar buiten en zodoende veiliger is in geval van gaslek. Maar ja wat gebeurt er dan met een gaslek op een andere plaats dan bij de gasmeter ? Maar misschien is dat dan weer je eigen verantwoordelijkheid en niet die van de gasmaatschappij.

Jan

aardgas is een ontplofbaar goedje, stel dat je een lek hebt en dat passeert door je ventilatietoetel, wat gebeurt er dan? juist, knal als je een beetje pech hebt.
in een rijhuis zonder kelder is dat inderdaad moeilijk, maar als het enigzins kan een kleine ruimte buiten de verwarmde schil, met een directe verluchting met de buitenlucht.
waar je met je leidingen binnenkomt? speelt geen rol, als je alles maar luchtdicht afwerkt. als ze buiten de verwarmde schil binnenkomen, zal je ze toch nog verder door de verwarmde schil moeten brengen, tenzij je bereidt bent om zonder lopend water en electrische stroom te leven!
makkelijker is die ene kabel tot binnen te steken, anders moet je al je leidingen gaan luchtdicht maken, en dat lijkt mij zeker niet eenvoudiger;

hans

Tja... als men leidingen aansluit ...liefst zo luchtdicht mogelijkelijk, en als het niet anders kan liefst ook thermisch isoleren. Zet je meters dan in de garage, berging ofzo...

Voor de rest....doe je best....WTF?

Sorry?!!

Kleine tip: PUR-spuitschuim garandeert geen luchtdichtheid, dus niet op vertrouwen.

Ik zou precies toch liever een gaslek hebben in een huis met balansventilatie dan ene met natuurlijke. BV garandeert u een constante verversing terwijl natuurlijke u garandeert dat er te weinig of te veel verlucht wordt... Wet van Murphy zegt dat op het moment van uw gaslek de verluchting ontoereikend zal zijn--> BOEM

@ vinne,

wat is dat nu voor opmerking?

als teller buiten staan moet je toevoerkabels, buizen, ... achter tellers toch ook nog luchtdicht afwerken?

er bestaan kits met rubber dichtingen (mechanisch aan te spannen) om alles dicht te maken, rookdicht, EEX, ... alles kan
maar vind nu site niet terug.

Stefan